3 Tips voor een kindvriendelijke tuin

3 februari 2023
3 Tips voor een kindvriendelijke tuin!

De tuin is een heerlijke plek waar kinderen lekker onbezorgd buiten kunnen spelen. En je kunt van je achtertuin ook echt een fijne stek maken waar papa en mama kunnen ontspannen en de kinderen zich uren kunnen vermaken. Met een mooi evenwicht tussen bloemen en planten, chill plekjes en speeltoestellen. Om je te helpen bij het creëren daarvan hebben wij een aantal tips op een rij gezet voor de perfecte kindvriendelijke tuin.

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

1. Speelplek in de tuin

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. En daar hebben ze helemaal niet zoveel voor nodig. Met het omdraaien van een stoeptegel waaronder tientallen beestjes krioelen, kunnen ze al uren zoet zijn. Zorg voor een stukje gras waarop ze kunnen voetballen of een tent kunnen bouwen. Of geef je zoon of dochter een kinder tuinsetje en laat ze mee onkruid wieden en de planten water geven. En een deel van de tuin veranderen in een mini strandje of natuur zandbak werkt ook altijd goed. Maar je kunt natuurlijk ook leuke speeltoestellen in de tuin plaatsen voor wat extra plezier. Bijvoorbeeld een klimrek, speelhuisje, schommel of trampoline.

2. Maak het veilig

Natuurlijk wil je ook dat de tuin een veilige plek is om te spelen. Dus zorg voor een veilige ondergrond onder de speeltoestellen. Kunstgras is daarvoor één van de betere opties. Het is zacht en heeft bovendien een valdempende werking, waardoor ze niet hard terecht komen als ze onverhoopt vallen. En een bijkomend voordeel van kunstgras is bovendien dat het slijtvast is, waardoor het niet verdwijnt zoals met echt gras wel gebeurt als je er eindeloos op schommelt.

Een veilige tuin betekent ook dat je op moet passen met water in de tuin. In een piepklein vijvertje met een klein laagje water kunnen kleine kinderen al verdrinken. En dat geldt ook voor een opblaasbadje. Dus als je water in de tuin hebt, zorg dan dat er iets omheen staat en dat je je kind nooit alleen laat. Laat nooit gereedschap slingeren. En pas op dat je geen giftige planten – zoals bijvoorbeeld oleander, monnikskap, vingerhoedskruid en wolfsmelk – in de tuin zet. De besjes van de taxus zien er voor kinderen aantrekkelijk uit, maar zijn ook giftig.

‘Lees ook: 8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren

En zorg tot slot voor een afgesloten tuin, zodat kleine kinderen niet ongemerkt kunnen ontsnappen. Misschien wel de belangrijkste tip voor een veilige kindvriendelijke tuin.

3. Wees creatief met planten en bloemen

Mijd dus de giftige planten, maar wees verder vooral niet terughoudend in het planten van groen en bloemen in de tuin. Want bloemen, planten, struiken en bomen maken van de tuin een natuurlijke oase en zijn bovendien ook heel leuk voor kinderen. Ze trekken vogels, vlinders en andere insecten aan, wat natuurlijk super leerzaam is. Net zoals het bekijken van hoe al het groen groeit tijdens de verschillende seizoenen. En bovendien krijgen kinderen zo op jonge leeftijd al waardering voor het milieu.

Met deze 3 tips in gedachten kun je vast een prachtige kindvriendelijke tuin aanleggen waar zowel jij als je kinderen graag samen tijd in zullen doorbrengen en van kunnen leren. Veel succes!

De nieuwe Samsung Galaxy S23: alles wat je moet weten
Dit zijn dé trendkleuren van 2023 voor je interieur

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter