Knutselen met kastanjes – 13 Simpele én super leuke knutselideeën!

14 september 2019
Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Als je nu naar het bos gaat, dan zul je zien dat de grond alweer bezaaid ligt met de eerste herfstschatten; dennenappels, eikels en ook de prachtige glanzende rood-bruin kastanjes beginnen uit de bomen te vallen. Ze zijn van zichzelf al mooi om neer te leggen en er bijvoorbeeld een herfsttafel van te maken. Maar je kunt ook heel leuk knutselen met kastanjes. Ik heb dertien super leuke knutselideeën voor je. Kijk maar!

13x Knutselen met kastanjes

Uiltjes van kastanje en eikeldopjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Oehoe, wat een leukerds! De uiltjes hebben een lijfje van kastanje en daarop plakte ik twee eikeldopjes waarin ik een paar ogen tekende met stift. De pootjes, snavel en vleugeltjes zijn van vilt, maar kun je natuurlijk ook van papier maken. Je kunt de uiltjes op je herfsttafel zetten, maar ze ook op een takje plakken en die ergens leuk ophangen.

‘Lees ook: Knutselen met eikels – 12 Leuke knutselideeën voor de herfst.’

Spinnenweb van kastanje knutselen

Dit is misschien wel één van de meest bekende knutselideeën met kastanjes; een spinnenweb. Je kunt hem helemaal maken in de kleuren wol die jij mooi vindt. Hoe je dat doet, zie je in deze video.

Paardje maken van kastanje

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ook met pijpenragers creëer je de mooiste kastanje figuren. Ik vind dit paardje zo leuk gelukt. Eerst prikte ik met een spijker vier gaten voor zijn benen en een wat groter gat voor zijn staart. Daarin prikte ik de pijpenragers. En om het hoofdje te maken, gebruikte ik een eikendopje dat ik op een andere kastanje vast lijmde. Van pijpenrager knipte ik manen en een paar oren en tot slot kreeg mijn paardje ook nog een paar wiebelogen.

Aapjes knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Deze aapjes – ook van kastanjes en pijpenragers – zijn iets meer voor de gevorderde kastanje knutselaar. Maar de moeite wordt beloond, want wat zijn het een schatjes. Je maakt ze door een spijker door de kastanje heen te prikken en daar een pijpenrager doorheen te rijgen voor de armpjes. Dan prik je een wat groter gaatje in de onderkant waar je een dubbelgevouwen pijpenrager en een stukje losse pijpenrager in prikt; daar maak je de benen en de staart van. Teken een gezichtje op een andere kastanje en plak er twee oren op van halve pompoms of je kunt hier ook kleine eikeldopjes voor gebruiken. Het gezichtje plak je op het lijfje en je aapje is klaar. Je kunt het buikje eventueel nog een kleurtje geven met verf.

‘Lees ook: Lampion maken – De leukste zelf geknutselde lantaarns voor Sint Maarten.’

Kastanje krans voor aan de deur of muur

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Als je een heleboel kastanjes gevonden hebt, kun je er een mooie krans van rijgen. Ik prikte eerst een gaatje in de kastanjes met een spijker en daarna reeg ik ze aan ijzerdraad waarvan ik een rondje boog. Maar een andere vorm – zoals een hartje – kan natuurlijk ook. Voor een extra leuk effect heb ik er nog wat eucalyptus takjes omheen geregen.

Vliegende kastanjes met regenboog staart

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ken je van die ballen met een staart eraan? Daarop zijn deze vliegende kastanjes geïnspireerd. Je knipt strookjes van vliegerpapier en bindt die bij elkaar met een stukje ijzerdraad dat je in de kastanje prikt. Daarna kun je er lekker mee (over)gooien. Super simpel, maar mijn kids hebben hier al de hele week lol van.

Egeltje maken van een bolster

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Niet alleen de kastanje, maar ook de bolster kun je gebruiken om mee te knutselen. Zo’n stekelige bolster lijkt namelijk heel erg op een egeltje. Het lijfje en de neus maakte ik van klei en daar duwde ik een paar wiebelogen en de bolster in.

Potlood toppers knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Je kunt je kastanje figuren ook op het uiteinde van een potlood prikken. Eerst maak je een leuk figuur, dier of poppetje, zoals de vleermuis en de papegaai die ik heb gemaakt van kastanjes en vilt. En daarna maak je met een schroef of een schroevendraaier een wat groter gat in de onderkant waarin je een potlood kunt schuiven.

‘Lees ook: 12x Leuke knutselideeën met als thema herfst.’

Kastanje paddenstoelen knutselen

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ik liet het al een klein beetje zien bij de egel hierboven; knutselen met kastanjes kun je ook super leuk combineren met klei. Vooral voor de jongere kids die het misschien nog een beetje lastig vinden om satéprikkers in die harde kastanjes en eikels te prikken, is dit een uitkomst. Dankzij de klei plakt alles ook aan elkaar vast. En het staat ook super leuk. Vind je het zonde om je speelgoedklei hiervoor op te offeren, dan kun je ook heel simpel zelf wat klei maken. Hier vind je het recept om zelf klei te maken.

Slang van kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Deze slang maakte ik op dezelfde manier als de kastanje krans; door kastanjes aan een stuk ijzerdraad te rijgen. Van groot naar klein, net als een echte slang. In de voorste kastanje prikte ik een gaatje waar ik een rode pijpenrager in stak als tong en de slang kreeg ook nog twee ogen.

Dierentuin dieren knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Nog zo’n leuk voorbeeld van hoe je kunt knutselen met kastanjes én klei. En behalve deze leeuw en zebra, kun je vast nog wel meer dieren verzinnen. Een olifant met een lange slurf bijvoorbeeld, lijkt me ook heel leuk.

Kastanje figuren

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

In combinatie met een paar ijsstokjes kun je met kastanjes ook hele leuke poppetjes knutselen. Je tekent er een gezichtje op en de ijsstokjes kun je versieren met washi tape, stift, vilt, stof of papier.

‘Lees ook: Herfst lampion maken met herfstbladeren.’

Spinnen knutselen met kastanjes

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Deze twee spinnen tot slot horen toch ook bij de herfst. Om ze te maken, knipte ik twee pijpenragers in vieren en plakte ze aan weerszijde van de kastanje als poten. Je kunt ze ook in de kastanje prikken door met een spijker eerst gaatjes ‘voor te boren’. Twee wiebeloogjes maken de spin af.

Nog meer knutselideeën met als thema herfst

Ik hoop dat je mijn knutselideeën met kastanjes leuk vindt. Mocht je nu zelf nog een tof idee hebben, dan zou ik het leuk vinden als je dat met mij wilt delen door een reactie achter te laten onder dit blog. En als je één van deze leuke knutsels gaat maken, dan ben ik ook erg benieuwd naar het eindresultaat. Dat kun je ook altijd aan mij showen op Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema herfst kun je ook heel goed op ons blog terecht. Zo maakte ik eerder als eens dit blog met 12x knutselen voor de herfst. Of kijk ook eens naar dit blog met 12 leuke knutselideeën met eikels, of dit blog met dieren gemaakt van herfstbladeren. En wil je helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar ik iedere week een nieuwe creatieve video upload.

Een spinnenweb van een kastanje maken - Zo doe je dat!
Eikel ketting maken - Een leuk knutselidee voor in de herfst

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter