Knutselen herfst | Meer dan 45 super leuke herfstknutsels voor kids

21 oktober 2023
Knutselen herfst | Meer dan 40 super leuke herfstknutsels voor kids!

In de herfst liggen de knutselspullen buiten voor het oprapen. Dennenappels, kastanjes, eikels en herfstbladeren in prachtige geel, oranje, bruin en rood tinten. En daar kun je zoveel leuks mee doen. In de afgelopen jaren hebben wij dan ook al heel wat herfstknutsels gemaakt met de kinderen. Om je te inspireren hebben we meer dan 45 super leuke ideeën op een rij gezet om te knutselen in de herfst. We zijn benieuwd welke knutselwerkjes jij het leukste vindt!

De leukste herfstknutsels om te knutselen in de herfst

Herfst krans knutselen van eikeltjes

Knutselen herfst | Meer dan 40 super leuke herfstknutsels voor kids!

Kijk eens wat een vrolijke herfstkrans! Daarmee breng je het huis gelijk in herfstsfeer. Je maakt hem door eikeltjes te verven. En als de verf droog is, prik je er een gaatje in met een dikke spijker. Daarna rijg je al je eikels aan een stuk ijzerdraad en dat buig je in een cirkel. Draai de uiteindes van het ijzerdraad om elkaar heen. En knoop daarna eventueel nog een lintje om je krans en een touwtje om de krans mee op te hangen. Leuk voor aan de deur of in het raamkozijn.

‘Lees ook: Meer dan 30 leuke (& gratis) herfst kleurplaten voor kinderen.’

Paddenstoelen & herfstblaadjes vouwen

De herfst is ook het favoriete seizoen van paddenstoelen. De grond is nog warm, het is lekker vochtig en daar groeien paddenstoelen goed door. Wat ook heel leuk is; je kunt zelf heel makkelijk paddenstoelen vouwen. In de video hierboven laten we je stap voor stap zien hoe dat moet. En ook leggen we uit hoe je herfstbladeren kunt vouwen en hoe je met de paddenstoelen en blaadjes een super vrolijke herfstkrans maakt. Kijk maar!

Paraplu met regendruppels van vouwblaadjes maken

Knutselen herfst | Meer dan 40 super leuke herfstknutsels voor kids!

Hoewel je van regen misschien wat minder enthousiast wordt, is deze paraplu wel heel erg leuk toch! Je maakt hem door 20 ronde vouwblaadjes (o.a. te koop bij Bol.com) twee keer doormidden te vouwen, zodat er een kwart rondje overblijft. Dan plak je ze met de zijkanten tegen elkaar aan, waarbij je hier en daar een touwtje met een papieren druppel ertussen plakt. Als alle gevouwen blaadjes aan elkaar vastzitten, rijg je een touwtje met een kraal aan het uiteinde door een rietje. Plak de vouwblaadje nu met de ronde kant naar boven rondom het rietje vast. Dan rijg je er nog een kraal bovenop en doe je een knoopje in het touwtje, zodat het vastzit. Buig de onderkant van het rietje tot slot krom en je paraplu is klaar!

Vissen van herfst bladeren knutselen

Knutselen herfst | Meer dan 40 super leuke herfstknutsels voor kids!

Heb je een paar mooie herfstbladeren gevonden? Tover ze dan om in kleurrijke vissen! Voor deze vissen gebruikten wij beukenblaadjes voor het lijf en eikenbladeren voor de staart. En de schubben kun je erop verven of tekenen met acrylstiften. (o.a. te koop bij Bol.com) Plak de vissen daarna op een blauw vel papier en je hebt een prachtig herfstkunstwerk gemaakt!

Spin van kastanje knutselen

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Spinnen horen toch een beetje bij de herfst. Deze maak je van een kastanje. De poten zijn van chenilledraad gemaakt (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) waar je voor de vrolijkheid strijkkraaltjes omheen kunt rijgen. Dan prik je met een spijker of satéprikker gaatjes in de kastanje waarin je de chenilledraad steekt . En twee wiebeloogjes maken de spin helemaal af.

Egeltjes maken van wol

Egeltjes hebben vanwege hun stekels niet bepaald een hoog knuffelgehalte, maar deze kun je wel aaien! Super schattig en zacht. En het is helemaal niet moeilijk om deze egels te knutselen. In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe het moet.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met kastanjes.’

Herfst boom knutselen

Een simpel maar leuk idee om te knutselen in de herfst! Je omwikkelt een wc rol met bruin papier en knipt de bovenkant in. Knip dan uit stevig papier de top van de boom en bestempel die met een wattenstaafje of je vingers. Als de verf droog is, schuif je de top in de wc rol en is je herfstboom klaar.

Spinnenweb kleuren met spinnetje van wol

Ook een leuke knutsel om te maken in de herfst is dit arty spinnenweb. Eerst teken je met een zwarte stift het web op een A4tje. Bij de rechte lijnen is het handig om daarvoor een lineaal te gebruiken. Daarna kleur je het web in. En om het compleet te maken, kun je er ook nog een spinnetje bij knutselen van een klein wollen pompoentje. Dat doe je door een streng wol tussen de middelste prikkers van een vork te leggen. Daarna omwikkel je het bovenste gedeelte van de vork met wol. En als je een lekker laagje hebt, knoop je de streng wol die je tussen de prikkers in gelegd had om het klosje heen. Knip de wol van het klosje aan beide buitenste prikkers door en trek de pompoen van de vork af. Knoop er tot slot nog 4 wat langere strengen touw omheen als spinnenpootjes. Je kunt het spinnenweb op een gekleurd vel papier plakken met het spinnetje ertussen.

Herfst kleurplaten

Kinderen die dol zijn op kleuren, worden vast heel enthousiast van alle herfst kleurplaten op ons blog. Het zijn er meer dan 26 om uit te kiezen; van schattige eekhoorntjes tot paddenstoelen, herfstbladeren mandala’s en nog veel meer. Je kunt ze hier gratis downloaden en printen.

Eekhoorn knutselen

Ook eekhoorns zijn in de herfst super actief. Er is voedsel in overvloed en dat moet verzameld worden voor de winter. Misschien spot jij er wel één als je door het bos loopt. En anders kun je ook zelf een eekhoorntje knutselen van papier. De basis is een papieren beker (maar je kunt ook een wc rol gebruiken) die je gedeeltelijk bruin verft. Op het witte gedeelte plak je de ogen, een neus van pompon en teken je een mond en wangetjes. En uit bruin papier knip je een staart, pootjes en oren die je aan de beker vast plakt.

Leeuw knutselen van een kastanje spinnenweb

Wanneer je al eens een kastanje spinnenweb hebt gemaakt, dan kun je eens proberen om er een dier van te maken. Zoals deze leeuw. Het gezichtje maak je van papier en de oren zijn twee pompoms (o.a. te koop bij de HEMA) die je om de prikkers rijgt. De manen maak je door wol om de buitenste laag van het spinnenweb te knopen.

‘Lees ook: Leuke egels om te knutselen met kinderen.’

Herfst bladeren knutselen

Voor herfstbladeren hoef je niet perse naar buiten. Je kunt ze ook zelf vouwen. In deze video laat ik je zien hoe je zeven verschillende soorten blaadjes vouwt. En de patronen vind je in dit blog.

Libellen knutselen met strijkkralen en eikeltjes

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Deze libellen zijn ook erg leuk en een hit bij de kinderen. Je maakt ze door strijkkralen aan een chenilledraad te rijgen. Die prik je dan in een eikel. En de eikel geef je een gezichtje met verf of acrylstiften. (te koop bij Bol.com) Het eikendopje kun je ook nog een leuk kleurtje geven. En daarna plak je esdoorn zaden aan het lijfje van strijkkralen en is je libelle af.

Knutselen herfst zonnevanger

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Van je mooiste gevonden herfstbladeren kun je ook deze mooie zonnevanger knutselen. Je knipt het midden uit een kartonnen bordje en de randen versier je met verf, stiften of plakkers. De herfstblaadjes plak je op boeklon (van dat transparante plak plastic, o.a. te koop bij HEMA à €2,- voor een rol) en daar plak je weer boeklon bovenop. Dan knip je het raampje op maat en plak je dat met lijm of tape aan de achterkant van het bordje vast. Je kunt er eventueel nog een lintje aan maken om hem aan op te hangen voor het raam. Of je plakt hem op het raam met tape. Een leuke herfstversiering voor in huis!

Eenhoorn van kastanjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Kastanje figuren knutselen was vroeger vaste prik in de herfst. Maar deze eenhoorn is toch echt next level! En hij is niet eens zo heel veel ingewikkelder om te maken. Je prikt vier cocktail prikkers in een kastanje en nog een vijfde als nek waaraan je nog een kastanje vast maakt voor het hoofd. Daar lijm je een paar ogen en oren op en wat wol voor de manen. Van dezelfde wol maak je ook een staart die je op de achterkant vast plakt. En dan draai je twee chenilledraden in elkaar (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) voor de hoorn en die plak je met een lijmpistool op het hoofd. En je prikt aan het uiteinde van de cocktailprikkers kleine piepschuim balletjes (te koop bij Baker Ross) als hoeven. Of strijkkralen, dat is ook leuk.

Eekhoorn knutselen van wc rol en herfstbladeren

Deze eekhoorntjes zijn druk bezig met het verzamelen van eikeltjes voor hun wintervoorraad. Je maakt ze van wc rollen en herfstbladeren. Simpel, maar super leuk. Kijk maar naar de video hierboven!

Herfstboom stempelen met wc rolletjes

Dit is ook een leuke manier om een herfstboom te knutselen. Heel simpel en dus ook leuke herfstknutsels voor jonge kinderen zoals peuters en kleuters. Je tekent of verft een boomstam op papier. En dan knip je een aantal wc rollen doormidden en je vouwt ze plat, zodat ze de vorm van herfstbladeren krijgen. Doop ze in de verf en stempelen maar!

Dennenappel hangers

Knutselen met dennenappels - 12 Super toffe knutselideeën!

Wat ook super leuk in huis staat, zijn deze herfstknutsels. Je hangt een dennenappel aan een touwtje waar je strijkkralen omheen rijgt en onder de ‘schubben’ van de dennenappel plak je mini pompons. (o.a. te koop bij Baker Ross à €3,95 voor 500 stuks). Makkelijk toch!

Kastanje poppetjes knutselen

Wil je kastanje poppetjes maken? Kijk dan eens hoe origineel en waanzinnig leuk deze figuren zijn! Een soort combi tussen het ouderwetse kastanje spinnenweb en old school kastanje figuren. Door wol te weven tussen de cocktail prikkers krijgen de kastanjes een kroontje en verander je ze in een heuse koning en koningin. In de video hierboven leg ik je stap voor stap uit hoe!

Paddenstoel knutselen met wegwerp bordjes

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

In de herfst schieten ook de paddenstoelen uit de grond en dus is het leuk om er ook eens één te knutselen. Deze maak je van 1,5 wegwerpbordje. De hele vouw je dubbel en verf je rood met witte stippen. En van de halve vouw je een kegel waarvan je de uiteindes aan elkaar niet. Als de verf van je paddenstoel droog is, vouw je het rode bordje dubbel en lijm of niet je de randen aan elkaar vast. Dan knip je een stukje uit de onderkant, zodat er een gat ontstaat en dit schuif je over je steel heen. Je paddenstoel is af!

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met dennenappels.’

Pauw van dennenappel

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Pauw pauw pauw steek je veren uit! Dit is ook een mooie herfstknutsel, vind je niet?! Je maakt hem door een dennenappel blauw te verven. En tussen de achterste schubben steek je wat groene veertjes (o.a. te koop bij Baker Ross) die je vast zet met lijm. Om de pauw helemaal echt te maken, kun je de uiteindes van de veren ook nog een ‘oog’ geven met verf. Uit dik papier knip je een pauwenlijfje waarop je 2 oogjes en een snavel plakt en het lijfje lijm je vast aan de andere kant van de dennenappel.

Lampion knutselen met herfst bladeren

Behalve in een zonnevanger, is er ook nog een andere manier waarop jij jouw mooiste herfstbladeren in de spotlights kunt zetten. Namelijk in deze leuke herfst lampion. Dat staat gezellig in huis nu het weer wat sneller donker wordt. En je kunt de lampion ook gebruiken voor Sint Maarten. In de video leg ik uit hoe je deze lampion maakt.

Slinger knutselen met herfst bladeren

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Van de herfstbladeren van papier die je hierboven zag, kun je ook een vrolijke herfst slinger knutselen. Met touw en een dikke naald rijg je ze aan elkaar en dan hang je ze op een ere plekje in huis.

Kastanje aapjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Ook als je kastanjes met chenilledraad (te koop bij de Fun & Feest winkel) combineert, krijg je de leukste herfstknutsels. Zoals deze té leuke aapjes. Je maakt ze door twee kastanjes aan eikaar vast te maken met een cocktail prikkertje. En dan prik je met een cocktail prikker of spijker gaatjes waarin je de chenilledraad steekt voor de armen, benen en staart. Op het hoofd plak je ogen en twee kleine pompoms als oren en teken je een mondje. Door de flexibiliteit van de chenilledraad kun je de aapjes overal ophangen.

Paraplu maken

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Als er iets onlosmakelijk verbonden is met de herfst in Nederland, dan is het wel regen. Knutsel daarom deze paraplu, dan blijf je lekker droog. Je maakt hem van een half wegwerpbordje waaruit je het middelste deel knipt zodat er een raampje ontstaat. Hierachter plak je vliegerpapier (o.a. te koop bij Baker Ross in verschillende paketten), dat staat leuk als je hem op het raam plakt. En aan de kap van de paraplu plak je een steel en touwtjes met druppels eraan.

Skiër van dennenappel

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Voor de ski liefhebbers is dit dennenappel poppetje heel erg leuk om te knutselen. Je maakt hem door een dennenappel op 2 ijsstokjes te plakken. Daar bovenop lijm je een eikel (ik gebruikte hiervoor een lijmpistool) met een gezichtje en een versierd eikendopje. Dan geef je de skiër armen door een stuk chenilledraad om de dennenappel te draaien. (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) En aan het uiteinde buig je die om met ertussen een cocktail prikker. Die tover je om in een skistok door er een rondje van papier of vilt aan te rijgen. Bind tot slot nog een sjaal om de nek van je eikel mannetje van vilt of ook weer chenilledraad en je skiër is klaar.

Herfst paddenstoelen knutselen met eikels

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Dit is nog zo’n leuke manier om paddenstoelen te knutselen! De eikeltjes verf je wit en de dopjes rood met witte stippen. Als ze droog zijn, kun je ze in een stukje klei steken en daar eventueel nog wat meer herfstschatten in stoppen. Zo maak je je eigen herfststukje.

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent.’

Herfst monstertje knutselen

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Met kastanjes en een beetje fantasie kun je ook zo’n leuk monstertje knutselen in de herfst. Je prikt cocktail prikkers in een kastanje en rijgt er strijkkralen aan. En dan plak je er nog een paar wiebelogen op (te koop bij de HEMA).

Tol maken van eikels

Iets knutselen waarmee je daarna ook nog kunt spelen, levert altijd dubbel zoveel lol op. En dat geldt absoluut ook voor deze leuke herfstknutsel! In de video laat ik je zien hoe je op een hele simpele manier van eikels een tol kunt maken. Dat alleen al is super leuk om te doen. En daarna kun je er wedstrijdjes mee doen: wie zijn tol blijft het langst spinnen?

Herfstbladeren stempelen met aardappel

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Nog een leuke manier om zelf herfstbladeren te maken! Snijd een aardappel doormidden, kerf er dan met een mesje wat nerven in en je kunt herfstbladeren stempelen met verf of inkt.

Kastanje egels

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Deze egeltjes zijn ook cute. Je steekt 4 cocktail prikkertjes in een kastanje als pootjes en tekent met stift een gezichtje op de kastanje. Dan plak je er een stuk bolster bovenop voor de stekels en je egel is klaar.

Met eikels verven

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Op deze manier kan iedereen schilderen, hoe oud je ook bent. Het is simpel; je plakt een velletje papier in een doos, druppelt er wat verfspetters op en gooit er eikels bij. En dan: Schudden maar! Het eindresultaat is altijd mooi. En als je het kunstwerk op laat drogen, kun je er daarna bijvoorbeeld ook nog cadeautjes mee inpakken.

Spinnenweb van kastanje en wol

Dit is misschien wel één van de meest bekende herfstknutsels; een spinnenweb van een kastanje. Je kunt hem helemaal maken in de kleuren wol die jij mooi vindt. Hoe je dat doet, zie je in deze video.

Mannetjes knutselen met herfst bladeren

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Heb je nog wat lege wc rollen liggen, dan kun je daar deze vrolijke herfstknutsels van maken. Je versiert de wc rollen met verf, wasco, stift of papier. Dan lijm je er een mooi herfstblad op waarop je een gezichtje tekent en (wiebel) ogen plakt. Tot slot plak je een chenilledraad aan de achterkant van de wc rol vast zodat je herfst mannetje ook twee armen heeft. Ik denk dat deze leukerds mijn favoriete herfstknuttels zijn!

Herfstkrans maken

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Of je geeft je mooiste herfstbladeren een plekje in huis door er deze herfstkrans van te maken. De basis is een kartonnen bordje waar je het midden uit knipt, zodat alleen de rand nog overblijft. Daarop plak je dan je blaadjes en eventueel ook nog wat andere herfstschatten zoals eikels & kastanjes. Touwtje eraan en ophangen!

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen voor Halloween.’

Herfst elfje knutselen

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Van een omgekeerde dennenappel kun je dit lieve herfst elfje maken. Je lijmt er een houten kraal op waar je een gezichtje op tekent. En van gekleurd papier maak je de vleugels en eventueel een kroontje en de hartjes versiering.

Herfstboom met vingerprint bladeren

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Vingerverven is ook altijd leuk! Doop het puntje van je vinger in de verf en maak er bladeren mee aan de takken van deze herfstboom. Je kunt je kind zelf eerst een boom laten tekenen. En voor wie dat nog een beetje moeilijk vindt, heb ik van mijn herfstboom een printable gemaakt. Die download je hier.

Dennenappel flamingo knutselen

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Wie wordt er nu niet blij van deze roze flamingo. Zijn lijf is gemaakt van een roze geverfde dennenappel. En de benen en het hoofd maak je van een roze rietje dat je tussen de schubben van de dennenappel lijmt. Het gezichtje en de snavel kun je erop tekenen met een permanente marker. Daarna prik je de flamingo in een stukje zoutdeeg of klei, zodat hij overeind kan blijven staan. Voelt het binnen toch nog een beetje tropisch, ondanks de dalende temperaturen buiten.

Dieren van herfstbladeren

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Dit is ook zo leuk om te knutselen met herfst bladeren. En een enorme stimulans voor de fantasie. Eerst ga je samen met de kids schatzoeken en daarna plak je van alle vondsten mooie dieren of andere dingen in elkaar. Hier zie je hoe ik het met mijn zoontje Finn aanpakte en wat hij ervan maakte.

Eikel ketting

Kijk nou wat een blije eikels! Zo’n ketting vrolijkt iedere outfit op. Hoe ik deze eikel kettingen maakte, lees je hier.

‘Lees ook: Lampion maken: de leukste zelf geknutselde lantaarns voor Sint Maarten.’

Lampion van herfstbladeren 2

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Deze lampion maak je op dezelfde manier als de lampion helemaal bovenaan dit blog met herfstknutsels. Alleen in plaats van de herfstbladeren tussen 2 bakpapiertjes te plakken, leg je ze nu onder een bakpapier en daar kleur je overheen met waskrijt. Als je een mooi patroon hebt, lijm je je bakvel in een leeg doosje camembert. Check de video van de andere lampion als je precies wilt zien hoe. Om de houten doosjes heb ik bij deze lampion alleen nog een strook geel papier geplakt. Super leuk voor Sint Maarten!

Spinnenweb knutselen met een papieren bordje

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

In plaats van met een kastanje kun je ook een leuk spinnenweb maken van een papieren bordje. Je knipt het middelste deel eruit en dan maak je met een perforator gaatjes in de rand. Daar rijg je wol doorheen en van pompoms (o.a. te koop bij Baker Ross) en chenilledraad kun je tot slot een spin knutselen om het helemaal af te maken.

Kastanje figuren maken

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels
Kastanje figuren door Robert Kneschke – Shutterstock

Met een paar satéprikkers en cocktailprikkers kun je natuurlijk ook lekker old school eikel en kastanje figuren maken. Dat soort herfstknutsels zijn altijd leuk! Meer leuke kastanje figuren vind je hier.

Eikels van papieren bordjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Simpel maar leuk! Deze eikeltjes maak je door een papieren gebaksbordje bruin te verven. En als ze eenmaal droog zijn, maak je er een gezichtje op en plak je er met een lichtere kleur bruin een eikendopje bovenop. Perforeer er een gaatje in en je kunt ze ophangen. Super leuke herfstknutsels!

Herfst ketting knutselen

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Nog zo’n leuk herfstsieraad! Deze ketting maak je door kastanjes en eikels aan een touwtje te rijgen (eerst een gaatje erin maken met een spijker werkt het makkelijkste), afgewisseld met wat geverfde pasta (penne) of kralen. Super vrolijk!

Uiltjes knutselen van dennenappels

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels
Dennenappel uiltjes door Saltodemata – Shutterstock.

Nog zo’n leuk dennenappel diertje is deze uil. Een kwestie van wat vilt op een dennenappel plakken. Hoe ik het aangepakt heb, zie je hier.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met eikels.’

Eikel ballerina’s

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Deze danseresjes zijn ook zó leuk en heb je echt snel klaar. Je prikt een eikel op een lange saté prikker, tekent er een gezichtje op en het eikendopje geef je een mooi kleurtje. Dan rijg je een kraal om de prikker en daaronder lijm je de zaden van een esdoorn vast. Dat zijn van die helikoptertjes die ik hierboven ook gebruikt heb als vleugels voor de libellen. Dan rijg je nog een kraal om de prikker, gevolgd door een cupcake vormpje. En tot slot rijg je nog een stukje van een papieren rietje aan de prikker als benen die je tegen het cupcake vormpje vast lijmt. Je kunt deze ballerina’s leuk met hun stokje in een bloempot steken!

Zoutdeeg schaaltjes van herfstblad

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

De laatste van al deze herfstknutsels is dit schaaltjes van herfstbladeren. Bijna niet van echt te onderscheiden! Het is super leuk om ze te maken en mislukken kunnen ze bijna niet! Allereerst maak je wit zoutdeeg volgens dit zoutdeeg recept. Rol het deeg plat en druk er dan een groot blad in waar je nogmaals overheen rolt met een deegroller. Snijd het blad uit met een mesje en haal dan voorzichtig je blaadje eraf. Het blad van brooddeeg leg je in een ingevet schaaltje of in een kommetje gevouwen van aluminiumfolie, zodat er een schaaltje ontstaat. Bak je zoutdeeg figuur hard in een oven op 100 graden. Als hij klaar is en afgekoeld kun je hem verven in mooie herfstkleuren. Leuk om andere herfstschatten in te bewaren.

Vogeltjes van eikels

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Heb je herfsttakken in een vaas staan, dan maken deze eikel vogeltjes ze extra vrolijk. Je maakt ze door strijkkralen om een chenilledraad of stukje ijzerdraad te rijgen. Dan buig je hem in een rondje en draai je de uiteindes aan elkaar vast. De vogeltjes maak je van eikels; je tekent er een gezichtje op en maakt van papier vleugeltjes en een snavel. Dan prik je een gaatje in het hoofd met een cocktail prikker waar je een veertje in steekt (te koop bij Baker Ross). En je herfstknutsels zijn klaar!

Herfstbladeren hangers van zoutdeeg

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Ook leuk om te maken van zoutdeeg zijn deze herfstbladeren hangers. Eerst maak je het zoutdeeg volgens dit recept. Daarna druk je er rondjes uit met een uitsteker of een glas of kom. Dan duw je er voorzichtig een herfstblad in, totdat de afdruk in het rondje staat. Prik met een rietje een gaatje in de hangers en bak ze dan totdat ze uitgehard zijn in de oven op 100 graden. Dat duurt ongeveer een uur. Als de hangers afgekoeld zijn, kun je de blaadjes verven en ze daarna een mooi plekje geven in huis.

Kastanje poppetjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

De hekkensluiters in deze rij met herfstknutsels zijn deze kastanje poppetjes. Je maakt ze door een kastanje op een pompom te lijmen (o.a. te koop bij Baker Ross). Dan steek je twee ijzerdraadjes door de pompom heen en in de kastanje. De uiteindes van het ijzerdraad buig je in de vorm van een voetje. Op de kastanje plak je twee oogjes en dan zet je er een kastanje bolster bovenop als hoedje. Leuk toch?!

‘Lees ook: Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst.’

Ik hoop dat jij al deze herfstknutsels leuk vindt! Mocht je hier nu zelf ook iets van gaan knutselen deze herfst, deel het eindresultaat dan vooral ook met ons via  Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen. Of een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook. Dat vinden we super leuk!

Nog meer leuke herfstknutsels!

En vind je het leuk om nog meer leuke ideeën op te doen die je kunt knutselen in de herfst, kijk dan vooral nog even verder op ons blog. Want daar staan nog veel meer herfstknutsels. Zoals deze knutselideeën met eikels, of deze knutsels met kastanjes. En hier zie je hoe je van herfstbladeren leuke dingen kunt knutselen. Kids die van kleuren houden, worden vast heel enthousiast van deze herfst kleurplaten. En wil je helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar ik iedere week een nieuwe creatieve video upload.

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels
Knutselen voor Halloween | 40 Griezelig leuke Halloween knutsels
Een eekhoorn knutselen van wc rol & herfstbladeren

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply r 27 november 2021 at 12:29 pm

    leuke herfst knutsels

  • Reply Christa Scheper 18 september 2022 at 3:25 pm

    Al zoekend naar leuke herfstknutsels voor mijn gastouderopvang,kwam ik hier terecht.Daar kan ik wel wat mee!Superleuke ideeën opgedaan,bedankt!

  • Laat een reactie achter