Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

16 april 2023

Het is lente! Een super fijn seizoen. De zon gaat vaker schijnen, het blijft langer licht, alles gaat weer groeien en bloeien en er worden ook veel jonge dieren geboren. Een grote inspiratiebron voor deze leuke lente knutselwerkjes. Van bijtjes gemaakt van wc rol tot prachtige vogels & vlinders van vloeipapier, lieve lammetjes en betoverende bloemen. Wij zijn benieuwd wat jou het leukste lijkt om te knutselen voor de lente!

Meer dan 50 ideeën om te knutselen in lente & voorjaar

Lente bijtjes knutselen van rietjes en papier

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze bijtjes worden blij van alle bloemen & bloesem die in de lente tevoorschijn komt. Je maakt ze door een vlechtstrook (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) een gedeelte zig zag te vouwen. Het ene vlak laat je geel en de ander kleur je zwart. Met het papier nog op elkaar gevouwen, maak je er een gaatje in met een perforator. Dan rijg je een rietje door de gaatjes en buig je het uiteinde van de vlechtstrook om en plak je het uiteinde vast aan de strook zelf, zodat er een hoofdje ontstaat. Teken er een gezichtje op met stiften. En knip tot slot twee voelsprieten en vleugels uit papier en plak die aan de bijtjes vast.

‘Lees ook: 14 Leuke ideeën voor het knutselen van vogelnestjes.’

Een slak maken van papier

De slak wordt in de lente wakker uit zijn winterslaap. Misschien heb je ze in de tuin niet zo gemist. Maar deze vrolijkerds zijn best leuk, toch?! Hoe je ze maakt, zie je in de video hierboven.

Lente figuren van strijkkralen

Knutselen lente | Leuke lente patronen om te maken met strijkkralen!

Kinderen die het leuk vinden om met strijkkralen te spelen, vinden deze lente figuren vast te gek om te maken. Het patroon voor alle strijkkralen voorbeelden vind je hier.

Een lente krans knutselen

50x Knutselen lente | Een mooie bloemenkrans maken van papier!

Met deze bloemenkrans aan de deur of muur breng je het huis helemaal in lentesfeer. De basis van de krans is een papieren bord. Daar knip je de binnenkant uit en de rand die overblijft kun je in een mooie kleur verven. Terwijl het bordje droogt, kun je ondertussen bloemen maken van papier. En als de verf droog is, plak je ze erop. Nu nog een lintje of touwtje er omheen knopen en je kunt hem ophangen!

Kikker maken van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Nog meer lenteknutsels die je kunt maken van een papieren bordje! Deze kikker barst van de energie na een maandenlange winterslaap. Verf een papieren wegwerpbord of gebaksbordje aan de ene kant rood en de andere kant groen. (waterverf is snel droog en koop je voor weinig bij de HEMA) Knip terwijl de verf droogt de pootjes en tong uit papier en plak ze daarna aan het bordje vast. Plak ook twee wiebel oogjes op twee groen pompons (beide te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en lijm die tot slot bovenop de kikker.

Vrolijke vlieg van wc rol

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Zodra het voorjaar wordt, zie je steeds meer vliegen. En hoewel hun gezoem soms vreselijk irritant kan zijn, zijn deze vrolijke vliegen toch wel heel leuk om te knutselen in de lente. Je maakt ze door een wc rolletje te omwikkelen met verschillende kleuren wol. Dan vouw je er aan de voor- en achterkant een pijpenrager omheen voor de poten van de vlieg. Van een papieren cirkel maak je de vleugels die je op de rug plakt, een paar (wiebel)ogen erbij en je vlieg is klaar! En gebruik je alleen zwarte en gele wol, dan kun je op deze manier ook een wesp of een bij knutselen.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Vogeltjes maken van wol

Kijk nou wat een schatjes! Ze zien eruit alsof ze zo uit de winkel zijn gevlogen, maar nee hoor! Deze vogeltjes kun je best makkelijk zelf maken van wol. Een super leuke DIY voor in de lente en een prachtige eyecatcher in je huis. In de video hierboven laat ik je stap voor stap zien hoe het moet.

Bloemen knutselen voor de lente

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Een weer wat makkelijker knutselwerkje dat bijvoorbeeld leuk is om te maken met peuters of kleuters, zijn deze bloemen van wc rollen. Je kunt ze inpakken met papier of groen verven. En dan plak je er een paar blaadjes op en knip je hem in, zodat je er een bloem in kunt steken.

Lente kleurplaten

Lente kleurplaat | Print hier gratis de leukste lente kleurplaten uit!

Kinderen die gek zijn op kleuren, vinden het vast heel leuk om één van onze lente kleurplaten te maken. Van kleurplaat met mooie lentebloemen tot vogelnestjes, jonge dieren als lammetjes en kuikentjes en prachtige lente mandala’s met bloemen en vlinders. Je kunt ze allemaal hier downloaden. (gratis!)

Een slak van een wegwerp bordje

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Ook slakken ontwaken uit hun winterslaap nu het lente is. Maak jij deze vrolijkerd? Je hebt een wegwerp gebaksbordje nodig van karton waarop je strijkkralen plakt. En dan maak je nog een slakkenlijf van stevig papier, pijpenrager en een paar wiebelogen. Klaar!

‘Lees ook: 25+ Buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.’

Vogelnestje knutselen in de lente

Vogelnestje maken | 14 Leuke ideeën voor het knutselen van vogelnestjes.

Je ziet vogels ook al in de weer met takjes en stro om een nestje te maken voor hun toekomstige kroost. Heb je zelf ook al eens geprobeerd om een vogelnestje te knutselen? Dit nestje maak je door een half papieren gebaksbordje bruin te verven en te beplakken met wol of stro. Maak een mooie tekening van een boom en plak het nestje op een tak. Daarna kun je er nog een paar vogeltjes bij knutselen van pompons (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) die je in het nestje stopt.

Een springende kikker maken van wc rol

Deze kikker is niet alleen ontzettend leuk om te knutselen, je kunt hem ook echt laten springen als je op zijn billen duwt! En met een wc rol heb je hem zo gemaakt. Kijk maar naar de video hierboven!

Lente insecten en beestjes knutselen van wc rollen

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Wc rollen zijn ook een hele fijne basis voor deze leuke lenteknutsels. Allemaal insecten die je in de lente weer tevoorschijn ziet komen; een rups op een blad, een lieveheersbeestje, bij, wesp en vlinders. Je maakt ze door de wc rol te beplakken met gekleurd papier. Met verf kun je de lijven verder versieren. En als die droog is, plak je er wiebel ogen (o.a. te koop bij de HEMA) op en geef je de insecten hun vleugels van gekleurd papier en een paar voelsprieten van chenille (ook te koop bij de HEMA).

Bloembommetjes maken

Met een bloembom – een balletje van aarde, klei en bloemenzaadjes – kun je een kale plek in de tuin in één keer kleur geven. Ze zorgen voor een enorme bloemenexplosie en dat is niet alleen leuk om te zien gebeuren, maar ook fijn voor de vlinders, bijen en andere insecten die het door het verdwijnen van natuur best moeilijk hebben. De zaadbommetjes heb je echt zo gemaakt, kijk maar naar de video hierboven.

Wiebelige lente bloemen knutselen

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Simpel, maar zo leuk! Deze wiebel bloemen maak je door papieren bloemetjes op pijpenragers te plakken. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) De steeltjes draai je om een potlood of pollepel zodat er een spiraal ontstaat. En een omgekeerde versierde papieren beker wordt de vaas.

Libellen knutselen van ijsstokjes & chenille

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Libellen kun je ook al vroeg in de lente zien. Als de zon op hun lijfje schijnt, zijn zie betoverend. Net als deze knutselwerkjes. Je maakt ze door van chenille draad vleugels te maken om een ijsstokje. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) En dan draai je om de rest van het ijsstokje een andere kleur chenille heen. Je maakt de libelle af met twee oogjes.

‘Lees ook: Meer dan 20 knutselideeën voor het knutselen van lente dieren & hun jonkies.’

Lente bloemen knutselen in een vaas van wc rol

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit 3D kunstwerk met lente bloemen is ook erg leuk om te knutselen met kinderen. Je maakt het door van een wc-rol een vaasje te maken en die op een stevig vel papier te plakken. En daarin maak je allemaal vrolijke bloemen van papier.

Vlinders knutselen van crêpe papier

Met crêpe papier of vloeipapier en chenille draad kun je prachtige, dromerige vlinders knutselen om de lente te vieren. En dat is helemaal niet moeilijk. In de video laat ik je zien hoe het moet.

Vogelnest met ooievaars van watjes

Vogelnestje maken | 14 Leuke ideeën voor het knutselen van vogelnestjes.

Het nest van ooievaars is een enorm indrukwekkend bouwwerk. En kids kunnen ook zo’n mooi vogelnest maken! De schoorsteen knip je uit baksteen papier. (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Daar bovenop plak je wat stro. (ook via Speelgoedpostorder.nl) En van wattenschijfjes en papier maak je de ooievaars.

Rupsen van pompons

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze regenboog rupsen kun je maken van zoveel pompons als je wilt. (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Rijg ze aan elkaar met naald en draad of plak ze aan elkaar vast met lijm. En op de voorste pompon plak je twee wiebel ogen. Om je lente knutsel helemaal compleet te maken, kun je er van groen papier ook nog een blad bij knutselen.

Een vogel vouwen

Deze vogel is een super leuke lente knutsel voor wie van vouwen houdt. En als je de origami vogel af hebt, kun je hem ook nog verder versieren met stiften of plakkers. Of je knutselt er een vogelnestje bij! In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe je de vogel vouwen kunt!

Hyacint knutselen van wc rol en playmais

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Ruik je een hyacint dan weet je dat het lente is. Het is namelijk één van de eerst bloeiende bloemen. En je kunt ze zelf ook laten bloeien door een keukenrol en wc rol groen te verven. En als ze droog zijn, plak je er rondom halve korrels playmais op. (o.a. te koop bij Bol.com) Geef de hyacinten ook een paar groene bladeren en zet ze eventueel in een zelf geknutseld tuintje.

‘Lees ook: Knutselen met papier – Meer dan 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Bijtje knutselen van eierdoos

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bzzzzzzzz. Dit bezige bijtje kun je maken van eierdoos. Je knipt er een eierdopje uit en verft hem geel. Daarna knip je beide zijkanten iets in en kun je er een zwart draadje wol omheen draaien. De twee vleugeltjes knip je uit papier en plak je op de Rig van het bijtje. En daarna geef je hem nog een paar wiebel ogen en teken je er een mondje op.

Tip: hier vind je nog 20 andere leuke knutselideeën met een eierdoos.

Een vrolijke rups knutselen van papier

Deze rups is nu nog druk bezig om zijn buikje vol te eten. Want straks verandert hij in een prachtige vlinder. Vind jij het leuk om hem te knutselen? Bekijk dan snel de video hier boven! En als je klaar bent, kun je de rups echt over het blad laten bewegen als je aan het stokje trekt. Leuk toch?!

Vogelnestje knutselen in de lente

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Pas in mei leggen alle vogels een ei. Maar jij kunt wel alvast een nestje voor ze knutselen van een papieren bordje en wol. Ik vouwde het bordje dubbel en beplakte het met allemaal kleine stukjes draad. Daarna maakte ik van papier en veren nog twee jonge vogeltjes. Het leuke is dat je nestje blijft staan en zelfs kan wiebelen als je er tegenaan tikt.

Lente bloemen knutselen van wol

Deze lente bloemen zijn ook heel leuk om te knutselen! Ze zijn lekker kleurrijk, hartstikke vrolijk en helemaal niet moeilijk om te maken. En als je klaar bent, zet je ze op een mooi plekje in huis of geef je ze aan iemand cadeau! In deze video laat ik zien hoe je ze maakt.

Eendjes maken van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Vroeg in de lente gaan ook de eenden een nestje bouwen en eieren leggen. En voor je het weet, wemelt het van de pulletjes – jonge eendjes – op het water die in een rij achter hun moeder aan zwemmen. Het is leuk om ze na te knutselen. Voor de moeder en/of vader eend gebruik je een groot papieren bordje en voor de jongen een klein papieren gebaksbordje. Die vouw je dubbel en verf je. Terwijl de verf droogt, knip je van papier een kop, snavel en pootjes en die plak je aan het lijf vast. Maak de eendjes af door er ook een oogje op te lijmen en een vleugel in de vorm van een veertje.

Lieveheersbeestje van wegwerp lepels

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Eind maart, begin april komen ook de lieveheersbeestjes uit hun winterslaap. Deze maak je van 3 houten wegwerplepels. Eén laat je heel en verf je zwart en het handvat groen. Van de andere twee knip je de steel af en verf je de lepel rood. Als de verf droog is, teken je er zwarte stippen op. En dan plak je de vleugels aan elkaar en daarna op de bolle kant van de zwart/groene lepel. Geef het gezichtje tot slot een paar wiebelen en plak wat bladeren van papier aan de steel. Deze lente knutsel is leuk om bijvoorbeeld in een bloempot te steken.

Vlinder knutselen van strijkkralen

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ ideeën om prachtige bloemen te maken.’

Lente boeketje knutselen

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Voor dit vrolijke voorjaarsboeket heb je geen vaasje nodig. Je maakt ze door een A4tje dubbel te vouwen en om de centimeter in te knippen tot 4 centimeter van de onderkant. Dan rol je het A4tje op, lijm je het uiteinde vast en maak je de ‘lussen’ open met je handen. Dan knip je uit papier bloemen en wat lange groene sprietjes en die plak je op en tussen je graspol. Het resultaat is dit vrolijke boeketje.

Paardenbloem verven met wc rol

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Paardenbloemen hebben iets magisch als ze veranderen in van die witte, pluizige bollen die bestaan uit honderden ‘mini-parachutes’. En met een wc rol kun je paardenbloemen stempelen. Knip daarvoor een wc rol rondom in en schilder rondjes in verschillende tinten blauw op een papier. Dep daar de wc rol in en en stempel hem op een velletje papier; van licht naar steeds iets donkerder blauw. Als de bloem af is, kun je er nog een steeltje en eventueel gras bij schilderen.

Bloemen ketting maken van zoutdeeg

Deze vrolijke bloemetjes kun je om je nek hangen. Een leuke lenteknutsel waarmee je tegelijkertijd je outfit opvrolijkt. In de video zie je hoe je de bloemen kettingen kunt maken.

Lammetje knutselen van watjes

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bèèèèèh! Het is ook weer de tijd dat er overal lammetjes geboren worden. Leuk om daar thuis ook op in te spelen door een schaapje te knutselen met de kinderen. Wat dacht je van dit watje.. eh… schatje? Zijn lijf is een wc rol die je rondom beplakt met watjes. Daarna prik je er vier zwart geverfde saté prikkers in als benen en plak je een gezichtje op het lammetje. Klaar!

Lente zonnetjes knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Van deze lente zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Je maakt ze door een papieren bordje door de helft te knippen en geel te verven, samen met wat houten knijpers voor de zonnestralen. Het zonnetje geef je met stift en potlood een vrolijk gezicht en tot slot plak je er een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) onder en die krul je een beetje met een schaar. Let the sun shine!

‘Lees ook: Knutselen met ijsstokjes: Meer dan 35 leuke knutselideeën voor peuters en kleuters.’

Lente bloem met lieveheersbeestje knutselen

Ook leuk om te maken, is deze lente bloem met daarop een lieveheersbeestje. Je knipt de bloem en pot uit papier en de steel maak je van een groen rietje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Het lieveheersbeestje knip je ook uit papier en de stippen en ogen teken je erop met stift. Vouw een klein muizentrapje, plak die op de achterkant van het lieveheersbeestje en plak hem daarmee op de bloem.

Koe en een kalfje van wc rol

Knutselen met als thema lente - Een koe en een kalfje van papier & nog 30 andere leuke ideeën.

Kijk deze moeder koe met haar kalfje nou, zo lief! Je maakt dit duo van twee wc rollen. De eerste wc rol vouw je plat en dan knip je er een groot rechthoek uit. Van wat je over houdt, maak je het lijf van de koe; knip de poten door, zodat de koe kan staan. Van het rechthoek dat je uit de wc rol geknipt hebt, maak je het lijf van het kalfje, door er ook weer een rechthoek uit te knippen. Dan vouw je de tweede wc rol plat en knip je er een hoofd uit voor de koe en het kalfje. Die lijm je vast aan het lijf en dan beplak je ze met snippers wit en zwart papier en met roze papier maak je een snuitje en de uiers van de moeder koe.

Vogel knutselen van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze fantasie vogel is ook heel leuk om te knutselen in de lente. De basis is een papieren gebaksbordje. Dat vouw je dubbel en beplak je met propjes crêpe papier of vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). Geef de vogel een oog en snavel van papier en plak om hem helemaal af te maken nog een aantal veren aan de binnenkant van het bordje als staart. Smeer dan op de rest van de binnenkant van het bordje ook nog wat lijm en plak beide kanten dan aan elkaar vast met eventueel een takje ertussen. Zet het vast met een knijper totdat de lijm droog is, of gebruik een lijmpistool.

Tulpen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

In de lente gaan ook de tulpen volop in bloei. Je kunt ze al heel simpel maken van een groen rietje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en een tulp gevouwen als harmonica. Deze bos blijft nog wel even staan!

Narcissen knutselen in de lente

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

En ook deze vrolijke narcissen hebben het eeuwige leven. Om ze te maken, knip je uit een geel blaadje de bloem en maak je van een wc-rol de geel-oranje trompet. Die plak je op een groen rietje en dan lijm je er nog een groen blad aan vast. Een echte lenteknutsel!

Bij knutselen van wc rol

Bij knutselen - 5 Super leuke bijtjes om te knutselen in het thema lente.

Nog zo’n schattige bij. Deze maak je van wc rol. Hoe, lees je in dit blog. En daar vind je ook nog meer leuke ideeën die je kunt knutselen voor de lente met de bij in de hoofdrol.

‘Lees ook: Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Pasen.’

Schaapje van wol maken

Ook deze wollige vriend met zijn lekkere warme vachtje en guitige koppie is heel erg leuk én simpel om te knutselen in de lente. Maak er een paar en je hebt een hele kudde om op te hangen in je raam.

Regenboog van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Wat krijg je als de lentezon schijnt tijdens een voorjaarsbuitje? Precies, een regenboog! Die zie je nog wel eens aan de horizon staan tijdens zo’n wisselvallig seizoen. Deze knutsel je van een papieren bordje. Die knip je recht af en dan knip je het grootste gedeelte in drie bogen. Geef ze een kleurtje met stift, potlood of verf. En daarna plak je ze steeds een stukje boven elkaar aan een touwtje. Het eindresultaat is deze mooie slinger om op te hangen.

Vogel op haar nestje knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Dit vogeltje zit op een nestje van sisal touw (te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Het touw plak je op een cirkel van papier. En dan maak je van twee papieren stroken het vogeltje. Plak er een snavel, vleugels en een paar wiebel ogen op en dan zet je hem vast op het nest. Van keukenrol of wc papier kun je de eitjes maken.

Lente dieren knutselen; kippen en kuikens van watjes

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Als je kippen en kuikens ziet, weet je dat het lente is. Maak jij deze leukerds van wettenschijfjes (o.a. te koop bij de HEMA)? Voor de kippen knip je een stukje van het watje af en hun kam en snavel maak je van papier. En de kuikens maak je door de watjes te verven met waterverf (o.a. te koop bij de HEMA) en daarna plak je er een snavel op van papier. Plak alle dieren op een vel papier en teken er met stift oogjes op en pootjes aan.

Vlinders knutselen van ijsstokjes

knutselen met ijsstokjes; maak een vrolijke vlinder

Zodra de eerste warme lentedag zich aandient, worden hier in huis ook de eerste ijsjes gegeten. En van de stokjes knutselen we altijd iets moois, zoals deze vlinders. Hoe je ze maakt, zie je hier.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Rupsen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Maar voordat vlinders hun vleugels krijgen, zijn het eerst nog rupsen. Een leuk idee voor kleine takken verzamelaars. Zo krijgen al die mee gesleepte ‘schatten’ toch nog een doel. Pompons en chenille draad voor de lijfjes koop je o.a. bij Speelgoedpostorder.nl.

Klei hangers met bloemen

Na een wandeling door het bos of de natuur bij jou in de buurt komen de kinderen vaak met vondsten thuis. Geef ze een mooi plekje door ze in luchtdrogende klei te rollen. Dan kun je ze ophangen en ze een tijdje bewaren!

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Of je maakt de aller beroemdste rups ter wereld: Rupsje Nooitgenoeg. Je vouwt dan een A4tje over de lengte duppel en knipt die vanaf de gesloten/gevouwen kant in tot 2 cm van de rand. Dit doe je om de 1,5 centimeter met het hele A4tje. Dan vouw je het vel open en plak je de uiteindes van de lengte op elkaar, zodat er een rol ontstaat. Van gekleurd papier knutsel je het hoofd van Rupsje Nooitgenoeg en die lijm je er aan vast. Tadaa!

Tropische strijkkralen ketting

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

De lente garderobe van je kind is niet compleet zonder zonnige accessoires. En die kun je gewoon zelf knutselen! Add some fruits en maak deze tropische strijkkralen kettingen.

‘Lees ook: Verven met knikkers – een toffe knutseltip voor álle leeftijden.’

De mooiste vis van de zee van zoutdeeg

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Waar je qua knutselen alle kanten mee op kan, is zoutdeeg. Het leuke van dit deeg boven klei is dat je je creaties hard kunt laten worden en kunt bewaren. Maak jij de mooiste vis van de zee, een vogelnestje met eieren of iets anders moois? Laat je creativiteit de vrije loop! En check hier ons recept voor zoutdeeg, daar vind je ook nog veel meer knutselinspiratie.

Lente bloemen van rietjes en papier knutselen

Bloemen knutselen | 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken

Deze mooie lente bloemen en vlinder maak je van papier en papieren rietjes. En als ze af zijn, steek je ze in een potje (o.a. te koop bij Baker Ross) of papieren beker met daarin oase of wat klei of zoutdeeg. Het bekertje kun je eventueel ook nog versieren.

Wiebel kuiken knutselen in de lente

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Kijk eens hoe dit kuikentje zich een weg naar buiten wiebelt! Je maakt dit lente dier door een papieren bord dubbel te vouwen. En uit de dubbel gevouwen kant knip je driehoekjes, behalve aan de zijkanten. Van papier knutsel je een kuiken. Plak er nog een paar veren op (o.a. te koop bij Baker Ross). En dan schuif je het kuiken het ei in en plak je het vast. Als je nu op de rand van het bordje duwt, schommelt het ei heen en weer.

Pop-up bloemen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze bloemen zijn heel leuk om te knutselen voor de lente. En je kunt er daarna ook nog mee spelen. Welke bloem komt als eerste uit de grond? De tulp, de margriet of het blauwe druifje? De bloemen maakte ik van papier en een saté prikker. Het gras is een dubbel gevouwen papieren bordje dat je aan de zijkanten vast lijmt en in gras patroon knipt.

Haan knutselen van papier

Dit leuke haantje maak je van een half vel geel papier. Dat rol je op tot een schuine koker en het uiteinde lijm je vast. Dit is het lijf van de haan. Daar aan vast maak je van papier een staart en pootjes van papieren stroken. Knip ook een paar vleugels, een snavel, lel en hanekam van papier en plak die aan de haan vast. En geef hem tot slot twee wiebel ogen. Je kunt de haan heel leuk neerzetten op een plank of kastje.

En alweer een leuke lenteknutsel met vlinders, ik word er nu eenmaal vrolijk van. Deze leukerds maak je door op een knijper drie pompons (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) te plakken. Tussen de knijper stop je dubbel gevouwen cupcake vormpjes. Van chenille maak je voelsprieten en tot slot plak je er nog een paar ogen op.

Rupsje stempelen met aardappels

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

De meest bekende rups te wereld kun je ook stempelen met aardappels. Heel simpel; je kiest de meest ronde aardappel en die snijd je doormidden. Dan dip je hem in de groene verf en stempel je er het lijf van de rups mee en tot slot een rood hoofd. De voetjes en het gezicht kun je erbij verven. En maak je kunstwerk af door van een aardappel eventueel nog wat blaadjes te maken en die erbij te stempelen. Een vrolijke lente knutsel voor kinderen!

Libellen maken

Lente knutselen - 18 super leuke knutselwerkjes met het thema lente & voorjaar.

Nog een paar van die leuke libellen, alleen nu van een knijper. Je maakt ze door een knijper te versieren en er daarna 2 vleugeltjes van chenille draad (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) tussen te stoppen. En tot slot plak je nog twee oogjes op zijn hoofd. Simpel, maar leuk.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Pasta vlinders verven

Noemen jullie farfalle ook altijd ‘vlinder pasta’? Tover ze dan eens echt om in vlindertjes door ze te verven en op een stevig vel papier te plakken. Het resultaat is een super vrolijk 3D kunstwerk.

Mini moestuintje in een bloem

In de lente is het ook heel leuk om je kind een eigen mini tuintje te laten maken met tuinkers, want dat groeit lekker snel, waardoor je iedere dag vooruitgang ziet. Wij deden dat in een papieren wegwerp beker die we grotendeels vulden met zand en daar bovenop een laagje watten waarop we de zaadjes plantten. Om de beker heen schoven we een bloem; daar heb ik deze printable van gemaakt, die kun je gratis uitprinten. En de kids hebben de bloem versierd, net als de beker zelf. De zaadjes moet je iedere dag een beetje water geven.

Kuikentjes van wc rol maken

Deze vrolijke kuikens maak je van wc rol. Beplak ze met geel papier, geef de kuikens een paar wiebel ogen en een snavel en tot slot plak je nog wat veren (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) aan de binnenkant van de wc rol om deze lente dieren helemaal af te maken.

Hyacinten knutselen voor de lente

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Nog zo’n prachtige hyacint om te knutselen. Deze is van papier. Het ziet er misschien lastig uit om hem te maken, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik knutselde ze vorig jaar als zelfmaak idee voor Moederdag. Hier zie je hoe.

We hopen dat je al deze knutselwerkjes voor de lente en het voorjaar leuk vindt. Ga jij ook één van deze lente ideeën knutselen, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer knutselinspiratie

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema lente, moet je zeker ook even ons blog met bloemen knutsels checken. Of check ook eens ons blog met lente dieren. Of neem een kijkje bij al deze leuke vogelnestjes om te maken. En voor alle andere knutselideeën voor kids kun je hier terecht. En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan vooral gratis op ons YouTube kanaal. Daar zetten we iedere week namelijk een nieuwe knutsel video online. En als abonnee ben jij de eerste die dat ziet en zo mis je nooit meer iets.

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een leeuw maken van papier
Een vrolijke rups knutselen van papier

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reply Lieke van Veen 23 maart 2020 at 1:38 pm

  Wat een leuke ideetjes!
  Ik denk dat ik deze week ook maar iets ga knutselen met mijn neefje.

 • Reply E.M. de Heij-Joosten 16 april 2020 at 2:28 pm

  Wat een geweldige ideetjes en nog eenvoudig te maken ook . Zal ze doorgeven aan mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen

 • Reply Mia Raven 21 april 2020 at 12:02 pm

  Wat een mooie dingen hebben jullie gemaakt. En kunnen kinderen knutselen.

 • Reply Ina Ploeg 22 april 2020 at 8:58 am

  22-4-2020 In deze bijzondere corona tijd ben ik regelmatig aan het knutselen met de (klein) kinderen via beeld bellen. Jullie ideeën zijn heel creatief en geschikt om het op deze manier te doen. We hebben er veel plezier aan en maken mooie creaties.

 • Reply Nadia 23 februari 2021 at 4:57 am

  Leuke ideetjes om uit te testen met kinderen

 • Reply Margriet Streng 12 maart 2021 at 7:50 pm

  Leuke ideeën ook voor dementerende ouderen! Ik werk namelijk in de ouderenzorg en doe graag activiteiten met de ouderen.

 • Reply Linn Straatman 26 februari 2023 at 8:41 am

  echt er zitten super coole en mooie tussen! Heel fijn dat je dit doet Lady Lemonade!

  I L O V E Y O U ! ! !

 • Laat een reactie achter