Wat ruik je daar nu? Is dat het zweet van jouw kind dat ineens zo stinkt? Behoorlijk confronterend voor iedere ouder; je kleine meid of jongen is aan het veranderen in een stinkende puber. Maar geen reden voor zorgen, het hoort allemaal bij het groter worden. Ben je benieuwd vanaf welke leeftijd het normaal is dat het zweet van je kind begint te stinken? En vraag je je af hoe je er het beste mee om kunt gaan? Lees hier dan alles over kinderen en transpiratie. Plus wat handige hygiëne tips!
Kinderen en zweten
Zweten is heel normaal, voor volwassenen én kinderen. Ons lichaam doet dat om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer die temperatuur hoger dreigt te worden dan normaal – zoals bij inspanning, ziekte, angst of warmte – ga je zweten. De zweetklieren die verspreid zijn over je gehele huid, maar met name in de handen, voeten en oksels zitten, scheiden vocht uit; zweet. Het bestaat vooral uit water en zout, maar bevat ook allerlei andere stoffen. Het zweet verdampt op de huid, waardoor die afkoelt en de lichaamstemperatuur constant blijft. Een hele handige functie dus!
Vanaf welke leeftijd gaat het zweet van kinderen stinken?
Zweet is van nature geurloos, het stinkt pas als het op de huid in aanraking komt met bacteriën. Die bacteriën zetten het vocht om in allerlei andere stoffen en díe ruik je. Het is normaal dat bacteriën op de huid en in je kleding zitten, ook als je elke dag doucht en schone kleding aantrekt. Alleen heeft iedereen andere bacteriën op de huid en dat maakt dat de ene persoon meer last heeft van transpiratieluchtjes dan de ander. Ook heeft voeding invloed op je zweetgeur. Wanneer je bijvoorbeeld veel knoflook, sterke kruiden of uien eet, komt die geur terug in je transpiratievocht.
Wanneer kinderen in de prepuberteit komen – zo tussen de 7 en 9 jaar – verandert hun hormoonhuishouding en worden de zogeheten apocriene zweetklieren actief. Deze scheiden vocht uit waar ook andere stoffen zoals proteïnen en hormonen in zitten, die in combinatie met bacteriën zorgen voor de welbekende zweetlucht. Ineens begint het zweet van je kind te stinken. Door al die hormonale veranderingen kan het zelfs zo zijn dat de transpiratie van je kind sterker ruikt dan die van jezelf en andere volwassenen. Maar dat zal in de loop van de puberteit vanzelf minder worden. Voor kinderen is deze nieuwe fase wel even wennen. Ze zullen wat meer tijd moeten besteden aan hun hygiëne en misschien schaamt je kind zich zelfs een beetje. Want als jij jezelf ruikt, ruiken anderen je ook.
‘Lees ook: Kinderen en social media | 10 Tips om ze er veilig mee om te leren gaan.’
Tijd voor nieuwe hygiëne regels
Wanneer het zweet van je kind begint te stinken, is dat een mooi moment om uit te leggen dat dit niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Maar dat er wel een aantal hygiëne tips zijn die kunnen helpen om vieze geurtjes tegen te gaan. Een lesje lichamelijke verzorging.
#1 Dagelijks wassen
Laat je kind dagelijks goed zijn of haar oksels wassen. Dat hoeft niet perse onder de douche, maar kan ook met een washand aan de wastafel. Gebruik weinig zeep, spoel de zeepresten helemaal weg en droog de oksels daarna goed af. Je kind gaat er niet minder van zweten, maar de bacteriën krijgen zo minder kans om het transpiratievocht te veranderen in vervelende luchtjes.
#2 Doe regelmatig schone kleding aan
Laat je kind ook regelmatig schone kleding aantrekken. Een broek, jasje of trui kan prima een aantal keer achter elkaar gedragen worden, voordat het in de wasmachine gaat. Maar op broeierige plekken, zoals onder de oksels van t-shirts, hemdjes en tops floreren bacteriën. En ook al stinkt het kledingstuk nog niet, als het de volgende dag opnieuw gedragen wordt en je kind weer gaat zweten, zullen de bacteriën die zich inmiddels in de stof verzameld hebben het vocht direct omzetten in nare luchtjes, wat een typische oud zweet geur geeft. Dus als het zweet van je kind begint te stinken, trek dan lekker iedere dag een schoon shirt aan.
#3 Let op wat voor kleding je draagt
Ook het materiaal en de pasvorm van kledingstukken hebben invloed op zweten bij kinderen. Vooral strakke en synthetische stoffen zorgen ervoor dat het onder de oksels extra gaat broeien. En hoe warmer en vochtiger het onder de oksels is, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen. Kies dus voor loszittende kledingstukken die gemaakt zijn van ademende stoffen zoals katoen of linnen.
#4 Douchen en schone kleding na lichamelijke inspanning
Tijdens het sporten wordt er ook flink gezweet. Dus laat je kind daarna lekker douchen en gooi alle sportkleding in de wasmachine. Lukt het niet om deze gelijk te wassen, dan kun je de kleding het beste even uithangen. Want als de vochtige stof op een hoopje ligt, krijgen bacteriën weer de kans zich in sneltreinvaart te vermeerderen. En zelfs de wasmachine krijgt niet alle bacteriën eruit, zeker niet als je op lage temperatuur wast. Zo kan het komen dat een schoon gewassen shirt gelijk weer stinkt als je het maar even aan hebt.
#5 Deodorant voor kinderen
Blijft het zweet van je kind ondanks alle boven genoemde hygiëne tips toch nog erg (snel) stinken? Dan kun je tot slot ook een deodorant aanschaffen die iedere dag op de schoon gewassen oksels aangebracht kan worden. Kies voor kinderen wel een deodorant die zo min mogelijk kan irriteren, dus zonder alcohol of parfum. Of een natuurlijk product gebaseerd op zuiveringszout én zonder aluminium. Bij Holland & Barrett heb je veel keuze.
We hopen dat je wat aan deze tips hebt. En we zijn ook benieuwd naar jullie persoonlijke ervaringen. Vanaf welke leeftijd begon het zweet van jullie kinderen te stinken? En hoe zijn jullie daarmee om gegaan? Laat het aan ons weten door hieronder een reactie achter te laten, zodat we weer van elkaars ervaringen kunnen leren!
Geen reacties