10x hulp bij het handen wassen

15 oktober 2016
diy, zeep, zeeppomp, lego, handen, wassen, kinderen, peuters, kleuters, meisjes, jongens, plassen, poepen, wc, toilet, buiten, spelen, vieze, handen, hand, kraan, water, spelen, hygiene, verzorging, lego, blokken, knutselen, zelf, maken

Ik weet dat handen wassen belangrijk is. Maar ik weet ook dat het me soms wel 10 minuten overtuigingskracht kost, om die vieze klavetters van mijn jongens uiteindelijk onder de kraan te krijgen. “Nee mam, ze zijn echt niet vies!”, “Ik heb niks aangeraakt in de wc!” of “Ruik maar mam, nog héél fris.” zijn veelgehoorde smoesjes. Omdat het vandaag de Internationale Dag van het Handen Wassen is, heb ik tien succesvolle en op echte peuter- en kleuterhandjes uitgeprobeerde trucs verzameld. Succes gegarandeerd dus! Doe er je voordeel mee.

1. 20 seconden regel


Wist je dat je je handen minimaal 20 seconde moet wassen om van de bacteriën af te komen? Alleen houden kinderen het vaak nog geen 5 seconden vol. Een kookwekker zetten kan helpen. Maar nog leuker is om het handen waslied van Dirk Scheele te zingen. Het reffrein is precies 20 seconde, hoe toevallig!

♫ Handen wassen ♫

“Voor het eten en na het plassen,

Gaan we handen wassen, handen wassen.

Wrijf je handen tegen elkaar.

Nog wat zeep en dan ben je klaar.

Handen wassen, handen wassúúúh.”

2. Knetterzeep

Knetterzeep is een handzeep die je kunt gebruiken zonder water. Handig voor onderweg dus. Maar nog belangrijker; hij maakt van handen wassen een echte schuimparty voor kinderen. Het schuim knettert enorm en kriebelt in je handen. Ik probeerde hem uit op de vieze peuterhandjes van Charlie. En na het ‘wassen’ waren zijn handen schoon en roken ze weer lekker fris. Enige minpuntje van de zeep: Charlie kreeg er maar geen genoeg van, dus de bus gaat erg snel leeg. Maar die 20 seconden redden ze met gemak. Al met al toch een groot succes dus. Je koopt de zeep op knetterzeep.nl voor €3,99.

3. Routine

Maak van handen wassen een routine. Doe het standaard na een toiletbezoek, voor het eten en na het buiten spelen, dan wordt het een vaste gewoonte. En dat scheelt weer een heleboel discussies.

4. Happy soap

handen, wassen, kind, peuter, kleuter, handzeep, hapy soap, speelgoed, cadeautje

Happy Soap – Cadeautjes verpakt in zeep, ik had het zelf kunnen verzinnen! Met een My Little Pony, LEGO poppetje of dino in het vooruitzicht, worden kinderen ineens heel fanatieke handen wassers. Happy Soap koop je hier voor €11,99 inclusief verzendkosten. En €1,- daarvan gaat naar het goede doel Save The Children. Als je zin hebt in een leuk DIY project, kun je deze speelgoedzeep natuurlijk ook zelf maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

5. Maak het ze makkelijk

Bijna geen enkel kind kan met zijn handen bij de kraan. Maar als je een krukje, de zeep en handdoek binnen handbereik legt, kunnen ze alles zelf doen. En dat maakt handen wassen alweer een stuk leuker. En rommeliger, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

6. Zet de superheld in

handen wassen, handen, wassen, kind, peuter, kleuter, handzeep, zwitsal, dermo care, pomp, zeeppomp, frozen, paw patrol, woezel pip, elmo, sesamstraat, bert, ernie, dora, cars

Voor jou wil je kleine viespeuk misschien zijn of haar handen niet wassen. Maar voor Elsa, Elmo, Woezel of Pip natuurlijk wel. Dus zet de favoriete superheld van je uk in bij het handen wassen. Op de zeeppompjes van Zwitsal of Dermo Care bijvoorbeeld staan vaak kinderhelden.

7. Squid Soap

handen, wassen, kind, peuter, kleuter, handzeep, squid soap, inktvis, cadeautje

Nog zo’n leuke én handige handzeep is Squid Soap. Het pompje – in de vorm van een vrolijke inktvis – laat een stip van inkt op de hand achter als je erop drukt. En je mag pas stoppen met handen wassen als de stip eraf geboend is. Cynthia probeerde hem begin vorig jaar uit met Reva. Haar ervaring en meer info over de zeep lees je hier.

8. Handen wassen zonder dat je er erg in hebt

Als je peuter van het woord ‘handen wassen’ alleen al gaat steigeren, kun je er ook gewoon een ander naampje aan geven. Zoals helpen met afwassen bijvoorbeeld. Gooi een laagje water met zeep in de gootsteen, zet er een pan in en geef je kind een spons. Kinderen vinden het vaak heel leuk om mama met dat soort klusjes te helpen. En behalve de pan zijn die handjes daarna ook weer spic & span.

9. LEGO zeep

diy, zeep, zeeppomp, lego, handen, wassen, kinderen, peuters, kleuters, meisjes, jongens, plassen, poepen, wc, toilet, buiten, spelen, vieze, handen, hand, kraan, water, spelen, hygiene, verzorging, lego, blokken, knutselen, zelf, maken

Soms heb je aan één extra ingrediënt al voldoende om het handen wassen wel te laten slagen. Voeg LEGO aan de zeep toe en ze wassen hun handen ineens wel! Ik maakte deze zeeppomp voor Finn en Charlie. Hier lees je de werkomschrijving.

10. Zeep jellies

handen, wassen, kind, peuter, kleuter, handzeep, zeep, diy, zelf, maken, zeep jelly, zeep jellies, jelly, jellies

Tot slot nog een leuke DIY die helpt bij het handen wassen; zeep jellies. Ze wiebelen als pudding en glijden zo tussen je vingers door. Mijn kinderen vinden de zeepbommetjes helemaal geweldig. Hoe ik ze maakte lees je hier. Je moet alleen de shampoo voor handzeep vervangen, maar de rest van het recept is hetzelfde.

Wat is jouw truc om je kinderen hun handen te laten wassen?

Wat volwassenen kunnen leren van kinderen
Mijn favoriete kinderwagen (x3 want ik kan niet kiezen!)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter