Knutselen Oud en Nieuw | 25 leuke Oud en Nieuw knutsels

30 december 2022
Knutselen Oud en Nieuw | Meer dan 22 leuke Oud en Nieuw knutsels

Een leuke manier om naar de jaarwisseling toe te leven, is door samen met de kinderen toffe Oud en Nieuw knutsels te maken. En daarvoor hebben wij een aantal super leuke ideeën. Van een shiny vuurwerk ring tot glow in the dark vuurwerk, een nieuwjaar aftelklok, confetti kanon, een geweldig vuurwerk experiment met kleurenexplosie en nog veel meer toffe dingen om te maken. We zijn benieuwd wat jij gaat knutselen voor Oud en Nieuw!

Knutselen voor Oud & Nieuw

2022 in Strijkkralen

Knutselen Oud en Nieuw | Meer dan 22 leuke Oud en Nieuw knutsels

Met strijkkralen knutselen vinden een heleboel kinderen leuk. En het is niet moeilijk om het nieuwe jaar in cijfers te leggen. Je kunt ieder cijfer één kleur geven of ze een printje geven met meerdere kleuren zoals wij hebben gedaan. Het voorbeeld vind je hier.

‘Lees ook: Meer dan 15 leuke en kidsproof hapjes voor Oudejaarsavond.’

Vuurwerk knutselen voor Oud en Nieuw

Of je nu van vuurwerk houdt of niet, dit siervuurwerk van papier kan iedereen wel waarderen. Het is echt prachtig. En je kunt het gewoon zelf maken, in je eigen favoriete kleuren. Hoe je het vuurwerk knutselen kunt, zie je stap voor stap in de video hierboven!

Oud en nieuw kleurplaten

Kleurplaat Oud en Nieuw | Leuke Oud & Nieuw kleurplaten om gratis te printen!

Voor kleurliefhebbers hebben we een heleboel leuke Oud en Nieuw kleurplaten online staan. Van vuurwerk, sterretjes, met nieuwjaarswensen en meer. Je vindt ze allemaal hier en kunt ze gratis downloaden.

Vuurwerk ring knutselen voor Oud en Nieuw

Knutselen Oud en Nieuw | Dit zijn de leukste Oud en Nieuw knutsels.

Deze toffe vuurwerk knutsels maken je Oud en Nieuw outfit helemaal compleet. Je maakt de ring door drie chenilledraden doormidden te knippen. Vijf delen leg je naast elkaar en buig je in de vorm van een halve ring. De zesde draai je om de uiteindes heen, zodat de ring rond en dicht is. En de uiteindes buig je om tot vuurwerk. Je kunt zelf weten welke kleuren je allemaal gebruikt. Chenilledraad koop je o.a. bij de Fun & Feest winkel.

‘Lees ook: 25+ Knutselideeën met papieren bordjes.’

Magische vuurwerk tekening maken

Dit is echt een super leuk experiment voor kinderen. Je maakt twee tekeningen op velletjes keukenrol. Daarna leg je ze in het water en – surprise! – moet je dan eens kijken wat er gebeurt. Echt magisch! Ik maakte voor Oud & Nieuw zo’n magische tover tekening en laat je in de video hierboven zien hoe het moet.

Vuurwerk schilderij maken met verf, zout & lijm

Knutselen Oud en Nieuw | Dit zijn de leukste Oud en Nieuw knutsels.

Dit 3D schilderij is gemaakt van verf, zout en lijm. Je ‘tekent’ eerst vuurwerk met vloeibare lijm. Daarna strooi je zout op je tekening. En dat kleur je in met waterverf. Je hoeft de kwast met waterverf alleen maar vlak boven het zout te houden en dan kleurt het al. Als je kunstwerk helemaal droog is, glinstert het gekleurde zout. Zo lijkt je vuurwerk net echt! Tip: gebruik hiervoor wat dikker papier en schilder niet te nat, want dan gaan je kleuren uitlopen.

Confetti kanon knutselen om ‘t nieuwjaar in te knallen

Voor kids die nog te jongen zijn om vuurwerk af te steken, maar het wel heel graag zouden willen, kun je dit confetti kanon maken. Dat is super simpel, in de video zie je hoe het moet!

‘Lees ook: Geweldige (gratis!) Kerst printables & knutsels voor in de kerstvakantie.’

Vuurwerk van cupcake vormpjes

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

Als je verschillende kleuren cupcake vormpjes omdraait – dus de buitenste kant binnen – en dan de zijkanten in knipt, dan lijkt het net vuurwerk. Plak ze op een donkerblauw of zwart vel papier, teken er met witte krijtstift huizen onder en je hebt een prachtige Oud en Nieuw knutsel!

Vuurwerk maken van een wc-rol

Van een wc-rol kun je ook heel mooi vuurwerk knutselen voor Oud en Nieuw. Kijk maar eens naar deze prachtige kleuren explosie. In de video hierboven laten we je stap voor stap zien hoe je het siervuurwerk met de kinderen maakt.

Aftelklok voor Oud en Nieuw knutselen

Knutselen Oud en Nieuw | Dit zijn de leukste Oud en Nieuw knutsels.

Voor kinderen die mogen opblijven, kan het lang duren voordat het ein-de-lijk twaalf uur is. En dus is het leuk om van te voren deze aftelklok te knutselen. Dan kunnen ze zelf bijhouden wanneer het zover is. Je maakt de aftelklok van een papieren bordje waarop je bijvoorbeeld vuurwerk schildert met verf en glitters. Als de verf droog is, maak je met een mes 2 sneetjes in het bordje en daar steek je een strook papier doorheen met daarop de cijfers 1 t/m 12. Ieder uur schuift de strook een plekje op en telt zo af tot aan het nieuwe jaar.

Vuurwerk blazen met een rietje

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

Ook leuk om te knutselen voor Oud en Nieuw is dit vuurwerk schilderij. Verdun wat plakkaatverf of acrylverf (o.a. te koop bij de HEMA of Baker Ross) met wat water. Leg dan met een kwastje een flinke druppel op je papier en blaas er dan vlak boven met een rietje, zodat de verf uit elkaar vloeit en er explosieve vuurwerk vormen ontstaan.

Vuurpijl knutselen voor Oud en Nieuw

Knutselen Oud en Nieuw | Dit zijn de leukste Oud en Nieuw knutsels.

Ook deze vuurpijl is helemaal kidsproof! Je maakt hem door een wc rol aan de buitenkant met mooi papier te beplakken. Daarna lijm je er een kegel bovenop en wat lintjes aan de onderkant. Plak er tot slot nog een stok of saté prikker in en je vuurpijl is klaar. 3, 2, 1… Vuur!

Vuurwerk verven met een vork

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Met een vork en wat verf kun je ook heel tof vuurwerk schilderen. En doe dat op een donkerblauw of zwart papiertje, want dan ziet je vuurwerk er nog toffer uit!

‘Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Pop-up vuurwerk knutselen voor Oud & Nieuw

Deze vuurpijl kun je veilig en zonder harde knallen de lucht in schieten tijdens de jaarwisseling. Ook een hele leuke Oud en Nieuw knutsel! In de video hierboven laten we je zien hoe je dit vrolijke vuurwerk kunt maken.

Sterretjes knutselen voor Oud en Nieuw

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Deze sterretjes kun je gewoon binnen ‘afsteken’. Leuke Oud en Nieuw knutsels voor kids die echte sterretjes net iets te spannend vinden. Je maakt ze door een paar sterren uit stevig papier te knippen en deze te schilderen met verf en glitters. Dan plak je ze op een houten prikker en lijm je er nog wat lintjes aan.

Vuurwerk mandala tekenen

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

Deze vuurwerk mandala is echt een kunstwerk, vind je niet?! Je maakt hem door op een zwart vel papier cirkels te tekenen van verschillende groottes met een dun lijntje potlood. Bijvoorbeeld met een passer of door verschillende bekers en/of kommen om te trekken. De cirkels kleur je in door met wasco of krijt (o.a. te koop bij Heutinkvoorthuis.nl) allemaal kleine streepjes te tekenen in een rondje.

Vuurwerk slijm maken

Slijm blijft een populair goedje om te maken. En doe er wat glitters, pailletten en lovertjes in en je hebt vuurwerk slijm! Een super feestelijke en vrolijk gekleurde massa waar je maar niet vanaf kunt blijven. En als je erin kneed, plopt er af en toe een belletje, waardoor het net echt vuurwerk lijkt. Super leuk om te maken voor Oud en Nieuw. Check de video voor het slijm recept.

Glow in the dark vuurwerk

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Met een paar simpele breaklights kun je heel simpel deze glow jar maken. Eerst ‘breek’ je de staafjes om het neon licht te activeren. En daarna knip je ze door en giet de inhoud van de staafjes in een glazen potje. Deksel erop en even schudden en je hebt alvast je eigen vuurwerk. Een super leuk Oud en Nieuw experiment met kinderen. Voor deze pot heb ik 3 sticks gebruikt.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 35+ leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Gelukkig nieuwjaar hoedje knutselen

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Ook leuk; knutsel je eigen feesthoed van een papieren bordje. Je maakt hem door uit het middengedeelte van een bordje de getallen 2021 te knippen, waarbij je de onderkant aan de rand vast laat zitten. Dan knip je de rest van het midden van het bordje eruit en kun je hem op je hoofd zetten. Wij hebben het hoedje nog geel geschilderd en versierd met gouden glitters.

Het nieuwe jaartal knutselen van wc rollen

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

In plaats van het nieuwjaar op een hoedje te vereeuwigen, kun je het nieuwe jaartal ook van wc rollen knutselen. Daarvoor knip je de cijfers uit gekleurd papier en plak je ze op een wc rol. Knip dan het overtollige karton weg, alleen aan de onderkant laat je de wc rol heel, zodat je hem nog neer kunt zetten. De cijfers kun je verder versieren met pailletten, glitters, pompoms en plakkers. Super vrolijk om neer te zetten.

Scratch papier maken

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Dit is onze persoonlijke favoriet uit dit rijtje Oud en Nieuw knutsels. Je maakt eerst zelf scratch papier door een velletje papier vol te tekenen met verschillende kleuren wasco (o.a. te koop bij Heutinkvoorthuis.nl). Daarna ga je er overheen met zwarte verf (soms is een tweede laag nodig) en die laat je drogen. Daarna kun je erin tekenen met een houten prikker, waardoor je de verf eraf krast en de kleuren wasco tevoorschijn komen. Behalve vuurwerk kun je er natuurlijk ook andere dingen op tekenen. Tip: In plaats van zwarte verf, kun je ook zwarte wasco gebruiken als tweede laag. Dan hoef je niet te wachten tot de verf droog is. En gebruik je verf dan kun je het droog proces met een föhn versnellen.

Vuurwerk experiment

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Ook dit is een fantastisch leuk experiment om te doen met de kinderen; zelf vuurwerk maken in een bord met melk. Met slechts één druppeltje afwasmiddel ontstaat er een kleurexplosie, alleen zonder de harde knallen die normaal bij vuurwerk komen kijken. Hoe je dit experiment precies doet, lees je hier.

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Vuurwerk stempelen met wc rol

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Als je een wc rol in knipt en in de verf dipt, dan kun je er heel gaaf vuurwerk mee stempelen. Gebruik steeds een ander kleurtje en stempel die over de vorige laag. Zo ontstaat er een prachtige vuurwerkshow op je vel papier. Ook een leuke Oud en Nieuw knutsel!

Vuurpijl knutselen van een ballon

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

Dit is ook heel erg leuk om te maken voor Oud en Nieuw! Je blaast een ballon op en de tuut maak je dicht door er een knijper op te zetten. Dan teken je er met stift een vuurpijl op. Terwijl de stift droogt, span je een touwtje tussen bijvoorbeeld een deurpost en een stoelpoot met daaraan een half rietje. Het rietje plak je dan met tape op de ballon vast, waarbij de opening van de ballon naar beneden moet wijzen. Dan haal je de knijper van de opening af en schiet de vuurpijl de lucht in. Happy New Year!

Vuurwerk stempelen met chenilledraad

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels

In plaats van met een vork of wc rol, zoals je hierboven al kon zien, kun je ook vuurwerk stempelen met chenilledraad. De stempel maak je van 2 chenilledraden die je in drieën knipt. Dan draai je ze in het midden om elkaar heen zodat je een soort ster krijgt en die doop je in een bordje met verf en druk je af op je vel papier. Je kunt er eventueel ook nog glitters in strooien.

Ik hoop dat je al deze Oud en Nieuw knutsels leuk vindt. Als jij er ook iets van gaat knutselen voor Oud en Nieuw, dan zou ik het super leuk vinden als je ons laat weten of het geslaagd is. Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten. Maar we vinden het nóg leuker als je een foto van het eindresultaat met ons deelt door die bijvoorbeeld te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Nog meer knutselinspiratie

Om je Oud en Nieuw feest compleet te maken, kun je ook nog even onze kidsproof Oud en Nieuw hapjes checken. En voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. Mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan (gratis) op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselen Oud en Nieuw | De leukste Oud en Nieuw knutsels
Een iglo knutselen met watjes
Vuurwerk maken van een wc-rol

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply Netty Reinders 27 december 2019 at 11:49 pm

    Superleuke knutsels

  • Reply Jennie 28 december 2021 at 10:03 pm

    Leuk! We gaan hier de glow in the dark uitproberen ben benieuwd.

  • Reply Erna 23 december 2023 at 3:11 pm

    Hele leuke knutsels die ik gebruik bij de naschoolse opvang. Ga zo door! ????????????????

  • Laat een reactie achter