Moeilijke et(t)ers

26 januari 2015

De quinoa, speltbrood en superfood trends vliegen je om de oren. Maar als moeder van een baby en peuter – bijna kleuter – vind ik het al een uitdaging om überhaupt iets gezonds bij mijn kinderen naar binnen te krijgen. Soms krijg ik de indruk dat ik voor de prullenbak kook. Of ik nu twee uur in de keuken sta te zwoegen op een verse bolognesesaus of even een simpele wokmaaltijd in elkaar flans; Charlie gooit er liever mee en Finn prikt er hooguit wat vlees uit en haalt er voor de rest zijn neus voor op. Alsof hij al die worteltjes, courgette schijfjes, bloemkoolroosjes en andere groenten hoort schreeuwen: “Ik ben vies!” En dan roepen de voedingsexperts dat je vooral niet moet aandringen en dat je kind uiteindelijk wel goed gaat eten. Maar wanneer dan? Want het is wel belangrijk dat mijn energiebommetje voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Na oeverloos en zonder resultaat “Komt een treintje aan gereden …”,  groentegezichtjes maken en broccoli verstoppen, heb ik dan ook geheel tegen alle adviezen in nieuwe regels opgesteld. Vijf happen groenten zijn verplicht. Vind ik best schappelijk én het werkt! Ook staat er – tegen al het modevoedsel in – vaker Hollandse pot op het menu; gewoon aardappelen, vlees en groenten. Lekker simpel, want het avontuur aan tafel is al groot genoeg!

Heerlijke herkenbare tafelmomentjes

 

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe jullie je kids aan het eten krijgen. En welke gezonde recepten zijn een succes? Met deze succesnummers gaan bij mij de bordjes thuis leeg …

Recept 1: Spinazie met aardappelpuree en een Bretons balletje gehakt

kinderen, peuters, kleuters, eten, lastig, moeilijk, niet, weigeren, bordje, leeg, gooien, groente, fruit, ideeën, tips, gerechten, recepten, kindvriendelijke, simpel, makkelijk, gezond, koken, slechte, eter, schijf van vijf, voedingscentrum, dochter, zo

Ingrediënten: verse spinazie, aardappelen, gehakt, Bretonse gehaktkruiden, eieren en boter.
Bereiden: Meng de gehakt met een rauw ei en gehaktkruiden en draai er ballen van. Braad die gaar in een pan. Kook ondertussen ook de aardappelen gaar. Maak een beetje jus door wat water bij de gare gehaktballen in de pan te gooien en dit heel even te laten koken. Mix de jus en de aardappelen tot een gladde puree. Kook de spinazie in een klein laagje water in vijf minuten zacht. Giet hem daarna af en meng er een klein klontje boter en wat peper en zout doorheen. Schep dan eerst de aardappelpuree en daarna de spinazie op een bord en garneer het met een hard gekookt ei. Balletje ernaast en smullen maar!

Recept 2: Tagliatelle met kabeljauw

kinderen, peuters, kleuters, eten, lastig, moeilijk, niet, weigeren, bordje, leeg, gooien, groente, fruit, ideeën, tips, gerechten, recepten, kindvriendelijke, simpel, makkelijk, gezond, koken, slechte, eter, schijf van vijf, voedingscentrum, dochter, zo

Ingrediënten: verse kabeljauw, bacon, mozzarella, pesto, cherrytomaatjes, olijfolie.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de vis met wat peper en zout en wikkel er een plakje bacon omheen. Leg het pakketje in een ovenschaal en smeer er een laagje pesto op. Leg daar bovenop een plakjes mozzarella.  Snij de cherrytomaatjes doormidden en leg ze rondom de vis. Besprenkel het met olijfolie en zet de schaal dan 20 minuten in de oven. Kook ondertussen de pasta gaar. Ik serveer er komkommer bij als extra groente.

Have a 'Rice' day
Haute couture voor baby's

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reply Minke 26 januari 2015 at 1:30 pm

    Herkenbaar 😉 Ik ben er mee gestopt om lang in de keuken te staan. Uiteindelijk gaat het simpele werk aardappels, groente en een stukje vlees het beste erin.

  • Reply Miranda 26 januari 2015 at 11:33 pm

    Jouw nummertje 2 als tip, de pasta met kabeljauw. Kreeg ik van een goede vriendin geserveerd tijdens mijn kraamweek, super lief & lekker! Valt bij onze dochter, maar ook bij papa..goed in de smaak. Verder inderdaad groente & aardappels & vlees. En vooral mini-toetjes yoghurt ( van de zaanse hoeve)

  • Reply Marjorie 29 januari 2015 at 8:21 pm

    Macaroni! En de groente pureer ik door de saus want anders prikken ze die er gewoon tussenuit. Maar verstopt in de saus gaat het er allemaal in!

  • Reply Tuba 29 januari 2015 at 8:23 pm

    Dat pureren herken ik Marjorie! Hier verkoop ik gestampte spruiten als boerenkool en het werkt! Ha ha

  • Laat een reactie achter