Knutselen voor Kerst – 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

23 december 2018
Kerst knutselen - 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids.

Trouwe volgers weten hoe dol ik sowieso al ben op knutselen. Maar in december krijg ik helemaal de knutsel-kriebels. Tot pas geleden vanwege Sinterklaas en nu voor Kerst… Het zijn thema’s waarmee je zoveel leuks kunt doen met kinderen. In dit blog geef ik je verschillende originele ideeën die je voor Kerst knutselen kunt. Van kerstversiering om je huis nog gezelliger mee te maken, tot mooie, persoonlijke handgemaakte kerstkaartjes voor opa & oma, kerstlichtjes en meer. Kijk maar snel verder om te zien wat jij en je kinderen het leukste vinden om te maken!

26x Kerst knutselen

Kerstprikkers van vlechtstroken

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Met vlechtstroken kun je deze super leuke kerstprikkers maken. Prik de papieren strook zigzaggend op een prikker. En geef je kerstfiguur daarna nog een gezichtje, ster of vleugels. Je kunt ook nog een rendier of een kerstman knutselen. Leuk om in het eten te prikken tijdens het kerstdiner!

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kids – Voorgerechten, hoofdgerechten en lekkere toetjes.’

Dinosaurus, flamingo & unicorn kerstbal

Deze kerstballen zijn helemaal kidsproof. Ze zien er tof uit én zijn onbreekbaar. In de video laat ik zien hoe je deze dinosaurus, flamingo en unicorn kerstbal maakt. En de printable voor de hoofdjes van de dieren plus de bal vind je hier.

Kerstkrans hanger van wol

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Nog een leuke kerstboom hanger die je voor Kerst knutselen kunt. Je maakt de krans door een rondje te knippen uit karton en deze te omwikkelen met wol. Daarna plak je er nog een paar gekleurde pompons of kleine rondjes uit papier op en je kerstkrans is klaar.

Kerstboom kerstkaarten

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Vinden je kinderen het leuk om hun vriendjes een kerstkaart te sturen? Haal dan wat verfkaartjes uit de bouwmarkt om kerstbomen uit te knippen en die op een kaartje te plakken. Simpel, maar super grappig.

Kerstbal van karton en wol

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstbal makenAfbeelding kerstbal – OnlyZoia voor Shutterstock.

Ook leuk om te knutselen voor Kerst zijn deze mooie kerstballen. Je knipt een cirkel uit karton, knipt de randjes in en spant een mooie kleur wol van de ene naar de andere kant van de bal, totdat je helemaal rond bent. Maak er een lus aan en je kunt hem ophangen in de kerstboom.

Kerststempel van aardappel

15x voor Kerst knutselen voor kerst: kerstboom stempelen met een aardappel en verf, cadeaupapier makenAfbeelding: Shutterstock.

Snijd een figuurtje uit een aardappel en je kunt er met wat verf lekker mee stempelen. Leuk om een mooi kunstwerk mee te maken of cadeaupapier om de cadeautjes voor onder de boom mee in te pakken.

‘Lees ook: De kerstboom versieren – 10 toffe én originele bomen.’

Rendier van vingerafdruk

15x voor Kerst knutselen kerst: een rendier maken van je eigen vingerafdruk Afbeelding: Shutterstock.

Deze leuke Rudolphs kun je je kind alleen laten maken met zijn of haar vingers. Maar het is ook leuk om met het hele gezin aan het stempelen te gaan. Zo maakten wij een keer deze persoonlijke kerstkaart.

Kerstboomhangers van ijsstokjes maken


Heb je nog een plekje in de kerstboom? En wil je graag iets leuks met de kinderen knutselen voor Kerst? Dan zijn deze kersthangers van ijsstokjes een goed idee! Wij maakten ze vorig jaar en ze hangen ook nu weer in de kerstboom te pronken.

‘Lees ook: Cadeautjes inpakken voor Sint & Kerst – 20x inpaktips en inspiratie.’

Kerstslinger met rendieren

18x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstslinger maken van hertenAfbeelding slinger – Laser Lotus voor Shutterstock.

Als er een feestje is, dan moeten er natuurlijk wel slingers opgehangen worden. En die maak je zo zelf. Knip uit stevig papier een flink aantal keer een kerstboom, kerstengel, kerstboom of een rendier – zoals op de foto – en die plak je dan met twee op elkaar, terwijl je er een touwtje tussen laat lopen. Even wachten tot de lijm droog is en je kunt hem ophangen.

Kerstboom knutselen

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Deze kerstbordjes zijn niet om van te eten, maar om op te hangen! Je maakt ze door een driehoek uit een wegwerp bordje te knippen. En daar achter plak je verschillende groene stroken. Dan lijm je nog een boomstam onder de boom en geef je de kerstboom een leuke piek zoals een ster of pompon.

Kerstengel vouwen

Als je een waaier kunt maken, dan kun je deze lieve kerstengel ook vouwen. In de video zie je hoe dat moet!

Kerstster vouwen van papier

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Met deze kerststerren van papier breng je het huis compleet in kerstsfeer! Leuk om samen met je kinderen te knutselen! Hoe je de kerststerren vouwen moet, zie je hier.

Kerstboom van wol

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Als je iets simpels voor Kerst knutselen wil, is deze kerstboom van wol een leuk idee. Je knipt een driehoek uit stevig papier, wikkelt hem om met groene wol en in de top plak je een leuke piek.

Sneeuwpop van kurk

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Deze sneeuwpoppen van kurk vind ik ook echte leukerds. Als je ze met de kinderen gaat maken, is het slim om ze van te voren alvast even wit te verven en te laten drogen. Daarna kun je ze verder versieren door er een gezichtje op te tekenen, een paar oorwarmers van chenille draad op te plakken en er een sjaaltje omheen te binden van vilt of een stukje stof. Het touwtje om ze mee op te hangen, kun je aan de oorwarmers vastbinden.

Kerstboom van papier maken

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Net zoals de kerstengel hierboven maak je ook deze kerstboom hanger van een waaier. Je vouwt een mooi stuk papier over de breedte zigzag op en dan niet je één van de uiteindes aan elkaar vast, met een touwtje er tussen om de boom straks te kunnen ophangen. Dan lijm je nog een ijsstokje in één van de vouwen. En je geeft je kerstboomhanger nog een piek.

Kerstster hanger van wol

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een ster maken van wol voor in de kerstboom

Deze kerststerren geven een vrolijk tintje aan de kerstboom, maar zijn ook heel leuk om een cadeau mee op te leuken. Op Small for Big staat hoe je ze maakt.

‘Lees ook: 10x inspiratie om zelf kerstversiering te maken.’

Kerstkrans knutselen

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstkrans makenAfbeelding: Shutterstock.

Deze kerstkrans van papier wordt de blikvanger aan één van de deuren in huis. Je hebt alleen een kartonnen bordje nodig en gekleurd papier. Het muizentrap kaarsje maakt de kerstkrans helemaal af!

Kersthanger van papieren stroken

Kerst knutselen - 25 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids

Knip een kleine strook, twee iets grotere stroken en twee nóg grotere stroken uit. Lijm de stroken met de uiteindes precies op elkaar aan elkaar vast met een touwtje of lintje ertussen; de kleine strook in het midden, de iets grotere daar omheen en de aller grootste aan de buitenkant. Dan maak je een kwastje van wat cadeauslint bijvoorbeeld en die lijm je mee tussen de onderkant. Ook hier plak je de uiteindes weer precies op elkaar. Het resultaat is deze dromerige kersthanger.

Kerstlichtje maken van zoutdeeg


Deze kerstlichtjes geven een vrolijk effect als je er een waxinelichtje onder zet. Leuk om met Kerst op tafel te zetten en helemaal niet moeilijk om te maken. Check ons recept voor wit zoutdeeg of bekijk in de video hoe je het brooddeeg maakt waarmee je deze kerstlichtjes kunt knutselen. Om het je makkelijker te maken, heb ik een printable gemaakt van het lichtje, zodat je over de vorm niet zelf na hoeft te denken. Download hem hier.

Kerstboom knutselen van rietjes

Knutselen voor Kerst - Dé leukste Kerst knutselideeën voor kids

Met rietjes kun je zoveel leuke dingen doen. Zo ook een kerstboom maken. En met een ster er bovenop en een lintje eraan staan ze super leuk in de boom!

‘Lees ook: 14x de allermooiste alternatieve kerstboom.’

Sneeuwpop hanger maken

Kerst knutselen - 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids.

In elkaar gezakt lijkt deze sneeuwpop wel gesmolten. Maar als je hem aan het touwtje aan zijn hoed ophangt in de kerstboom, dan krijgt meneer de sneeuwman ineens veel meer ‘body‘. Leuk! Je maakt hem door uit een rond wit papiertje – je kunt hiervoor een kom omtrekken – een slang te knippen tot aan het midden een rondje over blijft. Die geef je een gezichtje en je plakt er een hoed met een touwtje aan vast en dan kun je de sneeuwpop in de boom hangen.

Kerstkrans maken van papier

Een simpele DIY met een stunning eindresultaat en mislukken kan hij niet. Dat zijn wat mij betreft altijd de beste knutselideeën. Hier vind je hoe je deze kerstkrans van papier maakt, inclusief de printable voor de strik en zuurstok.

‘Lees ook: 30x de tofste foute kersttruien voor kinderen.’

Kerstengel knutselen

Kerst knutselen - 26 Super leuke & originele Kerst knutselideeën voor kids.

Ken je de engeltjes van Jurianne Matter? Ik vind ze echt prachtig. Daarom heb ik deze printable gemaakt, waarmee je samen met je kind ook een mooie kerstengel kunt maken. De printable voor dit engeltje kun je hier (gratis) downloaden.

‘Lees ook: 10 simpele kerstrecepten voor het kerstdiner op school.’

Kerstman maken van zoutdeeg en je eigen handafdruk

Knutselen voor Kerst - Dé leukste Kerst knutselideeën voor kids

Met de hulp van wat verf is een omgekeerde handafdruk net de kerstman. Een super mooie herinnering aan hoe klein de handjes van je kind ooit waren. De kerstman hanger is gemaakt van zoutdeeg. Het recept daarvoor vind je hier.

Sneeuwpop van een waxinelichtje maken

Kerstversiering knutselen - De 12 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom
Ik vind het geweldig hoe een DIY die je snel in elkaar zet, zo kan shinen! Dit is trouwens de favoriet van mijn jongens. Mag ook wel even genoemd worden! We hebben al verschillende variaties op deze Kerst knutsel gemaakt; van Olaf tot een gewone sneeuwpop en zelfs een unicorn!

Sneeuwpop van dop knutselen

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een sneeuwpop of sneeuwman maken van doppenAfbeelding: Shutterstock.

Dat je met heel weinig iets leuks kunt maken, bewijzen deze sneeuwpoppedoppen. Je lijmt een paar bierdoppen boven elkaar op een lint en je versiert de binnenkant zodat er een leuk sneeuwpopje verschijnt. Leuk voor in de kerstboom!

Nog meer Kerst knutselen ideeën

Vind je het leuk om nog wat meer Kerst knutseltips te zien? Kijk dan vooral ook even hier op ons blog waar je 15 leuke ideeën om kerstversiering te knutselen vindt. En ga jij één van deze ideeën voor Kerst knutselen? Dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken.

Voor meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dan mis je geen enkele video meer van ons!

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling
Kerstkrans maken van papier

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply leonie 25 december 2018 at 2:26 pm

    bedankt voor de inspiratie, wij hebben vanochtend zoutfiguur kerstboomjes geverfd, geinspireerd op wat we hier zagen met zoutdeeg. zijn heel leuk geworden! nu aan de slag met het kerstdiner, vuurpijlen en kerstbomen voor de kids. Ook hier gespot! bedankt voor de leuke ideeen en een fijne kerst.

  • Reply Annemieke 26 december 2018 at 1:48 pm

    Hoi Leonie, wat leuk om te horen! Jullie ook een hele fijne Kerst. Ik hoop dat de vuurpijlen en kerstbomen ook geslaagd zijn! Liefs, Annemieke

  • Laat een reactie achter