Kerstversiering knutselen – De 16 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

15 december 2018
Kerstversiering knutselen - Sneeuwpopjes maken van kurk.

Eén van de leuke dingen van Kerst vind ik de kerstboom versieren. We maken er altijd een lekkere bonte boom van met bijzondere of lekker gekke hangers. Ieder jaar komen er weer wat nieuwe bij. En kerstversiering knutselen doen we ook zelf, dat maakt onze kerstboom extra bijzonder. Om jullie ook te inspireren, heb ik in dit blog 16 leuke zelfgemaakte kerstboom hangers op een rij gezet die je makkelijk zelf kunt knutselen met de kinderen. Welke vind jij het leukste? 

Kerstversiering knutselen

Kerstboom hanger punniken

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Dit boompje is toch té leuk?! Je maakt het van een punnikdraad. Super leuk om met wat grotere kinderen te knutselen of gewoon lekker zelf. Hoe je de kerstboom hanger maakt, zie je hier.

Dino, flamingo en unicorn kerstbal van papier

Deze kerstballen zijn he-le-maal kidsproof. Ze zien er tof uit én zijn onbreekbaar. In de video zie je hoe je deze dinosaurus, flamingo en unicorn maakt. En de printable voor de hoofdjes van de dino, unicorn en flamingo, plus de bal vind je hier.

‘Lees ook: Knutselen Kerst – 18 Leuke Kerst knutselideeën voor kids.’

Sneeuwpop van ijsstokjes

Kerstversiering knutselen - Sneeuwpop hangers voor in de kerstboom. Gemaakt van ijsstokjes.

Heb je nog wat ijsstokjes bewaard uit het zomerseizoen? Die komen nu dan mooi van pas om deze leuke sneeuwmannetjes te maken. Verf het stokje wit. En als het droog is, teken je er met stift een gezichtje en een paar knopen op. Uit zwart papier knip je een hoed die je samen met een touwtje om de sneeuwpop aan op te hangen op het stokje lijmt. En dan bind je nog een stukje chenille draad om het nekje heen als shawl.

Kerstman van zoutdeeg en een handafdruk

Kerstversiering knutselen - Een kerstman hanger voor in de kerstboom, gemaakt van zoutdeeg en een handafdruk.

Dit is de handafdruk van Finn in zelf drogende klei. Om hem wat sneller te laten drogen, hebben we hem even in de oven gedaan (ongeveer 45 minuten op 75 graden, halverwege omdraaien). En daarna hebben we de kerstman ingekleurd met stift – verf kan ook – en hem een paar wiebelogen gegeven en er een lintje aan gebonden om hem op te hangen. Je kunt deze handafdruk trouwens ook heel goed maken van wit zoutdeeg. Hier vind je het zoutdeeg recept.

Kerstboom hanger knutselen

Kerstversiering knutselen - Kerstboom hanger maken van papier.

Deze vrolijke 3D kerstboom maak je door uit een rond papiertje – je kunt hiervoor een kom omtrekken – een slang te knippen tot aan het midden. Plak wat plakkers of pailletten op de boom en als piek een ster waaronder je ook gelijk het touwtje vast lijmt. En dan kan je boom de boom in.

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kids.’

Kerstboompjes van zoutdeeg of klei

Kerstversiering knutselen - Kerstboom hangers van zoutdeeg.

Met zelf drogende klei of zoutdeeg & koekvormpjes kun je ook hele leuke hangers maken. Je steekt ze uit, droogt ze even in de oven en dan kun je ze met stift of verf versieren.

Sneeuwpop knutselen van papier

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Deze sneeuwpop is een beetje op dezelfde manier gemaakt als de unicorn, flamingo en dino ballen helemaal bovenaan. Ook voor de sneeuwpop knip je uit wit papier 8 rondjes en 8 iets kleinere rondjes. Die vouw je dubbel en plak je per vier op elkaar. Zo ontstaan er 2 halve kerstballen. Daar leg je een touwtje tussen en dat lijm je de halve ballen op elkaar. Hetzelfde doe je met het hoofd van de sneeuwpop, alleen daar lijm je ook nog een oranje neus tussen. Als finishing touch geef je de sneeuwpop nog een sjaal van papier.

Kerst zuurstok van strijkkralen

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Deze zuurstokken zijn ook heel kerstig. Je maakt ze door rode en witte strijkkraaltjes aan een pijpenrager of chenille draad te rijgen. Die vouw je aan beide uiteindes een beetje dubbel, zodat de kraaltjes er niet af kunnen schieten. En dan buig je hem in de juiste vorm. Leuk om over de takken van de kerstboom te hangen.

‘Lees ook: De leukste simpele kerstrecepten voor het kerstdiner op school.’

Kerstkrans maken van pompons

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Dit is nog eens een vrolijke kerstkrans! Je maakt hem door een pijpenrager in een rondje te buigen en daar plak je rondom gekleurde pompons op. Doe er nog een mooie strik omheen en een touwtje om hem op te hangen. Klaar!

Rendier van papier

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Vind je deze Rudolph geen schatje?! Hij is heel makkelijk te maken van papier. Je knipt 4 lange stroken uit lichtbruin papier die je rond buigt en aan elkaar vastplakt tot een bal. En daarop plak je 2 geweien, een paar wiebelogen en een rode pompon als neus. Om de stroken heen kun je een touwtje knopen om je rendier mee op te hangen.

Kerstengel knutselen

Als je een muizentrapje kunt maken, dan kun je deze lieve kerstengel ook vouwen! In de video zie je hoe dat moet!

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Kerstboom van rietjes

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Kerstversiering knutselen kun je eigenlijk met alles wat je in huis hebt. Zo ook met rietjes! Knip ze van klein naar groot en plak ze op een ander rietje en je hebt een hele leuke kerstboom. Als piek kun je een ster uitknippen en daaronder plak je het lintje of touwtje om de rietjes boom mee op te hangen.

Sneeuwpop van waxinelichtje

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

Van waxinelichtjes op batterijen kun je ook hele leuke kerstversiering knutselen. En daar zijn deze sneeuwpopjes het voorbeeld van. Geef ze een hoed van papier of een paar oorwarmers van een stukje chenille draad en pompons en een sjaal van een stukje lint. Ook leuk om neer te zetten tijdens het kerstdiner op school!

Kerstboom hangers van ijsstokjes

Deze kerstboom hangers van ijsstokjes maakten we vorig jaar. Dit jaar zijn ze weer uit de doos met kerstversiering gekomen, dus ze hangen ook dit jaar weer in de boom!

‘Lees ook: Een Kerstster vouwen van papier.’

Sneeuwpop van kurk

Kerstversiering knutselen - Sneeuwpopjes maken van kurk.

Deze sneeuwpoppen van kurk vind ik ook echte leukerds. Als je ze met de kinderen gaat maken, is het slim om ze van te voren alvast even wit te verven en te laten drogen. Daarna kun je ze verder versieren door er een gezichtje op te tekenen, een paar oorwarmers van chenille draad op te plakken en er een sjaaltje omheen te binden van vilt of een stukje stof. Het touwtje om ze mee op te hangen, kun je aan de oorwarmers vastbinden.

Rendier van een Kerst zuurstok

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom

De laatste uit dit rijtje en ook één van de meest makkelijke kerstknutsels (maar daarom niet minder leuk!) is deze rendier van zuurstok. Je maakt hem door een stukje pijpenrager om de zuurstok heen te vouwen en de uiteindes rondom een potlood te draaien, zodat er een gewei ontstaat. Dan plak je er twee oogjes en een rode pompon op en je rendier is klaar.

Nog meer kerstversiering knutselen?

Vind je het leuk om nog wat meer Kerst knutseltips te zien? Kijk dan vooral ook even hier op ons blog voor nog veel meer leuke creatieve inspiratie. En ga jij iets van deze kerstversiering knutselen? Dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken. Ik zie graag ook jullie kunstwerken!

Voor meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dan mis je geen enkele video meer van ons!

Worstenbroodjes maken - 4 Originele recepten voor Kerst
Een kerstengel vouwen - Leuk voor in de kerstboom

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply vincent 6 december 2021 at 1:32 pm

  heel leuk

 • Reply Nancy Bockstaele 12 december 2021 at 1:12 pm

  Hallo Annemieke
  Ik ben een voor-en naschoolse opvangjuf uit Deinze (België).
  Je hebt zeer toffe ideeën die voor kinderen makkelijk te maken zijn. Heel wat inspiratie opgedaan.

 • Reply Elvire 9 november 2022 at 10:47 am

  Hoi Annemiek, Kerstengel knutselen. Wat is de diameter van jouw houten kralen? En waar heb jij die besteld? Laat je asap iets van je weten.

 • Laat een reactie achter