Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

14 februari 2021
Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Wol is een super veelzijdig knutselmateriaal. Kinderen kunnen ermee punniken, weven, haken, rijgen, er pompons van maken en nog veel en veel meer. Van peuters, kleuters tot wat oudere kinderen; iedereen kan knutselen met wol. En het eindresultaat is altijd vrolijk, want wol is er in eindeloos veel leuke kleuren. Om je te inspireren, hebben wij 22 super toffe knutselideeën met wol op een rij gezet. Van regenbogen tot pompon vogels, slangen, danseresjes, een spin en meer; kijk vooral lekker verder!

22x Knutselen met wol

Pompon spin maken met wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol. Zoals een pompon spin maken.

Deze vrolijke spin heeft een lijf van pompon. Voordat je een touwtje om de pompon heen bindt, steek je vier halve chenilledraden (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) door het ronde gat en dan pas knoop je alle wol bij elkaar. Buig de chenilledraden in de vorm van pootjes en rijg er eventueel nog wat strijkkralen aan. Plak 2 wiebel ogen op de spin en geef hem nog een mondje van vilt of papier.

Knutsel wol kopen
Wol is super fijn knutselmateriaal, maar vaak ook duur. En natuurlijk wil je een mooie, goede wol gebruiken als je een trui of sjaal gaat breien. Maar voor het knutselen met wol wil je niet de hoofdprijs betalen. Daarom hebben wij wat shops op een rij gezet waar je voor een leuke prijs knutselwol kunt scoren.
● Allereerst de Action; daar kun je voor weinig hele leuke wol kopen. In verschillende kleuren, maar ook met glitter, wat dikkere wol of multi color wol.
● Online kun je heel goed terecht bij Speelgoedpostorder.nl waar je alle kleuren vindt.
● Bij Xenos hebben ze ook een super gevarieerd aanbod wol en garen. En hele mooie pasteltinten ook!
● Tot slot nog een online adresje; Baker Ross, één van mijn favoriete winkels voor knutselspullen. Een fijne plek om wol te kopen als je daarnaast ook nog andere knutselspullen wilt kopen. Want deze shop verkoopt zo ongeveer alles.

‘Lees ook: Knutselen met papier – Simpele maar toffe knutselideeën voor kinderen.’

Regenboog hanger punniken

Punniken is een leuke en makkelijke activiteit voor kinderen. Het lijkt een beetje op breien, maar dan zonder breinaalden en met een punnikklos (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Als je de slag eenmaal te pakken hebt, punnik je in no time hele slierten. En daar kun je bijvoorbeeld deze leuke regenboog hangers van maken. In de video laat ik stap voor stap zien hoe het moet.

Danseresjes knutselen met wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Deze danseresjes zijn ook zó leuk en heb je echt snel klaar. De basis is een houten knijper waarop je wat wol plakt als jurkje. Plak er daarna een stuk chenilledraad bovenop met een lijmpistool voor de armen. En daarna een grote houten kraal als hoofd. Daar bovenop lijm je nog een mini pompon en dan is je danseresje klaar.

Pompon rups maken van wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol. Zoals deze pompon rups maken.

Deze regenboog rups kun je maken van zoveel pompons als je wilt. Ik vond het leuk om pompons te maken in alle kleuren van de regenboog. Zorg ervoor dat je door de voorste pompon een stuk chenilledraad mee knoopt voor de voelsprieten van je rups. Als je alle pompons af hebt, rijg je ze met een draadje aan elkaar. En op de voorste plak je een mond en wangetjes van een draadje wol, plus twee wiebel ogen.

Vogeltjes knutselen met wol

Deze vogeltjes zijn heel leuk om te knutselen met wol voor wat oudere kinderen. Ze zien eruit alsof ze zo uit de winkel zijn gevolgen, maar het zal je verbazen hoe makkelijk het nog is om ze zelf te maken. Een prachtige eyecatcher voor in de kinderkamer. In de video hierboven zie je stap voor stap hoe je ze maakt.

‘Lees ook: Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Zoutdeeg unicorns met manen van wol

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Zoutdeeg en wol zijn ook een leuke combinatie. Met een eenhoorn uitsteker (o.a. hier te koop à €2,95) druk je figuurtjes uit zoutdeeg. Check hier het zoutdeeg recept. En daarna prik je er met een saté prikker gaatjes in voor de manen. Laat het zoutdeeg drogen in de oven. En als de eenhoorn hard is, kun je de manen in verschillende kleuren wol erdoor rijgen. Leuk om een ketting van te maken!

Pompons maken in de vorm van een hartje

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol. Zoals deze pompon hartjes maken

Heb je wel eens geprobeerd om pompons te maken in een andere vorm dan een rondje? Deze hartjes zijn bijvoorbeeld erg leuk om te maken. Dat doe je op bijna dezelfde manier als een gewone pompon. Alleen in plaats van een rondje van karton knip je nu twee hartjes van karton met in het midden een schuin, vierkant gat. Leg ze op elkaar en draai er dan een dikke laag wol omheen. Knip de wol open, bindt het bij elkaar met een touwtje en knip het hartje als dat nodig is nog een beetje bij.

Deze bloemen kun je eeuwig laten staan en zijn hartstikke vrolijk en helemaal niet moeilijk om te knutselen met wol. Kijk maar naar de video hierboven.

Regenboog wolkje knutselen met wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Dit regenboog wolkje is ook cute! Je maakt hem door een wolkje te knippen uit een vel stevig wit papier. Die omwikkel je met witte wol en aan de achterkant plak je wol in alle kleuren van de regenboog vast. Met een stukje zwarte wol en wat roze wol geef je het wolkje een mond en wangetjes en plak er tot slot nog een paar wiebel ogen op.

‘Lees ook: 12 Leuke knutselideeën met sokken voor kinderen.’

Slangen punniken

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Ook als je geen punnikklos hebt, kun je punniken. Namelijk met een wc rol en vier ijsstokjes! En voor sommige knutselideeën is dit zelfs beter, want de sliert wordt er dikker van. Deze slang kun je bijvoorbeeld het beste punniken met een wc rol. Hoe je dat doet, kun je hier zien. En als je sliert eenmaal af is, plak je er een paar pompons op waar je ogen van maakt met een viltstift en je geeft de slang een tong van vilt of papier.

Wandhanger weven van wol

Wandhangers zijn al een flinke tijd hip, helemaal als je er zelf één maakt. Bijvoorbeeld door er één te weven met de kids. Een oer-oude techniek, waar je nog steeds gele toffe dingen mee kunt maken. In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe je zo’n wandhanger maakt.

Hartjes hanger rijgen

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

En kinderen die nog wat te jong zijn om te leren weven, kunnen dit hartje – of ieder ander figuur – rijgen met wol. Je knipt een figuur uit een papieren wegwerp bordje. Daarna kun je het bordje eventueel versieren met stiften of verf. Maak dan gaatjes met een perforator in de rand van je figuur en rijg er een mooie kleur wol doorheen.

Octopus knutselen met wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Kijk nou wat een schatje! Deze octopus is ook leuk en makkelijk om te knutselen met wol. Je beplakt een grote kraal of piepschuim bal – te koop bij Pipoos – met wol. En de uiteindes vlecht je in elkaar als tentakels. Plak er een paar wiebel ogen en eventueel nog een sterren paillet op en je octopus is klaar.

‘Lees ook: Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.’

Schaapje knutselen met wol

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: een schaapje knutselen van wol.

Ook deze wollige vriend met zijn lekkere warme vachtje en guitige koppie is heel erg leuk én simpel om te knutselen met wol. Maak er een paar en je hebt een hele kudde om op te hangen in je raam. Kijk hier voor de gratis printable van het schapenlijf en om te zien hoe je dit schaapje maakt.

Bij knutselen van pompons

Hoe klein en onschuldig bijen ook zijn. Mijn kinderen vinden ze toch een beetje eng vanwege die angel op hun kont. Maar van dit zachte bolletje heb je echt niets te vrezen. In de video hierboven zie je hoe je hem maakt.

Zoutdeeg regenboog hanger maken

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Nog een leuk idee om te knutselen met zoutdeeg en wol. Dit wolkje met regenboog van wol lijkt ook een beetje op de papieren wolk hierboven. Alleen nu is de wolk van zoutdeeg waarin je net als bij de eenhoorn gaatjes in prikt met een prikker. Dan bak je de wolk hard in de oven en daarna rijg je er gekleurd wol doorheen. Kijk hier voor het zoutdeeg recept.

Pompon vogeltjes knutselen met wol

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Deze vrolijke vogels hebben ook een pompom als basis. Alleen om de ogen erin te maken, omwikkel je de ene helft van je karton of pompon maker op twee plekken (ongeveer om 7 en om 11 uur als je rondje een klok zou zijn) een klein beetje met zwarte wol. Daar overheen en een klein beetje links en rechts van de zwarte wol doe je witte wol. En pas daarna ga je verder met de kleur die de rest van de pompon moet krijgen. Ga daarbij ook over de witte wol heen. Als de pompon af is, geef je de vogel een snavel van papier of vilt. En rijg wat strijkkralen aan een touwtje of chenilledraad met daaraan een pootje en plak die in de pompon als pootjes.

Pompon dieren maken

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol. Zoals deze pompon dieren maken.

Deze dieren pompons zijn ook wat moeilijker om te maken dan een gewone pompon. Maar als je de instructie hier opvolgt, dan zal je zien dat jij het ook kunt. Het in de juiste vorm knippen van de dieren is de lastigste klus. Maar daarna heb je wel een paar hele leuke hangers.

‘Lees ook: Meer dan 50 leuke dieren knutsels.’

Mutsjes knutselen met wol

Is het buiten koud en heb je zin om binnen iets te maken wat helemaal past bij het weer? Dan kun je deze mutsjes knutselen met wol en wc rol. Als je er een paar maakt, kun je er een vrolijke winterslinger van maken. Of je boetseert er een sneeuwpop bij van zoutdeeg. In de video hierboven kun je zien hoe je de mutsjes maken kunt.

Vlinders knutselen met wol

knutselen met ijsstokjes; knutselen ijsstokjes; knutselen; knutselideeen; knutselideeen peuter; knutselideeen kleuter; knutselideeen kinderen; vlinder maken; vlinder knutselen; lente; zomer

Met een paar ijsstokjes, kralen en wol kun je deze vrolijke vlinders knutselen. Een super leuke knutsel voor kinderen die vlinders net zo magisch vinden als wij. We hebben een video gemaakt waarin je ziet hoe je deze beauty’s kunt maken. Die vind je hier.

Wollige monsters maken

Halloween knutselen - 15 toffe Halloween knutsels

Deze griezels zijn stiekem best cute. Je maakt ze door een langharige pompoen te maken; wikkel een dik laagje wol om 4 vingers (of 3 volwassen vingers). Haal een draadje door dit klosje en knoop ’t vast. De wol tegenover de knoop knip je door. Dan vouw je een chenille draad dubbel en op een kwart van de vouw draai je de twee draden ook een slag in elkaar. Dan doe je hem om de pompoen heen en vouw je de uiteindes van beide chenille draden om elkaar heen, zodat je de pompoen vast zet. Maak er een paar voelsprieten van of ogen door er wiebelogen op te plakken. En als je de groene griezel knutselen wil, knoop je nog een draadje om de bovenkant van de wol zodat er een hoofdje ontstaat. De griezels kunnen blijven staan door de chenille draad onder hun lijfje een beetje te buigen.

Pompon kuikentje knutselen

Knutselen voor Pasen - Meer dan 30 super vrolijke knutseltips!

En we eindigen dit rijtje knutselideeën met wol met dit guitige kuiken. Kakelvers uit het ei. Je maakt hem van een pompon van wol. En daar rijg je een wit eierdopje aan die je maakt van een eierdoos. Plak er met vilt of papier een paar pootjes en een snavel aan en geef het kuiken een paar (wiebel) ogen.

‘Lees ook: Geweldige knutselideeën met chenilledraad voor kids.’

Nog meer leuke knutselideeën

Ik hoop dat ik je met al deze knutselideeën heb kunnen inspireren! Ga jij nu ook knutselen met wol? Dan vind ik het super leuk als je het eindresultaat met mij deelt. Dat kan bijvoorbeeld door hieronder een reactie achter te laten. Maar je kunt ook een foto met ons delen door hem te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. 

Voor meer leuke knutselideeën voor kinderen kun je ook nog even verder kijken op ons blog. Zo vind je hier bijvoorbeeld een heleboel leuke knutselideeën met wc-rol. En als je kind dol is op strijkkralen, dan is het ook leuk om ons blog knutselen met strijkkralen eens te checken. Voor ons complete knutsel archief kun je hier terecht. En als je niks meer van ons wilt missen, abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal, waar minimaal één keer per week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol
Deze 10 originele buitenactiviteiten winnen het absoluut van het beeldscherm
Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply Marlie 3 oktober 2021 at 3:13 pm

    Beetje leuk

  • Reply AMBER 10 januari 2024 at 3:52 pm

    de hartjesponpons zijn geweldig

  • Reply Vince Kerstens 10 april 2024 at 1:59 pm

    Maar ik kan de benodigd niet vinden

  • Laat een reactie achter