Knutselen lente dieren | 20 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

20 maart 2021
Knutselen lente dieren | 15+ Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Zodra het lente wordt, komt de natuur weer tot leven. Dieren laten hun koppies weer zien, worden wakker uit hun winterslaap en er worden jonkies geboren. Het voorjaar is dan ook een super leuk thema om mee te knutselen. Zoals het knutselen van lente dieren en hun jongen. Wij hebben 20 super leuke ideeën voor je op een rij gezet.

20x Knutselen lente dieren

Vlinders van knijpers en strijkkralen

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies.

In de lente worden de eerste vlinders wakker. Ze eten van de nectar van winterbloeiers. Ze kunnen goed tegen de kou en als het echt nog een langere periode koud wordt, gaan ze terug in winter-ruststand totdat de kou voorbij is. Een leuk weetje bij het knutselen van deze lente dieren. Je maakt de vlinders door voor beide vleugels strijkkralen aan een chenilledraad te rijgen. (chenille koop je o.a. bij de Fun & Feest winkel) Daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je de voelsprieten. En dan is je vlinder klaar.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ ideeën om prachtige bloemen te maken.’

Vogels maken van wol

Kijk nou wat een schatjes! Ook een super leuke DIY voor in de lente en een prachtige eyecatcher in je huis. In de video hierboven laat ik je stap voor stap zien hoe je deze vogeltjes kunt maken van wol. Knutsel wol kun je o.a. kopen bij de Action en Speelgoedpostorder.nl.

Een koetje en een kalfje van wc rol

Knutselen met als thema lente - Een koe en een kalfje van papier & nog 30 andere leuke ideeën.

Ook koeien zijn echte lente dieren om te knutselen. Als het voorjaar wordt, mogen ze de stal weer uit en lekker genieten op de wei. En natuurlijk worden er ook veel kalfjes geboren. Je maakt dit leuke stel van twee wc rollen. De eerste wc rol vouw je plat en dan knip je er een groot rechthoek uit. Van wat je over houdt, maak je het lijf van de koe; knip de poten door, zodat de koe kan staan. Van het rechthoek dat je uit de wc rol geknipt hebt, maak je het lijf van het kalfje, door er ook weer een rechthoek uit te knippen. Dan vouw je de tweede wc rol plat en knip je er een hoofd uit voor de koe en het kalfje. Die lijm je vast aan het lijf en dan beplak je ze met snippers wit en zwart papier en met roze papier maak je een snuitje en de uiers van de moeder koe.

Kuikentje uit het ei

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Kijk eens hoe dit kuikentje zich een weg naar buiten wiebelt! Je maakt dit lente dier door een papieren bord dubbel te vouwen. En uit de dubbel gevouwen kant knip je driehoekjes, behalve aan de zijkanten. Van papier knutsel je een kuiken. Plak er nog een paar veren op (o.a. te koop bij Baker Ross). En dan schuif je het kuiken het ei in en plak je het vast. Als je nu op de rand van het bordje duwt, schommelt het ei heen en weer.

Vrolijke vliegen van wc rol

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Zodra het voorjaar wordt, zie je steeds meer vliegen. En hoewel hun gezoem soms vreselijk irritant kan zijn, zijn dit toch wel hele vrolijke lente dieren om te knutselen. Je maakt ze door een wc rolletje te omwikkelen met verschillende kleuren wol. Dan vouw je er aan de voor- en achterkant een pijpenrager omheen voor de poten van de vlieg. Van een papieren cirkel maak je de vleugels die je op de rug plakt, een paar (wiebel)ogen erbij en je vlieg is klaar!

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Pompom vogeltjes

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Deze vrolijke vogels hebben een pompom als basis. Om de ogen erin te maken, omwikkel je de ene helft van je karton of pompom maker op twee plekken (ongeveer om 7 en om 11 uur als je rondje een klok zou zijn) een klein beetje met zwarte wol. Daar overheen en een klein beetje links en rechts van de zwarte wol doe je witte wol. En pas daarna ga je verder met de kleur die de rest van de pompon moet krijgen. Ga daarbij ook over de witte wol heen. Als de pompon af is, geef je de vogel een snavel van papier of vilt. En rijg wat strijkkralen aan een touwtje of chenilledraad met daaraan een pootje en plak die in de pompon als pootjes.

Eendjes van papieren borden

Knutselen lente dieren | 15+ Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Vroeg in de lente gaan ook de eenden een nestje bouwen en eieren leggen. En voor je het weet, wemelt het van de pulletjes – jonge eendjes – op het water die in een rij achter hun moeder aan zwemmen. Het is leuk om ze na te knutselen. Voor de moeder en/of vader eend gebruik je een groot papieren bordje en voor de jongen een klein papieren gebaksbordje. Die vouw je dubbel en verf je. Terwijl de verf droogt, knip je van papier een kop, snavel en pootjes en die plak je aan het lijf vast. Maak de eendjes af door er ook een oogje op te lijmen en een vleugel in de vorm van een veertje.

Konijn knutselen

Paashaas knutselen | 15+ Leuke manieren om een paashaas te maken.

Hoewel konijnen geen winterslaap houden, zijn ze in de winter minder actief. Maar zodra de dagen weer langer worden en het warmer wordt, verandert dat en zul je ze steeds meer spotten als je bijvoorbeeld door een natuurgebied loopt. Meestal kijk je dan tegen zo’n achterwerkje aan, want ze hupsen vaak snel weg bij het zien van mensen. Je maakt het konijn door op een wit papieren bordje een staart van bolletjes watjes te plakken. (o.a. te koop bij de HEMA) Uit een ander bord knip je een paar voeten en oren en die plak je eraan vast.

Haan knutselen van papier

Dit leuke haantje maak je van een half vel geel papier. Dat rol je op tot een schuine koker en het uiteinde lijm je vast. Dit is het lijf van de haan. Daar aan vast maak je van papier een staart en pootjes van papieren stroken. Knip ook een paar vleugels, een snavel, lel en hanekam van papier en plak die aan de haan vast. En geef hem tot slot twee wiebel ogen. Je kunt de haan heel leuk neerzetten op een plank of kastje.

Lente lammetje knutselen

Lente knutselen - 18 super leuke knutselwerkjes met het thema lente & voorjaar.

Lammetjes zijn ook echte lente dieren en super leuk om te knutselen. Het lijf maak je van een wc rol die je rondom beplakt met watjes. (o.a. te koop bij de HEMA) Daarna prik je er vier zwart geverfde saté prikkers in als benen en plak je er een gezichtje op. Klaar is je watje.. eh schatje!

‘Lees ook: Paashaas knutselen | 15+ Leuke manieren om een paashaas te maken.’

Libellen van ijsstokjes

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Libellen kun je ook al vroeg in de lente zien. Als de zon op hun lijfje schijnt, zijn ze betoverend. Net als deze knutselwerkjes. Je maakt ze door van chenille draad vleugels te maken om een ijsstokje. (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) En dan draai je om de rest van het ijsstokje een andere kleur chenille heen. Je maakt de libelle af met twee oogjes.

Bij knutselen van een eierdoos

Knutselen met eierdoos - 20 Super leuke ideeën om te maken met je lege eierdozen.

In de lente worden alle kleine dieren weer wakker en dus ook deze bij die je kunt knutselen van een eierdoos. Je verft de eierdopjes geel en als de verf droog is, verf je de zwarte strepen er overheen. Dan plak je er twee wiebelogen op en van chenille draad maak je de pootjes, voelsprieten en vleugels. Chenilledraad koop je o.a. bij de  Fun & Feest winkel.

Een slak van een papieren bordje

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Ook slakken zijn dieren die ontwaken uit hun winterslaap nu het lente is. Maak jij deze vrolijkerd? Je hebt een papieren gebaksbordje nodig waarop je strijkkralen plakt. En dan maak je nog een slakkenlijf van stevig papier, pijpenrager en een paar wiebelogen. En je slak is klaar.

Regenboog rups van wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Deze regenboog rups kun je maken van zoveel pompoms als je wilt. Ik vond het leuk om pompons te maken in alle kleuren van de regenboog. Zorg ervoor dat je door de voorste pompom een stuk chenilledraad mee knoopt voor de voelsprieten van de rups. Als je alle pompoms af hebt, rijg je ze met een draadje aan elkaar. En op de voorste plak je een mond en wangetjes van een draadje wol, plus twee wiebel ogen.

‘Lees ook: 12 Leuke manieren om een paasmandje te knutselen.’

Farfalle vlinders

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Noemen jullie farfalle ook altijd ‘vlinder pasta’? Tover ze dan eens echt om in vlindertjes door ze te verven en op een stevig vel papier te plakken. Het resultaat is een super vrolijk 3D kunstwerk. Ook een leuke manier om lente dieren te knutselen.

Mier van papier

Dieren knutselen | Meer dan 50 leuke dieren knutsels - bijvoorbeeld voor Dierendag

Ook mieren steken hun kop nu weer op in de tuin. Deze maak je van papier. Knip vier stroken papier; drie plak je vast in een rondje steeds iets groter. Ook knip je 3 lange dunne strookjes en die plak je verticaal op de dikke strook die je over hebt waar ze aan beide kanten even veel uitsteken. Dan lijm je alle rondjes er bovenop; eerst de grootste, dan de kleinste en tot slot de middelste. Op die laatste maak je een gezichtje door er (wiebel)ogen op te plakken en een mondje op te tekenen. En je plakt er twee voelsprieten op van papier. Tot slot buig je de bootjes in vorm en dan is je papieren mier klaar.

Springende kikkers vouwen

Deze kikker is niet alleen super leuk om te vouwen. Hij springt ook nog eens héél hoog en héél ver als je hem eenmaal af hebt. Ik laat je in de video hierboven stap voor stap zien hoe je ze maakt. Ook super leuke dieren om te knutselen in de lente wanneer de kikkers ontwaken uit hun winterslaap.

Vogeltje op een nest

Knutselen lente & voorjaar: 11 leuke lente knutselwerkjes voor peuters en kleuters.

In de lente leggen alle vogels hun eieren. Eens kijken of jij zelf ook een nestje kunt bouwen! Wij helpen je op weg; plak allemaal strengen sisal touw op een rondje van bruin papier. Daar bovenop zet je een vogeltje dat je maakt van vlechtstroken. En tot slot rol je nog een paar eitjes van keukenrol of wc papier en die plak je er ook bij. Wanneer zouden ze uitkomen?

‘Lees ook: Meer dan 40 super vrolijke paasknutsels voor kids.’

Kuikentjes maken van wc rol

Deze vrolijke kuikens maak je van wc rol. Beplak ze met geel papier, geef de kuikens een paar wiebel ogen en een snavel en tot slot plak je nog wat veren aan de binnenkant van de wc rol om deze lente dieren helemaal af te maken.

Lieveheersbeestjes van klei

Klei voorbeelden - De 30 leukste ideeën om te maken van klei. Van bloemen maken van klei, tot dieren kleien en simpele ideeën om te kleien met peuters.

En de hekkensluiter in dit rijtje lente dieren om te knutselen zijn deze lieveheersbeestjes van klei. Je kunt ze boetseren van knutsel klei. Of je gebruikt ons klei recept waarmee je heel simpel zelf klei kunt maken.

En, heb je al wat leuke knutselideeën gezien? Mocht je één van deze lente dieren gaan knutselen, dan zouden wij het in ieder geval super leuk vinden als je het eindresultaat met ons deelt op Facebook of Instagram  door Lady Lemonade te taggen.

Nog meer leuke lenteknutsels

Behalve deze dieren vind je op ons blog nog veel meer super leuke knutselideeën met als thema lente. Check bijvoorbeeld zeker ook nog even ons blog met 35+ lenteknutsels. En ook en ons blog met bloemen knutsels is leuk om nog even te bekijken. Voor al onze andere knutselideeën voor kids kun je hier terecht.

En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan vooral gratis op ons YouTube kanaal. Daar zetten we iedere week namelijk een nieuwe knutsel video online. En als abonnee ben jij de eerste die dat ziet en zo mis je nooit meer iets.

Knutselen lente dieren | 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies.
Een paasmandje vouwen van papier
Paashaas knutselen | 15+ Leuke manieren om een paashaas te maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter