Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

21 maart 2021

Het is lente! En ik vind dat altijd een super fijn seizoen. De zon gaat wat vaker schijnen, het blijft langer licht, alles gaat weer in bloei en er worden ook veel jonge dieren geboren. Een grote inspiratiebron voor deze leuke lente knutselwerkjes. Van bijtjes gemaakt van wc rol tot prachtige vogels & vlinders van vloeipapier en betoverende bloemen. Welk idee uit dit lijstje ‘knutselen lente’ vind jij het leukste?

Meer dan 35 ideeën om te knutselen in lente & voorjaar

Vrolijke vlieg van wc rol

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Zodra het voorjaar wordt, zie je steeds meer vliegen. En hoewel hun gezoem soms vreselijk irritant kan zijn, zijn deze vrolijke vliegen toch wel heel leuk om te knutselen in de lente. Je maakt ze door een wc rolletje te omwikkelen met verschillende kleuren wol. Dan vouw je er aan de voor- en achterkant een pijpenrager omheen voor de poten van de vlieg. Van een papieren cirkel maak je de vleugels die je op de rug plakt, een paar (wiebel)ogen erbij en je vlieg is klaar!

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Vogeltjes maken van wol

Kijk nou wat een schatjes! Ze zien eruit alsof ze zo uit de winkel zijn gevlogen, maar nee hoor! Deze vogeltjes kun je best makkelijk zelf maken van wol. Een super leuke DIY voor in de lente en een prachtige eyecatcher in je huis. In de video hierboven laat ik je stap voor stap zien hoe het moet.

Bloemen knutselen voor de lente

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Een weer wat makkelijker knutselwerkje dat bijvoorbeeld leuk is om te maken met peuters of kleuters, zijn deze bloemen van wc rollen. Je kunt ze inpakken met papier of groen verven. En dan plak je er een paar blaadjes op en knip je hem in, zodat je er een bloem in kunt steken.

Een slak van een wegwerp bordje

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Ook slakken ontwaken uit hun winterslaap nu het lente is. Maak jij deze vrolijkerd? Je hebt een wegwerp gebaksbordje nodig van karton waarop je strijkkralen plakt. En dan maak je nog een slakkenlijf van stevig papier, pijpenrager en een paar wiebelogen. Klaar!

‘Lees ook: 25+ Buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.’

Wiebelige lente bloemen knutselen

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Simpel, maar zo leuk! Deze wiebel bloemen maak je door papieren bloemetjes op pijpenragers te plakken. De steeltjes draai je om een potlood of pollepel zodat er een spiraal ontstaat. En een omgekeerde versierde papieren beker wordt de vaas.

Libellen knutselen van ijsstokjes & chenille

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Libellen kun je ook al vroeg in de lente zien. Als de zon op hun lijfje schijnt, zijn zie betoverend. Net als deze knutselwerkjes. Je maakt ze door van chenille draad vleugels te maken om een ijsstokje. En dan draai je om de rest van het ijsstokje een andere kleur chenille heen. Je maakt de libelle af met twee oogjes.

Vlinders knutselen van crêpe papier

Met crêpe papier of vloeipapier en chenille draad kun je prachtige, dromerige vlinders knutselen om de lente te vieren. En dat is helemaal niet moeilijk. In de video laat ik je zien hoe het moet.

Hyacint knutselen van wc rol en playmais

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Ruik je een hyacint dan weet je dat het lente is. Het is namelijk één van de eerst bloeiende bloemen. En je kunt ze zelf ook laten bloeien door een keukenrol en wc rol groen te verven. En als ze droog zijn, plak je er rondom halve korrels playmais op. (o.a. te koop bij Bol.com) Geef de hyacinten ook een paar groene bladeren en zet ze eventueel in een zelf geknutseld tuintje.

‘Lees ook: Knutselen met papier – Meer dan 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Bijtje knutselen van eierdoos

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bzzzzzzzz. Dit bezige bijtje maakte ik van eierdoos. Ik knipte er een eierdopje uit en verfde hem geel. Daarna heb ik beide kanten iets ingeknipt en een zwart draadje wol om het bijtje heen gedraaid. Ik plakte twee vleugels op de rug en twee ogen op het gezichtje en tekende daar nog een mondje bij. Mijn jongens hebben hem al bestempeld tot ‘Maya’. 

Tip: hier vind je nog 12 andere leuke knutselideeën met een eierdoos.

Vogelnestje knutselen in de lente

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Pas in mei leggen alle vogels een ei. Maar jij kunt wel alvast een nestje voor ze knutselen van een papieren bordje en wol. Ik vouwde het bordje dubbel en beplakte het met allemaal kleine stukjes draad. Daarna maakte ik van papier en veren nog twee jonge vogeltjes. Het leuke is dat je nestje blijft staan.

Lente bloemen knutselen van wol

Deze lente bloemen zijn ook heel leuk om te knutselen! Ze zijn lekker kleurrijk, hartstikke vrolijk en helemaal niet moeilijk om te maken. En als je klaar bent, zet je ze op een mooi plekje in huis of geef je ze aan iemand cadeau! In deze video laat ik zien hoe je ze maakt.

Eendjes maken van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Vroeg in de lente gaan ook de eenden een nestje bouwen en eieren leggen. En voor je het weet, wemelt het van de pulletjes – jonge eendjes – op het water die in een rij achter hun moeder aan zwemmen. Het is leuk om ze na te knutselen. Voor de moeder en/of vader eend gebruik je een groot papieren bordje en voor de jongen een klein papieren gebaksbordje. Die vouw je dubbel en verf je. Terwijl de verf droogt, knip je van papier een kop, snavel en pootjes en die plak je aan het lijf vast. Maak de eendjes af door er ook een oogje op te lijmen en een vleugel in de vorm van een veertje.

Lieveheersbeestje van wegwerp lepels

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Eind maart, begin april komen ook de lieveheersbeestjes uit hun winterslaap. Deze maakte ik van 3 houten wegwerplepels. Eén liet ik er heel en verfde ik zwart en het handvat groen, van de andere knipte ik de steel af en verfde ze rood. Op de rode tekende ik met stift zwarte stippen en plakte ze aan elkaar en daarna op de bolle kant van de zwart/groene lepel. Het gezichtje gaf ik ogen en ik schoof nog een paar groene bladeren om de steel. Dit lieveheersbeestje wordt hier inmiddels als poppenkastpop gebruikt.

Vlinder knutselen van strijkkralen

Knutselen lente - Meer dan 30 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ ideeën om prachtige bloemen te maken.’

Lente boeketje knutselen

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Voor dit vrolijke voorjaarsboeket heb je geen vaasje nodig. Je maakt ze door een A4tje dubbel te vouwen en om de centimeter in te knippen tot 4 centimeter van de onderkant. Dan rol je het A4tje op, lijm je het uiteinde vast en maak je de ‘lussen’ open met je handen. Dan knip je uit papier bloemen en wat lange groene sprietjes en die plak je op en tussen je graspol. Het resultaat is dit vrolijke boeketje.

Paardenbloem verven met wc rol

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Ik vind paardenbloemen altijd iets magisch hebben als ze veranderen in van die witte, pluizige bollen die bestaan uit honderden ‘mini-parachutes’. En dat magische heb ik ook geprobeerd te vangen in dit lente knutselwerkje. Ik knipte een wc rol rondom in en schilderde rondjes in verschillende tinten blauw op een papier. Daar depte ik de wc rol in en die stempelde ik daarna af op een schoon velletje; van licht naar steeds iets donkerder blauw. En zo ontstonden deze paardenbloemen. Vind je ze mooi?

Bloemen ketting maken van zoutdeeg

Deze vrolijke bloemetjes kun je om je nek hangen. Een leuke lenteknutsel waarmee je tegelijkertijd je outfit opvrolijkt. In de video zie je hoe je de bloemen kettingen kunt maken.

Lammetje knutselen van watjes

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Bèèèèèh! Het is ook weer de tijd dat er overal lammetjes geboren worden. Leuk om daar thuis ook op in te spelen door een schaapje te knutselen met de kinderen. Wat dacht je van dit watje.. eh… schatje? Zijn lijf is een wc rol die ik rondom beplakt heb met watjes. Daarna prikte ik er vier zwart geverfde saté prikkers in als benen en plakte ik een gezichtje op mijn lam. Klaar!

Lente zonnetjes knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

Van deze lente zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Ik maakte ze door een papieren bordje door de helft te knippen en geel te verven, samen met wat houten knijpers voor de zonnestralen. Het zonnetje gaf ik met stift en potlood een vrolijk gezicht en tot slot heb ik er een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) onder geplakt en die een beetje gekruld met een schaar. Let the sun shine!

Koe en een kalfje van wc rol

Knutselen met als thema lente - Een koe en een kalfje van papier & nog 30 andere leuke ideeën.

Kijk deze moeder koe met haar kalfje nou, zo lief! Je maakt dit duo van twee wc rollen. De eerste wc rol vouw je plat en dan knip je er een groot rechthoek uit. Van wat je over houdt, maak je het lijf van de koe; knip de poten door, zodat de koe kan staan. Van het rechthoek dat je uit de wc rol geknipt hebt, maak je het lijf van het kalfje, door er ook weer een rechthoek uit te knippen. Dan vouw je de tweede wc rol plat en knip je er een hoofd uit voor de koe en het kalfje. Die lijm je vast aan het lijf en dan beplak je ze met snippers wit en zwart papier en met roze papier maak je een snuitje en de uiers van de moeder koe.

Vogel knutselen van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze fantasie vogel is ook heel leuk om te knutselen in de lente. De basis is een papieren gebaksbordje. Dat vouw je dubbel en beplak je met propjes crêpe papier of vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). Geef de vogel een oog en snavel van papier en plak om hem helemaal af te maken nog een aantal veren aan de binnenkant van het bordje als staart. Smeer dan op de rest van de binnenkant van het bordje ook nog wat lijm en plak beide kanten dan aan elkaar vast met eventueel een takje ertussen. Zet het vast met een knijper totdat de lijm droog is, of gebruik een lijmpistool.

‘Lees ook: Knutselen met ijsstokjes: 12 leuke knutselideeën voor peuters en kleuters.’

Tulpen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar

In de lente gaan ook de tulpen volop in bloei. Je kunt ze al heel simpel maken van een rietje en een tulp gevouwen als harmonica. Deze bos blijft nog wel even staan!

Narcissen knutselen in de lente

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

En ook deze vrolijke narcissen hebben het eeuwige leven. Om ze te maken, knip je uit een geel blaadje de bloem en maak je van een wc-rol de geel-oranje trompet. Die plak je op een groen rietje en dan lijm je er nog een groen blad aan vast. Een echte lenteknutsel!

Bij knutselen van wc rol

Bij knutselen - 5 Super leuke bijtjes om te knutselen in het thema lente.

Nog zo’n schattige bij. Deze maakte ik van wc rol. Hoe, lees je in dit blog. En daar vind je ook nog meer leuke ideeën die je kunt knutselen voor de lente met de bij in de hoofdrol.

‘Lees ook: Knutselen voor Pasen – 25+ super leuke ideeën om te maken.’

Schaapje van wol maken

Ook deze wollige vriend met zijn lekkere warme vachtje en guitige koppie is heel erg leuk én simpel om te knutselen in de lente. Maak er een paar en je hebt een hele kudde om op te hangen in je raam.

Regenboog van een papieren bordje

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Wat krijg je als de lentezon schijnt tijdens een voorjaarsbuitje? Precies, een regenboog! Die zie je nog wel eens aan de horizon staan tijdens zo’n wisselvallig seizoen. Deze knutsel je van een papieren bordje. Die knip je recht af en dan knip je het grootste gedeelte in drie bogen. Geef ze een kleurtje met stift, potlood of verf. En daarna plak je ze steeds een stukje boven elkaar aan een touwtje. Het eindresultaat is deze mooie slinger om op te hangen.

Vogel op haar nestje knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Dit nestje heb ik gemaakt door sisal touw op een rondje van bruin papier te plakken. Het vogeltje maakte ik van vlechtstroken en lijmde ik er bovenop. Ook frommelde ik nog een paar eitjes van keukenrol en die plakte ik er ook bij. Wanneer zouden ze uitkomen?

Vlinders knutselen van ijsstokjes

knutselen met ijsstokjes; maak een vrolijke vlinder

Zodra de eerste warme lentedag zich aandient, worden hier in huis ook de eerste ijsjes gegeten. En van de stokjes knutselen we altijd iets moois, zoals deze vlinders. Hoe je ze maakt, zie je hier.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Rupsen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Maar voordat vlinders hun vleugels krijgen, zijn het eerst nog rupsen. Een leuk idee voor kleine takken verzamelaars. Zo krijgen al die mee gesleepte ‘schatten’ toch nog een doel.

Klei hangers met bloemen

Na een wandeling door het bos of de natuur bij jou in de buurt komen de kinderen vaak met vondsten thuis. Geef ze een mooi plekje door ze in luchtdrogende klei te rollen. Dan kun je ze ophangen en ze een tijdje bewaren!

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Of je maakt de aller beroemdste rups ter wereld: Rupsje Nooitgenoeg. Je vouwt dan een A4tje over de lengte duppel en knipt die vanaf de gesloten/gevouwen kant in tot 2 cm van de rand. Dit doe je om de 1,5 centimeter met het hele A4tje. Dan vouw je het vel open en plak je de uiteindes van de lengte op elkaar, zodat er een rol ontstaat. Van gekleurd papier knutsel je het hoofd van Rupsje Nooitgenoeg en die lijm je er aan vast. Tadaa!

Tropische strijkkralen ketting

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

De lente garderobe van je kind is niet compleet zonder zonnige accessoires. En die kun je gewoon zelf knutselen!Add some fruits en maak deze tropische strijkkralen kettingen.

‘Lees ook: Verven met knikkers – een toffe knutseltip voor álle leeftijden.’

De mooiste vis van de zee van zoutdeeg

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Waar je qua knutselen alle kanten mee op kan, is zoutdeeg. Het leuke van dit deeg boven klei is dat je je creaties hard kunt laten worden en kunt bewaren. Maak jij de mooiste vis van de zee, een vogelnestje met eieren of iets anders moois? Laat je creativiteit de vrije loop! En check hier ons recept voor zoutdeeg, daar vind je ook nog veel meer knutselinspiratie.

Lente bloemen van rietjes en papier knutselen

Bloemen knutselen | 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken

Deze mooie lente bloemen en vlinder maak je van papier en papieren rietjes. En als ze af zijn, steek je ze in een potje (o.a. te koop bij Baker Ross) of papieren beker met daarin oase of wat klei of zoutdeeg. Het bekertje kun je eventueel ook nog versieren.

Wiebel kuiken knutselen in de lente

Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Kijk eens hoe dit kuikentje zich een weg naar buiten wiebelt! Je maakt dit lente dier door een papieren bord dubbel te vouwen. En uit de dubbel gevouwen kant knip je driehoekjes, behalve aan de zijkanten. Van papier knutsel je een kuiken. Plak er nog een paar veren op (o.a. te koop bij Baker Ross). En dan schuif je het kuiken het ei in en plak je het vast. Als je nu op de rand van het bordje duwt, schommelt het ei heen en weer.

Pop-up bloemen maken

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Deze bloemen zijn heel leuk om te knutselen voor de lente. En je kunt er daarna ook nog mee spelen. Welke bloem komt als eerste uit de grond? De tulp, de margriet of het blauwe druifje? De bloemen maakte ik van papier en een saté prikker. Het gras is een dubbel gevouwen papieren bordje dat ik aan de zijkanten vast lijmde en in gras patroon knipte.

Haan knutselen van papier

Dit leuke haantje maak je van een half vel geel papier. Dat rol je op tot een schuine koker en het uiteinde lijm je vast. Dit is het lijf van de haan. Daar aan vast maak je van papier een staart en pootjes van papieren stroken. Knip ook een paar vleugels, een snavel, lel en hanekam van papier en plak die aan de haan vast. En geef hem tot slot twee wiebel ogen. Je kunt de haan heel leuk neerzetten op een plank of kastje.

En alweer een leuke lenteknutsel met vlinders, ik word er nu eenmaal vrolijk van. Deze leukerds maak je door op een knijper drie pompoms te plakken. Tussen de knijper stop je dubbel gevouwen cupcake vormpjes. Van chenille maak je voelsprieten en tot slot plak je er nog een paar ogen op.

Libellen maken

Lente knutselen - 18 super leuke knutselwerkjes met het thema lente & voorjaar.

Nog een paar van die leuke libellen, alleen nu van een knijper. Je maakt ze door een knijper te versieren en er daarna 2 vleugeltjes van chenille draad tussen te stoppen. En tot slot plak je nog twee oogjes op zijn hoofd. Simpel, maar leuk.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Pasta vlinders verven

Noemen jullie farfalle ook altijd ‘vlinder pasta’? Tover ze dan eens echt om in vlindertjes door ze te verven en op een stevig vel papier te plakken. Het resultaat is een super vrolijk 3D kunstwerk.

Mini moestuintje in een bloem

In de lente is het ook heel leuk om je kind een eigen mini tuintje te laten maken met tuinkers, want dat groeit lekker snel, waardoor je iedere dag vooruitgang ziet. Wij deden dat in een papieren wegwerp beker die we grotendeels vulden met zand en daar bovenop een laagje watten waarop we de zaadjes plantten. Om de beker heen schoven we een bloem; daar heb ik deze printable van gemaakt, die kun je gratis uitprinten. En de kids hebben de bloem versierd, net als de beker zelf. De zaadjes moet je iedere dag een beetje water geven.

Kuikentjes van wc rol maken

Deze vrolijke kuikens maak je van wc rol. Beplak ze met geel papier, geef de kuikens een paar wiebel ogen en een snavel en tot slot plak je nog wat veren aan de binnenkant van de wc rol om deze lente dieren helemaal af te maken.

Hyacinten knutselen voor de lente

Knutselen lente - 20 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Nog zo’n prachtige hyacint om te knutselen. Deze is van papier. Het ziet er misschien lastig uit om hem te maken, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik knutselde ze vorig jaar als zelfmaak idee voor Moederdag. Hier zie je hoe.

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je al deze knutselwerkjes voor de lente en het voorjaar leuk vindt. Ga jij ook één van deze lente ideeën knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of te noemen in de hashtags: #ladylemonade.

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema lente, moet je zeker ook even ons blog met bloemen knutsels checken. En voor andere knutselideeën voor kids kun je hier terecht.

En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan vooral gratis op ons YouTube kanaal. Daar zetten we iedere week namelijk een nieuwe knutsel video online. En als abonnee ben jij de eerste die dat ziet en zo mis je nooit meer iets.

De leukste paasversiering voor een vrolijk feestje
Knutselen lente dieren | 20 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply Lieke van Veen 23 maart 2020 at 1:38 pm

  Wat een leuke ideetjes!
  Ik denk dat ik deze week ook maar iets ga knutselen met mijn neefje.

 • Reply E.M. de Heij-Joosten 16 april 2020 at 2:28 pm

  Wat een geweldige ideetjes en nog eenvoudig te maken ook . Zal ze doorgeven aan mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen

 • Reply Mia Raven 21 april 2020 at 12:02 pm

  Wat een mooie dingen hebben jullie gemaakt. En kunnen kinderen knutselen.

 • Reply Ina Ploeg 22 april 2020 at 8:58 am

  22-4-2020 In deze bijzondere corona tijd ben ik regelmatig aan het knutselen met de (klein) kinderen via beeld bellen. Jullie ideeën zijn heel creatief en geschikt om het op deze manier te doen. We hebben er veel plezier aan en maken mooie creaties.

 • Reply Nadia 23 februari 2021 at 4:57 am

  Leuke ideetjes om uit te testen met kinderen

 • Reply Margriet Streng 12 maart 2021 at 7:50 pm

  Leuke ideeën ook voor dementerende ouderen! Ik werk namelijk in de ouderenzorg en doe graag activiteiten met de ouderen.

 • Laat een reactie achter