Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie – Welke vloer is kidsproof?

10 oktober 2018
Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?

Kinderen leven zo ongeveer op de vloer. Ze kruipen, spelen, vliegen, rollen, rennen, vallen en springen erop. Oh ja, en ze eten er soms ook nog wel eens van. Daarom is het belangrijk dat de vloer praktisch is en tegen een stootje kan. En het oog wil natuurlijk ook wat, dus moet hij bovendien mooi en tijdloos zijn. De kinderkamer vloer is ten slotte de basis van het interieur en bepaalt daarmee voor een groot deel de sfeer in het kamertje. Daarom hopen wij je te helpen bij het maken van de juiste keuze met deze babykamer en kinderkamer vloer inspiratie.

7x Kidsproof kinderkamer vloer

Vloerbedekking of tapijt

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?

Hoewel vloerbedekking niet meer zo populair is als vroeger en er steeds meer wordt gekozen voor een vloerkleed in plaats van een volledig bedekkend tapijt, is het wel een kidsproof keuze. Het voelt heerlijk warm aan je voeten en is lekker zacht om op te spelen. Ook glijd je er niet op uit en het tapijt dempt bovendien het geluid van speelgoedtreinen en raceauto’s. Een nadeel ervan is wel dat het een broeihaard is voor vuil en huisstofmijt – dus niet handig voor kinderen met allergieën en astma – en vlek-gevoelig.

‘Lees ook: 16 Toffe kinderspeelhoek ideeën voor in de kinderkamer of woonkamer.’

Houten vloer

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?Afbeelding wit geschilderde houten vloer: Mirjam Hart – Een goed verhaal.

Persoonlijk vind ik niets zo mooi als een echte houten vloer of een parketvloer. Toen onze architect het ontwerp voor de verbouwing van ons huis maakte, stelde hij een gietvloer voor. Ook mooi, maar ik ben toch gezwicht voor hout. Het geeft je huis echt een warme sfeer en is tijdloos. Bovendien wordt hout met de jaren nog mooier. Het is bovendien makkelijk schoon te maken. Een nadeel van hout is alleen dat het kras-gevoelig is en ook behoorlijk aan de prijs. Dat laatste wordt wel weer gecompenseerd door zijn levensduur, want een houten vloer gaat lang mee. Als je toe bent aan afwisseling kun je hem makkelijk opschuren en in een andere kleur lakken.

Laminaat

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?Afbeelding kinderkamer – Photographee.eu voor Shutterstock.

Laminaat heeft de uitstraling van een houten vloer, maar is een stuk goedkoper. Daarom wordt het veel gebruikt in de kinderkamer. Het is makkelijk schoon te houden en wel hard, maar niet zo hard als tegels als je erop valt. Wel is laminaat gevoelig voor water en vocht waardoor het bol kan gaan staan. En het is – afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat – gevoelig voor slijtage als er steeds met speelgoed overheen gesleept wordt.

Tegels

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?Benieuwd naar de rest van deze kinderkamer? Kijk hier!

Een tegelvloer is enorm onderhoudsarm en dus perfect voor kleine kliederkonten. Vlekken zijn gemakkelijk weg te poetsen en ook loopt de vloer niet zo snel schade op als er een paar auto’s op crashen. Er is echter één nadeel wat deze kinderkamer vloer minder geschikt maakt en dat is dat hij keihard is. En dat levert geheid een paar blauwe plekken op.

‘Lees ook: Kleuren inspiratie – De mooiste verf om op de babykamer muur te schilderen.’

Vinyl en PVC vloeren

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof? Afbeelding kinderkamer met PVC vloer – Sjerk Slagmolen.

Vinyl en PVC vloeren zijn beiden gemaakt van kunststof. PVC vloeren zijn relatief nieuw op de markt; ze zijn verkrijgbaar in tegels en stroken met een tegel- of houtdessin dat haast niet meer te onderscheiden is van een houten vloer. Je kunt het in rechte banen leggen, maar bijvoorbeeld ook in een visgraat motief. Een vinyl vloer is er ook in verschillende dessins, maar bestaat uit één geheel en is daarom zonder naden te leggen. Beide vloeren kun je goed combineren met vloerverwarming. Ze hebben bovendien een geluiddempende werking en zijn ook makkelijk schoon te maken. Stofzuigen en af en toe dweilen is voldoende. PVC vloeren kunnen alleen wat beter tegen een stootje dan Vinyl door een beschermende toplaag. En Vinyl is weer zachter dan PVC, maar daardoor blijven er ook sneller afdrukken van meubels in staan.

Linoleum

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?

Linoleum vloeren zijn natuurlijke vloeren die bestaan uit houtmeel, hars, jute, lijnolie en kalksteen. Omdat het een natuurproduct is, neemt het sneller de temperatuur van de omgeving aan, waardoor de vloer altijd comfortabel warm aanvoelt. Het is ook een duurzame keuze, want de vloer is volledig biologisch afbreekbaar. Qua looks heeft linoleum de laatste jaren enorme stappen gemaakt. De vloer is verkrijgbaar in enorm veel verschillende vormen, kleuren en patronen. Zo is de betonlook de laatste jaren erg populair. De duurzame vloeren zijn bovendien sterk en makkelijk schoon te houden. En ze hebben een goede geluiddempende werking, wat handig is met door de kamer rennende en spelende kids. En dat maakt het tot een echte kidsproof kinderkamer vloer.

Gietvloer

Babykamer en kinderkamer vloer inspiratie - Welke vloer is kidsproof?Benieuwd naar de rest van deze kinderkamer? Kijk hier!

Gietvloeren zijn kunststof vloeren. De naam zegt het al; gietvloeren worden gegoten. Ze ogen strak en passen daardoor super goed in een modern interieur. Je kunt kiezen uit enorm veel kleuren en kunt er met een andere kleur ook nog patronen in aanbrengen. Ook deze vloer is geluiddempend en super makkelijk om schoon te houden. Een omgevallen beker is geen probleem. Wel is een gietvloer kras-gevoelig als er bijvoorbeeld veel zand in huis ligt en vrij prijzig. Maar dat wordt weer gecompenseerd door zijn lange levensduur.

‘Lees ook: 6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer.’

Vind je het leuk om nog meer babykamer en kinderkamer ideeën op te doen? Kijk dan eens in onze rubriek Binnenkijken voor nog meer inspiratie!

Binnenkijken bij Mats
Binnenkijken bij Junus

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Martijn de Wit vloeren 29 december 2021 at 11:47 am

    Leuke blog! Goed om inspiratie op te doen, een vloer kiezen voor de kinderkamer kan soms ingewikkeld zijn. Want wil je een zachte vloer of een vloer met veel grip? Deze blog geeft in ieder geval leuke opties!

  • Laat een reactie achter