Wat doet een klassenouder? En waarom is het zo leuk om ook eens te doen?

27 september 2018
Klassenouder - Wat zijn je taken als klassenmoeder en wat wordt er van je verwacht?

Het blijft bij ons ieder jaar doodstil als ‘de vraag’ op de informatieavond van school gesteld wordt: “Wie wil er dit jaar klassenouder zijn?”. Het is geen populaire taak, zo lijkt. En eerlijk toegegeven; ik dacht ook dat het allemaal heel veel gedoe zou zijn. En ik vond mezelf ‘te druk’ om het er nog bij te kunnen doen. Maar ik heb ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor van alles en iedereen. Dus toen het na 30 seconden nog stil was en ik de rest van de ouders naar de grond of elkaar zag staren, voelde ik ineens mijn vinger omhoog gaan. Een verlichtende zucht ging door de klas. Die rol was mooi ingevuld. Inmiddels wordt dit alweer mijn tweede jaar als klassenmoeder. En ik heb er nog geen dag spijt van gehad. Want weet je, klassenmoeder zijn is echt heel erg leuk! En met de drukte valt het allemaal ook wel mee. In dit blog vertel ik je wat er precies van een klassenouder verwacht wordt en waarom je het absoluut een keer gedaan moet hebben. 

Wat is een klassenouder?

Bij ons op school zijn de klassenouders de schakel tussen de leerkracht en de ouders van de kinderen in de klas. Op verzoek van de juf of meester help je met het organiseren of uitvoeren van diverse activiteiten in en rondom school of vraag je om de hulp van andere ouders. Bij de start van het schooljaar wordt gevraagd wie de rol van klassenouder op zich wil nemen. Vaak zijn het twee ouders, zodat de taken een beetje verdeeld kunnen worden. Klassenouder ben je voor een heel schooljaar.

‘Lees ook: School gear- De tofste broodtrommels, drinkbekers en snackbakjes.’

Wat doet een klassenmoeder of -vader?

De taken van een klassenouder kunnen per school natuurlijk een beetje verschillen, maar de grote lijnen zijn hetzelfde.

  • Je werft ouders om te helpen bij verschillende schoolactiviteiten zoals het kerstdiner, sportdag, de koningsspelen, luizen controle, eind schoonmaak, schoolreisje en andere uitstapjes etc.
  • Je geeft mededelingen van de leerkracht door. Bijvoorbeeld dat er wc rollen verzameld worden om mee te knutselen of dat de kinderen de volgende dag verkleed naar school mogen komen.
  • Ouders van nieuwe leerlingen maak je een beetje wegwijs en je betrekt ze bij de school en de klas.
  • Je organiseert aan het begin van het schooljaar een klassenborrel voor de ouders zodat zij elkaar op deze manier ook wat beter leren kennen.
  • Je beheert de lief en leed pot of klassenpot. Aan het begin van het jaar vraag je hiervoor om een bijdrage – bij ons is dat 5 euro – aan de ouders van ieder kind. Met dit bedrag kun je aandacht besteden aan het wel en wee van de klas – bijvoorbeeld bij ziekte, geboorte, of andere ingrijpende gebeurtenissen – in de vorm van een kleine attentie. En ook kun je hiervan een cadeautje voor de juffen kopen op juffendag en/of aan het einde van het schooljaar.
  • Op Juffendag en Meesterdag regel je een leuk zelf gemaakt cadeau van de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of iedereen een tekening wil maken en deze bundelen. Of één van deze Juffendag ideeën knutselen met de klas. Naast het zelf gemaakte cadeau koop je ook nog iets leuks van het geld uit de klassenpot.
  • Aan het einde van het schooljaar regel je een afscheidscadeau voor de leerkracht(en). Iets gemaakt door de klas, iets gekocht met geld uit de lief en leed pot of beiden.
‘Lees ook: Afscheid juf of meester: Met deze cadeaus zeg je op een originele manier ‘Bedankt!’.’

Keyword is delegeren. Je hoeft het allemaal niet zelf te doen! En maak het jezelf makkelijk door een app-groep aan te maken met daarin alle ouders van de klas, zodat je iedereen tegelijk bereikt. Bij ons werkt dit heel goed; je weet zeker dat iedereen de berichten leest, het is makkelijk reageren en iedereen ziet van elkaar wie er komt helpen.

 

Klassenouder van groep 1 of van groep 4?

Als klassenouder van de kleuters heb je het net iets drukker dan als klassenouder van groep 3 of hoger. Er worden bij de kleuters nu eenmaal vaker activiteiten gedaan waarbij hulp nodig is, zoals pepernoten bakken in de klas. En er zijn meer excursies en kleuters hebben meer begeleiding nodig bij uitstapjes. Dus als het takenpakket je nu afschrikt, kun je er altijd nog voor kiezen om later van een hogere klas klassenouder te worden.

 

Wat is er zo leuk aan klassenouder zijn?

  • Het allergrootste voordeel van klassenmoeder zijn, is dat je je kind er enorm gelukkig mee maakt. Finn vindt het fantastisch dat ik ook een rolletje speel in zijn klas.
  • Je hebt meer en persoonlijker contact met de juf of meester van je kind waardoor je regelmatig eens iets extra’s hoort over hoe het met jouw oogappel gaat op school. En je krijgt vaker een inkijkje in de klas.
  • Je leert de andere ouders beter kennen.
  • Je leert de andere kinderen beter kennen. Ik vind het super leuk om te zien met wie mijn kind omgaat. En omdat de kinderen jou ook wat beter leren kennen, zullen ze makkelijker bij je komen spelen als ze afspreken nog een beetje spannend vinden.
  • Bij het werven van hulp van ouders kun je jezelf de leukste klusjes en activiteiten toebedelen. Zoals mee op schoolreisje of helpen bij het kerstdiner, dat zijn dingen die ik erg leuk vind om te doen.
  • Het is een hele dankbare taak. Dankzij jou kunnen de leukste activiteiten rondom school plaats vinden. En de leerkrachten zijn enorm blij met je. Aan het eind van het schooljaar krijg je als dank ook vaak een kleinigheidje; gekocht of gemaakt door de kinderen.
‘Lees ook: Het 10 minuten gesprek – Wat wordt er besproken & hoe haal je er het meeste uit?

Ben jij al eens klassenouder geweest? Zo ja, komen de klassenouder taken van mijn school een beetje overeen met die van jou? En vind je het belangrijk om als ouder ook wat meer betrokken te zijn bij de school en klas van jouw kinderen? Ik lees het graag in de reacties onder dit blog.

Feestelijke traktatie ideeën voor een meisje
Makkelijke en gezonde lunch recepten in Pieter Konijn style & toffe GIVE AWAY

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter