Voor heel veel kindjes is een knuffel een onmisbaar vriendje die overal mee naar toe wordt gesleept. Een knuffel is van alle markten thuis. Zo kun je er heerlijk mee spelen, droogt hij binnen no-time alle tranen en is hij gezellig gezelschap als het tijd is om lekker te gaan slapen. Ondertussen wordt dit lieve vriendje regelmatig onder gesmeerd met heerlijke snot slierten, hangt het zo nu en dan per ongeluk in het avondeten en komt het soms op plekken die niet echt héél hygiënisch zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stofnestjes die zich stiekem opstapelen op een knuffel. Kortom, regelmatig knuffels wassen is absoluut geen overbodige luxe. Wij geven je een paar handige tips hoe je dit het beste kunt doen.
Knuffels wassen, hoe vaak moet je dit doen?
Allebei mijn dochtertjes hebben de te lieve Happy Horse knuffels – poedel en konijn 😉 – als kraamcadeautje gekregen. Na al die jaren zijn deze beestjes nog steeds favoriet en missen ze geen enkele logeerpartij of vakantie. Het zal je denk ik niet verbazen dat deze knuffels er niet altijd even fris en fruitig uitzien. Bij intensief gebruik van een knuffel kun je je voorstellen dat deze flink wat viezigheid met zich meedraagt. Het is dan ook echt aan te raden om deze iedere 6 weken te wassen en het liefst op 60 graden. Op deze temperatuur weet je zeker dat alle bacteriën en stofmijt gedood worden. Ik doe dus ook echt regelmatig de knuffels van de meiden in de wasmachine.
‘Lees ook: Handige tips voor het schoonmaken van speelgoed.‘
Wat voor wasmiddel gebruiken?
Je kunt de knuffel met een gewoon wasmiddel wassen, dit ruikt natuurlijk altijd super lekker. Of gebruik een beetje babyshampoo, meestal zit hier minder parfum in en het is vaak een heel herkenbaar geurtje voor je kindje. Toch worden kinderen niet altijd blij als hun allerliefste knuffel opeens naar frisse bloemblaadjes ruikt. Wil je dat de knuffel niet naar wasmiddel ruikt, doe dan een beetje witte azijn in het wasverzachter vakje.
De knuffel in de wasmachine
Veel knuffels hebben een label waarop je kunt lezen op hoeveel graden je deze kunt wassen. Een hoge temperatuur is natuurlijk wel het beste, zo wordt de knuffel écht goed schoon. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedere knuffel er dan weer rise and shine uitkomt. Heeft de knuffel geen etiket en durf je een 60 graden wasje toch niet aan, kies dan voor een wolwas programma. Met dit programma zit je veiliger en is de kans op krimpen kleiner. Met een lagere was temperatuur – 30 of 40 graden – worden alleen niet alle bacteriën gedood. Je kunt dan ook nog de knuffel – in een afgesloten plastic zak – 24 uur in de vriezer leggen. Bacteriën en stofmijt overleven deze intense kou niet.
Als je knuffels gaat wassen, doe deze dan in een waszakje of een kussensloop. Zo wordt de kans op beschadiging weer een stuk kleiner.
De knuffel op de hand wassen
Wil je liever het risico niet nemen om de knuffel in de wasmachine te gooien, uiteraard kun je deze dan ook gewoon op de hand wassen. Maak een lauwwarm sopje en doe hier een klein beetje babyshampoo of afwasmiddel bij. Laat eerst de knuffel even lekker weken, schrob daarna de viezigheid er van af en spoel de knuffel dan goed uit met water. Zorg dat je het water goed uit de knuffel knijpt en leg deze daarna op een droogrek te drogen. Met de handwas krijg je natuurlijk niet alle bacteriën eruit, dus leg de knuffel van tevoren even 24 uur in de vriezer.
‘Lees ook: 6 Tips voor een opgeruimde kinderkamer.‘
Let op dat sommige knuffels, vooral degene met veel vulling, wel eventjes de tijd nodig hebben om weer helemaal droog te worden. Je kunt de knuffel het beste liggend op een wasrek neerleggen om goed te laten drogen.
Uitgelichte afbeelding: meisje met knuffel in bed – Story Time Studio voor Shutterstock
1 Reactie
Bacteriën overleven heus wel de vrieskou, ze zullen alleen niet vermeerderen. Daarom is voedsel in de vriezer zo lang goed, maar zodra je het er weer uit haalt groeien ze lekker verder. Ze gaan, net als virussen trouwens, in een soort slaapstand. Sommige andere micro-organismen kunnen dat ook, mijten gaan meestal wel dood bij te lange vrieskou, al weer ik niet of 24 uur voldoende is. Plus wellicht overleven de eitjes wel 24 uur.