Kinderyoga – De voordelen hiervan en leuke tips

26 januari 2023

We leven in een gehaaste wereld, ook voor kids is hier helaas niet aan te ontkomen. Steeds vaker ervaren kinderen stress en kunnen ze zich moeilijk concentreren. De druk en de verwachtingen op school, de talloze (hobby & sport) clubjes, het (dagelijkse) tablet gebruik, zorgt er onder andere voor dat het hoofd van een kind geen moment rust heeft. Waar is de tijd van verveling en niks doen gebleven? Kinderyoga kan je kind heel goed helpen om op een speelse manier te ontspannen en beter om te gaan met druk van buitenaf. En nee, er is hier niks zweverigs aan! Je zal zien dat je kleine yogi na een tijdje meer zelfvertrouwen heeft en zich een stuk relaxter voelt.

Wat is kinderyoga?

Yoga is heel populair onder volwassenen, ook voor kinderen is yoga heel fijn en ook gewoon heel leuk om te doen. Op allerlei manieren heeft kinderyoga positieve effecten op een kind. Het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd, zo leert een kind o.a. dat je goed bent zoals je bent. Ook leert een kind hoe het lichaam werkt en hoe je jezelf kan ontspannen. Tijdens de yoga oefeningen komt ook concentratie om de hoek kijken, kids leren zich hierdoor meer te focussen. Op school moeten kinderen lang en veel stil zitten en hun aandacht er bij houden. Met yoga kunnen ze na een drukke dag alle opgebouwde energie en spanning in het lichaam kwijtraken.

Kinderyoga - De voordelen hiervan en leuke tips

Er zijn veel kinderyoga oefeningen die veelal geïnspireerd zijn op dieren, zoals de kat, de vlinder of de cobra. Iedere oefening heeft zijn eigen functie, bijvoorbeeld het stimuleren van concentratie of balans. Ademhaling is ook een belangrijk topic als het om yoga gaat, door middel van ademhalingsoefeningen leren kinderen hoe ze zichzelf kunnen ontspannen. De effecten van yoga werken door in het dagelijkse leven, denk aan beter slapen, meer concentratie, meer zelfvertrouwen, een rustiger hoofd en een lenig en krachtiger lichaam.

‘Lees ook: Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids.’

Hoe begin je met kinderyoga?

1# Online yoga video’s voor kinderen

Wil je rustig kennismaken met kinderyoga, kijk dan eens online voor leuke video’s. Er zijn volop filmpjes te vinden waarmee je heel laagdrempelig en op een speelse manier met je kind kunt beginnen met yoga. Zo zijn de ‘Yoga met Roos’ video’s ontzettend leuk om te doen met je kind.

Met Roos gaan de kleintjes iedere keer op een verre reis en beleven ze allemaal leuke avonturen, onderweg doen de kindjes verschillende yoga oefeningen. De reis wordt afgesloten met een hele fijne kindermeditatie. Hoe relaxed is het om zo je dag te beginnen of om af te sluiten?!

2# Yoga boek voor kinderen

Ook kun je kiezen uit een uitgebreide collectie yoga boeken voor kinderen, we lichten er een paar voor je uit!

*Kinderyoga, ontdek je superkracht – Helen Purperhart

Helen Purperhart is een bekende Nederlandse kinderyogadocente, zij heeft verschillende boeken geschreven zoals ‘Kinderyoga, ontdek je superkracht.’ In dit boek helpt Helen kinderen om hun eigen superkracht te laten ontdekken. Aan de hand van mooie teksten en duidelijke tekeningen kun de kids de oefeningen uitvoeren. De oefeningen zijn ingedeeld in categorieën, zoals staan, voorover, opwarmen, draaien en balans. Ook wordt er verteld wat het effect is van een oefening, zo kun je ook de houdingen uitkiezen waar je kind behoefte aan heeft op dat moment!

*Alles is chill – Stine Jensen

Kinderyoga - De voordelen hiervan en leuke tips

Met het mooie boek ‘Alles is chill’ van Stine Jensen gaan kids aan de slag met verschillende thema’s, zoals bewegen, positief denken en ademen. Met kleine trucjes en aanpassingen kun je al een groot effect hebben en zit je kind voor je het weet weer heerlijk chill in zijn/haar vel.

*Stap voor stap yoga voor kinderen – Shobana R. Vinay

Hup, de iPad even aan de kant, tijd voor een korte yoga training! ‘Stap voor stap yoga voor kinderen’ van Shobana R. Vinay, is een heel praktisch en leuk kinderyoga boek. Het boek kun je heel makkelijk recht op zetten, terwijl je ondertussen de yogahoudingen kunt uitvoeren. In dit boek neemt de schrijfster je kind mee op 5 denkbeeldige wandelingen, waarbij ze onderweg een dier of voorwerp mogen nadoen. Een kat, een kikker, een hond, een kameel, na deze houdingen voelt je lijf weer helemaal relaxed.

*Little yoga kaartenset – Lana Katsaros

Kinderyoga - De voordelen hiervan en leuke tips

Het is geen boek, maar de ‘Little yoga kaartenset van Lana Katsaros’ zorgt ook voor een hoop FUN en ontspanning. Alle kleine yogi’s kunnen aan de slag met de 50 prachtige kaarten met yogaoefeningen. Iedere kaart is voorzien van een illustratie van de yogahouding, achter op de kaart staan de instructies op een simpele manier uitgelegd. Het bijbehorende boekje bevat 50 unieke flows voor verschillende momenten. Zo kun je kiezen voor een flow voor een goede start in de ochtend of voor het loslaten van boosheid.

3# Yogales voor kinderen

Is jouw zoon of dochter helemaal fan van yoga, dan kun je ook je kind yogales laten volgen. In Nederland zijn er volop yogastudio’s waar ook kinderen iedere week lessen kunnen volgen. En als jij ook zin hebt in een fijne work-out, sommige studio’s hebben ook ouder en kind yoga. Hoe leuk is dit om samen met je kind te doen?!

‘Lees ook: Duurzaam speelgoed – bij deze merken moet je zijn.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Schoon huis | Zo blijft je interieur fris en netjes
Badkamer stylen - 5 stijlvolle en handige tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter