Knutselen met chenilledraad

31 mei 2020
Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Chenilledraad – ook wel pijpenrager genoemd – is een absolute must in de knutselkast! De harige ijzerdraadjes zijn gemakkelijk in iedere willekeurige vorm te buigen en daarom kun je er oneindig veel leuke dingen van maken. Om je te inspireren, laat ik je 18 leuke ideeën zien die je kunt knutselen met chenilledraad.

18x Knutselen met chenilledraad

Een flamingo

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze vrolijke roze vogel maak je door een dikke chenilledraad op te rollen en het uiteinde in een nek met hoofdje te buigen. Daaraan maak je van een stukje zwart en wit chenilledraad een snavel. Die kun je makkelijk om de roze draad heen buigen. Vouw dan een andere chenilledraad dubbel, steek hem door het lijf en draai hem een slag om zodat hij vast zit. Maak daar twee poten van. Tot slot plak je op de kop een wiebeloog en prik je een paar roze veren in het lijf. Et voilà, een flamingo!

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – Meer dan 35 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Chenilledraad kopen?
Chenilledraad is niet alleen leuk, maar ook goedkoop knutselmateriaal. Je shopt het onder andere heel voordelig hier:
● In de Fun & Feest winkel vind je by far de meeste soorten. Chenilledraad in alle kleuren van de regenboog, maar ook meerkleurig draad, gegolfd draad, draad met glitters en zelfs draad met een dierenprintje.
● Bij de HEMA hebben ze ook mooi chenilledraad; lekker dik of een knutselset met allemaal verschillende soorten pijpenragers.
● En bij Baker Ross tot slot vind je ook een heleboel mooie kleuren, ook de wat minder gebruikelijke.

Ninja’s knutselen met chenilledraad

Zijn jouw kids gek op ninja’s? Dan vinden ze het vast geweldig om deze ninja poppetjes te knutselen met chenilledraad. En als ze eenmaal af zijn, kun je ze echte ninja moves laten maken. In de video laat ik je zien hoe je de ninja’s kunt knutselen.

Vlinders van pijpenrager

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze vrolijke vlinders zijn van niets anders gemaakt dan chenilledraad. Het lijfje maak je van een halve zwarte draad die je dubbel vouwt. En de vleugels maak je van twee verschillende kleuren draad die je beiden tot halverwege oprolt. Dan leg je ze tussen het lijfje en draai je het lijfje in elkaar zodat de vleugels er niet meer tussenuit kunnen vallen. De uiteindes van het zwarte draad buig je in voelsprieten en je vlinder is klaar!

Vingerpoppetjes knutselen met chenilledraad

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze vingerpoppetjes zijn ook erg leuk om te maken. Dat doe je door een chenilledraad om je vinger heen te wikkelen, zodat er een spiraal ontstaat. Aan het uiteinde plak je een pompom (o.a. te koop bij Baker Ross) en daar maak je een leuk figuurtje van door hem verder te versieren met wiebelogen (ook te koop bij Baker Ross) en chenilledraad.

Bellenblaas stokje van chenilledraad en strijkkralen

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze bellenblaas stokjes maak je door een chenilledraad in een rondje te buigen en aan het stokje strijkkralen te rijgen ter versiering. De onderkant buig je om zodat de kraaltjes er niet meer vanaf kunnen. Dan doop je het rondje in het sop en kun je bellen blazen!

‘Lees ook: De leukste bellenblaas spelletjes en activiteiten voor kids.’

Een slang maken

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Leuk, maar simpel! Deze slang maak je door een donker- en lichtgroene chenilledraad om elkaar heen te draaien. Het uiteinde vouw je dubbel, zodat er een wat bredere slangenkop ontstaat. Daar draai je een klein stukje rood chenilledraad omheen als tong en je plakt er twee wiebeloogjes op. Verder kun je de slang in de vorm vouwen die je zelf leuk vindt.

Ballerina’s knutselen met chenilledraad

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Prima ballerina’s deze twee. En zo cute! Je maakt ze door een chenilledraad dubbel te vouwen. Aan het dubbel gevouwen uiteinde rijg je een kraal. Als de chenilledraad aan de bovenkant van de kraal eruit komt, doe je het haar er doorheen en dan trek je de chenilledraad zo ver mogelijk naar beneden, zodat het haar vast komt te zitten. Onder het hoofd draai je een halve chenilledraad om de dubbelgevouwen chenilledraad heen voor de armen. Rijg dan twee kralen om de dubbele draad en prik de draad uiteindes door een cupcake vormpje. Zet die vast door eronder ook nog een kraal te rijgen. Dan buig je van de uiteindes van de chenilledraad voetjes en geef je de ballerina tot slot nog een gezichtje.

Bloemen maken met chenilledraad

Haal de lente of zomer in huis door deze geweldige bloemen te maken van wol. Ze zijn lekker kleurrijk, hartstikke vrolijk en helemaal niet moeilijk om te maken. En als je klaar bent, zet je ze op een mooi plekje in huis of geef je ze aan iemand cadeau!

Een sprinkhaan knutselen met chenilledraad en een knijper

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Heeft een knijper zes poten en hij verandert in een sprinkhaan! En misschien springt hij nog wel weg ook, als je op de achterkant van de knijper drukt.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken.’

Lollies maken van pijpenragers

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Kijken, kijken, niet opeten… Maar ook al zijn ze niet zo lekker, ze zijn er heel erg mooi. Je maakt ze door een meerkleurige chenilledraad op te rollen en op een half rietje te plakken. Met een ander stukje draad kun je er ter versiering nog een strikje bij maken.

Krab maken

Knutselen met eierdoos - 20 Super leuke ideeën om te maken met je lege eierdozen.

Dit krabbetje maken, is ook lekker simpel! Je knipt een eierdopje uit een eierdoos en verft hem rood. Dan plak je er van chenille draad een paar pootjes en knijpers aan en geef je de krab nog een paar ogen.

Bloemen knutselen met chenilledraad en strijkkralen

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

In plaats van met wol zoals hierboven, kun je de bloemen ook helemaal van chenilledraad knutselen. Dat doe je door een chenilledraad in bloemblaadjes te buigen – met eventueel wat strijkkralen eraan geregen ter versiering – en daar plak je een steeltje aan. En van een stukje geel chenilledraad rol je het hart en je bloem is klaar.

Monsters knutselen met chenilledraad

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Met knutselen is het ook altijd leuk om lekker je eigen fantasie te gebruiken, zonder regels! Laat daarom iedereen zijn eigen verzonnen monstertjes maken van chenille, pompons, wiebeloogjes en chenilledraad. Daar komen vast de leukste creaties uit voort!

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Libellen knutselen met pijpenrager

Libellen zien er altijd zo betoverend uit als de zon op hun lijfje schijnt. Net als deze knutselwerkjes. Je maakt ze door van chenilledraad vleugels te maken om een ijsstokje. En dan draai je om de rest van het ijsstokje een andere kleur chenille heen. Je maakt de libelle af met twee oogjes. 

Vlinders maken van chenilledraad en strijkkralen

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

Rupsen maken

Lente knutselen - 18 super leuke knutselwerkjes met het thema lente & voorjaar.

Maar voordat vlinders hun vleugels krijgen, zijn het eerst nog rupsen. Een leuk idee voor kleine takken verzamelaars. Zo krijgen al die mee gesleepte ‘schatten’ toch nog een doel.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Bloemen van chenilledraad

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Nog zo’n mooi bosje bloemen van chenilledraad! Voor de bloemblaadjes knip je 1,5 pijpenrager in zes even grote stukken. Die vouw je dubbel en leg je met de open kant boven rondom het uiteinde van een halve groene pijpenrager. Daar omheen wikkel je zo strak mogelijk een stuk gele pijpenrager zodat de blaadjes aan de groene steel vast komen te zitten. Dan buig je de bloemblaadjes omhoog en vouw je ze een beetje open. En je bloem is klaar!

Slang knutselen met chenilledraad

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

En ook nog een leuke, andere slang. Dit keer met strijkkralen. De strijkkralen rijg je om de chenilledraad heen en van het uiteinde van de draad vouw je het kopje van de slang. Je plakt er een paar ogen en een tongetje aan. En dan kun je met deze vrolijke rakkers spelen of ze als boekenlegger gebruiken.

Iedere dag een ijsje (of 2!). Want weet je dat je hele leuke dingen kunt knutselen met ijsstokjes. Zoals deze krokodillen! De leukste knutselideeën vind je hier!

Je zou bijna vergeten dat deze schatjes in het echt helemaal niet van die lieverdjes zijn. Ze zien er zo lekker aaibaar uit door de groene pijpenrager die om het ijsstokje heen gewikkeld is. Vind je ze niet tof?!

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 25 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Nog meer leuke knutselideeën

Ik hoop dat je deze knutselideeën leuk vindt. Ga jij nu ook knutselen met chenilledraad, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of #ladylemonade te gebruiken. Ik vind het altijd super leuk om jullie kunstwerken ook te zien! En mocht je zelf nog andere leuke knutseltip hebben, laat die dan vooral hieronder achter in de reacties.

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!
Maak je eigen shirt voor Vaderdag | 8 Leuke ideeën!
De leukste bellenblaas spelletjes en activiteiten voor kids

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Jasmien 28 december 2021 at 12:39 pm

  super toffe ideeën!
  alleen krijg ik de oogjes niet vast geplakt op de draad, tips met welke lijm je dit best doet?

 • Reply Miranda Lutgens Lutgens 25 maart 2024 at 9:52 am

  ik ben heel beneiuwd hoe je die rijgers vast maakt aan ander materiaal….
  pommmetjes kan je heel moeilijk lijmen is mijn ervaring….

 • Laat een reactie achter