Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën

30 september 2022
Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën.

Als je nu naar het bos gaat, dan zul je zien dat de grond alweer bezaaid ligt met de eerste herfstschatten; dennenappels, eikels en ook de prachtige glanzende rood-bruin kastanjes beginnen uit de bomen te vallen. Ze zijn van zichzelf al mooi om neer te leggen en er bijvoorbeeld een herfsttafel van te maken. Maar je kunt ook super leuk knutselen met kastanjes. Wij hebben meer dan 35 super leuke knutselideeën voor je op een rij gezet. Kijk maar!

De leukste ideeën om te knutselen met kastanjes

Rups knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën.

Deze kastanje rups hangt aan een draadje alsof hij klaar is om zich te gaan verpoppen. Een super vrolijke herfst hanger, vind je niet? Je maakt de rups door kastanjes en houten kralen (te koop bij de Fun & Feest winkel) aan een touwtje te rijgen. Op de bovenste kastanje teken je met permanent markers of verfstiften (o.a. te koop bij Bol.com) een gezicht. En je prikt er ijzerdraad of chenille in als voelsprieten. Tip: je kunt de kastanjes makkelijker aan het touwtje rijgen door er eerst een spijker doorheen te slaan.

Tip! Zo prik je cocktail prikkers in kastanjes
Een houten cocktail prikker in een kastanje prikken, kan soms behoorlijk lastig zijn. De kastanje is te hard of het stokje breekt steeds… Prik dan eerst een gaatje met een lange spijker of een prikker van staal. Dat werkt wel en is bovendien ook makkelijker voor jonge kinderen die met kastanjes willen knutselen.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met eikeltjes.’

Kastanje poppetjes knutselen

Wil je kastanje poppetjes maken? Kijk dan eens hoe origineel en waanzinnig leuk deze figuren zijn! Een soort combi tussen het ouderwetse kastanje spinnenweb en old school kastanje figuren. Door wol te weven tussen de cocktail prikkers krijgen de kastanjes een kroontje en verander je ze in een heuse koning en koningin. Ik kwam de kastanje poppetjes tegen op Skoy Me en besloot mijn eigen variant erop te maken. In de video hierboven leg ik je stap voor stap uit hoe!

Flamingo knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes | 25+ Simpele én super leuke knutselideeën

Deze roze flamingo is ook heel leuk om te knutselen met kastanjes. Je prikt de kastanjes aan elkaar met cocktail prikkers en één van de pootjes knak je door. Prik ook een gaatje in het hoofd en de achterkant en steek daar wat roze veren in (te koop bij Baker Ross). Plak daarna ook nog twee roze veertjes aan beide kanten van het lijf en oogjes en een snavel op de kop en je flamingo is klaar.

Uiltjes van kastanje en eikeldopjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Oehoe, wat een leukerds! De uiltjes hebben een lijfje van kastanje en daarop plak je twee eikeldopjes waarin je een paar ogen tekent met stift. De pootjes, snavel en vleugeltjes zijn van vilt, maar kun je natuurlijk ook van papier maken. Je kunt de uiltjes op je herfsttafel zetten, maar ze ook op een takje plakken en die ergens leuk ophangen.

Leeuw knutselen van een kastanje spinnenweb

Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën

Wanneer je al eens een kastanje spinnenweb hebt gemaakt, dan kun je eens proberen om er een dier van te maken. Zoals deze leeuw. Het gezichtje maak je van papier en de oren zijn twee pompoms (o.a. te koop bij de HEMA) die je om de prikkers rijgt. De manen maak je door wol om de buitenste laag van het spinnenweb te knopen. Behalve een leeuw kun je ook andere dieren zonder manen, zoals een beer, panda of koala maken.

Poes knutselen met kastanjes

Miauw! Wie dol is op poezen vindt het vast leuk om deze kastanje kat te maken. Je prikt twee kastanjes aan elkaar met een cocktail prikker en in het lijfje steek je twee kleine stukjes prikkers als pootjes. De ogen kun je erop tekenen met permanent marker of erop plakken van papier, net zoals de snuit en oren. Van een stukje touw maak je de snorharen. En tot slot prik je een gaatje in de achterkant en daar steek je een chenilledraad (te koop bij de Fun & Feest winkel) in als staart.

‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’

Egeltjes van kastanjes

Deze schattige egeltjes heb je echt zo gemaakt. Eerst teken je met zwarte permanent marker een gezichtje en twee pootjes op de kastanje. En daarna met witte marker de stekels. Super leuke herfstdecoratie om je huis mee te versieren in deze periode.

Spinnenweb van kastanje knutselen

Dit is misschien wel één van de meest bekende knutselideeën met kastanjes; een spinnenweb. Je kunt hem helemaal maken in de kleuren wol die jij mooi vindt. Hoe je dat doet, zie je in deze video.

Paardje maken van kastanje

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ook met pijpenragers creëer je de mooiste kastanje figuren. Om dit paardje te maken, prik je met een spijker vier gaten in een kastanje voor de benen en een wat groter gat voor de staart. Daarin prik je de pijpenragers. (te koop bij de Fun & Feest winkel) En om het hoofdje te maken, gebruik je een eikendopje dat je op een andere kastanje vast lijmt. Van pijpenrager knip je manen en een paar oren en tot slot plak je er nog een paar wiebelogen op.

Kastanje spinnenweb met spin knutselen

Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën.

Als je tijdens het weven van je kastanje spinnenweb een strijkkraal doet, wordt hij helemaal echt. En het staat nog vrolijk ook met al die kleurtjes. Knutsel er ook een spin met kastanje bij en zet hem vast met zijn pootjes tussen de draden.

Aapjes knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Deze aapjes – ook van kastanjes en pijpenragers – zijn iets meer voor de gevorderde kastanje knutselaar. Maar de moeite wordt beloond, want wat zijn het een schatjes. Je maakt ze door een spijker door de kastanje heen te prikken en daar een pijpenrager (te koop bij de Fun & Feest winkel) doorheen te rijgen voor de armpjes. Dan prik je een wat groter gaatje in de onderkant waar je een dubbelgevouwen pijpenrager en een stukje losse pijpenrager in prikt; daar maak je de benen en de staart van. Teken een gezichtje op een andere kastanje en plak er twee oren op van halve pompoms of je kunt hier ook kleine eikeldopjes voor gebruiken. Het gezichtje plak je op het lijfje of maak je aan elkaar vast met een kleine cocktailprikker en je aapje is klaar. Je kunt het buikje eventueel nog een kleurtje geven met verf.

‘Lees ook: Herfstkoekjes bakken | Een super leuk én lekker recept voor kinderen.’

Kastanje krans voor aan de deur of muur

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Als je een heleboel kastanjes gevonden hebt, kun je er een mooie krans van rijgen. Prik eerst een gaatje in de kastanjes met een spijker en rijg ze daarna aan een stuk ijzerdraad. Daarna vorm je daar een boog mee, maar een andere vorm zoals een hartje kan natuurlijk ook. Voor een extra leuk effect kun je er nog wat eucalyptus takjes omheen rijgen.

Kastanje leeuw met manen

Van een kastanje spinnenweb kun je ook deze leeuw met een grote bos manen maken. Hiervoor prik je rondom cocktailprikkers en één grote satéprikker in een kastanje en daarna ga je er wol of katoengaren doorheen weven. Als je daar klaar mee bent, teken je met verfstiften een gezichtje op de kastanje. En aan de uiteindes van de prikkers kun je eventueel nog een klein piepschuim balletje prikken. (te koop bij Baker Ross)

Dinosaurus knutselen met kastanjes en eikels

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

Roarr! Deze T-Rex is toch beestachtig leuk?! En je kunt deze dino best simpel knutselen met kastanjes en eikels. Je maakt het lijf en de kop door drie kastanjes aan elkaar te verbinden met cocktail prikkers. Op dezelfde manier maak je een staart van eikeltjes die je aan het lijf vast maakt. En dan maak je van eikels twee armen en poten. Steek de achterpoten in een platte kastanje zodat je dinosaurus echt kan staan. Op het hoofd plak je een eikendopje en teken je een gezichtje en dan is je T-rex klaar.

Kastanje komeet met regenboog staart

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ken je van die ballen met een staart eraan? Daarop zijn deze vliegende kastanjes geïnspireerd. Je knipt strookjes van vloeipapier (te koop bij Baker Ross) en bindt die bij elkaar met een stukje ijzerdraad dat je in de kastanje prikt. Daarna kun je er lekker mee (over)gooien. Super simpel, maar mijn kids hebben hier al de hele week lol van.

Egeltje maken van een bolster

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Niet alleen de kastanje, maar ook de bolster kun je gebruiken om een egel mee te knutselen. Zo’n stekelige bolster lijkt namelijk heel erg op een egeltje. Het lijfje en de neus maak je van klei of zoutdeeg (hier vind je het zoutdeeg recept) en daar duw je een paar wiebel ogen en de bolster in.

‘Lees ook: Egels knutselen | Leuke egeltjes van wol om te maken met kinderen.’

Eenhoorn knutselen met kastanjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

In plaats van het paardje hierboven, kun je van je kastanjes ook een eenhoorn knutselen. Je steekt vier cocktail prikkers in een grote kastanje en lijmt aan het uiteinde (strijk)kralen als hoeven. Van een kleinere kastanje maak je het hoofd door er een paar wiebelogen en oren van papier op te plakken. De hoorn maak je door twee chenilledraden in elkaar te draaien; naar de punt toe steeds smaller. En die plak je met een lijmpistool op het voorhoofd vast. De manen en staart maak je van wol en plak je ook op de kastanjes en dan is je eenhoorn klaar.

Kastanje egeltjes knutselen

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Deze egeltjes zijn ook cute. Je steekt vier cocktail prikkertjes in een kastanje als pootjes en tekent met stift een gezichtje op de kastanje. Dan plak je er een stuk bolster bovenop voor de stekels en je egel is klaar.

Regenboog hangers maken met kastanjes

Nog een originele variant op het kastanje spinnenweb; regenboog hangers. Hoe je deze vrolijkerds maakt, zie je in de video hierboven.

Potlood toppers knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Je kunt je kastanje figuren ook op het uiteinde van een potlood prikken. Eerst maak je een leuk figuur, dier of poppetje, zoals de vleermuis en de papegaai die ik heb gemaakt van kastanjes en vilt. En daarna maak je met een schroef of een schroevendraaier een wat groter gat in de onderkant waarin je een potlood kunt schuiven.

Kastanje paddenstoelen knutselen

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Ik liet het al een klein beetje zien bij de egel hierboven; knutselen met kastanjes kun je ook super leuk combineren met klei. Vooral voor de jongere peuters of kleuters die het misschien nog lastig vinden om prikkers in die harde kastanjes en eikels te prikken, is dit een uitkomst. Dankzij de klei plakt alles aan elkaar vast. En het staat ook super leuk. Vind je het zonde om je speelgoedklei hiervoor op te offeren, dan kun je ook heel simpel zelf wat klei maken. Hier vind je het recept om zelf klei te maken.

‘Lees ook: Meer dan 10 leuke paddenstoelen knutsels voor kids.’

Kastanje monster

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Met kastanjes en een beetje fantasie kun je ook zo’n leuk monstertje knutselen met kastanjes. Je prikt cocktail prikkers in een kastanje en rijgt er strijkkralen aan. En dan plak je er nog een paar wiebelogen op (te koop bij de HEMA).

Slang van kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Deze slang maakte ik op dezelfde manier als de kastanje krans; door kastanjes aan een stuk ijzerdraad te rijgen. Van groot naar klein, net als een echte slang. In de voorste kastanje prik je een gaatje en daar steek je een rode pijpenrager in als tong en je plakt er twee wiebel ogen op.

Bloemen knutselen van kastanjes

Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën.

Maak kleine kastanje spinnenwebben, zet ze op een lange prikker en doe daar een rietje omheen en je hebt een paar prachtige bloemen. In plaats van helemaal rondom te gaan met de wol, kun je het ook bij een kwart houden en zo een tulp maken. Maak er daarna van een wc rol een potje bij en je kunt de bloemen mooi neerzetten.

Giraf knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

Met kastanjes en strijkkralen kun je ook deze leuke giraf knutselen. Je prikt vier cocktail prikkers in een kastanje voor de pootjes en 1 aan de andere kant voor de nek. Daaraan rijg je bruine en gele strijkkralen. Aan het uiteinde van de pootjes prikte ik een geel piepschuim balletje (te koop bij Baker Ross), maar je kunt het laatste kraaltje ook vast lijmen of een kleine pompom gebruiken. Het hoofd van de giraf maak je ook van een kastanje waar je ook twee prikkers in steekt voor de hoorntjes. En op de kastanje teken je met marker 2 ogen of je plakt er een paar wiebel ogen op. (te koop bij de HEMA)

Slakken knutselen met kastanjes & zoutdeeg

Knutselen met kastanjes | 25+ Simpele én super leuke knutselideeën

Met een beetje fantasie lijkt een kastanje best wel op een slakkenhuis. Helemaal als je de kastanje versiert met stift of verf. Daarna maak je een slak van gekleurd zoutdeeg (hier vind je het zoutdeeg recept) en daar duw je de kastanje in. Steek in het hoofd ook nog een paar zaden van de lindeboom als voelsprieten. En dan bak je de slakken in ongeveer 1,5 à 2 uur hard in de oven, op 75 tot 100 graden. Als ze afgekoeld zijn, kun je er nog oogjes op tekenen of plakken.

‘Lees ook: 14 Super toffe ideeën om te knutselen met dennenappels.’

Dierentuin dieren knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes - 12 Simpele én super leuke knutselideeën!

Nog zo’n leuk voorbeeld van hoe je kunt knutselen met kastanjes én klei. En behalve deze leeuw en zebra, kun je vast nog wel meer dieren verzinnen. Een olifant met een lange slurf bijvoorbeeld, lijkt me ook heel leuk.

Kastanje figuren

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Deze kastanje figuren zijn ook leuk! Je maakt ze door een kastanje op een pompom te lijmen (o.a. te koop bij Baker Ross). Dan steek je twee ijzerdraadjes door de pompom heen en in de kastanje. De uiteindes van het ijzerdraad buig je in de vorm van een voetje. Op de kastanje plak je twee oogjes en dan zet je er een kastanje bolster bovenop als hoedje. Leuk toch?!

Kastanje ketting

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Een echt herfstsieraad! Deze ketting maak je door kastanjes en eikels aan een touwtje te rijgen (eerst een gaatje erin maken met een spijker werkt het makkelijkste), afgewisseld met wat geverfde pasta (penne) of kralen. Super vrolijk!

Simpele unicorn van kastanje

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

In plaats van de eenhoorn hierboven, kun je ook deze simpele unicorn knutselen met kastanjes. Je tekent er met permanent marker een gezichtje op. En dan prik je er één derde van een houten prikkertje in met de punt omhoog. Plak er een paar strengen wol op als manen en 2 oren van gekleurd papier en je hebt deze super schattige eenhoorn gemaakt.

Kwal van kastanjes

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

Nog meer leuke kastanje dieren! Deze kwallen (of octopus, net wat je erin ziet. ;-)) maak je door in de kastanje 8 gaatje te prikken en daar chenilledraad in te steken. (te koop bij de Fun & Feest winkel) De uiteindes krul je om en op de kastanje teken je een paar ogen of je plakt er wiebel ogen op.

‘Lees ook: Meer dan 30 leuke (& gratis) herfst kleurplaten voor kinderen.’

Bolster bootjes maken

Knutselen met kastanjes | 25+ Simpele én super leuke knutselideeën

Met de bolster van de kastanje kun je echt drijvende bootjes maken. Je plakt een zeil van papier aan een cocktailprikker en die steek je in de binnenkant van de bolster. Vul een bak met water om je bootje uit te proberen. Je kunt er bijvoorbeeld Lego poppetjes mee vervoeren of blaas wedstrijden doen; wie blaast zijn bootje als eerst naar de overkant.

Een vogeltje van kastanjes

Knutselen met kastanjes | 25+ Simpele én super leuke knutselideeën

Dit schattige vogeltje maak je door twee kastanjes aan elkaar vast te maken met een cocktail prikker. Daarna teken of plak je op het gezicht oogjes. Dan knip je uit vilt of papier een paar vleugels en een snavel en die plak je ook op je vogeltje. En tot slot prik je in de achterkant een gaatje waarin je een paar veren duwt als staart. (veertjes zijn te koop bij Baker Ross)

Muisjes knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

Geef een kastanje twee eikendopjes als oren en het is net een muisje. Met een permanent marker teken je er een gezichtje op. En in de achterkant steek of plak je een stukje touw als staartje.

Dieren figuren knutselen met kastanjes en herfstbladeren

Knutselen met kastanjes - Meer dan 35 leuke knutselideeën voor kinderen!

Als je met kastanjes én herfstbladeren gaat knutselen, kun je de leukste figuren maken. Wat vind je bijvoorbeeld van deze leeuw met manen van de bladeren van een amberboom. En de olifant met oren van beukenbladeren en een slurf van de vruchtjes van de linde. Misschien kun jij nog wel meer dieren bedenken om zo te maken!

Spinnen knutselen met kastanjes

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Deze twee spinnen tot slot horen toch ook bij de herfst. Om ze te maken, knipte ik twee pijpenragers in vieren en plakte ze aan weerszijde van de kastanje als poten. Je kunt ze ook in de kastanje prikken door met een spijker eerst gaatjes ‘voor te boren’. Twee wiebeloogjes maken de spin af.

Ik hoop dat je deze knutselideeën met kastanjes leuk vindt. Mocht jij één van deze kastanjeknutsels ook gaan maken, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd.

Nog meer knutselideeën met als thema herfst

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema herfst kun je ook heel goed op ons blog terecht. Zo maakte ik eerder als eens dit blog met meer dan 40+ knutselideeën voor de herfst. Of kijk ook eens naar dit blog met leuke knutselideeën met eikels, of dit blog met knutselideeën met herfstbladeren. En kids die van kleuren houden, worden vast heel enthousiast van al deze herfst kleurplaten

Wil je nu helemaal niets meer van ons missen? Abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar we iedere week een nieuwe creatieve video uploaden.

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Kleurplaat dieren | Print hier gratis de leukste dieren kleurplaten!
Paddenstoel knutselen | Meer dan 10 leuke knutselideeën voor kids

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Anja de Vlieger 28 september 2022 at 8:49 am

    Leuke ideeën, het is weer eens iets anders!

  • Reply Oma van Sara 30 september 2022 at 10:19 am

    Ga straks met onze kleindochter kastanjes zoeken in het park. Al weer wat jaartjes geleden dat ik met kastanjes geknutseld heb. Bedankt voor de leuke ideetjes.

  • Laat een reactie achter