Knutselen met papier | Meer dan 20 leuke & simpele knutselideeën voor kinderen

7 maart 2020
Een vrolijke vis knutselen met vlechtstroken

Vouwen, knippen en plakken; kinderen zijn er gek op. Meer dan wat papier, een schaar en lijm heb je ook niet nodig om iets moois te maken. Knutselingrediënten die je meestal toch wel in huis hebt. Daarom heb ik allerlei verschillende ideeën voor je gemaakt die je kunt knutselen met papier. Geschikt voor peuters en kleuters en ook wat uitdagendere knutselideeën voor de oudere kinderen. Wat dacht je van een raket die écht vliegt, een vrolijke vlinder, een dinosaurus muts of een vis met een buikje van vlechtwerk. Of de flamingo is toch ook wel heel cool. Wat ga jij knutselen met papier?

20x Knutselen met papier

Raket knutselen met papier

Raket knutselen & écht lanceren met luchtenergie

Of je nu André Kuipers bent of niet, met deze raket kan iedereen naar de maan. Nou ja, bijna dan… Hij komt nét iets minder ver. Hoe ver is afhankelijk van hoe hard je blaast. Want hij werkt op luchtenergie! Een leuke knutsel voor kleine astronauten in de dop. Hier vind je de printable voor de raket en laat ik je zien hoe je hem kunt maken.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Een slak knutselen van papier

Je hebt ze misschien liever niet in je tuin, maar kinderen vinden slakken vaak mega interessante dieren. Gelukkig kunnen deze leukerds niet zo veel kwaad. Misschien vind je ze zelfs wel leuk! In de video hierboven zie je hoe je de slakken maakt.

Vogels knutselen met papier

Knutselen met papier - 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.

Deze vogels vliegen helaas niet, maar kun je wel weer heel leuk neerzetten. Je maakt ze door deze printable van het vogellijf uit te printen en over te trekken op een gekleurd dubbel gevouwen A4tje. Dan knip je hem uit en geef je hem een gekleurde buik, ogen en een snavel. De staart en de vleugels maak je door een stuk papier zigzag op te vouwen en deze aan de achterkant vast te plakken. En voor de vleugels maak je een sneetje in het lijf en daar steek je het papier doorheen.

Dinosaurus muts maken

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Met deze muts van papier kun je jezelf in een dino transformeren. De basis is een ronde band van papier en daaraan lijmde ik een lange strook met stekels van papier. Muts op en brullen maar…. Roarrrr!

Een kikker vouwen

Deze kikker is niet alleen super leuk om te vouwen. Hij springt ook nog eens héél hoog en héél ver als je hem eenmaal af hebt. In de video laat ik je stap voor stap zien hoe je deze origami kikker maakt.

‘Lees ook: Meer dan 45 leuke ideeën om te knutselen met wc rollen.’

Zonnetjes met regenboog

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke zonnetjes met regenboog of één van de andere 9 knutselideeën.

Om alvast helemaal in de stemming te komen voor deze zomer. Van deze zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Je maakt ze van halve papieren bordjes en een paar houten knijpers die je geel schildert. Dan teken je er een gezichtje op en tot slot lijm je een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) aan de onderkant.

Vis vouwwerkje

Knutselen met papier. Vouw deze guitige vis of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Kijk eens wat ik aan de haak heb geslagen. Een enorme goudvis! Je maakt hem door 4 halve A4tjes over de breedte zigzag te vouwen. Drie van de vier vouwwerkjes vouw je daarna dubbel waarbij je de uiteindes die tegen elkaar aan komen vastlijmt. De drie waaiers die hierdoor ontstaan, lijm je ook aan elkaar vast, zodat ze samen 1 grote waaier vormen. De waaier maak je helemaal rond en het overgebleven vouwwerkje lijm je er in het midden tussen. Je hebt nu een rond vissenlijf met aan beide kanten een vin. Knip een driehoek uit papier en lijm die vast aan het lijf, zodat de vis nu ook een staart heeft. Tot slot plak je nog twee (wiebel)ogen aan weerskanten van je rondje en je vis is klaar. Je kunt er aan de bovenkant nog een touwtje aan vast knopen, zodat je de vis op kunt hangen.

Krokodil knutselen met papier

Knutselen met papier. Vouw deze coole krokodil met kleintje of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Deze coole kroko’s staan te wachten totdat jij ze thuis ook eens maakt. Ik heb van dit knutselidee een printable gemaakt, die vind je hier. Print hem uit op een A4tje en vouw die dan dubbel. Voor de grote krokodil over de lengte, voor de kleine krokodil over de breedte. Daarna knip je het figuur uit en knip je de lijntjes op de rug van de krokodil in. Vouw je blaadje open en vouw de driehoekjes om. Vouw dan je blaadje weer dicht, plak oogjes en tanden op de krokodil en hij is af. See you later alligator!

Vis van vlechtstroken knutselen

Met vlechtstroken knutselen deed ik zelf ook nog toen ik klein was. Vooral het vlechtwerk vond ik leuk, want dan ontstonden er van die mooie patronen. Dat inspireerde mij bij het maken van deze vis. In de video laat ik je zien hoe je hem zelf ook kunt maken. En voor het gemak heb ik van het vissenlijf alvast een printable gemaakt. Die kun je hier downloaden.

‘Lees ook: Knutselen met ijsstokjes: 15 leuke knutselideeën voor peuters en kleuters.’

Papegaai voor op je pols

Knutselen met wc rollen - 15 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.

Deze papegaaien zijn niet alleen super leuk om te knutselen, maar je kunt er ook nog mee spelen. De basis is een wc-rol en daar heb ik een pijpenrager doorheen geregen, waardoor je het vogeltje overal mee naartoe nemen op je pols. Leuk hé!

Slang van muizentrapjes maken

Knutselen met papier. Maak deze sissende slang met muizentrappetjes of één van de andere 9 knutselideeën.

Ssssssssssssiss! Deze slissende slang lust wel een muisje. Maar helaas moet hij het met een buik van muizentrapjes doen. Weet je nog hoe je ze vouwt? Je plakt de uiteindes van twee vlechtstroken in een hoek van 90 graden op elkaar. Die vouw je om en om over elkaar heen totdat je bij het uiteinde bent. Plak de uiteindes aan elkaar. Je kunt je slang zo lang maken als dat je muizentrapjes maken kunt. Als je de slang goed van lente vindt, knip je een hoofdje uit, plakt er een tong en ooges op en tekent een paar neusgaten. SSsssssssssso cool!

Zonnebloem knutselen met papier

Bloemen knutselen - 15x prachtige bloemen maken.

Van zonnebloemen wordt ik altijd vrolijk. Deze gele ruiker maak je door twee rechthoekige stroken geel papier zigzag op te vouwen. Dan vouw je ze dubbel en lijmt de zijkanten aan elkaar vast. Daarna plak je de twee halve waaiers aan elkaar tot een rondje met een groen rietje ertussen. Plak een bruine cirkel erop en twee blaadjes aan de steel en je zonnebloem knutselen is klaar!

Jungle dieren knutselen met papier

Knutselen met papier - 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.

Het is hier net een jungle! Staat het lievelingsdier van jouw kind erbij? Deze leeuw, krokodil en olifant kun je knutselen door deze printable uit te printen en over te trekken op een dubbel gevouwen papiertje. Dan knip je de dieren uit en geef je ze een gezichtje met stift. Als je stevig papier gebruikt of de pootjes verstevigt met een extra papiertje, dan blijven de dieren staan.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Een 3D vis maken

Super mooie Sint Maarten lampion! Een vis aan een hengel knutselen.

Deze vis maakte ik een tijd geleden met de kinderen voor Sint Maarten. En hij hangt nu nog steeds – natuurlijk zonder het lampion stokje – in het raamkozijn. Super leuk om te knutselen met papier. Hoe je de vis maakt, laat ik je hier stap voor stap zien.

Bloemen van papier

Bloemen knutselen - Meer dan 30 vrolijke knutselideeën die leuk zijn om te maken met kinderen!

Voor deze bloemen heb je geen vaasje nodig. Je maakt ze door een A4tje dubbel te vouwen en om de centimeter in te knippen tot 4 centimeter van de onderkant. Dan rol je het A4tje op, lijm je het uiteinde vast en maak je de ‘lussen’ open met je handen. Dan knip je uit papier bloemen en wat lange groene sprietjes en die plak je op en tussen je graspol. Het resultaat is dit vrolijke boeketje.

Zeemeerminnen knutselen met papieren bordjes

Zeemeermin knutselen met wegwerp bordjes

Half vis, half mens… deze zeemeerminnen zijn ook heel leuk om te maken. Je gebruikt voor de staart een kartonnen wegwerp bordje en daar maak plak je een lief meerminnen lijfje op. Die kun je zelf tekenen en uitknippen. Of je gebruikt onze printable met 4 verschillende zeemeerminnen om uit te kiezen.

Flamingo

Knutselen met papier. Maak deze toffe flamingo van een kartonnen bordje of één van de andere 9 knutselideeën.

Nog zo’n leuk knutselidee met een papieren bordje! Deze knalroze flamingo maak je door het bordje door de helft te knippen. Uit de ene helft knip je de rand af voor de nek en van het middengedeelte knip je de kop. De nek, het lijf en een gedeelte van de kop schilder je roze en de snavel zwart. (let op: schilder de achterkant van het bordje, op de voorkant zit meestal een geplastificeerd laagje en daar pakt de verf niet goed op.) Plak dan alles aan elkaar met lijm en geef de flamingo een oog en twee benen in de vorm van oranje stroken papier.

Tulpen knutselen

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke tulpen of één van de andere 9 knutselideeën.

Een echte lente knutsel! En hij is super simpel. Je maakt deze tulpen door uit papier tulpen te knippen. ze mogen wat langer zijn dan normaal, omdat je ze nog gaat vouwen. Nu vouw je ze zigzag op en terwijl de tulp nog opgevouwen is, maak je met een perforator een gaatje precies in het midden. Door de gaatjes rijg je een rietje en aan het rietje plak je een blad. Staat vrolijk hé!

‘Lees ook: De leukste knutsels voor echte dinosaurus fans.’

Een vlinder knutselen met papier

Vlinders zijn prachtige dieren en hebben zelfs iets magisch. Want het is toch best bijzonder dat je je leven begint als rups, daarna een paar prachtige vleugels krijgt en je ineens kunt vliegen. En om die magie ook met je kinderen te delen, is het super leuk om zelf een vlinder te knutselen met papier. In de video laat ik je zien hoe je dat kunt doen.

Regenboog bloemen

Knutselen met papier. Vouw deze vrolijke bloemen of maak één van de andere 9 knutselideeën.

Ook van deze regenboog bloemen wordt iedereen vrolijk. Leuk om aan iemand cadeau te doen! Je maakt de bloemen door in allerlei kleuren rondjes uit te knippen. Ik heb hiervoor een glas omgetrokken. De rondjes vouw je dubbel en lijm je als een molentje op een vel papier. Met stift of potlood kun je er nog een paas stelen en wat blaadjes aan tekenen en dan is je bosje bloemen klaar.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen met papier

Knutselen met papier. Maak Rupsje Nooitgenoeg of één van de andere 9 knutselideeën.

Rupsje Nooitgenoeg blijft tot de verbeelding spreken. Super leuk om deze schattige rups te knutselen dus! Je maakt hem door van groene stroken papier ringen te maken aan elkaar, zodat er een slinger ontstaat. De laatste ring maak je van rood papier. Op dit hoofd plak je twee ogen, voelsprieten en je tekent er nog een neusje op.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met papieren bordjes.’

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je al deze knutselideeën leuk vindt. En ga je er nu ook iets van knutselen met papier, dan zou ik het super tof vinden als je het eindresultaat met mij deelt via bijvoorbeeld een Facebook of Instagram post of story waarin je Lady Lemonade tagt. Op ons blog vind je verder nog volop andere knutsel inspiratie. En wil je niets meer van ons missen, abonneer je dan – gratis – op ons YouTube kanaal. Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online.

Knutselen met papier - Meer dan 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.
De perfecte knutselkoffer & knutselspullen tips
Een vlinder knutselen van papier

Dit vind je misschien ook leuk

 • Nelleke 30 december 2018 at 12:52 pm

  Ik heb al rupsje nooit genoeg gemaakt en de slang ze zijn goet gelukt

 • sybren 4 januari 2020 at 2:58 pm

  echt leuke dingetjes

 • kristian 6 februari 2020 at 4:48 pm

  ik vond het leuk die tulpen hoor!

 • kristian 6 februari 2020 at 4:50 pm

  ik vond het leuk die tulpen hoor! je kan er veel mee doen!