Met deze vier tips kan je kind veilig internetten

15 maart 2023
Met deze vier tips kan je kind veilig internetten!

Huiswerk maken, spelletjes spelen, filmpjes kijken: er gaat (bijna) geen dag voorbij dat je kind niet online is. Het internet is een leuke omgeving voor je zoon of dochter, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat hij of zij ook veilig kan internetten. Maar hoe kun je daarvoor zorgen? Wij geven je vier praktische tips!

1. Praat met je kind over veilig internetten

Iedereen heeft tegenwoordig internet thuis. Om veilig te kunnen internetten is het belangrijk dat je kind zich bewust is van de gevaren van het internet. Praat hierover met je zoon of dochter, zodat ze weten waar ze op moeten letten. Bijvoorbeeld hoe je kunt zien of een website veilig is en dat online challenges gevaarlijk kunnen zijn. Spreek ook met je kind af dat het nooit e-mails opent van onbekende afzenders en linkjes en bestanden opent en dat hij of zij nooit op linkjes klikt bij foto’s of video’s op social media. 

2. Installeer een kinderzoekmachine

Op het internet vind je tegenwoordig speciale zoekmachines voor kinderen. Dit zijn zoekmachines die alleen maar kindvriendelijke resultaten laten zien. Bij de meeste zoekmachines worden onschuldige woorden, die soms heftige resultaten of afbeeldingen kunnen opleveren, geblokt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind ongeschikte content te zien krijgt. Voorbeelden van dit soort zoekmachines zijn JeugdbiebMeestersipke.nl en Koekeltjes.

Er is ook een kindervariant van YouTube. Doordat je verschillende leeftijden en categorieën kunt instellen, krijgt je zoon of dochter alleen content te zien die bij hem of haar past. Handig is dat je video’s kunt blokkeren. Hierdoor kan je kind niet meer via de video doorklikken naar andere ongeschikte filmpjes. Zo weet je zeker dat hij of zij alleen video’s ziet die geschikt zijn. 

‘Lees ook: De beste educatieve apps voor kinderen.’

3. Gebruik een VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een dienst die het internetgebruik van je kind van de buitenwereld afschermt. Alle gegevens die je zoon of dochter verstuurt en ontvangt en de websites die hij of zij bezoekt worden versleuteld en zijn daardoor niet zichtbaar voor anderen. Dit zorgt voor online privacy voor je kind. Met een VPN is je zoon of dochter meestal ook beter beschermd tegen hackers. 

4. Stel ouderlijk toezicht in

Door ouderlijk toezicht in te stellen kun je volgen wat je kind online doet en ongewenste content blokkeren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een limiet instellen voor de tijd die je zoon of dochter dagelijks online doorbrengt. De meeste apparaten hebben instellingen voor ouderlijk toezicht. Je kunt het meestal ook via je internetprovider of via een app van een externe partij instellen. 

Diploma Veilig Internet

Goed om te weten, sinds 2018 bieden scholen leerlingen van groep 5 tot en met 8 het lespakket Diploma Veilig Internet aan. Met dit lespakket leert je kind alles over de risico’s van het internet en hoe hij of zij het veilig kan gebruiken. Een hele geruststelling in een wereld die steeds digitaler wordt. 

Meal preppen, zo doe je dat!
Ouderdom komt met gebreken: zo vind je passende zorg voor je ouders

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter