Ziek? Deze 10 kinderspelletjes kun je doen vanaf de bank

4 januari 2018
10 leuke kinderspelletjes die je kunt doen vanaf de bank of het bed. Als je bijvoorbeeld ziek bent of zwanger? Of gewoon heel erg moe.

Mèh! Dachten we eerst nog dat het een katertje was toen mijn lief op nieuwjaarsdag innig contact onderhield met het toilet, bleek het op 2 februari toch om een virus te gaan. De griepgolf had ons huis helaas ook gevonden. En nu ben ik ook aan de beurt. Qua timing had het wel iets beter gekund… Na alle vrije dagen schreeuwt het werk en de kinderen hebben nog vakantie. Een dagje lekker onder de wol kruipen zit er dus even niet in. Maar van onder een dekentje op de bank lukt het eigenlijk ook best aardig om het huishouden te managen. Nou ja, de was enzo wordt niet gedaan. Maar met deze 10 leuke kinderspelletjes houd je de kids wel lekker bezig. En het mooie ervan is; je kunt er gewoon lekker bij blijven liggen. Ook als je zwanger bent of gewoon zin hebt in een luie middag! En een aantal zijn trouwens ook erg leuk voor zieke kinderen die alweer een beetje energie hebben om iets leuks te doen.

10 leuke kinderspelletjes

#1 Doktertje spelen

Laten we maar meteen aftrappen met het meest voor de hand liggende kinderspelletje uit dit rijtje: Doktertje spelen! Nestel jezelf op de bank of in bed en laat de kinderen voor je zorgen met hun dokterspullen; je koorts opnemen, voet verbinden, medicijnen geven… En als je hele lijf echt zeer doet en je er niet op zit te wachten dat de kids er ook nog eens aan gaan plukken, laat ze dan knuffels gebruiken als patiënten.

‘Lees ook: 10 leuke ‘binnen’ dingen om te doen met je kind.’

#2 Wat ligt er op m’n bil?

Dit is absoluut één van mijn kids favoriete kinderspelletjes. Je gaat zelf op je buik liggen en moet raden welk item je kind op je billen gelegd heeft. “Ligt er een pan op mijn bil? Of ligt er soms een boek op mijn bil?” Alleen al vanwege het grote billen-gehalte van dit spelletje heeft je kind de tijd van zijn leven!

#3 Bank basketballen

Verzamel wat oude kranten of papier en zet een prullenbak op gooi afstand van de bank. Laat je kinderen allemaal ballen maken van het oud papier en verdeel deze daarna. Om de beurt mogen jullie nu op de prullenbak gooien. Wie de meeste ballen raak gooit, heeft het spelletje gewonnen. Je kunt er eventueel nog variaties op bedenken door bijvoorbeeld een blinddoek om te doen en ook eens blind te gooien voor dubbele punten.

10 leuke kinderspelletjes die je kunt doen vanaf de bank of het bed. Als je bijvoorbeeld ziek bent of zwanger? Of gewoon heel erg moe.Afbeelding: Shutterstock.

#4 Pleister kunst

Ik durf te wedden dat jullie nog nooit geknutseld hebben met pleisters! En daarom valt dit vast bij de kinderen in de smaak. Laat je kinderen in plaats van stickers eens met pleisters plakken en hier omheen een mooie tekening maken. Wordt de pleister zelf een poppetje? Of tekent je kind er een geschaafde knie bij? Je kunt er ook een gezamenlijke kunstwerk van maken als je kind een duwtje in de goede richting nodig heeft. Om de beurt tekenen jullie wat. Ook dit kun je doen op een dienblad of play tray op de bank.

‘Lees ook: Survival tips voor zieke moeders.’

#5 Thuisbioscoop

Van alle kinderspelletjes die je kunt doen als je ziek bent, is dit by far de meest relaxte voor jezelf. Een thuisbioscoop maken! Wat heb je allemaal nodig? Laat de kinderen daar zelf over nadenken en ermee aan de slag gaan. Ze kunnen bioscoopkaartjes en popcorn bakjes maken. Daarna gaan alle gordijnen dicht, neemt iemand de kaartjes in en zoekt iedereen een lekker plekje naast jou op de bank. Laat de kinderfilm maar beginnen!

#6 Maak je eigen film

In plaats van naar het scherm te kijken, is het ook een leuk idee om de kinderen zelf een show te laten maken. Speciaal voor jou! Het enige wat je nodig hebt is een kartonnen doos en een grote fantasie. Om de beurt mag er iemand in de kijkbuis kruipen of misschien is er wel ruimte voor twee. Om de fantasie extra te prikkelen, kun je er wat verkleedkleding bij leggen of photobooth props. En als dit eenmaal gaat vervelen, zijn er nog veel meer leuke dingen die ze kunnen doen met een kartonnen doos. Kijk hier maar eens!

10 leuke dingen om te doen als het regentAfbeelding: Shutterstock.

#7 Speelgoed in bed

Pak je grootste dienblad of knip van een kartonnen doos een play tray en verzamel hierop het leukste speelgoed van je kind. LEGO, DUPLO, autootjes of wat leuke teken- en knutselspullen. Kruip nu samen in bed, je kind met het dienblad op schoot. En terwijl jij lekker in bed kunt blijven liggen, kan je kleine gewoon lekker spelen.

Tip 1: Ga op je rug liggen met je knieën omhoog en zet een stuk karton tegen je benen. Dan kan je kind dit als schans voor de autootjes of knikkers gebruiken. Welke auto komt het verst?

Tip 2: Dit werkt ook heel goed als je een keer in het weekend wil uitslapen. Zet dan van te voren vast wat speelgoed klaar. In dit geval beter geen tekenspullen. Je wil niet wakker worden met een onder gekrast dekbed! 

‘Lees ook: Wc rol knutselen: 10 leuke dingen die je kunt doen met wc rolletjes.’

#8 Vang de fee

Doe de gordijnen dicht en alle lichten uit en ga met een zaklamp op de bank liggen. Schijn ermee op de muur, over de bank, stoelen en door de keuken en laat de kinderen er achteraan rennen en het lichtje proberen te pakken. Wie vangt de fee? Zo kunnen de kids hun energie kwijt terwijl je er niet voor naar buiten hoeft. Je hoeft er zelfs niet eens voor van de bank. En als de kinderen uitgeraasd zijn, kunnen jullie om de beurt schaduwpoppetjes maken op de muur. Ook leuk!

#9 Bouw een tent op de bank

Mama in campingsmoking? Dan de kids ook! We houden een pyjamadag! Bouw met alle kussens, kleden en plaids een tent op of naast de bank of het bed. Neem wat snacks, speelgoed en de iPad mee en ga met zijn allen in de tent liggen. Lekker spelen, wat eten en als de koek op is een filmpje of kinderspelletjes op de tablet, terwijl jij ondertussen even uit tuned.

10 leuke kinderspelletjes die je kunt doen vanaf de bank of het bed. Als je bijvoorbeeld ziek bent of zwanger? Of gewoon heel erg moe.Afbeelding: Shutterstock.

#10 Geluiden spel

Op iedere mobiele telefoon zit wel een voicerecorder of dictafoon. Laat kinderen die oud genoeg zijn om zelf door het huis te lopen ergens in huis een geluid opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een lopende kraan, de koelkast die open en dicht gaat of een speelgoedautootje dat rijdt over de grond. Daarna moet jij raden welk geluid je kind opgenomen heeft. Is je kind wat jonger? Dan kun je om de beurt zelf gekke geluiden opnemen. Welk dier doe ik na? Kleine kinderen vinden het geweldig om zichzelf terug te horen.

Weet jij nog leuke kinderspelletjes voor als je zelf ziek bent of zwanger en wat minder energie of zelfs helemaal geen energie meer hebt? Laat ze dan vooral achter in een reactie onder dit blog!

Dé ultieme verkleedkleding voor LEGO fans: Zelf een LEGO kostuum maken
Tips om samen met je kind meer te bewegen!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply nona vanacker 10 maart 2024 at 11:15 am

    suuper goede tips

  • Laat een reactie achter