Kerstpannenkoeken | 8 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst

18 december 2019
Kerstpannenkoeken - 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.

Niet alle kinderen maak je even blij met een uitgebreid kerstdiner. Maar wat mij betreft moet Kerst voor iedereen een feestje zijn. En dus doe ik altijd mijn best om ook voor de kids iets lekkers én leuks op tafel te zetten. En dat is vaak één van de 3 populaire P’s; pizza, pannenkoeken of patat. Maar dan maak ik er wel iets kerstigs van. Om je te inspireren heb ik 8 leuke ideeën voor kerstpannenkoeken op een rij gezet. Het zijn geen ingewikkelde recepten, maar je scoort er absoluut punten mee bij de kids!

8x Kerstpannenkoeken

Kerstboom pannenkoek

Dat kerstpannenkoeken maken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, laat deze kerstboom wel zien. Hij bestaat uit twee opgevouwen pannenkoeken die ik op elkaar gelegd heb en daarna versierd heb met een choco decoratiestift (Dr. Oetker) en vrolijke sprinkles. Je kunt er eventueel ook M&M’s op plakken als kerstballen. Of nog leuker; de pannenkoeken kaal serveren en de decoratie in bakjes erbij zetten, zodat de kinderen ze zelf kunnen versieren.

Basisrecept pannenkoeken beslag

Ingrediënten: 300 gram bloem, 2 eieren, 500 ml melk en een snufje zout.
Recept: Mix de bloem met het zout, de eieren en de helft van de melk tot een glad beslag. Voeg dan ook de rest van de melk toe en klop opnieuw tot een glad beslag. Verhit vervolgens wat boter of olie in een pan en als die heet is, schep je er een lepel pannenkoeken beslag in. Wanneer er belletjes vormen in het midden van de pannenkoek kun je hem omdraaien. Tip: Als je het beslag een half uurtje laat rusten voordat je gaat bakken, dan wordt het wat steviger.

‘Lees ook: Worstenbroodjes maken – 4 originele recepten voor Kerst.’

Kerstpannenkoeken in kerstvormpjes

Deze kerstpannenkoeken maakte ik voor het eerst voor het kerstdiner van Finn op school. En sindsdien willen mijn kinderen het liefst alleen nog maar pannenkoeken in verschillende vormpjes eten. Om ze te bakken, gebruikte ik namelijk koekvormpjes en daar hebben we er ook een heleboel van in andere thema’s. Gelukkig zijn deze pannenkoeken niet heel ingewikkeld om te maken, zolang je de vormpjes maar goed invet. In de video kun je zien hoe je de kerstpannenkoeken maakt.

Yoghurt pancakes kerstboom

Kerstpannenkoeken - 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.

Deze is ook indrukwekkend hé! En eigenlijk is het niet veel meer dan een stapel pannenkoekjes, alleen dan in een steeds kleiner formaat. Voor het maken van deze kerstboom bakte ik yoghurt pancakes – een variatie recept op de American pancakes – omdat die wat dikker en luchtiger zijn. Aan het beslag voegde ik groene voedingskleurstof toe. En de kerstboom versierde ik met poedersuiker en sprinkles en met een choco decoratiestift (Dr. Oetker) maakte ik de slingers.

Yoghurt pancakes recept

Ingrediënten: 150 gram Griekse yoghurt, 1 ei, 1 theelepel bakpoeder, 50 gram bloem.
Recept: Klop de yoghurt, het ei en – als je de kerstboom gaat maken – een paar druppels groene voedingskleurstof door elkaar met een garde. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en klop het tot een stevig beslag. Verhit wat boter of olie in een koekenpan. En als die heet is, schep je een hoopje pannenkoekenbeslag in de pan. Wanneer je belletjes in het beslag ziet, kun je het pannenkoekje omdraaien. Bak hem aan beide kanten mooi bruin.

Kerstpannenkoeken figuren

Ik was al een tijdje gefascineerd door pannenkoeken kunstenaars op YouTube. Van die bakkers die onvoorstelbaar mooie pannenkoeken kunnen bakken in de vorm van Disney figuren, dieren en zelfs celebrities. Dat wilde ik ook eens uitproberen! En als amateur leek het me een goed plan om simpel te beginnen; met kerstfiguren. In deze video kun je zien hoe dat ging. Echt leuk om ook eens te doen! En geloof me; kinderen zijn niet heel kritisch als het om pannenkoeken gaat.

‘Lees ook: Knutselen voor Kerst – 50+ Super leuke én originele kerstknutsels voor kids.’

American pancakes

Kerstpannenkoeken - 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.

American pancakes vind ik eigenlijk nog lekkerder dan gewone. En door ze op te stapelen en te garneren met glazuur, slagroom en strooisels maak je er echte kerstpannenkoeken van. God-de-lijk!

American pancakes recept

Ingrediënten: 115 gram bloem, 3 eieren, 2 dl melk/karnemelk (ik vind karnemelk het fijnste), theelepel bakpoeder, snufje zout.
Recept: Splits het eiwit van het eigeel en klop het eiwit apart stijf. Mix het eigeel met de bloem, melk, het bakpoeder en zout tot een stevige massa. Schep dan het eiwit er doorheen. Vet dan een pan in met boter of olie en leg er een hoopje beslag in. Als er belletjes ontstaan aan de bovenkant kun je ze omdraaien. Tip: Bak American pancakes liever wat langer op een lager vuur.

Gingerbread man pancakes

Kerstpannenkoeken - 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.

Ook voor deze kerstpannenkoeken maakte ik American pancakes. Eén smeerde ik in met chocopasta en uit de ander stak ik een gingerbread man koekvormpje, zodat de pannenkoek een leuk doorkijkje geeft naar het beleg. Van strooisels maakte ik een strikje en wat knopen en decoreerde ik dit recept. Simpel, maar leuk… én lekker!

Kerstpannenkoeken spiesjes

Kerstdiner op school - Meer dan 30 simpele & super toffe kersthapjes.

Een beetje gezond eten tegenover al het gesnaai in deze feestmaand kan geen kwaad. Daarom prikte ik tussen de pannenkoek rolletjes aardbeien. Zo lijken deze kerstpannenkoeken spiesjes net vuurpijlen! En de combi is nog heerlijk ook.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Pannenkoeken kerstboompjes

Kersthapjes school | 45+ Leuke hapjes voor het kerstontbijt, kerstdiner of de kerstlunch voor kinderen.

En het laatste kerstpannenkoeken recept is simpel, maar leuk. Pannenkoek kerstboompjes! De sterren waarmee je de bomen maakt, steek je uit pannenkoeken – het beste kun je hiervoor American pancakes maken/kopen, want die zijn wat dikker – en rijg je aan een houten prikker of een mooie kerstprikker. En dan strooi je er nog wat poedersuiker overheen.

Nog meer Kidsproof kerstrecepten!

Ik hoop dat je enthousiast bent over mijn kerstpannenkoeken. Mocht jij één van deze recepten gaan uitproberen, laat je me dan weten hoe het is gelukt? Dan kan door onder dit blog een reactie achter te laten of door het eindresultaat met mij te delen via Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

Op ons blog kun je ook terecht voor nog veel meer kidsproof kerstrecepten. Check bijvoorbeeld deze 45 kersthapjes voor kinderen, die ook heel geschikt zijn voor het kerstontbijt of kerstdiner op school. Of doe inspiratie op in ons blog kerstrecepten voor kinderen; van voorgerecht tot hoofdgerecht en toetje.

De komende tijd zal ik ook nog een aantal video’s met kerstrecepten en leuke kerstknutsels maken. Als je die niet wil missen, abonneer je dan nu gratis op ons YouTube kanaal!

Alvast hele fijne feestdagen!

Kerstpannenkoeken - 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.
Kerstcake | Zo simpel, maar zo lekker!
Alternatief voor champagne - 5 Andere top drankjes om mee te proosten

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter