Knutselen met papier – 10 toffe maar simpele knutselideeën voor kids

8 april 2018
Een vrolijke vis knutselen met vlechtstroken

Vouwen, knippen en plakken; kinderen zijn er gek op. Meer dan wat papier, een schaar en lijm heb je ook niet nodig om iets moois te maken. Knutselingrediënten die je meestal toch wel in huis hebt. Daarom heb ik allerlei verschillende ideeën voor je gemaakt die je kunt knutselen met papier. Geschikt voor peuters en kleuters en soms ook een wat uitdagendere voor de oudere kinderen. Degene waar ik het meest trots op ben, is de vis met een buikje van vlechtwerk. Maar de flamingo is toch ook wel cool. Wat ga jij knutselen met papier?

10x Knutselen met papier

Zonnetjes met regenboog

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke zonnetjes met regenboog of één van de andere 9 knutselideeën.

Om alvast helemaal in de stemming te komen voor deze zomer. Van deze zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Je maakt ze van halve papieren bordjes en een paar houten knijpers die je geel schildert. Dan teken je er een gezichtje op en tot slot lijm je een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) aan de onderkant.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 15 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Vis vouwwerkje

Knutselen met papier. Vouw deze guitige vis of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Kijk eens wat ik aan de haak heb geslagen. Een enorme goudvis! Je maakt hem door 4 halve A4tjes over de breedte zigzag te vouwen. Drie van de vier vouwwerkjes vouw je daarna dubbel waarbij je de uiteindes die tegen elkaar aan komen vastlijmt. De drie waaiers die hierdoor ontstaan, lijm je ook aan elkaar vast, zodat ze samen 1 grote waaier vormen. De waaier maak je helemaal rond en het overgebleven vouwwerkje lijm je er in het midden tussen. Je hebt nu een rond vissenlijf met aan beide kanten een vin. Knip een driehoek uit papier en lijm die vast aan het lijf, zodat de vis nu ook een staart heeft. Tot slot plak je nog twee (wiebel)ogen aan weerskanten van je rondje en je vis is klaar. Je kunt er aan de bovenkant nog een touwtje aan vast knopen, zodat je de vis op kunt hangen.

Krokodil knutselen met papier

Knutselen met papier. Vouw deze coole krokodil met kleintje of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Deze coole kroko’s staan te wachten totdat jij ze thuis ook eens maakt. Ik heb van dit knutselidee een printable gemaakt, die vind je hier. Print hem uit op een A4tje en vouw die dan dubbel. Voor de grote krokodil over de lengte, voor de kleine krokodil over de breedte. Daarna knip je het figuur uit en knip je de lijntjes op de rug van de krokodil in. Vouw je blaadje open en vouw de driehoekjes om. Vouw dan je blaadje weer dicht, plak oogjes en tanden op de krokodil en hij is af. See you later alligator!

Vis van vlechtstroken knutselen

Met vlechtstroken knutselen deed ik zelf ook nog toen ik klein was. Vooral het vlechtwerk vond ik leuk, want dan ontstonden er van die mooie patronen. Dat inspireerde mij bij het maken van deze vis. In de video laat ik je zien hoe je hem zelf ook kunt maken. En voor het gemak heb ik van het vissenlijf alvast een printable gemaakt. Die kun je hier downloaden.

‘Lees ook: Knutselen met ijsstokjes: 12 leuke knutselideeën voor peuters en kleuters.’

Slang van muizentrapjes maken

Knutselen met papier. Maak deze sissende slang met muizentrappetjes of één van de andere 9 knutselideeën.

Ssssssssssssiss! Deze slissende slang lust wel een muisje. Maar helaas moet hij het met een buik van muizentrapjes doen. Weet je nog hoe je ze vouwt? Je plakt de uiteindes van twee vlechtstroken in een hoek van 90 graden op elkaar. Die vouw je om en om over elkaar heen totdat je bij het uiteinde bent. Plak de uiteindes aan elkaar. Je kunt je slang zo lang maken als dat je muizentrapjes maken kunt. Als je de slang goed van lente vindt, knip je een hoofdje uit, plakt er een tong en ooges op en tekent een paar neusgaten. SSsssssssssso cool!

Tip!

Als je onze knutselideeën leuk vindt en vaker geïnspireerd wil worden met creatieve ideeën, abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal. Daar komt iedere week een nieuwe video online. En als abonnee krijg je daar een melding van en hoef je dus nooit meer iets te missen!

 

Flamingo

Knutselen met papier. Maak deze toffe flamingo van een kartonnen bordje of één van de andere 9 knutselideeën.

Nog zo’n leuk knutselidee met een papieren bordje! Deze knalroze flamingo maak je door het bordje door de helft te knippen. Uit de ene helft knip je de rand af voor de nek en van het middengedeelte knip je de kop. De nek, het lijf en een gedeelte van de kop schilder je roze en de snavel zwart. (let op: schilder de achterkant van het bordje, op de voorkant zit meestal een geplastificeerd laagje en daar pakt de verf niet goed op.) Plak dan alles aan elkaar met lijm en geef de flamingo een oog en twee benen in de vorm van oranje stroken papier.

Tulpen knutselen

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke tulpen of één van de andere 9 knutselideeën.

Een echte lente knutsel! En hij is super simpel. Je maakt deze tulpen door uit papier tulpen te knippen. ze mogen wat langer zijn dan normaal, omdat je ze nog gaat vouwen. Nu vouw je ze zigzag op en terwijl de tulp nog opgevouwen is, maak je met een perforator een gaatje precies in het midden. Door de gaatjes rijg je een rietje en aan het rietje plak je een blad. Staat vrolijk hé!

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Regenboog bloemen

Knutselen met papier. Vouw deze vrolijke bloemen of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Ook van deze regenboog bloemen wordt iedereen vrolijk. Leuk om aan iemand cadeau te doen! Je maakt de bloemen door in allerlei kleuren rondjes uit te knippen. Ik heb hiervoor een glas omgetrokken. De rondjes vouw je dubbel en lijm je als een molentje op een vel papier. Met stift of potlood kun je er nog een paas stelen en wat blaadjes aan tekenen en dan is je bosje bloemen klaar.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen met papier

Knutselen met papier. Maak Rupsje Nooitgenoeg of één van de andere 9 knutselideeën.

Rupsje Nooitgenoeg blijft tot de verbeelding spreken. Super leuk om deze schattige rups te knutselen dus! Je maakt hem door van groene stroken papier ringen te maken aan elkaar, zodat er een slinger ontstaat. De laatste ring maak je van rood papier. Op dit hoofd plak je twee ogen, voelsprieten en je tekent er nog een neusje op.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Krokodil 2

Tot slot nog een krokodil, omdat wij er hier thuis zo’n fan van zijn. Deze kroko maak je op de dezelfde manier als Rupsje Nooitgenoeg alleen maak je de ringen wat kleiner, zodat ze strak tegen elkaar aan zitten. Aan de onderkant schuif je door de ringen twee paar pootjes. En aan de voorkant en achterkant rijg je een lange strook door de ringen. Die aan de achterkant plak je aan elkaar vast en daar knip je een punt in voor de staart. En die aan de voorkant geef je onder en boven een rij indrukwekkende tanden en een paar ogen. Kijk wel uit dat hij niet in je vinger bijt!

Ik hoop dat je knutselen met papier leuk vond. Vind je het leuk om geïnspireerd te worden met nog meer leuke knutselideeën voor kinderen? Kijk dan vooral nog even verder bij onze andere knutsel inspiratie. En als je zelf een te gek idee hebt, deel dat dan vooral hieronder in de reacties, want dat vind ik super leuk.

Verven met knikkers - een toffe knutseltip voor álle leeftijden
Een vrolijke vis knutselen met vlechtstroken

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Nelleke 30 december 2018 at 12:52 pm

    Ik heb al rupsje nooit genoeg gemaakt en de slang ze zijn goet gelukt

  • Reply sybren 4 januari 2020 at 2:58 pm

    echt leuke dingetjes

  • Laat een reactie achter