Heeft je kind hooikoorts? Deze tips helpen!

13 maart 2023
Heeft je kind hooikoorts? Deze tips helpen!

Het is natuurlijk super vervelend als blijkt dat je kind hooikoorts heeft. Want, hoe ga je daar mee om? Je kind wil lekker buitenspelen en op pad, maar krijgt daar last van hooikoorts klachten. Niezen, jeukende & tranende, rode ogen, een loopneus… Allemaal niet leuk! Maar binnenblijven om dit te voorkomen, is natuurlijk ook geen optie. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen van hooikoorts te bestrijden, zodat je kind zich weer prettig voelt. Van tips om pollen te vermijden tot de beste buitenspeel momenten en medicijnen zoals antihistamine tabletten. Wij zetten alles voor je op een rij!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie. Als je kind hooikoorts heeft, is hij of zij allergisch voor de pollen van bepaalde bomen, grassen en/of (on)kruiden. Zodra de ogen, neus of keel in aanraking komen met het stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht – bijvoorbeeld door inademen – reageert het afweersysteem daar sterker op dan iemand zonder hooikoorts. Het lichaam maakt grote hoeveelheden histamine aan en dit stofje zet de allergische reactie in gang. De slijmvliezen gaan meer slijm aanmaken en zwellen op. En hierdoor ontstaan de hooikoorts klachten. Sommige kinderen met hooikoorts hebben daar een paar weken per jaar last van. Bijvoorbeeld tijdens het bloeiseizoen van de berk. Maar het kan ook voorkomen dat je het hele voorjaar en de zomer klachten hebt, als je allergisch bent voor de pollen van bomen én grassen.

Hoezo hooikoorts?
Hooikoorts heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. De naam is vroeger bedacht door een Engelse arts die het opviel dat hij altijd last van klachten had tijdens de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. Zo is de term ontstaan. De medische naam van hooikoorts is allergische rhinitis.

Symptomen hooikoorts

Als je kind hooikoorts heeft, kunnen de volgende symptomen optreden. Hoeveel klachten je hebt, is afhankelijk van de mate waarin je allergisch bent.

  • Jeuk aan de neus
  • Een verstopte neus of juist een loopneus
  • Veel niezen
  • Jeukende, tranende en rode ogen
  • Een doge keel, soms met kriebelhoest
  • Een koortsachtig of grieperig gevoel
  • Moe en futloos zijn
  • Je benauwd voelen
  • Een piepend geluid bij het ademhalen
‘Lees ook: Kinderyoga – De voordelen hiervan en leuke tips!

Hoe weet je of je kind hooikoorts heeft?

Een pollen allergie komt veel voor. In Nederland hebben zeker 30.000 kinderen hooikoorts. Het is niet bekend waarom sommige mensen hooikoorts krijgen en anderen niet. Wel hebben kinderen van ouders met hooikoorts een grotere kans om de allergie ook te krijgen. De aanleg daarvoor is er al bij de geboorte, maar de hooikoorts klachten komen pas jaren later. Vaak tijdens de basisschool periode, maar soms ook pas wanneer iemand 30 jaar is.

Hooikoorts lijkt, zoals je aan de symptomen kunt zien, veel op een gewone verkoudheid. Heeft je kind langer dan drie weken last van deze klachten in het pollenseizoen, dan is het mogelijk dat hij of zij hooikoorts heeft. Wanneer je dit vermoedt, kun je een afspraak maken bij de huisarts voor een allergietest. De huisarts kan een bloedonderzoek of een huidtest doen. Bij de bloedtest wordt een beetje bloed afgenomen en gecheckt op antistoffen. En bij de huidtest wordt een testvloeistof op de huid gedruppeld en prikt de huisarts daar met een fijn naaldje doorheen in de huid. Als er een rood bultje ontstaat, is de test positief.

Wanneer is het pollenseizoen?
Bomen, grassen, bloemen en onkruid hebben ieder hun eigen bloeitijd en periode waarin ze stuifmeel (pollen) vormen. Bomen zoals de berk, hazelaar of els bloeien al in februari en maart. Terwijl grassen en onkruid vanaf mei tot en met september stuifmeel kunnen afgeven. Het pollenseizoen beslaat dus een groot deel van het jaar. En als je allergisch bent voor de pollen van bomen én grassen kun je dus lang hooikoorts klachten hebben.

Heeft je kind hooikoorts? Deze tips helpen!

Wat kun je tegen hooikoorts bij kinderen doen?

Hooikoorts kun je helaas niet genezen. Maar tegen de symptomen van hooikoorts is wel van alles te doen.

Kiezen voor medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de klachten van hooikoorts helpen te verminderen; neussprays, neusdruppels, oogdruppels, hooikoorts tabletten etcetera. De werkzame stof in de meeste hooikoorts medicijnen is cetirizine of loratadine. Deze stoffen zijn veilig voor kinderen vanaf twee jaar en te koop bij de drogist en apotheek. Sommigen kun je zelf kopen en voor anderen heb je een recept van de huisarts nodig. Sowieso is het verstandig om met je huisarts af te stemmen welk hooikoorts medicijn het meest geschikt is voor jouw kind en niet zelf te gaan experimenteren.

Hooikoorts triggers vermijden

Probeer te achterhalen welke pollen de hooikoorts symptomen van je kind triggeren. Zijn dat alleen de pollen van bomen? Of ook de pollen van grassen of die van onkruid? Noteer in welke periode je kind de meeste klachten heeft, zoek op wat er in die periode bloeit en probeer die pollen te vermijden. Dat kun je op de volgende manieren doen:

  1. Houd pollen buiten de deur door je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te laten bij droge, zonnige en winderige dagen. Een fris windje door het huis is lekker, maar deze zit helaas vol met stuifmeel van bomen, grassen en onkruid. En die wil je niet óók nog in huis hebben wanneer je kind hooikoorts heeft.
  2. Laat je kind iedere dag douchen voor het slapen gaan. Gedurende de dag kleven er namelijk ontzettend veel pollen aan je; aan je kleding, op je huid en in je haar. En daar wil je geen last van krijgen tijdens je slaap. Ook kun je hooikoorts symptomen beperken door kleding en het beddengoed sneller te wassen.
  3. En droog de was niet buiten, maar binnen. Buiten kleven de pollen gelijk weer aan je schone wasgoed vast.
  4. Probeer buitenspelen te vermijden op plekken waar veel pollen zijn. Elzen groeien bijvoorbeeld graag aan het water, berken in bossen, parken en woonwijken en hazelaars vaak in en aan de rand van het bos. Dus is je kind allergisch voor het stuifmeel van deze bomen, dan kun je deze plekken beter ontwijken. En een pas gemaaid grasveld is natuurlijk geen goede speelplek voor een kind met een graspollen allergie. Een goed alternatief is bijvoorbeeld het strand waar maar weinig pollen zijn.
  5. En wil je toch een keer naar een plek met veel pollen? Ga dan wanneer het net geregend heeft. Want na een regenbui is de lucht een stuk schoner en zit er minder stuifmeel in.
  6. Ook is het verstandig om een kind met hooikoorts buiten een zonnebril te laten dragen. Zo zijn de ogen goed afgeschermd en komen ze minder snel in contact met het stuifmeel dat in de lucht zit.
  7. Houd het ‘pollen-alarm’ in de gaten om te checken of er veel pollen in de lucht zitten wanneer je naar buiten wil. Dat kan via de website of de app van Pollennieuws.nl. Was je van plan om te gaan picknicken, maar zitten er wel heel veel pollen in de lucht? Dan kun je het uitje beter verplaatsen of iets anders leuks gaan doen.
  8. En tot slot; kies voor een hooikoorts proof vakantiebestemming zoals een plekje aan zee of in de bergen. Zo komt je kind ook echt tot rust in plaats van de hele tijd te moeten snotteren.
‘Lees ook: Tips voor een schoon huis – Zo blijft je interieur fris & netjes.’

Immunotherapie

Als kinderen heel erg veel klachten hebben door hooikoorts dan kan de huisarts ook immunotherapie voorstellen. Dit houdt in dat je kind regelmatig kleine hoeveelheden van de pollen waar hij of zij allergisch voor is, via een onderhuids prikje krijgt ingespoten om ervoor te zorgen dat je kind er minder heftig op reageert. Of dat je kind tabletten met pollen moet slikken om de tolerantie voor deze stoffen te verhogen. Een immunotherapie behandeling duurt alleen wel lang; zo’n drie tot vijf jaar. Maar in het eerste jaar is vaak wel al verbetering zichtbaar.

We hopen dat deze tips je helpen om de hooikoorts klachten van je kind te verminderen. En heeft jouw kind ook hooikoorts en heb je zelf nog een fijne aanvullende tip? Deel die dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.

In 5 stappen een volle bos haar
Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Handige planning & tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter