Knutselen met papieren bordjes | Meer dan 35 knutsels met wegwerp borden

22 februari 2020
Zeemeermin knutselen met wegwerp bordjes

Wegwerp borden behoren tot mijn favoriete knutselmateriaal. Je hebt ze namelijk meestal wel in huis, ze zijn goedkoop én je kunt er oneindig veel leuke dingen van maken. Zoals maskers, zeemeerminnen, een aquarium, walvis en zelfs een muziekinstrument. Leuk voor in de vakantie of op een creatieve middag. Dit zijn mijn favoriete ideeën om te knutselen met papieren bordjes!

Knutselen met papieren bordjes

Ufo knutselen

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Pak twee bordjes in met aluminiumfolie, lijm ze op elkaar en je hebt een ufo! Je kunt je ufo versieren met plakkers, knutseljuwelen, pompoms etc. En vergeet de ‘cockpit’ niet. Die maak je door een afgeknipt plastic bekertje of plastic flesje op je ufo te plakken met daarin een alien.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Walvissen knutselen met papieren bordjes

Hoe schattig is deze walvis familie?! En het is helemaal niet zo ingewikkeld om ze te maken. Kijk maar naar de video!

Tasje van papieren bordjes

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Met twee papieren bordjes op elkaar kun je ook dit leuke tasje knutselen. Voor een extra leuk effect heb ik ze niet vastgelijmd, maar met wol aan elkaar vast genaaid. Lekker vrolijk!

Kikker van een papieren gebaksbordje

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Of je knutselt deze vrolijke kikker. Verf een papieren wegwerp bord of papieren gebaksbordje aan de ene kant rood en aan de andere kant groen. (waterverf is snel droog en koop je voor weinig bij de HEMA) Knip terwijl de verf droogt de pootjes en tong uit papier en plak ze daarna aan het bordje vast. Plak ook twee wiebel oogjes op twee groen pompons (beide te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en lijm die tot slot bovenop de kikker.

Prachtige pauw

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

De pauw is één van de mooiste vogels ter wereld met zijn prachtige blauwe kleur en betoverende veren. Leuk om er één te knutselen! Dat doe je door een kartonnen bordje door de helft te knippen. Op de ene helft verf of teken je veren en van de andere helft maak je het lijf van de pauw. En die schuif je – als de verf droog is – in de andere kant van het bordje.

Slak van een papieren gebaksbordje

Of maak jij deze vrolijkerd? Je hebt een wegwerp gebaksbordje nodig van karton waarop je strijkkralen plakt. En dan maak je nog een slakkenlijf van stevig papier, pijpenrager en een paar wiebelogen. Klaar!

Vlinderen knutselen met papieren bordjes

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes.

Nog zo’n mooi dier om te maken van papieren bordjes is deze mooie vlinder. Zijn lijfje is van een ijsstokje en die houdt de vleugels bij elkaar.

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Vissen maken

12x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Vind je Nemo en zijn vriendje niet schattig?! Uit een extra papieren bordje knip je een paar vinnen en een staart en die lijm je aan het bord vast. Daarna even verven, wiebelig erop en je vis is klaar. Met een touwtje eraan kun je hem ook leuk ophangen!

Eenhoorn knutselen van een papieren bordje

Eenhoorn knutselen | 20 Geweldige unicorn knutsels voor kinderen.

Ook simpel, maar leuk zijn deze unicorns die je knutselt van de rand van een half papieren bordje. Uit het gedeelte dat je van het bordje over hebt, kun je het hoofd knippen en de hoorn en de manen knip je uit gekleurd papier. Plak ze op je eenhoorn en je kunstwerk is af.

Een bloementuintje knutselen met papieren bordjes

Met anderhalf papieren bordje kun je dit geweldige bloementuintje knutselen. En als je de bloemen water geeft, gaan ze groeien!

Een draak maken

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Deze vrolijke draak kun je als je hem eenmaal geknutseld hebt, echt laten vliegen. Maar wees niet bang, hij spuugt geen vuur!

Regenboog hanger knutselen met papieren bordjes

Regen en zon maken samen een regenboog. En jij en een papieren bordje kunnen dat ook! Je knipt het bord recht af en dan knip je het grootste gedeelte in drie bogen. Geef ze een kleurtje met stift, potlood of verf. En daarna plak je ze steeds een stukje boven elkaar aan een touwtje. Het eindresultaat is deze mooie slinger om op te hangen.

Sambabal

Houd je kind van muziek? Dan is het extra leuk als je die muziek zelf kunt maken met je eigen geknutselde muziekinstrument. Voor deze sambabal plak je twee wegwerp gebaksbordjes op elkaar met rijst ertussen. Plus een ijsstokje om de sambabal mee vast te houden en wat veren ter versiering. En de sambabal zelf kun je ook nog versieren met stift of verf. Schudden maar!

‘Lees ook: DIY: 14x Verven met kinderen – Lol gegarandeerd!

Meloen zonnevanger knutselen

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Dit knutselidee is super simpel, maar ziet er geweldig uit als hij eenmaal in het raam hangt. Je maakt de schijven meloen door je bordje dubbel te vouwen en het middelste gedeelte eruit te knippen zodat alleen de rand overblijft. Die verf je donker- en lichtgroen en als de boel droog is, lijm je er een stukje rood vloeipapier tussen waarop je met stift nog een paar pitjes tekent voor de finishing touch.

Hoedje maken

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Van papieren bordjes kun je ook schattige hoedjes maken. Daarvoor vouw je het bord dubbel en daarna knip je er heel makkelijk een figuur uit, zoals dit hart. Je hoeft dus maar een half hart te knippen, waarbij je de onderkant vast laat zitten aan de rand van het bord. Verder knip je alles weg, behalve de rand. Daarna kun je je hoedje nog schilderen en opzetten!

Zeemeerminnen knutselen met wegwerp bordjes

Voor alle kinderen die dol zijn op zeemeerminnen heb ik deze printable gemaakt met daarop 4 bovenlichamen van een lief meerminnetje. Nu alleen nog even een staart voor ze knutselen met wegwerp bordjes. Hoe je dat doet, zie je in de video!

Tip: Wegwerp bordjes verven
Op de bovenkant van een papieren bordje zit meestal een geplastificeerd laagje wat zich moeilijk laat verven. Maar als je wat waspoeder in je verf oplost, pakt de verf wel!

Maskers maken

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Kinderen zijn dol op verkleedpartijtjes. Wat speelt jouw kind het liefst? Een dino, een vos of misschien wel een unicorn… Met een papieren bordje kun je van alles een masker maken. Je knipt het onderste gedeelte eraf, maakt 2 gaten in het bord voor de ogen en dan mag de fantasie en wat verf de rest van het werk doen. Als het masker af is, kun je er een rietje aan vastplakken of elastiekjes, zodat het masker om de oren vast gezet kan worden.

‘Lees ook: Meer dan 20 toffe maar simpele knutselideeën met papier.’

Knikkerbaan knutselen van een wegwerp bordje

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Ook met dit knutselidee kun je spelen nadat het af is. Het is één van de simpelste uit dit rijtje, maar ook één van de favorieten van mijn kinderen. Het is namelijk een leuke uitdaging om de knikker onder de poortjes door te laten gaan, zonder dat hij van het bord af rolt. Je maakt de knikkerbaan door wat papieren stroken op een bordje te lijmen. That’s it!

Vogel maken van een papieren bordje

Vogel knutselen | 15 Leuke manieren om een vogeltje te maken.

Deze fantasie vogel is ook heel leuk om te knutselen met papieren bordjes. De basis is een papieren gebaksbordje. Dat vouw je dubbel en beplak je met propjes crêpe papier of vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). Geef de vogel een oog en snavel van papier en plak om hem helemaal af te maken nog een aantal veren aan de binnenkant van het bordje als staart. Smeer dan op de rest van de binnenkant van het bordje ook nog wat lijm en plak beide kanten dan aan elkaar vast met eventueel een takje ertussen. Zet het vast met een knijper totdat de lijm droog is, of gebruik een lijmpistool.

Brandweerman helm knutselen met papieren bordjes

Schuilt er in jouw kind een brandweer in spé, knutsel dan samen deze leuke brandweer helm van een papieren bordje. Het is niet moeilijk; je knipt het midden van het bordje voor 3/4 uit, verft het bordje helemaal rood en dan plak je er een embleem op.

Flamingo knutselen

Knutselen met papier. Maak deze toffe flamingo van een kartonnen bordje of één van de andere 9 knutselideeën.

Dit is ook zo’n leukerd! Je maakt deze knalroze flamingo door het bordje door de helft te knippen. Uit de ene helft knip je de rand af voor de nek en van het middengedeelte knip je de kop. De nek, het lijf en een gedeelte van de kop schilder je roze en de snavel zwart. Plak dan alles aan elkaar met lijm en geef de flamingo een oog en twee benen in de vorm van oranje stroken papier.

Monsters knutselen van papieren bordjes

Monsters knutselen | 16 Leuke monsters om te maken met kinderen.

Ook leuk; verander een wit papieren gebaksbordje om in een monster. Geef het bord een mooie kleur en teken, knip en plak dan je monster in elkaar. Leuk om aan de muur op te hangen!

Dromenvanger knutselen met papieren bordjes

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Met deze prachtige dromenvanger boven je bed heb je nooit meer last van nachtmerries, maar alleen nog maar fijne dromen. Een super leuk en simpel knutselproject met kinderen die de dromenvanger kunnen stijlen zoals ze zelf willen; stoer, lief, met veel kleur of juist rustig.

Zon maken

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Van deze knutsel word je toch vrolijk! Je maakt het zonnetje door een papieren bordje net iets over de helft af te knippen, geel te schilderen en hem een gezichtje te geven. Dan maak je er met een perforator wat gaatjes in waar je touwtjes in alle kleuren van de regenboog aan vastmaakt. Van oranje papier knip je tot slot de stralen die je aan het bordje vast lijmt.

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen met wc rollen.’

Feesthoed knutselen met papieren bordjes

Knutselen voor carnaval - Toffe ideeën voor het leukste verkleedfeest van het jaar.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Want met zo’n vrolijke feestmuts op je hoofd wordt het vanzelf gezellig. Om hem te maken verdeel je het middelste van het bordje in acht gelijke taartpunten en die knip je uit, alleen de achterkant laat je vast zitten. De punten vouw je omhoog en kun je versieren met pompoms, crêpepapier en glitters.

Ketting knutselen van een papieren bordje

Zelf sieraden maken | De leukste kettingen & armbandjes om te knutselen met kids.

Van papieren bordjes kun je ook heel leuk zelf sieraden knutselen. Je knipt het middelste gedeelte uit het bord en ook een stukje van de rand. Daarna verf je het bordje en plak je er eventueel knutsel juwelen op. Als alles droog is, maak je twee gaatjes in het bordje, rijg je er een touwtje aan en kun je deze ketting omhangen.

Ballon tennis spel

Iedere dag een ijsje (of 2!). Want weet je dat je hele leuke dingen kunt knutselen met ijsstokjes. Zoals deze set ballon tennis. De leukste knutselideeën vind je hier!

Ook dit is weer zo’n simpel knutselidee dat mega succesvol is. Wij hebben al een week lol van onze zelf gemaakte ballon tennisrackets van wegwerpbordjes geplakt op ijsstokjes. Even een ballon opblazen en je hebt gegarandeerd eindeloos speelplezier!

Clown knutselen met papieren bordjes

Een clown knutselen voor carnaval.

Van deze clown word ik helemaal vrolijk! De basis is een papieren bordje waarop je het gezicht van een clown tekent. Ik heb hem nog verder versierd met kleurrijke stippels en de clown een baan benen van muizentrappetjes gegeven. De neus is een ballon die je door een klein gaatje in het bordje kunt steken en dan opblaast.

Aquarium knutselen met papieren bordjes

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Dit 3D aquarium is dan weer wat meer een projectje, maar heel erg leuk voor kinderen die erg graag knutselen. Je kunt je vissenkom vullen met wat jij wil. De basis is een blauw geverfd bord met daarop een bord waar het midden uitgeknipt is. De vissen zitten aan een dun draadje wat ik tussen de bordje in geplakt heb, net zoals het zeewier.

Kwal maken

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Deze sierlijke kwal hangt super mooi in de kamer van je kleintje. Je maakt hem door een wegwerp bordje te schilderen in een kleur naar keuze. In het midden maak je een gat waardoor je de lintjes vastknoopt en ook het lint om hem mee op te hangen. Tot slot geef je hem nog een paar wiebel ogen en je kwal is klaar.

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Venetiaans oogmasker

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Met dit masker ben je de beauty op een gemaskerd bal of carnavalsfeestje. Je kunt hem zo bont maken als je zelf wil. Het masker zelf maak je van een papieren bordje en dat pimp je daarna met alle knutselspullen die je in huis hebt. Lijm er een ijsstokje aan om het masker vast te houden of knoop een elastiekje aan de zijkanten, zodat je hem om je oren kunt doen.

Bloemenkrans knutselen van een papieren bordje

Deze bloemenkrans staat super gezellig aan de deur, muur of in het raamkozijn. De basis van de krans is een papieren bord. Daar knip je de binnenkant uit en de rand die overblijft kun je in een mooie kleur verven. Terwijl het bordje droogt, kun je ondertussen bloemen maken van papier. En als de verf droog is, plak je ze erop. Nu nog een lintje of touwtje er omheen knopen en je kunt hem ophangen!

Coole kikkerbek

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Het moet niet gekker worden. Deze kikker kwaakt niet, maar toetert! Je maakt de kikkerbek door een papieren bordje rood en groen te verven. Dan vouw je hem dubbel met de rode kant binnen. Knip op de vouw een gaatje waardoor een feesttoeter past. En maak de kikker af door hem twee ogen te geven. Toet!

Bloemen knutselen met papieren bordjes

10x Knutselen met papieren bordjes. - Leuke dingen om te maken met de kids!

Deze mooie bloem is de hekkensluiter van dit rijtje. Je knipt bloemblaadjes uit de rand van je papieren bord en prikt een gaatje in het midden. Dan span je draden tussen de bloemblaadjes en het gaatje totdat er een soort spinnenweb is ontstaan. En dan is het een kwestie van verschillende kleuren draad door het spinnenweb heen weven. Je kunt er eventueel nog een groen rietje aan vast plakken, zodat je je kunstwerk in een vaasje kunt zetten.

Ik hoop dat deze knutselideeën je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan met de kinderen. Als jij één van mijn creaties ook gaat knutselen met papieren bordjes, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken. Ik ben altijd benieuwd naar jullie kunstwerken!

Voor meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes
Stap voor stap een kikker vouwen
Walvis knutselen van een papieren bordje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter