Wanneer heeft je kind een beugel nodig?

16 december 2022
Wanneer heeft je kind een beugel nodig? En hoe ziet zo'n beugel traject eruit? Hier lees je er alles over!

Bijna niemand heeft van nature een kaarsrecht gebit. En dat hoeft ook niet. Maar soms staan tanden zo schots en scheef dat je er last van kunt hebben. En dan is een beugel een oplossing. Maar wanneer weet je of je kind een beugel nodig heeft? Vanaf welke leeftijd begin je aan een beugel? Hoe ziet zo’n beugeltraject er precies uit? En wat zijn de kosten? Dat hebben wij allemaal voor je op een rij gezet.

Hoe weet je of je kind een beugel nodig heeft?

Of je kind een beugel nodig heeft hangt af van de stand van zijn of haar tanden en kaken. De tanden staan bijvoorbeeld scheef, te ver naar voren of achteren of raken elkaar niet aan. Of er is geen ruimte voor het doorkomen van nieuwe tanden en kiezen. En dat kan ervoor zorgen dat kauwen of praten lastiger is, of dat het gebit beschadigt. Bij dit soort functionele problemen is een beugel vaak noodzakelijk. Maar ook kun je een beugel uit cosmetisch oogpunt overwegen, omdat je rechte tanden mooier vindt. Als je kind last heeft of je twijfelt om een andere reden of je kind een beugel nodig heeft, dan kun je de tandarts om advies vragen of een afspraak maken met een beugeltandarts of orthodontist. De specialist op dit gebied die je hierover het beste kan adviseren.

Tip: check je zorgverzekering vóórdat je kind aan een beugel begint.
Wanneer je denkt dat je kind een beugel nodig heeft, is het slim om nog voor de start van het beugeltraject te checken wat je zorgverzekeraar vergoedt. Orthodontie voor kinderen valt namelijk meestal niet binnen het basispakket. Maar je kunt je voor orthodontie wel aanvullend verzekeren. Je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen over dit onderwerp kan dus geld schelen. Let wel op; sommige zorgverzekeraars eisen dat je een bepaalde periode – 6 maanden tot een jaar – aanvullend verzekerd bent, voordat je aanspraak op de verzekering kunt maken. En soms is de beugel voor je kind zelf betalen gunstiger dan je ervoor te verzekeren.

Vanaf welke leeftijd een beugel?

Je kunt op iedere leeftijd met een beugel beginnen. Maar het beste moment is over het algemeen pas na het wisselen en vóór de groeispurt. Want het gebit van jonge kinderen is nog volop in beweging. Veel kaak- en standafwijkingen lossen zich dan ook meestal vanzelf op, zonder dat daarvoor een beugel nodig is. Te jong beugelen zorgt er daarom voor dat het traject vaak langer duurt dan nodig is, wat zonde is van je tijd, geld en de motivatie van de beugeldrager. Maar begin ook weer niet te laat, want dat kan de behandeling gecompliceerder maken. Omdat ieder kind op een andere leeftijd uitgewisseld is of in de groeispurt komt, kun je dus het beste aan de orthodontist vragen wat het beste moment is om te starten.

‘Lees ook: Kinderen en zweten | Vanaf wanneer zweet een kind? & hygiëne tips

Hoe ziet een beugel traject eruit?

Meestal krijgt je kind via de tandarts een verwijzing voor de orthodontist. Maar dit is niet noodzakelijk; je kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken. Tijdens zo’n eerste gesprek kijkt de ortho wat voor behandeling er nodig is. Er worden foto’s en een afdruk van het gebit gemaakt. En op basis daarvan stelt de orthodontist een behandelplan op met daarbij een schatting van de kosten en de duur van het traject. Gemiddeld duurt een behandeling zo’n twee tot drie jaar, afhankelijk van de stand van de kaken, hoe snel een gebit zich aanpast en de toewijding van de beugeldrager zelf. Voor ieder gebitsprobleem is een ander soort beugel, variërend van bijvoorbeeld een blokbeugel tot een plaatje, buitenboord beugel en slotjes. En als de beugel eenmaal gemaakt of geplaatst is, moet je kind daarna regelmatig op controle komen zodat de orthodontist de vorderingen kan checken en de beugel aan kan passen. Omdat tanden altijd blijven bewegen, kan de beugeltandarts na afloop van het traject een permanent spalkje achter de boven- of ondertanden plaatsen om terugspringen te voorkomen.

Wat kost een beugel voor je kind?

De kosten van het beugeltraject zijn afhankelijk van het probleem dat aangepakt moet worden, welk type beugel je kind nodig heeft en de duur van het traject. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten ben je gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro kwijt. De overheid bepaalt de prijzen voor orthodontie, dus die staan vast. De orthodontist zal bij het maken van het behandeltraject ook de kosten in kaart brengen, zodat je van te voren weet waar je aan toe bent.

We hopen dat je wat aan deze informatie hebt. En we zijn ook benieuwd naar jullie persoonlijke ervaringen. Heeft jouw kind al een beugel? Vanaf welke leeftijd zijn jullie gestart? En had het zin om je aanvullend te verzekeren? Dus deel vooral je ervaring hieronder in een reactie, zodat we ook van elkaar kunnen leren!

De kerstboom versieren? Zo doe je dat veilig!
De voordelen van een sim only abonnement voor kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter