Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen

18 februari 2022
Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Met rietjes is het altijd feest! Meestal gebruiken we ze in ons drinken als er iets te vieren is. Vooral tijdens kinderverjaardagen zijn ze populair. Maar je kunt er nog veel meer leuks mee doen dan er alleen uit drinken. Rietjes zijn namelijk ook onwijs leuk knutselmateriaal. Door hun vrolijke kleuren en prints kun je er veel moois mee maken. Ter inspiratie laten wij je de leukste ideeën zien die je kunt knutselen met rietjes.

Knutselen met rietjes

Slangen van rietjes maken

Sssssssschattig zijn deze slangen, vind je niet? Je kunt ze in allerlei leuke vormen buigen, want onder de rietjes zit een chenilledraad. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Daar rijg je stukjes rietjes aan die je mooi vindt. En van papier maak je het hoofd dat je op het laatste stukje rietje plakt.

Waar koop je mooie en goedkope rietjes?
Rietjes zijn niet alleen leuk, maar ook goedkoop knutselmateriaal. Bij Speelgoedpostorder.nl heb je ontzettend veel keuze uit verschillende soorten, kleuren en printjes en rietjes zijn er ook lekker betaalbaar. En andere winkels waar wij graag rietjes kopen zijn de Action en de HEMA. Plastic rietjes zijn inmiddels verboden, maar biologisch afbreekbare plastic rietjes zijn nog wel toegestaan en vind je o.a. bij Bol.com.

‘Lees ook: Vouwen met vouwblaadjes | De leukste origami ideeën om te maken voor kinderen.’

Hanger knutselen met rietjes

Deze hanger ziet er super indrukwekkend uit, maar is met rietjes erg makkelijk om te maken. Leuk om in je raamkozijn of aan het plafond op te hangen. In de video hierboven kun je zien hoe je de hanger maakt.

Draad letters rijgen met rietjes

Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Ken je van die draadstaal letters, waarbij met punnikdraad mooie woorden gevormd worden voor aan de muur? Dat kun je ook met rietjes maken! Gebruik chenilledraad (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) als basis en rijg daar stukjes rietjes aan. Draai de uiteindes van het chenilledraad aan elkaar vast en buig je draad in de vorm van je naam of een woord, zoals Love. Als je aan de uiteindes een stukje touw vastmaakt, kun je je letterhanger ophangen.

Armbandjes rijgen met rietjes

Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Van rietjes kun je heel simpel kralen voor sieraden maken door ze in kleine stukjes te knippen. En daarna kun je er bijvoorbeeld deze vriendschapsarmbandjes van maken. Knoop daarvoor een lusje precies in het midden van een lang stuk draad. Dan ga je de rietjes eraan rijgen door beide uiteindes van de lus door het rietje heen te rijgen. Het ene touwtje gaat er aan de linkerkant in en de andere aan de rechterkant. Dit herhaal je met stukjes rietjes net zolang totdat je armbandje lang genoeg is. Dan knoop je de touwtjes aan elkaar vast onder het laatste rietje. Sla een klein stukje touw over en maak dan weer een knoopje. Dan rijg je nog één stukje rietje aan de touwtjes en maakt je weer een knoopje. Dit laatste rietje is de sluiting. Je maakt het armbandje dicht door dit stukje rietje door het lusje te steken.

Bloemen knutselen met rietjes

Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Deze bloemen zijn ook heel leuk om te knutselen met rietjes. Je rijgt de rietjes aan drie chenilledraden. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) En van iedere chenilledraad buig je twee bloembladeren. De uiteindes van het chenilledraad draai je in elkaar en aan de andere twee setjes bladeren. Om de uiteindes draai je dan een nieuwe, groene chenilledraad als steel.

Vlinders knutselen met rietjes

Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Deze vlinders zijn een beetje op dezelfde manier gemaakt als de bloemen hierboven. Ook nu rijg je weer rietjes aan een chenilledraad. Als hij vol is buig je de chenilledraad in de vorm van twee vleugels en de uiteindes draai je in elkaar. Maak op dezelfde manier nog zo’n vleugel. En de in elkaar gedraaide uiteindes van de chenilledraden klem je dan tussen een knijper. Op de knijper plak of teken je twee ogen en een mondje. En van een klein stukje chenilledraad maak je voelsprietjes.

‘Lees ook: Meer dan 35 leuke knutselideeën met ijsstokjes.’

Ninja knutselen met rietjes

Zijn jouw kids gek op ninja’s? Dan vinden ze het vast geweldig om deze ninja poppetjes te knutselen met chenilledraad en rietjes. Als ze eenmaal af zijn, kun je ze echte ninja moves laten maken. In de video hierboven kun je zien hoe je de ninja’s kunt maken.

Flamingo van vloeipapier

Flamingo knutselen | 14 knalroze tropische knutselideeën.

Deze flamingo heeft een prachtig lijf van vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). Daar maak je een pompon van. Op ons blog kon je eerder al eens zien hoe we je dat doet om bloemen van te maken. Hier kun je duidelijk zien hoe het moet. Als de bol klaar is, lijm je er een flamingo nek van papier tussen en een paar poten van een dubbel gevouwen roze rietje. Dat rietje kun je in een stukje klei of potje zand prikken, zodat de flamingo blijft staan.

Minion ketting

Zelf sieraden maken | De leukste kettingen & armbandjes om te knutselen met kids.

Deze toffe Minion kettingen zijn favoriet bij mijn kids. Alleen al omdat je eerst een chocolade Surprise ei moet eten om deze ketting te maken. Het gele eitje dat in een Surprise ei zit, tover je om in een Minion door er met papier een bril op te plakken. Dan rijg je er met een naald een draadje doorheen. En daaraan rijg je ‘kralen’ die je van papieren rietjes knipt. Een knoopje erin en je Minion ketting is klaar.

Vissengraat mobiel van papieren rietjes

Mooie vissen en andere leuke zeedieren om te knutselen met kinderen.

Deze vissengraat mobiel draait onwijs leuk rond als de wind erlangs waait. Je maakt de vis door papieren rietjes met een naald aan een touwtje te rijgen; langere rietjes in de vorm van een vis horizontaal, met daartussen kleine stukjes rietje. Dan knutsel je een vissen kop en staart van papier en die plak je onder- en bovenaan het touwtje vast. Nu is je vissen mobiel klaar om op te hangen.

Libellen knutselen met rietjes

Knutselen met rietjes | 18 Super leuke knutselideeën voor kinderen.

Deze libellen zijn ook een leuke, maar simpele knutsel met rietjes. Van een strook papier maak je het lijf. Het ene uiteinde rol je op en plak je vast, zodat de libelle een kop krijgt. En de rest van de staart vouw je zigzag op en daar maak je een gaatje in met een perforator. Vouw de staart weer uit en rijg een rietje door de gaatjes. Plak dan twee ogen op de kop van de libelle. En knip tot slot de vleugels uit papier die je eventueel met stift, potlood of wasco kunt versieren. Die plak je aan het lijf en je libelle is klaar. Als je het uiteinde van het rietje vastpakt, kun je hem laten vliegen.

Raketten die écht vliegen op luchtenergie

Of je nu André Kuipers bent of niet, met deze raket kan iedereen naar de maan. Nou ja, bijna dan… Hij komt nét iets minder ver. Hoe ver is afhankelijk van hoe hard je blaast. Want hij werkt op luchtenergie! Een leuke rietjes knutsel voor kleine astronauten in de dop. In de video hierboven zie je hoe je de raket kunt knutselen.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Schilderen met een rietje

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Verdun wat plakkaatverf of acrylverf (o.a. te koop bij de HEMA of Baker Ross) met wat water of pak de waterverf erbij. Druppel de waterverf met een kwastje op je papier en blaas er daarna vlak boven met een rietje, zodat de verf uit elkaar vloeit en er grappig vormen ontstaan. Zo kun je vulkaanuitbarstingen maken, vuurwerk schilderijen of bijvoorbeeld deze vrolijke, gekleurde monstertjes. Ook een leuk idee om te knutselen met rietjes.

Regenboog armband weven met rietjes

Armbandjes weven | Stap voor stap uitleg in een duidelijke video.

Nog een leuk armbandje dat je kunt knutselen met rietjes. Alleen zijn de rietjes in dit geval alleen hulpjes bij het weven van dit mooie sieraad. Het is superleuk om een keer te proberen en het eindresultaat is altijd mooi. Hier zie je stap voor stap hoe je zo’n armbandje maakt.

Tulpen knutselen met papier en rietjes

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke tulpen of één van de andere 9 knutselideeën.

Deze tulpen verwelken nooit en staan super vrolijk in huis. Je maakt ze door uit papier tulpen te knippen. Ze mogen wat langer zijn dan normaal, omdat je ze nog gaat vouwen. Nu vouw je ze zigzag op en terwijl de bloem nog opgevouwen is, maak je met een perforator een gaatje precies in het midden. Door de gaatjes rijg je een groen rietje en aan het rietje plak je een papieren blad.

Ketting van rietjes rijgen

Zelf sieraden maken | De leukste kettingen & armbandjes om te knutselen met kids.

Je kon hierboven al zien dat je van rietjes heel makkelijk kralen kunt maken. Rijg ze aan een touwtje en je hebt een mooie ketting. Om de ketting verder te pimpen kun je er nog bedels aan vast plakken. Zoals pompons, papieren figuurtjes of foam stickers. (o.a. te koop bij de Hema).

Een kruisboog knutselen met ijsstokjes en een rietje

Dit is simpel, maar echt zó leuk om te doen! Een kruisboog maken van ijsstokjes. En als hij eenmaal in elkaar zit, kun je er echt – en veilig! – mee schieten, want hij werkt echt. En dat is nog een understatement, want de pijlen gaan als een raket. In de video hierboven kun je zien hoe je de kruisboog maakt.

‘Lees ook: De leukste sieraden om zelf te knutselen met kids.’

Hartje maken van rietjes

Hartje maken van rietjes ♥ Een leuk idee voor Valentijnsdag ♥

Plastic rietjes zijn nu verboden, maar als je er nog wat hebt liggen of je hebt biologisch afbreekbare plastic rietjes (o.a. te koop bij Bol.com), dan kun je ze een mooi doel geven door er deze hartjes van te maken. Leuk voor aan een sleutelhanger bijvoorbeeld. Hoe je ze maakt, laten wij je hier stap voor stap zien.

We hopen dat je enthousiast bent over deze leuke knutselideeën voor kinderen. Als je nu ook iets gaat knutselen met rietjes, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook of Instagram te posten waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Nog meer knutselinspiratie

Behalve deze kunstwerken met rietjes vind je op ons blog nog veel meer leuke dingen om te knutselen. Check bijvoorbeeld ook eens ons blog ‘knutselen met wc rollen‘. Of onze regenboog knutsels. En kijk hier wat voor prachtige dingen je allemaal van zoutdeeg kunt maken. Voor al onze andere knutselideeën ga je naar onze rubriek knutselen. En wil je echt helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video.

Clown yourself | Zo knutsel je van jezelf een vrolijke clown!
Winter kleurplaat | Print hier gratis de leukste winter kleurplaten uit!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter