Knutselen lente – 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

17 maart 2019
Knutselen lente & voorjaar: 11 leuke lente knutselwerkjes voor peuters en kleuters.

Het is lente! En ik vind dat altijd een super fijn seizoen. De zon gaat wat vaker schijnen, het blijft langer licht, alles gaat weer in bloei en er worden ook veel jonge dieren geboren. Een grote inspiratiebron voor deze leuke lente knutselwerkjes. Van bijtjes gemaakt van wc rol tot prachtige vlinders van vloeipapier en betoverende bloemen… Welk idee uit dit lijstje ‘knutselen lente’ vind jij het leukste?

20x Knutselen lente & voorjaar

Vlinders knutselen van crêpe papier

Met crêpe papier of vloeipapier en chenille draad kun je prachtige, dromerige vlinders knutselen om de lente te vieren. En dat is helemaal niet moeilijk. In de video laat ik je zien hoe het moet.

‘Lees ook: Knutselen met papier – 10 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Bijtje knutselen van eierdoos

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bzzzzzzzz. Dit bezige bijtje maakte ik van eierdoos. Ik knipte er een eierdopje uit en verfde hem geel. Daarna heb ik beide kanten iets ingeknipt en een zwart draadje wol om het bijtje heen gedraaid. Ik plakte twee vleugels op de rug en twee ogen op het gezichtje en tekende daar nog een mondje bij. Mijn jongens hebben hem al bestempeld tot ‘Maya’. 

Tip: hier vind je nog 12 andere leuke knutselideeën met een eierdoos.

Vogelnestje knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Pas in mei leggen alle vogels een ei. Maar jij kunt wel alvast een nestje voor ze knutselen van een papieren bordje en wol. Ik vouwde het bordje dubbel en beplakte het met allemaal kleine stukjes draad. Daarna maakte ik van papier en veren nog twee jonge vogeltjes. Het leuke is dat je nestje blijft staan.

Lieveheersbeestje van wegwerp lepels

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Eind maart, begin april komen ook de lieveheersbeestjes uit hun winterslaap. Deze maakte ik van 3 houten wegwerplepels. Eén liet ik er heel en verfde ik zwart en het handvat groen, van de andere knipte ik de steel af en verfde ze rood. Op de rode tekende ik met stift zwarte stippen en plakte ze aan elkaar en daarna op de bolle kant van de zwart/groene lepel. Het gezichtje gaf ik ogen en ik schoof nog een paar groene bladeren om de steel. Dit lieveheersbeestje wordt hier inmiddels als poppenkastpop gebruikt.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 16x prachtige bloemen maken.’

Paardenbloem verven met wc rol

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Ik vind paardenbloemen altijd iets magisch hebben als ze veranderen in van die witte, pluizige bollen die bestaan uit honderden ‘mini-parachutes’. En dat magische heb ik ook geprobeerd te vangen in dit lente knutselwerkje. Ik knipte een wc rol rondom in en schilderde rondjes in verschillende tinten blauw op een papier. Daar depte ik de wc rol in en die stempelde ik daarna af op een schoon velletje; van licht naar steeds iets donkerder blauw. En zo ontstonden deze paardenbloemen. Vind je ze mooi?

Lammetje knutselen van watjes

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bèèèèèh! Het is ook weer de tijd dat er overal lammetjes geboren worden. Leuk om daar thuis ook op in te spelen door een schaapje te knutselen met de kinderen. Wat dacht je van dit watje.. eh… schatje? Zijn lijf is een wc rol die ik rondom beplakt heb met watjes. Daarna prikte ik er vier zwart geverfde saté prikkers in als benen en plakte ik een gezichtje op mijn lam. Klaar!

Lente zonnetjes knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Van deze lente zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Ik maakte ze door een papieren bordje door de helft te knippen en geel te verven, samen met wat houten knijpers voor de zonnestralen. Het zonnetje gaf ik met stift en potlood een vrolijk gezicht en tot slot heb ik er een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) onder geplakt en die een beetje gekruld met een schaar. Let the sun shine!

‘Lees ook: Knutselen met ijsstokjes: 12 leuke knutselideeën voor peuters en kleuters.’

Tulpen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

In de lente gaan ook de tulpen volop in bloei. Je kunt ze al heel simpel maken van een rietje en een tulp gevouwen als harmonica. Deze bos blijft nog wel even staan!

Narcissen knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

En ook deze vrolijke narcissen hebben het eeuwige leven. Hoe je ze maakt, zie je hier.

Bij knutselen van wc rol

Bij knutselen - 5 Super leuke bijtjes om te knutselen in het thema lente.

Nog zo’n schattige bij. Deze maakte ik van wc rol. Hoe, lees je in dit blog. En daar vind je ook nog meer leuke ideeën die je kunt knutselen voor de lente met de bij in de hoofdrol.

‘Lees ook: Knutselen voor Pasen – 16 super leuke ideeën om te maken.’

Schaapje van wol maken

Ook deze wollige vriend met zijn lekkere warme vachtje en guitige koppie is heel erg leuk én simpel om te knutselen in de lente. Maak er een paar en je hebt een hele kudde om op te hangen in je raam.

Vogel op haar nestje knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Dit nestje heb ik gemaakt door sisal touw op een rondje van bruin papier te plakken. Het vogeltje maakte ik van vlechtstroken en lijmde ik er bovenop. Ook frommelde ik nog een paar eitjes van keukenrol en die plakte ik er ook bij. Wanneer zouden ze uitkomen?

Vlinders knutselen van ijsstokjes

knutselen met ijsstokjes; maak een vrolijke vlinder

Zodra de eerste warme lentedag zich aandient, worden hier in huis ook de eerste ijsjes gegeten. En van de stokjes knutselen we altijd iets moois, zoals deze vlinders. Hoe je ze maakt, zie je hier.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Rupsen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Maar voordat vlinders hun vleugels krijgen, zijn het eerst nog rupsen. Een leuk idee voor kleine takken verzamelaars. Zo krijgen al die mee gesleepte ‘schatten’ toch nog een doel.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Of je maakt de aller beroemdste rups ter wereld: Rupsje Nooitgenoeg. Je vouwt dan een A4tje over de lengte duppel en knipt die vanaf de gesloten/gevouwen kant in tot 2 cm van de rand. Dit doe je om de 1,5 centimeter met het hele A4tje. Dan vouw je het vel open en plak je de uiteindes van de lengte op elkaar, zodat er een rol ontstaat. Van gekleurd papier knutsel je het hoofd van Rupsje Nooitgenoeg en die lijm je er aan vast. Tadaa!

Tropische strijkkralen ketting

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

De lente garderobe van je kind is niet compleet zonder zonnige accessoires. En die kun je gewoon zelf knutselen!Add some fruits en maak deze tropische strijkkralen kettingen.

‘Lees ook: Verven met knikkers – een toffe knutseltip voor álle leeftijden.’

De mooiste vis van de zee van zoutdeeg

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Waar je qua knutselen alle kanten mee op kan, is zoutdeeg. Het leuke van dit deeg boven klei is dat je je creaties hard kunt laten worden en kunt bewaren. Maak jij de mooiste vis van de zee, een vogelnestje met eieren of iets anders moois? Laat je creativiteit de vrije loop! En check hier ons recept voor zoutdeeg, daar vind je ook nog veel meer knutselinspiratie.

Pop-up bloemen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze bloemen zijn heel leuk om te knutselen voor de lente. En je kunt er daarna ook nog mee spelen. Welke bloem komt als eerste uit de grond? De tulp, de margriet of het blauwe druifje? De bloemen maakte ik van papier en een saté prikker. Het gras is een dubbel gevouwen papieren bordje dat ik aan de zijkanten vast lijmde en in gras patroon knipte.

Libellen maken

Lente knutselen - 18 super leuke knutselwerkjes met het thema lente & voorjaar.

Libellen kun je ook al vroeg in de lente zien. Als de zon op hun lijfje schijnt, zijn zie betoverend. Net als deze knutselwerkjes. Je maakt de libelle door een knijper te versieren en er daarna 2 vleugeltjes van chenille draad tussen te stoppen. En tot slot plak je nog twee oogjes op zijn hoofd. Simpel, maar leuk.

Hyacinten knutselen voor de lente

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Ruik je een hyacint dan weet je dat het lente is. Het is één van de eerst bloeiende bloemen. En je kunt deze beauty’s ook zelf knutselen van papier. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik knutselde ze vorig jaar als zelfmaak idee voor Moederdag. Hier zie je hoe.

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je al deze knutselwerkjes voor de lente en het voorjaar leuk vindt. Ga jij ook één van deze lente ideeën knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of te noemen in de hashtags: #ladylemonade.

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema lente, moet je zeker ook even ons blog met bloemen knutsels checken. En voor andere knutselideeën voor kids kun je hier terecht.

En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan vooral gratis op ons YouTube kanaal. Daar zetten we iedere week namelijk een nieuwe knutsel video online. En als abonnee ben jij de eerste die dat ziet en zo mis je nooit meer iets.

Paastasje knutselen - Leuk om je paaseieren in te doen!
Bij knutselen - 5 Leuke manieren om een bijtje te maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter