Zo bereid je je kind voor op een opname in het ziekenhuis

8 maart 2022
Zo bereid je je kind voor op een opname in het ziekenhuis.

Of het nou gaat om een grote ingreep waarbij je kind voor langere tijd in het ziekenhuis moet verblijven, of om een opname waarbij hij of zij er één nachtje slaapt: voor een kind is het altijd spannend en eng om naar het ziekenhuis te moeten gaan. Je kunt er als ouder voor zorgen dat je kind zich een stuk meer op z’n gemak voelt en er misschien wat minder tegenop ziet. Lees hier wat je zou kunnen doen!

4 Tips om je kind voor te bereiden op een opname in het ziekenhuis

Probeer het goed uit te leggen

Je kunt bij je kind al een groot deel van de angst wegnemen door hem of haar goed voor te bereiden. Dit doe je door precies te vertellen wat je kind te wachten staat. Je hoeft natuurlijk niet in details te treden. Maar door kalm een aantal dingen over de opname te vertellen zal je kind merken dat jij er ook een goed gevoel bij hebt. Als je zelf bijvoorbeeld heel verdrietig of angstig over de aanstaande gebeurtenis vertelt, zal je kind deze emotie snel overnemen en ook verdrietig of bang worden.

Gedraag je niet anders

Niet alleen tijdens de uitleg over de opname is het belangrijk om rustig te blijven. Ook gedurende de opname zelf doe je er goed aan om je zo normaal mogelijk te gedragen tegen je kind. Natuurlijk is dit lastig: het is niet leuk om je kleintje in een ziekenhuisbed te zien. Maar probeer toch op dezelfde manier met je kind om te gaan zoals je dat thuis ook zou doen. Op die manier zal je kind zich sneller comfortabel voelen in het ziekenhuis en doorhebben dat jij er ook vertrouwen in hebt.  

‘Lees ook: Ziek? Deze 10 kinderspelletjes kun je doen vanaf de bank.’

Eigen spullen

Maak het in het ziekenhuis gezellig door wat eigen spullen van je kind mee te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan – als dit is toegestaan – de eigen pyjama van je zoontje of dochtertje of aan een kleedje dat hem of haar aan thuis doet denken. Ook wat speelgoed of boeken die je thuis hebt liggen kun je meenemen en dicht bij het bed van je kind neerleggen, zodat hij of zij zich wat meer thuis voelt. En vergeet de lievelingsknuffel niet!

Geef cadeautjes

Het is leuk om je kind tijdens zijn of haar opname te vertroetelen. Niet alleen omdat een kind altijd blij wordt van cadeautjes, maar ook omdat deze presentjes even voor wat afleiding zorgen. Ga dus op zoek naar wat leuk meisjes- of jongens speelgoed en geef dit wanneer je kind in het ziekenhuis ligt. Naast speelgoed zou je natuurlijk ook kunnen kijken of je leuke spelletjes of puzzelboekjes kunt vinden zodat je kleine wat meer afleiding heeft.

Extra tip: verblijft je kind voor een wat langere tijd in het ziekenhuis? Dan kan het leuk zijn om familie en vrienden te vragen om een kaartje te sturen. Je kind zal zeker blij zijn met een prikbord vol met opbeurende kaartjes!

Dit zijn dé mode kleuren voor de lente & zomer van 2022
Douchen met je baby | Zo doe je dat veilig!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter