Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk

2 mei 2022
Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk!

Heb je een kleine tuin en wil je daar een leuke plek van maken waar de kinderen ook plezier van hebben? Dan hebben wij een aantal geweldige tips waarmee je een superfijne en kindvriendelijke buitenruimte inricht. Een kleine tuin met niet alleen plek voor de kinderen, maar natuurlijk ook voor de volwassenen.

Acht tips voor een kleine tuin met kinderen

Kies voor speelelementen die geen ruimte innemen

Met leuk buitenspeelgoed kunnen kinderen zich in een kleine tuin ook heerlijk vermaken. Heb je daar helemaal geen plek voor, kies dan voor speelelementen die geen ruimte innemen. Denk dan bijvoorbeeld aan hinkeltegels. Of een knikkertegel met in het midden een kuil waar de knikkers in gespeeld moeten worden. Aanraders voor een kleine kindvriendelijke tuin!

Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk!

Speeltoestellen voor een kleine tuin met kinderen

Wanneer je een kleine tuin hebt, lijkt een groot object als een speeltoestel voor de kinderen misschien onmogelijk. Maar denk eens verticaal in plaats van horizontaal; met een klein speelhuisje met een extra verdieping creëer je juist éxtra speelruimte. Buitenspeelgoed expert Wickey heeft bijvoorbeeld een heel leuk speeltoestel voor een kleine tuin. Een smalle toren waarin je omhoog kunt klimmen, met op de eerste etage een uitkijk met verrekijker onder een luifeldakje en een glijbaantje naar beneden. En onder het speelhuisje zit een zandbak. Super veelzijdig dus, waardoor de kids er heel veel speelplezier van hebben. En omdat je met de inrichting van de tuin de lucht in gaat, oogt hij optisch ook nog eens groter.

‘Lees ook: Achtertuin inspiratie & styling tips.’

Maak slim gebruik van de schutting

Ook kun je voor het toevoegen van leuke speelelementen in een kleine kindvriendelijke tuin handig gebruik maken van de schutting, de gevel van je huis of de zijkant van een speeltoestel. Bevestig bijvoorbeeld een groot krijtbord of tekendoek aan de muur. Of schroef klimsteunen tegen de schutting of gevel om een leuke klimplek te creëeren.

Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk!

Opbergbank

Door meubels dubbele functies te geven, bespaar je ook ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een bankje met opbergruimte waarin het speelgoed van de kinderen gestopt kan worden. Met een paar leuke kussentjes erop is het daarnaast ook gelijk een fijne zitplek voor papa en mama. En als je tuin netjes opgeruimd is, oogt hij sowieso groter dan een rommelige tuin.

Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk!

Opklap meubels

Of gebruik een muur of de schutting voor een opklapbaar speelplekje of een tafel. Denk bijvoorbeeld aan een werkbankje of maak zelf een buitenkeukentje op een houten blad door er kookpitten etc op te verven en bevestig die met scharnieren aan de schutting vast. Als de kinderen uitgespeeld zijn, kan de tafel of het spelelement weer tegen de schutting opgeklapt worden en neemt het geen ruimte meer in beslag.

Schommel in een kleine tuin

Ook een schommel heeft niet perse veel ruimte nodig en kun je op veel plekken bevestigen. Bijvoorbeeld in de deuropening van een schuur, aan de gevel van je huis of aan een tuinoverkapping. En zorg dat de schommel aan haken hangt, waardoor je hem ook kunt vervangen voor iets anders. Van een babyschommel, naar een gewone schommel, een rekstok, ringen of een lekkere hangstoel bijvoorbeeld. Zo hebben de kinderen er een leuke speelplek en papa en mama een fijne plek om te relaxen. Nog een leuke tip; laat een mooie klimplant tegen de paal aan groeien of hang er een lichtsnoer aan. Dat soort elementen maken een kleine tuin met kinderen extra gezellig.

Verstopte speelplekken

Door speelplekken voor kinderen te creëren die je kunt ‘verstoppen’, oogt een kleine tuin ook veel groter. Plaats bijvoorbeeld een zandbak onder de houten vlonders met een houten deksel die aansluit op de rest van de vlonders, waardoor je de zandbak niet ziet als hij afgesloten is. En er zijn ook hele leuke picknicktafels voor kinderen te koop waarvan je het tafelblad open kunt klappen waardoor er een zand- en/of watertafel tevoorschijn komt. Die is echt een hit! En als de tafel dicht geklapt is, kunnen de kinderen er lekker aan eten, kleuren of knutselen in de tuin.

‘Lees ook: Speelplek in de tuin | Maak een speelgoed bouwplaats van grind & stenen.’

Vaste speelhoek voor de kinderen

En tot slot; eigenlijk hebben kinderen niet eens perse buitenspeelgoed nodig om het naar hun zin te hebben in een kleine tuin. Geef ze een vast plekje in de tuin waar ze alles mogen doen en dat levert al een heleboel lol op. Laat ze bijvoorbeeld een autobaan maken in de aarde, of een dinosaurus landschap of op insecten speurtocht gaan. Leg er wat zand, stenen en kiezels neer en laat de fantasie van je kind de rest doen.

Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk!

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met deze tips voor een kleine tuin met kinderen. Veel succes met het creëren van jouw eigen kleine kindvriendelijke tuin. En heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee!

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters
Koningsdag spelletjes | De leukste spellen & activiteiten voor Koningsdag

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter