Klei ideeën – 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei

19 juli 2019
Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze 'lekkere' klei taartjes.

Net als Lego of plastic dieren is ook klei van het genre ‘speelgoed dat nooit uit de mode raakt’. En die eeuwig durende populariteit dankt het waarschijnlijk aan zijn veelzijdigheid. Want uitgespeeld raken met klei is onmogelijk! Je kunt er natuurlijk je eigen creaties mee maken, maar ook hele originele spelletjes & activiteiten mee doen of fantasie spellen mee spelen. Om je te inspireren, heb ik 14 toffe klei ideeën voor je op een rij gezet.

14 Toffe klei ideeën

Voor al mijn klei ideeën heb ik gewerkt met de zacht blijvende speelklei van Creall. In vergelijking met andere klei merken is deze klei veel makkelijker te kneden voor jonge kinderen, omdat hij zo lekker zacht is. Maar ik ben er vooral fan van, omdat de klei nooit uitdroogt of korrelig wordt na veelvuldig gebruik. Veel scholen gebruiken de klei dan ook in de klas. Onderaan dit blog deel ik een leuke kortingscode waarmee je de klei voordelig kunt scoren als je hem ook eens uit wil proberen.

‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!.’

Bouwplaats van klei

Klei ideeën - 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze bouwplaats van klei.

Klei leent zich geweldig voor ‘doen-alsof’ spelletjes. “Dit is de bouwplaats en jij bent de graafmachine en ik de huizen bouwer.” Kinderen kunnen zich daar heerlijk in verliezen. Op deze bouwplaats is uiteindelijk een complete mijn gebouwd. En het enige wat je nodig hebt, is klei en een paar werkauto’s. De bouwgrond maakte ik door klei door een vergiet te drukken.

Klei cupcakes

Ook kun je met een emmertje klei je eigen banketbakkerij beginnen. Spelen met klei is altijd feest en bij feest hoort een taartje. Je kunt de regenboog cake uit de video proberen te maken of je maakt je lievelings gebakje. Met wat cupcake vormpjes, vrolijke prikkers en kaarsjes is het nét echt.

De mooiste vis van de zee

Klei ideeën - Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze prachtige vis!

‘De mooiste vis van de zee’ is één van de mooiste kleuter boeken. Dus hoe leuk is het om het verhaal tot leven te laten komen met klei?! En dat geldt natuurlijk ook voor andere kinderboeken. ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’, leverde hier een dozijn klei drollen op. Aan de klei kun je ook allerlei dingen toevoegen zoals wiebel-ogen en knutsel kristallen.

Klei spelletje: Dobbel je klei figuur bij elkaar

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals dit leuke dobbelspel.

Behalve klei ideeën om te maken, zijn er ook leuke dingen om te doen. Zoals dit spelletje waarbij je je eigen klei figuur bij elkaar moet dobbelen. Je print voor iedere speler deze printable uit. En dan mag iedereen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Gooi je bijvoorbeeld 6, dan mag je van klei een rondje maken en bij 3 het lijf van de slak. Gooi je een getal dubbel, dan doe je niks en gaat de beurt naar de volgende. Wie als eerste zijn klei figuur compleet heeft, is de winnaar.

‘Lees ook: 11 Toffe stoepkrijt spelletjes voor kids.’

Monsters van klei

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals dit gekke monster.

Dit is zo’n klei idee dat nooit fout kan gaan. Want hoe gekker je monster wordt, hoe beter natuurlijk. Combineer klei met wiebel-ogen, chenille draad en eventueel steentjes, pailletten of knutsel kristallen en je komt tot de grappigste creaties. Van alle klei ideeën is deze in al zijn eenvoud één van de favorieten van mijn kids.

Dinosaurus surprise eieren

Heb jij net als ik ook een dinosaurus fan thuis? Dan is het super leuk om deze surprise eieren te maken van klei. Behalve de verrassing aan de binnenkant, kun je ook met de klei zelf spelen. En zo is het net een mini klei speelgoedkit. Kijk maar naar de video! Leuk ook voor onderweg op vakantie of om te maken of uit te delen op een kinderpartijtje. De eieren voor in het surprise ei kocht ik hier. (12 voor €3,95)

Pauw van klei en veren

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze prachtige pauw.

Net zoals het monster laat ook deze pauw zien dat wanneer je klei met andere materialen combineert het eindresultaat super tof is.

Grappige mannetjes

Klei ideeën - 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze grappige mannetjes.

Misschien ken jij de aardappel mannetjes ook nog van vroeger? Daar doen deze grappige mannetjes me aan denken! Dit is precies hetzelfde idee; je prikt de plastic ogen, handen, voeten, oren etc hierbij alleen niet in een aardappel, maar in klei. Super leuk! De ‘funny characters‘ zijn van Creall. En net als op de klei geldt de korting onderaan dit blog ook op dit soort accessoires! Super leuk om iemand cadeau te doen.

‘Lees ook: Knutselen zomer – 13 toffe knutselideeën voor in de grote vakantie.’

Klei fossielen

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze toffe fossielen.

Je eigen dino fossielen maken van klei is ook een super toffe activiteit om te doen. Leg de tafel lekker vol met speelgoed dinosaurussen en druk ze op allerlei manieren in je klei. Iedereen kan dit en het resultaat is altijd geweldig!

Vlinder

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze prachtige vlinder.

Kijk deze vlinder nou! Het is niet alleen leuk om hem te maken, maar ook leerzaam. Want de kids leren meteen dat vlindervleugels altijd hetzelfde zijn.

Klei spelletje: Maak de klei ideeën na

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze vrolijke kikker.

Dit is ook een super leuk klei spelletje. Je print deze kaartjes en knipt ze uit. Dan leg je ze met de afbeelding naar beneden en trek je om de beurt een kaartje. Wie maakt alle klei voorbeelden het mooiste na? En heb je geen zin meer om te kleien, dan kun je eventueel ook nog memorie spelen door nog een setje kaartjes te printen!

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Pizzeria

Klei ideeën - 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze lekkere pizza!

Nog zo’n leuk ‘doen-alsof’ spel is pizzeria’tje spelen. Hier is mama meestal de klant en mag ik dus zeggen wat ik er allemaal op wil. En dat wordt dan nagemaakt van klei. Smullen hoor!

Regenboog in alle klei kleuren

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals deze mooie regenboog.

Deze regenboog is erg leuk om de kleuren van de regenboog te leren. Bij mij ontbreekt alleen violet tussen blauw en paars in. Maar het resultaat is evengoed heel vrolijk.

Zelfportret maken met klei

Klei ideeën – Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei. Zoals dit grappige gezicht.

De laatste uit dit rijtje klei ideeën is een hele grappige; je eigen portret maken van klei. Je print dit hoofd uit en daarna kun je er oneindig op kleien. Maak je jezelf? Of papa of mama? Een leuke klei activiteit om te doen. Net als voor de bouwplaats, maakte ik de haren door klei door een vergiet te drukken. Maar als je een knoflookpers hebt, is het ook heel leuk om die te gebruiken!

‘Lees ook: Klei voorbeelden – 30 leuke ideeën om te maken van klei.’

Ook zin om te knutselen & spelen met klei? Check de korting!

Ik hoop dat je deze klei ideeën leuk vindt! Als je er iets van gaat maken of doen met de kids, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen via Facebook of Instagram door ons te taggen of de #ladylemonade te gebruiken.

En van Creall mogen we jullie de hele zomervakantie (t/m 25 augustus) een kortingscode aanbieden waarmee je de zacht blijvende Creall speelklei en accessoires op hun website kunt kopen zonder dat je verzendkosten betaalt. Een pakje klei met daarin 10 verschillende kleuren heb je al vanaf €3,95. Maar ook de accessoires zoals de funny characters of pizzasnijder en mesjes zijn een super leuke toevoeging aan je klei voorraad. De kortingscode is ‘LEMONADE’.

Tip! Bestel meteen nog even zo’n tof emmertje stoepkrijt klei mee; de klei die verandert in stoepkrijt waarover wij hier eerder al zo enthousiast over schreven.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
Knutselen met bubbeltjesplastic - 14 Leuke & originele knutselideeën
De leukste buiten activiteiten & buitenspeel spelletjes om samen met je kind te doen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter