Naar het ziekenhuis: Hoe bereid ik Finn voor?

17 maart 2015

Sinds het begin van de week loop ik rond met een knoop in mijn maag. Over een paar dagen moet Finn naar het ziekenhuis. Hij moet geopereerd worden. Het gaat om een relatief kleine ingreep, maar wel met narcose, misschien één of meerdere overnachtingen en alles erop en eraan. En dat druist zo tegen al je moedergevoelens in. Als mama wil je je kindje behoeden voor pijn, verdriet en angst. Maar dat gaat in dit geval niet. En dat is zwaar. De bange blik in zijn ogen als we het erover hebben, de tranen die opwellen en het “Ik wil niet!”. “Ik wil het ook niet!” wil ik dan uitschreeuwen. Dan kan ik ook wel huilen, maar voor hem slik ik het weg. Finn is er veel meer bij gebaat als ik hem het vertrouwen geef dat het daar goed komt en dat we er voor hem zijn. En dus doe ik vooral heel erg mijn best om er voor hem het beste van te maken.

kinderen, baby, peuter, kleuter, dreumes, ziekenhuis, opname, operatie, voorbereiden, voorbereiding, doen, zeggen, vertellen, eerlijk, praten, boekjes, boeken, ziekenhuiskoffer, dokterspullen, speelgoed, spelen, naspelen, moeder, mama, papa, slapen, overn Ik vind het niet makkelijk om een peuter, bijna kleuter voor te bereiden op een operatie. Ik merk dat ik Finn alles kan vertellen over wat er op stapel staat, maar dat de impact ervan niet echt tot hem doordringt. “Ja mam, maar zullen we nu weer met de Duplo spelen?” vraagt hij dan. En dat is natuurlijk ook veel leuker. Dus heb ik van dat hele operatiegebeuren ook maar een spelletje gemaakt. Het narcose kapje dat we van de anesthesist mee naar huis gekregen hebben om te oefenen, zit nu in zijn dokterstas. En dat vindt hij stoer, want niemand van zijn vriendjes heeft dat. “Nu even goed ademen beer, dan ga je lekker slapen!” zegt hij tegen zijn patiënt als hij hem bij de knuffel om doet.

kinderen, baby, peuter, kleuter, dreumes, ziekenhuis, opname, operatie, voorbereiden, voorbereiding, doen, zeggen, vertellen, eerlijk, praten, boekjes, boeken, ziekenhuiskoffer, dokterspullen, speelgoed, spelen, naspelen, moeder, mama, papa, slapen, overn

Wat het voor Finn ook concreter maakt, zijn de boekjes die we nu samen lezen. Ik was door een vriendin getipt over Karel in het ziekenhuis, een leuk en kleurrijk boekje in voor peuters begrijpbare taal. En Finn is ook erg dol op Nijntje in het ziekenhuis. Het maakt hem goed duidelijk hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat en wie daar allemaal rondlopen. Maar vooral dat je er cadeautjes krijgt, blijft bij hem hangen! Daar komen we dus sowieso niet meer onderuit.

 

Over twee dagen gaan we samen zijn ziekenhuiskoffertje inpakken en mag mijn kleine patiënt mee beslissen over welke pyjama hij daar wil dragen en welk speelgoed en welke knuffel er mee moeten. Dat het niet altijd even leuk is in het ziekenhuis heb ik hem ook verteld. Dat een prik pijn doet en dat hij na de operatie best een beetje misselijk kan zijn bijvoorbeeld. Door eerlijk te zijn, hoop ik dat Finn zijn tijd in het ziekenhuis in ieder geval voorspelbaarder wordt en dus veiliger voelt. En voor de rest kan hij rekenen op oneindig veel kusjes en knuffels en wijk ik geen seconde van zijn zij! Nou ja, alleen bij de operatie mag ik niet zijn. Maar daar krijgt hij als het goed is niks van mee!

kinderen, baby, peuter, kleuter, dreumes, ziekenhuis, opname, operatie, voorbereiden, voorbereiding, doen, zeggen, vertellen, eerlijk, praten, boekjes, boeken, ziekenhuiskoffer, dokterspullen, speelgoed, spelen, naspelen, moeder, mama, papa, slapen, overn

 

Tip: Mama Sasja Scholtens heeft een hele bijzondere knuffel ontworpen waardoor mama of papa altijd bij je is. De Souska knuffel, bedrukt met een foto van een vertrouwd persoon, zodat je kleintje altijd een bekend gezicht bij zich heeft. Heel handig bij een spannend bezoekje aan het ziekenhuis. (Maar ook als je uk voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat bijvoorbeeld!)

Duimelot hoe kom je er van af?
Een WK voetbal toeter knutselen

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Mariel 17 maart 2015 at 9:34 pm

    Hi Annemieke, wat zielig…. Het komt vast goed maar het liefst hou je hem van al die witte jassen vandaan. Ik als laast over een boekje speciaal voor kindjes die naar het ziekenhuis moeten. Geschreven met de gedachte dat voorlichting en voorbereiding heel belangrijk is voor kinderen en er eigenlijk nog niet zoveel aandacht voor is. Je kan het boek bekijken en bestellen op http://www.dekleinemug.nl/een-operatie-voor-fientje/

    Heel veel sterkte, hopelijk is het snel achter de rug!

  • Reply Annemieke 17 maart 2015 at 11:11 pm

    Bedankt voor de tip Mariël! Ik ga zeker naar het boekje kijken!

  • Laat een reactie achter