Knutselen voor Kerst | Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kids

11 december 2022
Knutselen voor Kerst - Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kinderen!

Trouwe volgers weten hoe dol ik sowieso al ben op knutselen. Maar in december krijg ik helemaal de knutsel-kriebels. Tot pas geleden vanwege Sinterklaas en nu voor Kerst… Het zijn thema’s waarmee je zoveel leuks kunt doen met kinderen. In dit blog geef ik je verschillende originele ideeën die je voor Kerst knutselen kunt. Van kerstversiering om je huis nog gezelliger mee te maken, tot mooie, persoonlijke handgemaakte kerstkaartjes voor opa & oma, kerstlichtjes, kerstbomen en meer. Kijk maar snel verder om te zien welke kerstknutsels jij en je kinderen het leukste vinden om te maken!

Meer dan 50 leuke en vrolijke kerstknutsels

Een Kerst engel knutselen van een papieren bordje

Knutselen voor Kerst - Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kinderen!

Deze Kerst engel is een super vrolijke kerstknutsel. Want wanneer je haar vleugels een zetje geeft, danst ze heen en weer op de melodie van haar eigen lied. Zo leuk! Je maakt de engel van een papieren bordje. Hier op onze website kun je stap voor stap zien hoe je dat zelf ook kunt doen.

‘Lees ook: Kerstdecoratie maken – Dit zijn super leuke ideeën!

Een kerstboom knutselen van papier

Dit vrolijke kerstboompje van papier is super leuk om te maken met kinderen. Daarna kunnen ze hem net zoals een echte kerstboom mooi versieren en een plekje in hun eigen kamer geven. In de video hierboven kun je zien hoe je het boompje voor Kerst kunt knutselen.

Kerst ster van ijsstokjes knutselen

Kerstster knutselen - 8 prachtige kerstknutsels om te maken met kids!

Met ijsstokjes kun je hele vrolijke kerststerren maken. Lijm er 5 aan elkaar en je hebt een kerstster! Die kun je dan ook nog leuk versieren door ze te verven of er glitters, plakjuwelen, kraaltjes of andere versiersels op te plakken. Leuk voor in de kerstboom!

Kerstsokken knutselen van papier

Heb je een open haard thuis, dan zijn deze kerstsokken super leuk voor aan de schouw! Voor het knutselen van de kerstsokken kun je onze printable als basis gebruiken. Die knip je twee keer uit. En dan kun je de sokken versieren met lint, papier, glitters of pailletten. In de zijkanten perforeer je gaatjes waardoor je touw of wol rijgt, zodat de sokken aan elkaar vast komen te zitten. En plak aan de binnenkant een lus van lint vast, waaraan je de sok op kunt hangen.

Kerstprikkers van vlechtstroken voor Kerst knutselen

Kerst knutselen - 32 Super leuke & originele kerstknutsels voor kids

Met vlechtstroken kun je deze super leuke kerstprikkers maken. Prik de papieren strook zigzaggend op een prikker. En geef je kerstfiguur daarna nog een gezichtje, ster of vleugels. Je kunt ook nog een rendier of een kerstman knutselen. Leuk om in het eten te prikken tijdens het kerstdiner!

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kinderen.’

Kerst kaars knutselen van wc rol

Deze prachtige kaars zorgt voor sfeer in huis! En hij brand écht, zonder te smelten. De basis is een simpele wc-rol en je kunt de kaars helemaal versieren zoals jij dat wil. In de video hierboven zie je hoe je de kaars kunt maken.

Kerst stal knutselen van ijsstokjes

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze super mooie kerst stal kun je knutselen van ijsstokjes. (o.a. te koop bij Baker Ross) Voor de zijkanten van de stal breek je de ijsstokjes door de helft. Dan lijm je de stokjes steeds op elkaar met daar tussenin Jozef, Maria, hun baby Jezus en de engel. Hoeveel lagen je doet, kun je zelf bepalen. Als je de stal wat breder maakt, kun je hem neerzetten. Maar je kunt hem juist ook smal houden, er een lintje aan vastmaken en hem in de kerstboom ophangen.

Kerst klokken knutselen van papieren bekers

Knutselen voor Kerst | Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kids!

Dit is ook hele leuke kerstversiering om te knutselen; vrolijke kerstklokken van papieren bekers. Je maakt ze door de beker aan de buitenkant te verven. Met waterverf (o.a. te koop bij de HEMA) gaat dat heel makkelijk. Als de verf droog is, kun je de bekers eventueel nog insmeren met lijm – gewoon met je vinger – en er dan glitter overheen strooien. Daarna prik je een gaatje in de bovenkant van de beker en daar rijg je een touwtje met daaraan een belletje. (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) En vanaf de bovenkant steek je er een dubbel gevouwen chenilledraad waarvan je de uiteindes aan de binnenkant van de beker in elkaar draait. Om deze lus kun je daarna nog een strik maken van lint. En dan geef je de kerstklok een mooi plekje in huis!

Dennenappel kerstbomen knutselen voor Kerst

Knutselen voor Kerst - 32 Super leuke & originele kerstknutsels voor kids.

Deze dennenappel kerstbomen zijn ook leuk! Je verft ze groen, plakt er hier en daar wat pompons op en plakt ze dan bovenop een halve kurk. En daarna geef je de kerstknutsels een leuk plekje in huis! Voor een extra wow-effect kun je er zelfs nog een mini lichtsnoertje in doen.

‘Lees ook: Leuke Kerst raamtekeningen voor op het raam (gratis downloaden!).’

Een peperkoek mannetje knutselen van wc rol

Knutselen voor Kerst - Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kinderen!

Dit peperkoek of gingerbread mannetje is ook een super vrolijke kerstknutsel. Je maakt hem van een wc rol die je beplakt met bruin papier. Daarna knip je uit dezelfde kleur papier armen, benen en een hoofd waarop je met stift een gezichtje en versieringen tekent. Plak ze aan de wc rol vast en je kunt het mannetje op een leuke plek in huis neerzetten.

Kerstboom hangers van chenilledraad

Kerstboom knutselen | 20+ Leuke manieren om een kerstboom te maken met kinderen

Ook van chenilledraad kun je leuke kerstbomen knutselen. En deze staan bovendien heel leuk in de kerstboom. Allereerst maak je de stam van de kerstboom door een chenilledraad dubbel te vouwen met in de vouw een touwtje waaraan je hem straks op kunt hangen. Dan draai je de dubbel gevouwen chenilledraad in elkaar en draai je er overdwars andere stukjes chenilledraad omheen. Van groot naar klein in de top. Tot slot schuif je strijkkralen om de takken ter versiering en kun je je kerstboom ophangen.

Dinosaurus, flamingo & unicorn kerstbal

Deze kerstballen zijn helemaal kidsproof. Ze zien er tof uit én zijn onbreekbaar. In de video laat ik zien hoe je deze dinosaurus, flamingo en unicorn kerstbal maakt. En de printable voor de hoofdjes van de dieren plus de bal vind je hier.

Kerst lichtje knutselen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze vrolijke kerstman schijnt een gezellig lichtje op de feestdagen. Je maakt hem van een glazen potje dat je aan de binnenkant beschilderd met rode verf. Het geeft niet als de verf niet dekt. Om het potje – de buik van de kerstman – plak je een riem van papier. En aan de bovenkant een kerstman die je ook van papier maakt.

Kerstbomen van klei of zoutdeeg

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

In plaats van een dennenappel op een kurk te plakken, kun je ook kerstbomen maken van zoutdeeg (check hier het zoutdeeg recept) of zelf drogende klei. Die kun je versieren met kerstprikkers, pompoms, slingertjes en pailletten. En daarna snijd je een inham in een kurk en daar steek je de kerstboom in. Je kunt hem eventueel nog extra vastzetten met lijm.

‘Lees ook: De leukste kinder kerstballen & kersthangers voor in de kerstboom.’

Kerstlichtje maken van papieren bordjes

Knutselen voor Kerst - Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kinderen!

Dit prachtige kerstlichtje is gemaakt van twee papieren bordjes. Daar knip je de vensters uit en daarachter plak je een kerst tekening die je transparant maakt met olie. Zet een led theelichtje tussen de twee bordjes en moet je eens zien hoe prachtig de tekening oplicht! Hier op ons blog kun je precies zien hoe je dit lichtje maakt. En ook kun je daar de kerst kleurplaat voor achter het raam vinden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets moois tekenen!

Kerstkrans hanger van wol

Kerst knutselen - 32 Super leuke & originele kerstknutsels voor kids

Nog een leuke kerstboom hanger die je voor Kerst knutselen kunt. Je maakt de krans door een rondje te knippen uit karton en deze te omwikkelen met wol. Daarna plak je er nog een paar gekleurde pompons of kleine rondjes uit papier op en je kerstknutsel is klaar.

Kerstlichtje voor Kerst knutselen

Dit kerstlichtje laat z’n lichtstralen dansen op tafel. Om het kerstlichtje te knutselen combineer je twee leuke vaardigheden; namelijk een matje knippen en een kerstboom vouwen. En het resultaat is geweldig. In de video laat ik je zien hoe je dit kerstlichtje maken kunt.

Kerstboom kerstkaarten

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Vinden je kinderen het leuk om hun vriendjes een kerstkaart te sturen? Haal dan wat verfkaartjes uit de bouwmarkt om kerstbomen uit te knippen en die op een kaartje te plakken. Simpel, maar super grappig.

Kerstman hanger knutselen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze leuke Kerstman hanger kun je knutselen van een wc rol. Je hebt daarvan 2/3 nodig. Met papier, lijm en schaar tover je die om in een Kerstman gezicht. En dan plak je er een kerstmuts bovenop. Knip dan uit wit vloeipapier lange stroken en lijm die als een baard aan de binnenkant van de wc rol vast. Perforeer tot slot twee gaatjes in je Kerstman, rijg er een touwtje of chenilledraad doorheen en je kunt hem ophangen. Vloeipapier kun je o.a. kopen bij Baker Ross, net zoals de wiebelogen en chenilledraad.

‘Lees ook: Een Kerst ster maken van papier.’

Kerstbal van karton en wol

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstbal maken

Ook leuk om te knutselen voor Kerst zijn deze mooie kerstballen. Je knipt een cirkel uit karton, knipt de randjes in en spant een mooie kleur wol van de ene naar de andere kant van de bal, totdat je helemaal rond bent. Maak er een lus aan en je kunt hem ophangen in de kerstboom.

Kerstballen knutselen van klei of zoutdeeg

Kerstdecoratie - 15 Super leuke ideeën om zelf te maken

Met zelf drogende klei of zoutdeeg en strijkkralen kun je ook hele leuke kerstballen maken. Je steekt ze uit met een koekvormpjes of een drinkbeker, dan versier je ze met strijkkralen en droogt ze in de oven. Rijg een lintje door het gaatje en hang je kerstknutsels in de kerstboom. Super leuke kerstdecoratie ideeën om zelf te maken!

Kerststempel van aardappel

15x voor Kerst knutselen voor kerst: kerstboom stempelen met een aardappel en verf, cadeaupapier maken

Snijd een figuurtje uit een aardappel en je kunt er met wat verf lekker mee stempelen. Leuk om een mooi kunstwerk mee te maken of cadeaupapier om de cadeautjes voor onder de boom mee in te pakken.

Kerst figuren knutselen van wc rollen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze kerstknutsels zijn ook erg leuk voor kinderen om te maken. Je tovert een wc rol met papier om tot een kerstboom, een kerstman, rendier of een sneeuwpop. De details – zoals pailletten op de kerstboom, de oorwarmers van de sneeuwpop of het gewei van echte takjes – maken de kerstfiguren extra leuk.

Rendier hoofd voor aan de muur

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Een echte dierenkop zou ik persoonlijk niet zo snel aan de muur hangen. Maar deze leukerd natuurlijk wel. Je maakt het rendier van een eierdopje uit een eierdoos en het gewei van takjes uit de tuin waar je eventueel nog pailletten aan kunt plakken. En dan lijm je het complete hoofd op een papieren gebaksbordje dat je eventueel ook nog kunt pimpen met verf of papier met een leuke print.

‘Lees ook: De kerstboom versieren | 10 toffe én originele voorbeeld bomen.’

Kerstboom hanger van wc rollen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze kerstboom is een leuke kerstknutsel voor wat kleinere kids zoals peuters en kleuters. Je maakt hem van drie wc rollen. Eén laat je heel, de volgende knip je een stukje kleiner en plak je er bovenop. Het stukje dat je hiervan afgeknipt hebt, wordt de top van de kerstboom. En de volgende wc rol knip je nog iets kleiner en het stukje dat je er vanaf knipt gebruik je als stam. Verf alle rollen groen en de stam bruin en plak ze daarna aan elkaar. Versier de boom met slingers of wol, pompoms, pailletten of andere plakkers. En rijg tot slot een touwtje door de bovenste wc rol, zodat je de kerstboom op kunt hangen.

Rendier van vingerafdruk

15x voor Kerst knutselen kerst: een rendier maken van je eigen vingerafdruk

Deze leuke Rudolphs kun je je kind alleen laten maken met zijn of haar vingers. Maar het is ook leuk om met het hele gezin aan het Kerst knutselen te gaan. Zo maakten wij een keer deze persoonlijke kerstkaart.

Kerstboomhangers van ijsstokjes maken


Heb je nog een plekje in de kerstboom? En wil je graag iets leuks met de kinderen knutselen voor Kerst? Dan zijn deze kersthangers van ijsstokjes een goed idee! Wij maakten ze vorig jaar en ook nu hangen deze kerstknutsels weer in de boom te pronken.

Kerstman in de schoorsteen knutselen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Zoals je ziet kun je met een wc rol veel Kerstknutsels maken. Deze schoorsteen is ook erg leuk. Die kun je beplakken met papier en cadeautjes en dan plak je er een omgekeerde kerstman in. Een grote prop papier met daar omheen een rood papiertje voor zijn lijf. Daar aan vast plak je wat watjes. En aan het lijf plak je twee benen van chenilledraad die je om een potlood wikkelt om ze de juiste vorm te geven. (Chenille koop je o.a. bij de Fun & Feest winkel) De zak met cadeautjes en de kerstmuts op de schoorsteen maken dit knutselwerkje helemaal af.

Kerst engel knutselen van een beker

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze mooie kerstengel maak je van een papieren wegwerp beker. Daar rijg je met een stukje touw een bal van piepschuim aan (o.a. te koop bij Baker Ross) die je roze verft. Teken er een gezichtje op, plak er wat haren aan en steek er een gouden chenilledraad in die je buigt in de vorm van een aureool. De vleugels van de engel zijn gemaakt van een papieren onderlegger (ook te koop bij Baker Ross), maar kun je natuurlijk ook uit ander papier knippen.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes & activiteiten voor kinderen.’

Kerst figuren van je handafdruk

Van je eigen handafdruk kun je deze leuke kerstfiguren knutselen. Trek je hand om op papier en knutsel er een kerstman, kerstelf of rendier van. En met watjes en pompoms maak je de kerstknutsels extra indrukwekkend. Op de achterkant is eventueel ruimte voor een mooie tekst, zodat je er een kerstkaart van maakt.

Kerstslinger met rendieren

18x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstslinger maken van herten

Als er een feestje is, dan moeten er natuurlijk wel slingers opgehangen worden. En die maak je zo zelf. Knip uit stevig papier een flink aantal keer een kerstboom, kerstengel, kerstboom of een rendier – zoals op de foto – en die plak je dan met twee op elkaar, terwijl je er een touwtje tussen laat lopen. Even wachten tot de lijm droog is en je kunt hem ophangen.

Kerstboom knutselen

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Deze kerstbordjes zijn niet om van te eten, maar om op te hangen! Je maakt ze door een driehoek uit een wegwerp bordje te knippen. En daar achter plak je verschillende groene stroken. Dan lijm je nog een boomstam onder de boom en geef je de kerstboom een leuke piek zoals een ster of pompon.

Kerstengel vouwen

Als je een waaier kunt maken, dan kun je deze lieve kerstengel ook vouwen. In de video zie je hoe dat moet!

Kerstboom zonnevanger knutselen

Knutselen voor Kerst - 32 Super leuke & originele kerstknutsels voor kids

In deze kerstboom hoef je geen lichtjes te hangen. Als de zon er doorheen schijnt, schittert hij vanzelf al op je raam! Van de boom maakte ik deze printable die je alleen nog maar hoeft uit te knippen of prikken uit stevig groen papier. En dan plak je er doorschijnend vliegerpapier achter (o.a. te koop bij Baker Ross in verschillende paketten) en versier je de boom met ballen en een piek.

‘Lees ook: Kerstcake maken– Zo simpel, maar zo lekker!

Kerstster vouwen van papier

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Met deze kerststerren van papier breng je het huis compleet in kerstsfeer! Leuk om samen met je kinderen voor Kerst te knutselen! Hoe je de kerststerren vouwen moet, zie je hier.

Kerstboom van wol

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Als je iets simpels voor Kerst knutselen wil, is deze kerstboom van wol een leuk idee. Je knipt een driehoek uit stevig papier, wikkelt hem om met groene wol en in de top plak je een leuke piek.

Kerstman masker knutselen

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze kleine kerstman is super trots op zijn masker! Je maakt hem van een papieren bordje waaruit je het midden knipt of prikt, maar nog wel een ‘snor’ laat zitten. Dan beplak je het bord met watten en knutsel je van papier een kerstmuts die je er bovenop plakt. Maak twee gaatjes in de zijkanten en rijg daar een elastiekje door en je Kerstman masker is klaar.

Kerstkrans hangers maken van chenille en kralen

Deze kerstkrans hangers zijn ook hele leuke kerstknutsels om te maken. En het is niet moeilijk, kinderen kunnen dit heel goed zelf. Kijk maar naar de video hierboven.

Kerstboom knutselen van papier en een knijper

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Ook dit is een leuke, maar super simpele kerstknutsel. Je knipt een driehoekje uit groen papier. Dat kun je versieren met plakkers, knoopjes, pompoms, wol etc. En aan de onderkant klem je een knijper als stam van de boom.

‘Lees ook: Kerstkransjes recept | Zo kun je de allerlekkerste kerstkransjes maken!

Kerstboom knutselen van chenilledraad

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Knutselen voor Kerst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kijk maar eens hoe eenvoudig leuk deze kerstbomen van chenilledraad zijn. Je maakt ze door een chenilledraad steeds smaller op te draaien. En dan plak je er met lijm pailletten of andere plakkertjes op. (Chenille kun je o.a. kopen bij de Fun & Feest winkel)

Sneeuwpop van kurk

Kerst knutselen - 32 Super leuke & originele kerstknutsels voor kids

Deze sneeuwpoppen van kurk vind ik ook echte leukerds. Als je deze kerstknutsels met de kinderen gaat maken, is het slim om ze van te voren alvast even wit te verven en te laten drogen. Daarna kun je ze verder versieren door er een gezichtje op te tekenen, een paar oorwarmers van chenille draad op te plakken en er een sjaaltje omheen te binden van vilt of een stukje stof. Het touwtje om ze mee op te hangen, kun je aan de oorwarmers vastbinden.

Kerst slinger van peperkoek mannetjes knutselen

Knutselen voor Kerst | Meer dan 50 leuke kerstknutsels voor kids!

Deze slinger van peperkoek of gingerbread mannetjes kun je leuk ergens neerzetten, maar hij staat ook heel vrolijk tussen de takken van de kerstboom. Voor het maken van deze kerstknutsel hebben wij deze printable gemaakt. Je vouwt een bruin A4tje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) in 4 delen over de lengte; 1x dubbel, dan vouw je het vel weer open, draai je het om en vouw je de zijkanten tegen de middenlijn aan. Vouw dan ook de middenlijn weer, zodat alle vier de delen op elkaar liggen. Dan leg je onze printable met het peperkoek mannetje erop en knip je hem uit. Uit 1 A4tje kun je boven elkaar twee rijen mannetjes knippen. En die kun je daarna eventueel ook weer aan elkaar vastplakken. Je kunt de mannetjes eventueel nog verder versieren door er een gezichtje, strik en knopen op te tekenen.

Kerstboom van papier maken

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Net zoals de kerstengel hierboven maak je ook deze kerstboom hanger van een waaier. Je vouwt een mooi stuk papier over de breedte zigzag op en dan niet je één van de uiteindes aan elkaar vast, met een touwtje er tussen om de boom straks te kunnen ophangen. Dan lijm je nog een ijsstokje in één van de vouwen. En je geeft je kerstboomhanger nog een piek. Klaar!

Kerstman & rendier knutselen van papier

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze rendier en kerstman van papier zijn ook leuk om te knutselen voor Kerst. Je maakt ze door 4 vouwblaadjes zigzag op te vouwen, die vouw je dubbel en dan lijm je de zijkanten aan elkaar vast zodat er een rond rozet ontstaat. Daarop plak je een rond papiertje waarvan je een rendier of kerstman gezicht maakt. Je kunt er eventueel ook een lintje aan vast maken, zodat je deze leuke kerstknutsels op kunt hangen.

‘Lees ook: Kerstversiering knutselen – De 15 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom.’

Kerstster hanger van wol

Kerstdecoratie - 15 Super leuke kerstknutsels om zelf te maken

Deze kerstster geeft een vrolijk tintje aan de kerstboom, maar is ook heel leuk om een cadeau mee op te leuken. Je maakt een kerststerretje van ijzerdraad en dat omwikkel je daarna met verschillende kleuren wol. Hang er een kleine pompon of een belletje in voor een extra leuk effect. En met een touwtje eraan kun je hem daarna een leuk plekje geven in huis.

Kerstkrans knutselen

Deze kerstkrans van papier wordt de blikvanger aan één van de deuren in huis. Je hebt alleen een kartonnen bordje nodig en gekleurd papier. Het muizentrap kaarsje maakt de kerstkrans helemaal af!

Kersthanger van papieren stroken

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Knip een kleine strook, twee iets grotere stroken en twee nóg grotere stroken uit. Lijm de stroken met de uiteindes precies op elkaar aan elkaar vast met een touwtje of lintje ertussen; de kleine strook in het midden, de iets grotere daar omheen en de aller grootste aan de buitenkant. Dan maak je een kwastje van wat cadeauslint bijvoorbeeld en die lijm je mee tussen de onderkant. Ook hier plak je de uiteindes weer precies op elkaar. Het resultaat is deze dromerige kersthanger.

Kerstlichtje maken van zoutdeeg


Deze kerstlichtjes geven een vrolijk effect als je er een waxinelichtje onder zet. Leuk om met Kerst op tafel te zetten en helemaal niet moeilijk om te maken. Check ons recept voor wit zoutdeeg of bekijk in de video hoe je het brooddeeg maakt waarmee je deze kerstknutsels kunt maken. Om het je makkelijker te maken, heb ik een printable gemaakt van het lichtje, zodat je over de vorm niet zelf na hoeft te denken. Download hem hier.

Kerstboom knutselen van rietjes

Knutselen voor Kerst - Dé leukste Kerst knutselideeën voor kids

Met rietjes kun je zoveel leuke dingen doen. Zo ook een kerstboom maken. En met een ster er bovenop en een lintje eraan staan ze super leuk in de boom!

‘Lees ook: Kerstpannenkoeken – 7 Leuke en kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.’

Sneeuwpop hanger maken

Kerst knutselen - 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids.

In elkaar gezakt lijkt deze sneeuwpop wel gesmolten. Maar als je hem aan het touwtje aan zijn hoed ophangt in de kerstboom, dan krijgt meneer de sneeuwman ineens veel meer ‘body‘. Leuk! Je maakt hem door uit een rond wit papiertje – je kunt hiervoor een kom omtrekken – een slang te knippen tot aan het midden een rondje over blijft. Die geef je een gezichtje en je plakt er een hoed met een touwtje aan vast en dan kun je de sneeuwpop in de boom hangen.

Kerstkrans maken van papier

Een simpele DIY met een stunning eindresultaat en mislukken kan hij niet. Dat zijn wat mij betreft altijd de beste knutselideeën. Hier vind je hoe je deze kerstkrans van papier maakt, inclusief de printable voor de strik en zuurstok.

Kerstengel knutselen

Kerst knutselen - 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids.

Ken je de engeltjes van Jurianne Matter? Ik vind ze echt prachtig. Daarom heb ik deze printable gemaakt, waarmee je samen met je kind ook een mooie kerstengel kunt maken. De printable voor dit engeltje kun je hier (gratis) downloaden.

Kerstman maken van zoutdeeg en je eigen handafdruk

Knutselen voor Kerst - Dé leukste kerstknutsels voor kids

Met de hulp van wat verf is een omgekeerde handafdruk net de kerstman. Een super mooie herinnering aan hoe klein de handjes van je kind ooit waren. De kerstman hanger is gemaakt van zoutdeeg. Het recept daarvoor vind je hier. Je kunt de hanger eventueel ook maken van zelfdragende klei.

Kerstster vouwen en plakken

Deze kerststerren schitteren momenteel bij ons in het raamkozijn. Het is echt super simpel om ze te vouwen en in elkaar te plakken, maar het resultaat is zo leuk. In deze video laat ik je zien hoe je deze kerstknutsels kunt maken.

‘Lees ook: 30x de tofste foute kersttruien voor kinderen.’

Sneeuwpop van een waxinelichtje maken

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom


Ik vind het geweldig hoe een DIY die je snel in elkaar zet, zo kan shinen! Dit is trouwens de favoriet van mijn jongens. Mag ook wel even genoemd worden! We hebben al verschillende variaties op deze kerstknutsel gemaakt; van Olaf tot een gewone sneeuwpop en zelfs een unicorn!

Kerstbomen van papier

Kerstdecoratie - 15 Super leuke kerstknutsels om zelf te maken

Deze kerstboom is ideaal voor op de kinderkamer. Je kunt hem de kids zelf laten knutselen door 4 driehoeken van groen papier dubbel te vouwen en ze tegen elkaar aan te lijmen met een ijsstokje in het midden. De kerstboom kan helemaal naar eigen smaak versierd worden en daarna steek je hem in een bolletje klei of zoutdeeg. Van een stukje versierde wc-rol maakte ik de kerstboom-houder. 

Kerstknutsels op een stokje

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen

Deze leuke prikkers met kerstfiguren van papier zijn super leuk om in je kersthapjes te prikken. Maar in een plantenpot staan ze natuurlijk ook heel leuk. De kleine mini pompoms op de kerstboom en sneeuwpop kun je o.a. kopen bij Baker Ross.

Origami kerstster

Deze origami kerstster staat zó mooi in huis als kerstversiering. Vanwege zijn indrukwekkende uiterlijk zou je verwachten dat het heel ingewikkeld is om de ster te maken. Maar niets is minder waar. Zelfs kinderen kunnen dit. Kijk maar naar de video!

Kerstboom van strijkkralen

3D Kerstboom knutselen van strijkkralen. Inclusief handig patroon!

Voor kinderen die graag met strijkkralen knutselen, is het leuk om deze 3D kerstboom te maken. Hier vind je het patroon van de twee kerstbomen die je moet maken. En nadat je ze gestreken hebt, schuif je ze in elkaar en is dit het resultaat.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Sneeuwpop van dop knutselen

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een sneeuwpop of sneeuwman maken van doppen

Dat je met heel weinig iets leuks kunt maken, bewijzen deze sneeuwpoppedoppen. Je lijmt een paar bierdoppen boven elkaar op een lint en je versiert de binnenkant zodat er een leuk sneeuwpopje verschijnt. Leuk voor in de kerstboom!

Ik hoop dat al deze kerstknutsels je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan. Als jij één van deze ideeën ook gaat knutselen voor Kerst, dan vind ik het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt op social media door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. We zijn altijd super benieuwd naar jullie creaties!

Nog meer Kerst inspiratie!

Op ons blog vind je behalve al deze knutselideeën nog veel meer kerstknutsels, lekkers & activiteiten. Voor kinderen die van kleuren houden, kun je hier bijvoorbeeld allemaal super leuke Kerst kleurplaten downloaden. (gratis!) Heb je zin om leuke spelletjes te doen, check dan zeker even onze Kerst spelletjes. En het is ook heel erg leuk én lekker om een keer deze kerstcake te bakken met jouw mini chef.

Verder moet je vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke Kerst tips aan! En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Knutselen voor Kerst | 50+ Super leuke kerstknutsels voor kinderen
Leuke cadeautjes voor jezelf voor onder de boom
Een kerstboom maken van papier

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply leonie 25 december 2018 at 2:26 pm

  bedankt voor de inspiratie, wij hebben vanochtend zoutfiguur kerstboomjes geverfd, geinspireerd op wat we hier zagen met zoutdeeg. zijn heel leuk geworden! nu aan de slag met het kerstdiner, vuurpijlen en kerstbomen voor de kids. Ook hier gespot! bedankt voor de leuke ideeen en een fijne kerst.

 • Reply Annemieke 26 december 2018 at 1:48 pm

  Hoi Leonie, wat leuk om te horen! Jullie ook een hele fijne Kerst. Ik hoop dat de vuurpijlen en kerstbomen ook geslaagd zijn! Liefs, Annemieke

 • Reply rik 11 december 2019 at 7:47 am

  supper tof

 • Reply ayira 16 december 2021 at 8:53 pm

  dit is mooi heel goed

 • Reply jayden 15 december 2023 at 12:41 pm

  mooi

 • Laat een reactie achter