Tips: Uit eten met kinderen

21 december 2015

Ga jij vaak uit eten met de kinderen? En dan bedoel ik niet het plaatselijke pannenkoekenhuis wat volledig gericht is op kleine herrieschoppers. Ik ben dol op uit eten gaan en vooral samen met Jeroen, maar met Reva en Lucy vond ik het toch nog wel een dingetje. Een klein eigenwijsje van twee jaar en een peuterpuber van drie en een half. Best een risicovol duo die twee. En nee, ik heb geen zin om tot de puberteit te wachten en ook niet in alleen maar pannenkoeken, pizza’s en patat te eten. Afgelopen zomervakantie was de ultieme testcase en hebben we heel wat restaurantjes van binnen en buiten gezien. Nu een paar maanden verder en ervaringen rijker deel ik graag mijn tips om uit eten te gaan met kinderen.

1. Party time
Maak er een feestje van! Dit hielp bij Reva en Lucy sowieso altijd heel erg goed. Uit eten is iets speciaals en dat gevoel moet je kinderen ook geven. Geef ze een menukaart, laat ze (gedeeltelijk) zelf kiezen, bestel een kindercocktail. Geef kinderen de aandacht, ze voelen zich dan betrokken en zullen zich sneller netjes gedragen. En heb vooral niet de illusie dat jij en je allerliefste partner eens even lekker bij kunnen kletsen.

2. Kidsproof restaurant
Op sites zoals Smulpaapje of Kidsproof staan restaurants vermeld die sowieso geschikt zijn voor kinderen. En dan bedoel ik niet dat er standaard een halve speeltuin achterin het restaurant zit. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet boos weg gekeken wordt. Het is ook handig om de menukaart van tevoren te checken. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten, altijd fijn voor als je een kleine kritische eter bij je hebt.

3. Op tijd
Hebben de kids al een hele activiteiten planning achter de rug of zijn ze gewoon eind van de dag moe eet dan op tijd. Kinderen die super gaar zijn krijgen korte lontjes. Voor je het weet dreigt er een vulkaanuitbarsting en proef je niet eens meer wat er op je bord ligt. En anders kun je ook gaan lunchen, vaak hebben kinderen dan nog veel energie en is het ook iets rustiger in een restaurant. Zitten papa en mama ook weer een stuk relaxter.

4. Vertrouw op je gevoel
Onderschat je mama intuïtie niet. Jeroen ging op vakantie een restaurant uitkiezen wat volgens hem helemaal kidsproof was. Ik twijfelde nog een tijdje, maar prima we gaan ervoor. De details zal ik je besparen, maar we hebben nog nooit zo ongemakkelijk en snel gegeten. De sfeer was te netjes en te rustig. Reva en Lucy gedroegen zich in eerste instantie heel lief, maar ja dat volumeknopje staat bij kinderen toch altijd net iets harder. En Lucy, met het geduld van een garnaal, was er al vrij snel klaar mee en niet meer te houden. Alsof ze het aanvoelde heeft ze een prachtige krijs serenade gegeven.

5. Vermijd een ballenbak
Teveel fun kan ook killing zijn. Sommige restaurants zijn zo gericht op kinderen dat een gezellig hapje er überhaupt niet meer in zit. We kwamen een keer in een heel leuk restaurantje, waar achterin een ballenbak was verstopt. En dan beginnen de problemen, want krijg daar je kind nog maar uit. Even spelen, springen en dan hop weer aan tafel. No way!!! Uiteindelijk met een krijsend doorgedraaid kind het restaurant verlaten. Heerlijk ontspannen avondje. Not!!!!

6. Entertainment
Neem een klein koffertje mee met de favoriete speeltjes van je kindje. Tekengerei, auto’s, klein duplo setje, een boekje, een pop met verkleedkleertjes, de kids zijn weer even zoet. Zit je nog aan je hoofdgerecht en zet je kleine draak de hele boel al op stelten? Oké, nu heb je genoeg redenen om die verdomde iPad uit je tas te toveren.

7. Geef je kind de ruimte om te ontdekken
Moet je kindje twee uur lang stilzitten op een stoel en wordt hij/zij om de haverkap gecorrigeerd dat is vragen om moeilijkheden. Kies voor een restaurant waar de ruimte is. Zo kunnen ze zich een beetje vrij bewegen zonder dat ze bij de buren aan tafel zitten. Misschien mogen ze wel een kijkje nemen in de keuken. In de zomer is het ideaal als je buiten op een terras of op het strand eet. Kinderen kunnen zich dan vrijer bewegen en hun eigen gangetje gaan.

8. Oefen thuis
Thuis tijdens het avondeten staat regelmatig mijn repeatknop ‘tafelmanieren’ aan. Reva en Lucy hebben nogal de neiging om aan tafel druk te zijn met van alles en nog wat, maar niet met hun bordje eten. Van tevoren heb ik duidelijk verteld wat je wel en niet in een restaurant mag doen. Dat het netjes is als je zachtjes praat, op je stoel blijft zitten, geen ruzie moet maken en soms rustig moet wachten op je eten, want de kok heeft het hartstikke druk. Zo weten ze een beetje wat ze kunnen verwachten.

9. Toetjes tijd
Beëindig het feestje vrolijk en trakteer op een lekker toetje, morgen gaan we wel weer op de gezonde tour.

10. Doggy bag
Soms heeft je kind gewoon een pesthumeur en kun je van alles uit de kast trekken zonder resultaat. Breekt de hel los met een Hysterica in Rosso concert dan vraag je als de sodemieter om een doggy bag en ga je met gierende banden naar huis. Kind naar bed, trek een fles wijn open en geniet nog even van je hapje eten.

11. Let it go!
Laat het allemaal los, ontspan en geniet dan gaat het waarschijnlijk nog het best. Kinderen zijn als ze klein zijn nog niet heel goed te sturen in dit soort situaties. Ze moeten het nog leren dus geef ze daar ook de mogelijkheid toe. Voor je het weet zit je kleine bourgondiër na een paar oefensessies in alle rust een lekker avondmaaltje naar binnen te schrokken.

Recept: Gekleurde warme chocolademelk
Knoeien mag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Marloes 21 december 2015 at 4:53 pm

    Van Haba hebben ze leuke kleine spelletjes. Wij speelden bijvoorbeeld regenboogrups. Neemt niet veel plek in op tafel en duurt niet te lang!

  • Reply Cynthia 28 december 2015 at 12:13 pm

    Thanks Marloes voor de tip!

  • Laat een reactie achter