Knutselen met klei voor Vaderdag – 8 Originele ideeën

26 mei 2019
Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit fotolijstje van klei.

“Papa, je krijgt een sleutelhanger, maar ik zeg niet waar ik hem heb verstopt!”

Vaderdag staat voor de deur! En de meeste papa’s worden dan het allerliefst verwend met een heleboel knuffels, kusjes én een zelf gemaakt cadeau. Want niets is toch leuker dan wakker gemaakt worden door je allerliefsten met zo’n imperfecte knutsel waar ze al weken lang in het geheim mee bezig zijn geweest?! Iets wat al dagen op een top secret plek in hun slaapkamertje verstopt lag en ze met veel pijn en moeite voor zich hebben weten te houden. Of niet… Maar ook dát is juist zo leuk. Om papa echt te verrassen, heb ik 8 originele Vaderdag ideeën voor je die je kunt knutselen met klei.

8x Knutselen met klei voor Vaderdag

Klei is één van mijn favoriete materialen om mee te knutselen met kinderen. Het is voor iedere leeftijd geschikt en het is zo leuk om te zien hoe ieder kind er weer iets totaal anders van maakt. Een enorme stimulans voor de fantasie! En een leuke basis voor een zelfgemaakt Vaderdag cadeau.

Ik gebruik zelf graag de Creall-do & dry klei, die droogt aan de lucht. Hij is erg fijn, omdat hij niet aan je handen plakt als je bezig bent en hij is makkelijk om te kneden en te vormen. Ook kun je er goed op schilderen en bevat hij alleen natuurlijke en glutenvrije producten waardoor hij niet schadelijk is voor de gezondheid van je kind. Er zijn twee verschillende varianten; de gewone – in de kleur wit & terra cotta – en een witte lichtgewicht klei. Die laatste is nog soepeler te vormen en kan zelfs blijven drijven op het water; maak er maar eens een bootje van!

‘Lees ook: 10x Vaderdag cadeau knutselen.’

Sleutelhanger

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals deze sleutelhanger van klei.

Welke vader vindt het nou niet cool om met een sleutelbos rond te lopen waaraan een sleutelhanger gemaakt door zijn eigen kind pronkt?! De hangers maakte ik van de lichtgewicht klei van Creall, zodat je papa niet meteen met een enorm gewicht aan zijn sleutels opzadelt. En die kun je helemaal naar eigen smaak versieren. Door er net zoals ik bouten en schroeven in te drukken of hem te beschilderen. Maar je kunt ze ook versieren met strijkkralen of van de klei een figuur maken. Een race auto bijvoorbeeld als je vader Max Verstappen fan is of een voetbal voor voetballiefhebbers.

Pennenbakje van klei & strijkkralen

Vind je dit geen leuk pennenbakje voor op het bureau of bij papa op kantoor? Een knutselproject dat geschikt is voor iedere leeftijd. Jonge kinderen kunnen het blikje bekleden met klei door er steeds wat klei tegenaan te drukken. Creall-do & dry hecht namelijk heel makkelijk aan andere oppervlaktes. En grote kinderen maken het pennenbakje zoals ik het doe in de video. Daarna kan het pennenbakje versierd worden met strijkkralen, pailletten etc. Of je laat hem eerst drogen en verft hem.

Presse papier – Papa is een kei!

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals deze presse papier van klei.

Voor vaders die steengoed zijn, kun je deze presse papier knutselen met klei. Een zware steen om op papier te leggen om te voorkomen dat het wegwaait. Eerst ga je op zoek naar mooie steentjes en daarna duw je ze in een grote bonk klei. Je kunt de klei eventueel ook nog verder versieren of verven.

Hoe lang duurt het voordat de klei droog is?
De Creall-do & dry klei heeft een droogtijd van 24 uur als je kunstwerk ongeveer een centimeter dik is. Bij grotere creaties kan de droogtijd oplopen tot zo’n 3 – 4 dagen. Je kunt dit proces versnellen door de klei een paar uur in de oven te zetten op 50 à 60 graden.

‘Lees ook: De nieuwe buitenspelhit: Stoepkrijt klei – Maak van klei je eigen stoepkrijt.’

Fotolijstje knutselen met klei

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit fotolijstje van klei.

De handafdruk van je kind is een mooie basis voor een echt persoonlijk fotolijstje. Het hartje druk je eruit met een koekvormpje. En als het handje droog is, kun je het verven. Daarna plak je er een foto achter en je lijstje is klaar. Leuk voor papa om neer te leggen of om ergens neer te zetten!

Medaille – Papa is nummer 1

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals deze medaille van klei.

Voor het vaderschap verdienen alle papa’s een medaille. En Vaderdag is het perfecte moment om die aan hem uit te reiken. Je kunt hem versieren met strijkkralen, pailletten en kralen of verven als hij droog is.

Papa is de beste van de hele wereldbol

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals deze wereldbol van klei.

Omdat papa de beste van de hele wereld is, is deze trofee ook een superleuk Vaderdag cadeau om te knutselen met klei. Voor deze knutsel kleurde ik de klei van te voren door er een paar druppels groene en blauwe voedingskleurstof door te kneden. Het kleuren van de klei kan eventueel ook met acrylverf, maar daarvan wordt de klei wel iets plakkeriger. Eerst vorm je een blauwe bol en daarna maak je met groene klei de werelddelen na. Steek er alvast een satéprikker in en als de klei droog is, kun je daarop het witte bordje plakken.

‘Lees ook: 5 originele recepten voor het Vaderdag ontbijt.’

Magneet knutselen met klei

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals deze koelkast magneet van klei.

Vaders zijn eigenlijk superhelden in vermomming. Maak voor hem dus zijn eigen superhelden badge van klei. Ook hiervoor kun je het beste de lichtgewicht klei gebruiken want als hij af is, kun je er dan een magneet achter lijmen die je bijvoorbeeld op de koelkast kunt plakken met een mooie (eigen gemaakte) Vaderdag kaart.

Sleutelbakje van een handafdruk

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit sleutelbakje van klei.

En het laatste Vaderdag cadeautje dat je kunt knutselen met klei is dit sleutelbakje in de vorm van de handafdruk van je kind. Die van mij heeft een beetje een marmer effect, omdat ik hem gemaakt heb van klei die ik net zoals de wereldbol hierboven van te voren gekleurd heb met voedingskleurstof. Van alle kleuren bij elkaar maakte ik een bal die ik plat rolde en daarna sneed ik het handje eruit. En die heb ik laten opdrogen op een omgekeerd kommetje, zodat hij in de vorm van een bakje ging staan.

Ook een Vaderdag cadeau knutselen met klei? Check de korting!

Ik hoop dat ik je met deze ideeën kan inspireren voor je eigen Vaderdag cadeautjes! Als je iets gaat maken, dan zou ik het leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen via Facebook of Instagram door ons te taggen of de #ladylemonade te gebruiken.

Van Creall mogen we jullie tot en met 13 juni een kortingscode aanbieden waarmee je de Do & Dry klei op hun website kunt kopen zonder dat je verzendkosten betaalt. De gewone klei kost €2,70 per pakje en de lichtgewicht klei €4,90. De kortingscode is ‘LEMONADE’.

Tip! Bestel meteen nog even zo’n tof emmertje stoepkrijt klei mee; de klei die verandert in stoepkrijt waarover wij hier eerder al zo enthousiast over schreven.

Theezakje versieren - Een super tof cadeau idee voor Juffendag
Zeemeerminnen maken van wc rolletjes

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Tineke 26 mei 2019 at 7:46 am

  Die wereldbol en dingen met handjes zijn altijd wel heel erg leuk!
  Liefs

 • Reply Marion 26 mei 2019 at 7:46 am

  Die medaille en dat sleutelbakje zijn leuk!!

 • Reply Stefanie 3 juni 2020 at 5:53 pm

  Sleutelbakje gemaakt met mijn zoontje en dochter heeft de wereldbol gemaakt! Heel leuke ideetjes!

 • Laat een reactie achter