Gamen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Van avontuurlijke en sportieve games op de Playstation of Xbox tot online spelletjes op de PC of apps op de telefoon en tablet; vroeg of laat komt het op hun pad. Dit zorgt natuurlijk voor veel plezier en kan zelfs leerzaam zijn! Maar tegelijk kunnen kinderen zich er ook enorm in verliezen. Maar wanneer wordt dit zorgelijk? En hoe merk je dat het gamegedrag van je kind de verkeerde kant opgaat? Wij geven je een aantal handige tips om de relatie tussen kinderen en gamen gezond te houden. En we laten je weten wat de signalen zijn als het gamegedrag van je kind niet meer veilig en verantwoord is.
1. Maak duidelijke afspraken
Maak afspraken met je kind over de duur, het tijdstip, de plaats, met wie en welke games er gespeeld mogen worden. Focus daarbij niet al te veel op de speelduur. Want gamen is een ander soort schermtijd dan stoïcijns YouTube video’s kijken of eindeloos scrollen op social media. Er wordt bijvoorbeeld gesocialized met vrienden, de hersens worden aan het werk gezet om lastige dingen op te lossen, iets te bouwen of een moeilijk parcours af te leggen, er worden competities aangegaan en de koppies worden na een lange schooldag leeggemaakt. Maar wel kun je ervoor zorgen dat er balans is tussen gamen en andere essentiële of gezonde activiteiten, zoals schoolwerk, slapen, eten, (buiten)spelen en lummeltijd. Maak dus afspraken als: eerst het huiswerk, eten, huishoudelijke taken en dan pas gamen, aan tafel geen electronica en geen games voor het slapen gaan.
Zo merk je of je kind een ongezonde relatie met gamen heeft
Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt merken dat het gamegedrag van je kind de verkeerde kant opgaat.
1. Gedragsveranderingen – Je kind is snel geïrriteerd, reageert buiten alle proporties als de internetverbinding van de internet providers een zware game laat vastlopen en trekt zich vaak terug, vooral op momenten dat er niet gegamed kan worden.
2. Verlies van interesse in andere activiteiten – Je kind verliest zijn of haar interesse in andere dingen, zoals sporten, hobby’s of sociale activiteiten. Of laat echte speeldates schieten om achter de computer te kunnen kruipen.
3. Verslechterde schoolprestaties – Je kind presteert slechter op school, de cijfers gaan achteruit en schoolwerk wordt verwaarloosd.
4. Veranderingen van slaappatronen – Je kind heeft moeite met inslapen of om überhaupt te slapen omdat ze te veel gamen.
5. Fysieke klachten – Ook kan je kind klagen over klachten zoals hoofdpijn, vermoeide ogen of rugpijn door het langdurig gamen in een verkeerde houding.
6. Liegen – Je kind gaat liegen over de tijd die hij of zij besteedt aan gamen, huiswerk dat al dan niet gedaan is of probeert het gamen te verbergen.
2. Kies de juiste games
Niet alle games zijn even geschikt voor kinderen. Kies games die passen bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind. Net zoals films hebben ze ook een leeftijdsclassificatie die aangegeven wordt met PEGI. Dat is uiteraard een richtlijn. Je kunt zelf het beste inschatten of je kind eventueel al eerder of juist nog niet toe is aan een bepaald spel. Om te kijken of spelletjes of online games geschikt zijn, kun je bijvoorbeeld kijken naar video’s, recensies lezen of het spelletje zelf spelen.
3. Regelmatige pauzes
Als je veel naar een beeldscherm kijkt, kun je last krijgen van je ogen en zelfs bijziend worden. Vooral bij kinderen tot 20 jaar is dit een risico. Ken je de 20-20-2 regel al? Na elke 20 minuten schermtijd is het aan te raden om ongeveer 20 seconden in de verte te kijken. En moedig je kind aan om regelmatig pauzes te nemen. Een goede regel is om na elke 30 minuten gamen een pauze van 10 minuten te nemen. Dit helpt om de ogen te rusten en bevordert een gezonde lichaamshouding.
>> Lees ook: Veilig internetten – Zo maak je je tablet of telefoon helemaal kidsproof.
4. Balans tussen gamen en andere activiteiten
We stipten het al even aan bij tip 1; balans is key! Zorg ervoor dat gamen slechts een deel is van de dagelijkse routine van je kind. Stimuleer ook andere activiteiten zoals lezen, sporten, hobby’s, buitenspelen en tijd met het gezin. En plan samen leuke uitjes of speel een bordspel om de variatie erin te houden. Zo blijft gamen een leuke activiteit zonder dat het de overhand krijgt.
5. Speel samen
Samen gamen kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen met je kind. En het geeft je tegelijkertijd ook de kans om te zien welke games je kind speelt, hoe het er in de gameroom aan toe gaat en om hierover te praten. Je kunt je kind zonder gelijk belerend te zijn wijzen op bepaalde risico’s die jij ervaart. En je kunt erachter komen wat je kind specifiek motiveert om het spel te spelen en welke behoefte de game voor hem of haar vervult. Is dat het sociale aspect, het competitieve karakter of de ontspanning die het oplevert? Zo krijg je andersom ook weer meer begrip voor het gamegedrag van je kind.
6. Veilig online
Online gamen brengt extra risico’s met zich mee, zoals ongepaste inhoud en contact met vreemden. Bespreek het belang van online veiligheid met je kind. Stel bij jonge kinderen ouderlijk toezicht in en zorg ervoor dat je kind weet dat je nooit persoonlijke informatie moet delen. Praat regelmatig met je kind over de online ervaringen en zorg ervoor dat het zich veilig voelt om problemen met jou te bespreken.
7. Herken probleemgedrag
Let op tekenen van problematisch gamegedrag, zoals een achteruitgang van de schoolprestaties, verminderde interesse in andere activiteiten of fysieke klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Als je merkt dat gamen een negatief effect heeft op je kind, is het belangrijk om op tijd in te grijpen. Bespreek je zorgen met je kind en zoek in het uiterste geval professionele hulp als je er zelf niet meer uitkomt.
8. Kies voor een geschikte gameplek
Denk na over een geschikte gameplek. Wanneer je de computer of gameconsole in de huiskamer zet, kun je bijvoorbeeld ongedwongen toezicht houden op het gamegedrag van je kind. Maar zit je niet op die herrie te wachten of wil je kind meer privacy? Probeer dan voor een andere kamer te kiezen dan de slaapkamer om te voorkomen dat je kind tot in de kleine uurtjes achter een beeldscherm zit. Dit vermindert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon, waardoor kinderen minder snel in slaap vallen. Het is tot slot ook fijn als de ruimte goed verlicht en geventileerd is, om hoofdpijn en oogklachten te voorkomen.
>> Lees ook: Checklist: Is mijn kind klaar voor een mobiele telefoon?
9. Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken. Laat zien hoe je op een gezonde manier met schermtijd omgaat door zelf ook grenzen te stellen aan je eigen schermgebruik. Leg bijvoorbeeld je telefoon weg tijdens het eten, laat je niet door je telefoon afleiden als je iets met de kinderen doet en besteed tijd aan offline activiteiten. Zo geef je het goede voorbeeld en laat je zien hoe belangrijk balans is.
10. Praat met je kind
En verder is het belangrijk om met je kind in gesprek te blijven over gamen. Want net als in het echte leven gebeuren er online ook leuke en minder leuke dingen. Door met kinderen te praten over hun game-ervaringen, weet je wat er speelt. En kun je helpen om vervelende dingen te verwerken en leren hoe ze met online negativiteit om moeten gaan. Dus luister naar de verhalen van je kind en wees geïnteresseerd in hun favoriete spelletjes en online games.
Met deze tips kun je ervoor zorgen dat gamen een leuke en gezonde activiteit blijft voor je kind. We hopen dat we je zo op weg hebben geholpen! En we zijn ook benieuwd naar de afspraken die jij het je kind maakt rondom gamen? Wil je die met ons delen? Laat dan hieronder je reactie achter.
Geen reacties