Kindersieraden – Vanaf welke leeftijd en waar moet je op letten?

2 februari 2021

Een kleine baby met een schattig armbandje om of te lieve oorbelletjes in, is om op te eten. Toch roept het ook altijd weer vragen op. Moet je al op zo’n jonge leeftijd beginnen met kindersieraden? Iedereen heeft daar een andere mening over en dat is ook helemaal prima. Wij geven je in ieder geval een aantal tips, waar je op moet letten als je sieraden voor je kindje wilt gaan shoppen.

Vanaf welke leeftijd kindersieraden?

Er is niet een specifieke leeftijd dat kinderen sieraden mogen dragen. Er zijn natuurlijk verschillende sieraden voor kinderen waar je uit kunt kiezen, oorbellen, een armbandje of een ketting. In sommige culturen krijgen baby’s niet lang na de geboorte al meteen gaatjes met oorbellen. Voor de één de normaalste zaak van de wereld en voor de ander een absolute no go.

‘Lees ook: De leukste sieraden merken voor de mama’s!

De consumentenbond raadt sieraden voor kinderen onder de 2 jaar af. En voor kinderen tot 14 jaar geldt dat sieraden onder speelgoed vallen en altijd moeten voldoen aan de veiligheidsnorm EN-71. Dit kun je altijd teruglezen op de verpakking.

Waar moet je op letten?

#Veiligheid

Een algemene veiligheidswaarschuwing voor kinderen die onder de drie jaar sieraden dragen is dat dit altijd onder toezicht moet zijn. Dit is in verband met de kleine onderdelen die aanwezig zijn. Let ook op dat je kind niet gaat spelen met de sieraden. Laat je kindje ook niet slapen met sieraden. En berg de kindersieraden altijd veilig op, zodat je kleintje hier nooit zelf bij kan.

#Kwaliteit

De kwaliteit van een sieraad is ook super belangrijk! Betaal liever iets meer geld, dan dat je voor een goedkoper sieraad gaat. Kies alleen voor écht zilver of écht goud! Vooral de huid van een baby is extra gevoelig en deze kan allergisch reageren op onedele materialen. Laat je dus goed adviseren door een juwelier. En bewaar verschillende sieraden altijd apart van elkaar, zo blijft een ketting of een armbandje het mooist en komen er geen krassen op.

‘Lees ook: Een mooi babyboek gezocht? Dit zijn de leukste exemplaren!

Uit welke kindersieraden kun je kiezen?

# Babysieraden

Babysieraden zijn altijd erg populair, het is een bijzonder en mooi geboorte- of kraamcadeau. Er zijn prachtige speciale baby armbandjes te koop. Je kunt het extra persoonlijk maken met een lief baby armbandje met naam. Ook voor later is dit een mooi aandenken! Neem van te voren goed de maat op van de pols, zodat je de juiste maat armband kiest. En kies voor een armband met een verlengkettinkje, zodat je kleintje lang plezier heeft van het sieraad.

# Kinderoorbellen

Op heel veel verlanglijstjes van meisjes staat gaatjes prikken en échte oorbellen krijgen. De leeftijd dat je hier als ouder voor kiest is heel persoonlijk, in Nederland is er in ieder geval geen minimum leeftijd. Oorbellen schieten moet je wel altijd bij een goede juwelier doen, die hier ervaring in heeft. Heel belangrijk is dat gaatjes prikken professioneel en hygiënisch gebeurt. Daarnaast is de nazorg ook cruciaal. De oorlellen moet je in ieder geval zes weken heel goed ontsmetten. Ook moet je de oorbellen – je krijgt eerst zweerknopjes – regelmatig draaien, zodat deze niet vast gaan zitten. En haal zeker de oorbellen er tussendoor niet uit, want het gaatje groeit echt binnen no-time weer dicht. Het gaatje in de oor heeft echt tijd nodig om te helen.

# Kinderarmbanden & kinder kettingen

Ook leuke sieraden voor kinderen zijn armbandjes en kettingen. Kinderarmbanden zijn er in heel veel mooie uitvoeringen, stoer of juist heel verfijnd. Voor iedere stijl is er genoeg leuks te kopen. En dit geldt ook voor kinder kettingen, shop een ketting met een prachtige hanger, een medaillon of een speciale steen. Sieraden met naam vallen ook altijd goed in de smaak bij kinderen. En is natuurlijk een geweldig cadeau om te geven!

‘Lees ook: Moeder en kind sieraden – De mooiste armbanden voor jou & je mini me.
Kindersieraden - Vanaf welke leeftijd en waar moet je op letten?

Uitgelichte afbeelding:  letter kralen armbandje – Daryna Andriianova voor Shutterstock.

De speelgoed hit van dit moment - de spiksplinternieuwe LEGO DOTS collectie
5 Manieren om toch je kindje in bad te doen, als je geen ligbad hebt

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter