Kinderkamer schilderen – Praktische tips en inspiratie

9 december 2022

Een kinderkamer schilderen is altijd een goed idee! Je hebt eindeloos veel mogelijkheden en het heeft altijd groots resultaat. Het geeft een kamertje meteen een gezellige sfeer. Wil je ook aan de slag met een verfkwast of roller? Wij helpen je op weg en geven je een paar praktische tips en inspiratie.

Aan de slag met de kinderkamer schilderen

1# Kwalitatieve verf

Wat je ook gaat verven in de kinderkamer, kies sowieso voor een kwalitatief goede verf. Er is heel veel keuze, maar met bijvoorbeeld Sigma verf zit je hoe dan ook altijd goed. Kijk van te voren op welk materiaal je gaat verven, niet alle verf is optimaal dekkend op bepaalde ondergronden. In de kinderkamer met spelende kids wil je ook dat de muur tegen een stootje kan, dus een goed dekkende verf is heel belangrijk. Plus het is ideaal als je kiest voor muurverf waarbij je makkelijk een muur kunt schoonmaken als er een vlek op zit. Kijk dan tijdens het shoppen naar de juiste verf of deze schrobvast oftewel afwasbaar is.

‘Lees ook: 15 x Kinderkamer muur inspiratie.

2# Welke kleur?

Het uitkiezen van de verfkleur is vaak een uitdagend klusje! Je kunt uit zo veel mooie kleuren kiezen. Om het jezelf iets makkelijker te maken is het handig om van te voren een moodboard te maken. Als je kindje al wat ouder is, dan is het leuk om je kind hierbij te betrekken. Verzamel een aantal woonbladen bij elkaar of maak een Pinterest board aan en ga op zoek naar mooie plaatjes die je aanspreken. Het kleurenpalet van de kinderkamer is ook afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zo kies je voor een babykamer vaak rustige en warme kleuren uit. Terwijl bij een achtjarige je misschien sneller voor een fellere kleur kiest. Kleuren hebben veel effect op een ruimte en op de emoties. Blauw, groen en paars hebben een rustgevende en kalmerende werking. Terwijl geel en rood een energieke en stimulerende werking hebben. Donkere kleuren maken een kamer knus, maar laat de ruimte kleiner lijken. Kies je voor heldere en lichte kleuren dan wordt een ruimte door de weerkaatsing van het licht groter. Heb je nog teveel twijfels, dan kun je altijd met een kleurentester een klein stukje muur verven en kijken wat het effect is.

3# Slaapkamer verven inspiratie

Wat wil je gaan schilderen in de kinderkamer? Je kunt ervoor kiezen om alle muren in de kinderkamer te verven in een leuke kleur, dan krijg je één mooi geheel. Kijk eerst even wat voor ondergrond de muren hebben. Zitten er verschillende verflagen op of zit er op één muur nog behang geplakt, dan kun je hier heel makkelijk overheen verven met de Sigma Perfect Matt muurverf op waterbasis. Ook dan krijg je nog steeds een mooi en egaal eindresultaat.

Super tof en met een groots effect is als je het plafond in een cool kleurtje verft. Is wel een beetje gedurfd, maar wel heel gaaf! Ook een mooie combinatie is een geverfde muur, naast een muur met een kek behangetje. Kies een favoriete kleur uit het behang en schilder deze tint op de muur ernaast. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een behang print van Studio Ditte, met een blauwe geverfde wand. Dit past toch perfect bij elkaar?!

Wil je het toch iets subtieler houden, schilder dan een lambrisering in de kinderkamer. Een deel van de muur wordt dan in een specifieke kleurtint geschilderd. De hoogte van de lambrisering doet trouwens ook optisch iets met de hoogte van een ruimte. Vooral voor de kleine kids is een muur met schoolbordverf een feestje, hoe leuk is het als je gewoon ongegeneerd op de muur mag krijten?! Vind je het te spannend om een muur te verven, dan kun je ook één of meerdere meubels in een stoere of warme kleur schilderen. Dit is vooral erg leuk als je tweedehands meubels hebt geshopt en die een tweede leven wil geven. Met een nieuw likje verf, creëer je helemaal een eigen persoonlijke look in de baby- of kinderkamer.

‘Lees ook: 27 x Te gekke behang prints voor in de kinderkamer.’

Last but not least! Als je de kinderkamer gaat schilderen kun je het best voor verf kiezen op waterbasis. Zorg dat je de kamer tijdens en na het verven goed ventileert. Geef dit ook even de tijd, voordat je kindje weer in de kamer gaat slapen. Als je zwanger bent, laat liever dan iemand anders de babykamer schilderen, in verband met eventuele schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het verven.

20 x Praktische en toffe ideetjes om speelgoed op te bergen
Stoel kinderkamer | 17 Hele toffe stoeltjes voor de kids

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Paulien 1 januari 2023 at 6:25 pm

  Hoi Cynthia,
  Hele mooie kamer. Zou ik mogen weten welke kleur muurverf gebruikt is in de kamer met de schilderijen met de peer en de tekst ‘small steps every day’?
  Ik hoor graag!
  mvg

 • Reply Cynthia 15 december 2023 at 6:01 pm

  Hoi! Leuk stukje! Ik ben ook benieuwd naar de kleurcode van de muurverf welke gebruikt is in de kamer met de schilderijen met de peer en de tekst ‘small steps every day’?

 • Laat een reactie achter