10 Veiligheidstips voor spelen in en rondom het water

9 juli 2015

I’ll be ready! No don’t you fear… I’ll be ready! Forever and always, I want let you out of my sight!” galm ik door de tuin. (Diehard Baywatch fans weten nu meteen dat dit DE tune is en zingen in gedachten mee!) Ondertussen brengt Finn Playmobil Pamela in actie. Er is een meisje in de problemen geraakt in het waterpretpark. Plons! Pam duikt het slachtoffer achterna. Ook een politiehelikopter komt hulp verlenen. Er is haast bij! Want wist je dat een kind bij verdrinking binnen 2 minuten bewusteloos raakt? En nog 2 minuten later heeft het onherstelbaar hersenletsel opgelopen. Jaarlijks verdrinken er ongeveer 25 kinderen en belanden zo’n 130 kinderen in het ziekenhuis na een bijna verdrinking. Kids zijn druk, nieuwsgierig, watervlug en zien geen gevaar. Daarom is het belangrijk dat je altijd een oogje in het zeil houdt. Houd je aan deze 10 veiligheidstips en je kunt deze zomervakantie met een gerust hart een dagje naar het strand, zwembad, een meer of in het badje.

  1. kind-veilig-tips-water-ladylemonade_nl1Check overal waar je komt of je kind in de buurt van water kan komen. Ben je bijvoorbeeld bij een vriendin met een sloot achter het huis? Zorg dan dat je kind er niet ongemerkt bij kan komen.
  2. Verlies je kind nooit uit het oog in de buurt van water. Ook ondiep water (5 cm al!) is gevaarlijk. Sommige ouders denken dat een kind gaat schreeuwen en spartelen als het onder water raakt. Dat is niet zo. Een kind glijdt vaak geluidloos onder water en heeft niet in de gaten dat het in gevaar is.
  3. Leer je kind dat het alleen in het water mag spelen als jij er vanaf weet.
  4. Blijf in de buurt van je kind. Een verdrinking verloopt heel snel. Als het misgaat, is het dus belangrijk dat je er snel bij bent. Leg je handdoekje lekker neer vlakbij de oever van een meer of de zee of parkeer je chill stoel naast het opblaasbadje.
  5. Ga niet weg als je kind in of rondom het water speelt. Ook niet als de deurbel gaat of je even gedag wilt zeggen tegen een bekende die je ziet lopen. Even de deur open doen of je omdraaien om “Hoi!” te zeggen kan fataal zijn. kind-veilig-tips-water-ladylemonade_nl2
  6. Spreek met andere ouders goed af wie er oplet. Het gebeurt vaak dat vaders en moeders er vanuit gaan dat de ander wel oplet. Maar dat is niet altijd zo. Met duidelijke afspraken kunnen hier geen misverstanden over ontstaan.
  7. Laat oudere broertjes of zusjes niet oppassen. Kinderen zijn snel afgeleid en kunnen nog niet goed weten wat gevaarlijk is. En een ouder kind kan bovendien nog niet een jonger broertje of zusje redden. kind-veilig-tips-water-ladylemonade_nl4
  8. Laat je kind een reddingsvest dragen als je gaat varen. Dat zorgt ervoor dat hij niet verdrinkt als hij in het water komt.
  9. Ook als je kind zwemvleugels draagt, moet je erbij in de buurt blijven. Vleugeltjes zijn geen reddingsmiddel, maar slechts een hulpmiddel bij het leren zwemmen. Ook met zwemvleugels om kan een kind verdrinken.
  10. Let op de waarschuwingsvlaggen op het strand. Bij de strandopgang wordt met vlaggen en borden aangegeven wanneer het veilig is om in zee te zwemmen.

 

Psssst! Toch nog een 11e tip: Het waterpretpark van Playmobil heeft Finn voor zijn verjaardag gekregen en hij vindt het helemaal geweldig. Hij is gek op spelen met water (zo lang hij zijn haren er maar niet mee hoeft te wassen) en hangt bovendien graag de superheld uit. Dus als je nog op zoek bent naar een tof cadeau voor je kind dan is dit het! Je koopt het waterpretpark hier voor €51,99. kind-veilig-tips-water-ladylemonade_nl5

Zelf stoepkrijt maken | Een super leuke lente- en zomeractiviteit voor kids
DIY: Achterbank vermaak

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter