Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

18 juni 2023
Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Het is zomer! De zon schijnt, het is heerlijk warm, overal staan bloemen in bloei en vlinders, bijtjes en andere insecten vliegen van kelk naar kelk. Het is eigenlijk ook niet hét knutselseizoen, want er wordt veel meer buiten gespeeld. Maar toch zit er ook wel eens een dag tussen dat het minder mooi weer is of de kids gewoon geen zin hebben om buiten te zijn. En voor die momenten hebben wij meer dan 60 te gekke zomerknutsels op een rij gezet. Krijgen jullie al zin om te knutselen deze zomer?

Meer dan 60 leuke ideeën om te knutselen in de zomer

Een zomer zon knutselen van een papieren bordje

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Met deze vrolijke raamhanger schijnt de zon altijd in huis. Je maakt de zon door het middelste rondje uit een papieren bord te knippen. Knip dan nog een ‘ring’ van ongeveer 2 centimeter van de binnenkant van de overgebleven rand. En dan knip je in de rand punten. Verf het bordje en de zonnestralen met waterverf (te koop bij de HEMA) of versier ze op een andere manier. En daarna plak je een touwtje op de achterkant en is je zomerse raamhanger klaar.

‘Lees ook: Print hier gratis de leukste zomer & vakantie kleurplaten.’

Een zomerse cocktail knutselen van papier

Proost! Op een hele mooie zomer! Met deze tropische cocktail luiden wij de zomervakantie in. Een super vrolijke & simpele knutsel om te maken. Kijk maar naar de video hierboven.

Een wiebelende watermeloen

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Simpel, maar leuk! Deze schijf watermeloen is gemaakt van een papieren gebaksbordje. Daar kleur of verf je met waterverf (van de HEMA) een watermeloen op en dan vouw je het bordje dubbel. En als je er aan één kant op duwt, dan gaat de meloen vrolijk heen en weer schommelen.

IJsjes van wc rollen

Coole ijsjes knutselen van wc rollen!

Gooi nooit je lege ijsstokjes weg! Want met dat kale houten stokje – wel even afwassen natuurlijk! – kun je heel makkelijk een nieuw ijsje tevoorschijn toveren. Je verft een wc rol in een mooi kleurtje of beplakt hem met papier. En dan plak je het ijsstokje aan de binnenkant van de wc rol. Je kunt je ijsje eventueel ook nog een vrolijk gezichtje geven.

Zomer slippers knutselen van karton

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Je zou deze slippers bijna echt aan wille trekken. En dat zou nog lukken ook. Alleen slijten ze wel wat snel en dat is zonde. Dus kun je deze zomerknutsels beter een mooi plekje in huis geven als je ze gemaakt hebt. Dat doe je door je slipper om te trekken op karton en dat uit te knippen. Het karton kun je versieren met stiften of waterverf (van de HEMA is erg fijn), zoals wij hebben gedaan. En dan prik je een gaatje in de zijkanten en aan de voorkant van het karton en daar rijg je een chenilledraad doorheen. (o.a. te koop bij Baker Ross) Aan de onderkant kun je die ombuigen, zodat hij er niet weer uitschiet. En voor een extra vrolijk resultaat, kun je ook nog wat kralen aan de chenilledraad rijgen. (ook te koop bij Baker Ross)

‘Lees ook: Dit zijn de leukste vakantieboeken en doeboeken voor kinderen.’

Schelpentasje maken

Met dit prachtige tasje kun je zo op pad om schelpen te zoeken. Een superleuke plek om je mooiste vondsten in op te bergen, toch?! Het is lekker makkelijk om het zomer tasje te knutselen, zeker met onze handige printable. Die kun je hier gratis downloaden.

Zomer zonnevanger knutselen

Deze zonnevanger is ook een hele leuke zomerknutsel. Als je hem op het raam plakt, schijnt de zon er de hele dag doorheen, waardoor het gekleurde vloeipapier (o.a. te koop bij Amazon.nl) of crêpepapier (o.a. te koop bij de HEMA) heel mooi oplicht. Je maakt hem door twee dezelfde randen uit stevig papier te knippen. (of de randen van een papieren bordje) Dan plak je één van de rondjes op zelfklevend kaftpapier of boeklon (te koop bij de HEMA). Daarop plak je de strookjes vloei- of crêpepapier vast. Wanneer het rondje helemaal vol geplakt is, maak je er met een zwarte marker een tekening op. Plak het andere rondje er bovenop en knip de plakfolie die uitsteekt weg.

Lieveheersbeestjes maken

De zomer is het lieveheersbeestjes seizoen! De kevertjes hebben door hun opvallende uiterlijk een grote aantrekkingskracht op kinderen. En het is dan ook ontzettend leuk om samen een lieveheersbeestje te knutselen. En als je klaar bent, kun je hem écht laten vliegen. Kijk maar naar de video!

Verrekijker knutselen van wc rollen

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Met deze prachtige regenboog verrekijker zie jij op vakantie alle must sees van heel dichtbij. Je maakt hem door twee wc-rollen tegen elkaar aan te plakken. Je kunt je verrekijker versieren met papier, verf etc en er bijvoorbeeld pompons opplakken. (o.a. te koop bij HEMA) Maak dan met een perforator twee gaatjes in de verrekijker en rijg er een touwtje doorheen, zodat je hem om je nek kunt dragen.

Zomer zon knutselen met stralen van wol

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze zon is ook gemaakt van een papieren bordje, maar heeft stralen van wol. Ook vrolijk om aan de muur te hangen. Je maakt het bordje geel en dan perforeer je er rondom gaatjes in. Daar rijg je een paar strengen wol doorheen. Knoop er ook een langer touwtje aan vast en je kunt de zon leuk ophangen.

‘Lees ook: Zelf sieraden maken met kinderen – Een heleboel leuke ideeën!

Zaklamp knutselen met camping tekening

Dit is een super leuke zomerknutsel voor kampeerliefhebbers. Met de zaklamp kun je de tent, met daarin een snurkende man, echt verlichten. En het is super makkelijk om de zaklamp te knutselen. Kijk maar naar de video!

Zomer slinger van ijsjes knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Van deze zomer slinger krijg je gelijk zin in ijs! Je maakt de ijsjes door pompons te maken van wol. Die rijg je daarna aan een touwtje. Dan print je onze ijshoorn printable uit, knip de modellen uit en maak er hoorntjes van. De ijshoorns plak je daarna aan de pompons en dan is je ijsjes slinger klaar om op te hangen.

Flamingo van chenilledraad

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Als er iets lekker zomers is, dan is het deze tropische flamingo wel! Je maakt hem door een dikke chenilledraad op te rollen en het uiteinde in een nek met hoofdje te buigen. Daar aan vast maak je van een stukje zwart en wit chenilledraad een snavel. Die kun je makkelijk om de roze draad heen buigen. Vouw dan een andere roze chenilledraad dubbel, steek hem door het lijf en draai hem een slag om zodat hij vast zit. Maak daar twee poten van. Tot slot plak je op de kop een wiebeloog en prik je een paar roze veren in het lijf. Et voilà, een flamingo! In de Fun & Feest winkel kun je alle kleuren en soorten chenilledraad kopen.

‘‘Lees ook: 15 Geweldige bellenblaas spelletjes & activiteiten voor kids.’

Bellen blazende draak knutselen voor in de zomer

Bellen blazen is één van de meest favoriete zomer activiteiten van kinderen. En het wordt nóg leuker als je de bellenblaas zelf maakt. Met deze draak bijvoorbeeld kunnen zelfs peuters en jonge kleuters nog bellen blazen. Je hebt er niet veel voor nodig: Alleen een lege fles, stukje stof (een oude washand of sok kan ook), een elastiekje en wat afwasmiddel. Check de video hoe je hem maakt en dan; blazen maar!

Zomerse 3D ijsjes knutselen van papier

IJsjes knutselen | 17 Coole ideeën voor het maken van ijsjes.

Deze kaarten met 3D ijsjes zijn ook super leuke zomerknutsels. Voor het hoorntje knip je uit 3 verschillende kleuren papier 4 cirkels uit. Van iedere kleur plak je één bol op een vel papier en de andere drie cirkels vouw je dubbel. Leg de dubbel gevouwen cirkels dan op elkaar, smeer wat lijm op de gevouwen kant en plak ze in het midden van de cirkel op je papier. Daarna plak je het hoorntje (daarvoor vind je hier een gratis printable) er overheen. Voor het maken van de ijslolly doe je hetzelfde, alleen knip je dan geen cirkels, maar 4 ijsjes uit papier, waarvan je er 3 dubbel vouwt. En onder de ijslolly plak je 2 halve ijsstokjes. 

Camera knutselen voor alle zomer vakantiekiekjes

Knutselen met eierdoos - 20 Super leuke ideeën om te maken met je lege eierdozen.

Say cheese!’ Laat je kind deze camera knutselen en hij of zij kan deze zomer alle vakantie herinneringen vastleggen. Je maakt hem door de deksel van een eierdoos te verven en er als lens een omgekeerd eierdopje op te plakken. Aan de bovenkant plak je ook een halve eierdop om doorheen te kunnen kijken. Touwtje eraan en klaar is je fototoestel.

Zomer kleurplaten

Kleurplaat zomer | Print hier gratis de leukste zomer & vakantie kleurplaten!

Kinderen die van kleuren houden, vinden het vast heel leuk om één van onze 40 zomer kleurplaten te maken. Er zijn vrolijke ijsjes. kampeer kleurplaten, strand tekening en nog veel meer. Je kunt ze gratis downloaden en uitprinten en vindt ze hier.

‘Lees ook: 18 Coole ideeën voor het knutselen van ijsjes!

Zomer bloemen knutselen

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Deze kleurrijke bloemen zijn ook echte zomerknutsels. Je maakt ze door een chenilledraad in bloemblaadjes te buigen – met eventueel wat strijkkralen eraan geregen ter versiering – en daar plak je een steeltje aan. En van een stukje geel chenilledraad rol je het hart en je bloem is klaar. In de Fun & Feest winkel kun je chenilledraad kopen.

BBQ knutselen van een papieren bordje

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

In de zomer steken we de barbecue ook massaal aan. Je maakt deze bbq van een papieren gebaksbordje. Daar knip je een stukje vanaf, dan verf je hem en plak je hem op 2 ijsstokjes. Van papier maak je de vlammen en het bbq bestek en die plak je eraan vast.

Papegaai voor op je pols

Knutselen met wc rollen - 15 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.

Deze papegaaien zijn niet alleen super leuk om te knutselen, maar je kunt er ook nog mee spelen. Door de wc rol heb ik namelijk een pijpenrager geregen en zo kun je je vogeltje overal mee naartoe nemen op je pols. Leuk hé!

Stoepkrijt ijsjes maken

Naast bellenblaas is ook stoepkrijt een echte lente en zomer activiteit. En natuurlijk kun je voor weinig geld stoepkrijt kopen in de winkel. Maar ook dat kun je best makkelijk zelf maken. En het betekent ook dat je zelf kunt bepalen welke vorm je aan je stoepkrijt geeft. Ik maakte stoepkrijt ijsjes en laat je in deze video zien hoe dat moet.

‘Lees ook: Zelf sieraden maken | De leukste kettingen & armbandjes om te knutselen met kids.’

Vliegen van wc rollen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Hoewel hun gezoem in de zomer soms vreselijk irritant kan zijn, zijn deze vrolijke vliegen toch wel heel leuk om te knutselen. Je maakt ze door een wc rolletje te omwikkelen met verschillende kleuren wol. Dan vouw je er aan de voor- en achterkant een pijpenrager omheen voor de poten van de vlieg. Van een papieren cirkel maak je de vleugels die je op de rug plakt, een paar (wiebel)ogen erbij en je vlieg is klaar!

Bootje vouwen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!
Afbeelding origami boot – Surasaki voor Shutterstock.

Ook leuk om te knutselen in de zomer zijn deze bootjes van papier. Eerst vouw je ze en daarna kun je ermee spelen in het badje in de tuin. Kijk eens of je er iets in kunt leggen zonder dat het bootje zinkt of doe een wedstrijdje wie zijn boot het eerst naar de overkant blaast. Hoe je een bootje vouwt, laat ik je hier stap voor stap zien.

Zandkasteel maken

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Als het een dagje geen strandweer is, kun je nog steeds een zandkasteel maken. Je maakt de basis van wc rollen en een kartonnen doosje. Die smeer je in met lijmstift en dan strooi je er zand op. Je kunt het zandkasteel het beste op een wegwerpbordje zetten en eventueel verder nog versieren met vlaggetjes en schelpen.

‘Lees ook: 18 Geweldige stoepkrijt spelletjes & activiteiten voor kids.’

Vrolijke vlinders knutselen met strijkkralen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze vlinders zijn ook vrolijk! Per vleugel heb je één chenilledraad (o.a. te koop in de Fun & Feest winkel) nodig waaraan je strijkkralen rijgt. En daarna buig je ze in de juiste vorm. Als je eenmaal twee vleugels hebt, draai je ze aan elkaar en klem je ze in een knijper. Met een ander stukje chenilledraad en een paar pompoms, of strijkkralen aan het uiteinde maak je voelsprieten.

Knutselen zomer: Sponsballen maken

Deze sponsballen zijn een leuk en veel makkelijker alternatief voor waterballonnen. En bovendien nog beter voor het milieu ook. In de video hier boven laat ik zien hoe je ze kunt knutselen zodat je er in de zomer de leukste waterspelletjes mee kunt doen. Watergevecht!

Tent knutselen met ijsstokjes

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Om alvast in de camping sfeer te komen, kun je deze leuke tentjes knutselen. Daarvoor plak je 3 gekleurde ijsstokjes (o.a. te koop bij Baker Ross) in een driehoek aan elkaar. Het tentdoek, de deur en het kampvuur knip je uit papier en plak je erop.

Zomer ijsjes knutselen met strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden - De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen

Yum! Je zou bijna een likje nemen van deze zomerknutsels! Hier vind je het strijkkralen patroon om de ijsjes te maken. En als je ze eenmaal gestreken hebt, dan lijm je op de achterkant een ijsstokje vast. Ook leuk: je kunt er eventueel een slinger van maken door de ijsjes aan een touwtje te rijgen!

‘Lees ook: 14 Wilde waterspelletjes voor in de tuin – Lol én verkoeling gegarandeerd!

Zomer zonnetje knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Laat de zon maar komen! Je maakt dit zomerzonnetje door een papieren bord geel te verven. En als hij droog is, knip je er rondom punten uit, plak je er een zonnebril op van papier en teken je een mondje op de zon.

Bootjes van kurk

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Vind je het leuk om een bootje te knutselen, maar wil je dat hij een wat langere levensduur heeft dan het bootje van papier hierboven? Maak er dan één van kurk! Je bindt drie kurken aan elkaar met twee elastieken. En in het midden prik je een satéprikker als mast met een zeil van stevig papier of foam (o.a. te koop bij de HEMA; 6 vellen voor €1,-). Blaas met een rietje in het zeil en je zeilboot vaart!

Zomer strand met slippers knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Ook leuk om te knutselen in de zomer is dit strand met slippers. Eerst verf je de zee met verschillende blauwtinten. Daarna smeer je de rest van je vel papier in met lijmstift en daarop strooi je echt zand. Plak er eventueel nog een paar schelpen bij en maak twee slippers van papier. Een lekker zomers kunstwerk is het zo!

Walvissen van papieren bordjes

Hoe schattig is deze walvis familie?! Ik maakte ze heel simpel van papieren wegwerp bordjes en het resultaat is zo leuk. Als je het leuk vindt om ook zo’n walvis te knutselen, check dan snel de video dan laat ik je zien hoe dat moet!

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met papieren bordjes.’

Zomer slinger van watermeloen knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Met deze vrolijke slinger breng je de zomersfeer in huis. Je maakt hem door een watermeloen op een papieren bordje of gebaksbordje te verven; rood aan de binnenkant, dan een rand niks en groen aan de buitenkant. Als de verf droog is, teken je er met zwarte stift pitjes op. En dan knip je het bord in 6 watermeloen punten die je aan een touwtje rijgt. Leuk om in het raamkozijn te hangen!

Stoepkrijt verf maken

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Een leuk alternatief voor het zelf maken van stoepkrijt, is stoepkrijt verf maken. Daarmee kun je je kunstwerken op de stoep verven. Het recept is super simpel: 1/3 water, 2/3 maizena en wat druppels voedingskleurstof en dat roer je door elkaar. Kwastje erin dopen én verven maar! Trek wel oude kleding aan, want voedingskleurstof krijg je niet altijd meer uit je kleding gewassen.

Auto met caravan

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze auto met caravan is onderweg naar zomerse oorden. Je maakt ze van 2 papieren gebaksbordjes die je in vorm knipt. Gebruik verf om de auto en de caravan kleur te geven. En geef ze een paar wielen van papier. Je kunt ze verder ook nog versieren met vlaggetjes, pailletten etc.

Zonnebril van papier knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

In de zomer is een zonnebril geen overbodige luxe en je kunt er voor de fun ook zelf één knutselen. Op de foto is het niet zo goed te zien, maar ik plakte doorzichtig papier achter de glazen. Dus door deze bril kun je ook echt heen kijken als je hem op je neus zet. En in plaats van doorzichtig papier, kun je de brilglazen er ook in laten zitten en er een zomers tafereel op tekenen. Van de zonnebril maakte ik deze printable die je alleen nog maar even uit hoeft te printen en dan kun je lekker aan de slag!

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën voor het knutselen van bloemen.’

Zomerse ijsjes ketting maken

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Nog meer ijsjes! En deze keer in de vorm van een vrolijke ketting. Niet alleen heel leuk om te zien, maar ook heel leuk om te dragen dus! Je maakt ze door van bruin papier een kegeltje te vouwen. Daar plak je één of meerdere pompoms op als bolletjes ijs (o.a. te koop bij Baker Ross). Steek er dan een touwtje doorheen met een naald en rijg om de draad nog een paar strijkkralen. Daarna zijn deze zomerknutsels klaar!

Zandklei maken

Dit is een superleuke zomerse variant op het zoutdeeg recept. Met de zandklei kun je spelen zoals met magisch zand of je kunt er allerlei zandsculpturen van maken. En als je die wilt bewaren, bak je de creaties in de oven en worden ze hard. In de video hierboven deel ik het recept.

Zwemband knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Lekker rond dobberen op een zwemband, dat is toch het ultieme zomergevoel?! En met deze zomerknutsels kom je alvast helemaal in de stemming. De zwemband maak je door het middelste rondje uit een cupcake vormpje te knippen. En het poppetje erop van een ijsstokje waarop je een gezichtje en bikini of zwembroekbroek tekent. Draai er daarna nog een halve chenilledraad omheen als armen, plak je zwemband op een blauw papiertje en je zwembad is klaar.

Fruit ketting van strijkkralen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze zomerse kettingen van strijkkralen zijn ook geweldig. En je kunt er eindeloos veel variaties op verzinnen. Zoals een kettinkje van ijs bijvoorbeeld. Hoe ik ze maakte, leg ik hier uit.

‘Lees ook: 18 Leuke manieren om een vogeltje te knutselen.’

Zomer slinger met ijsjes knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze ijsjes slinger staat toch té cute aan de muur?! Print deze printable uit. Dan leg je het vel papier op een gekleurd vel papier – ik heb roze gebruikt – en knip je de ijsjes uit. Tussen het ijsje en het gekleurde vel papier lijm je daarna een ijsstokje en een stukje touw. Zo ga je door met alle ijsjes totdat je deze toffe slinger hebt!

IJsjes stempelen

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

IJsjes zijn natuurlijk zomerknutsels bij uitstek. Je krijgt er nooit genoeg van! Je maakt deze ijsjes door te stempelen met aardappels. Voor de bolletjes snijd je een mooie ronde aardappel door. En het hoorntje kun je uit een aardappel snijden. Of je knipt een sponsje in een punt en stempelt ze daarmee. Een leuke zomerknutsel die peuters en kleuters ook heel goed kunnen maken.

Vingerpoppetjes

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

Van chenilledraad en een pompom (beide o.a. te koop bij Baker Ross) heb je deze vrolijke vingerpoppetjes zo gemaakt. En daarna kunnen de kids er ook nog poppenkastje mee spelen.

Zomer slippers knutselen van papier en karton

Knutselen zomer | Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Het is jammer dat deze slippers niet wandel proof zijn, anders zou je er zo mee weglopen. Om ze te maken, trek je een slipper om en die knip je twee keer uit dun karton. Knip uit papier de bandjes en plak die vast aan de onderkant van één van de kartonnen slippers. Dan plak je de andere kartonnen slipper er bovenop, zodat de bandjes echt niet meer los raken en de slipper er mooi afgewerkt uitziet. Je kunt de zool eventueel ook nog versieren met stift.

‘Lees ook: Knutseltip: Stempelen met groente en fruit.’

Strandbal knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

In plaats van de slippers op het strand met echt zand hierboven, kun je ook een vrolijke strandbal knutselen. Daarvoor kun je een papieren gebaksbordje gebruiken die je aan de onderkant verft en dan op je vel papier plakt.

Zeemeerminnen maken

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!
Afbeelding zeemeermin – Kolpakova Daria voor Shutterstock.

Deze schatjes maak je heel simpel van een wc rolletje. Geef ze een staart en plak er haar van wol bovenop en je zeemeermin is klaar.

Dino eieren van ijs

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze dino ijs eieren smash is bij ons iedere zomer weer een groot succes. Ik maakte ze door plastic dino’s in gewone ballonnen te stoppen en vulde die voor een klein gedeelte met water totdat ze de vorm van een ei hadden. Daarna heb ik ze laten bevriezen (dat duurde ongeveer een halve dag) en mochten mijn kids ze kapot slaan om de dino weer te bevrijden. Feest!

Vlinders van papieren bordjes

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze vlinders zijn ook leuk! Je maakt ze door een papieren gebaksbordje te verven of kleuren. Dan vouw je het bordje dubbel en knip je er twee gelijke vleugels uit. Lijm ze aan elkaar en plak er een ijsstokje op waarop je weer pompoms plakt. (o.a. te koop bij Baker Ross) Geef de vlinders tot slot nog een paar ogen en voelsprieten van chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) en je zomerknutsels zijn klaar.

Spinner maken

Een simpele, maar ook een super leuke zomerknutsel voor kinderen; een spinner maken van karton. Als hij draait, gaan de kleuren magisch in elkaar op. Heel tof! Check de video om stap voor stap te zien hoe je zelf zo’n spinner maakt.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met chenilledraad

Bellenblaas sop & stokjes maken

Knutselen met chenilledraad - Meer dan 18 leuke knutselideeën!

In plaats van bellenblaas kopen, kun je het ook zelf maken. Het recept voor het perfecte bellenblaas zeepsop vind je hier. En het stokje maak je van chenilledraad; het uiteinde buig je in een rondje en aan het stokje rijg je strijkkralen ter versiering. De onderkant buig je om zodat de kraaltjes er niet meer vanaf kunnen. Dan doop je het rondje in het sop en kun je bellen blazen.

Octopus van wc rol

Knutselen met wc rollen - Meer dan 30 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.

Kijk deze octopus eens shinen! Je verft de wc rol van buiten én binnen en dan knip je hem in. De armen kun je omkrullen door ze om een potlood te draaien.

Coole koelkast magneet ijsjes

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Kijk nou hoe cool! Je maakt zo’n magneet ijsjes door twee ijsjes uit papier te knippen; de ene versier je met stift, potlood, glitter, plakkers etc. En dan plak je ze tegen elkaar aan met er tussenin een ijsstokje en een dunne magneet (o.a. te koop bij Baker Ross €3,95 per 100 stuks) en je hebt een leuke koelkast magneet.

Happy stones maken

Happy Stones maken | Zo kun je de stenen schilderen & veel leuke voorbeelden!

Nu we zoveel buiten zijn, heb je een grote kans om zo’n mooie steen te vinden. Het zijn Happy Stones, gemaakt en ergens achter gelaten door iemand om er een ander blij mee te maken. En het is ook superleuk om deze vrolijke stenen met kinderen te schilderen en te verstoppen. Hier lees je hoe dat moet.

‘Lees ook: Meer dan 50 leuke knutselideeën met wc rol.’

Dansende kwal knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Van deze dansende kwal word ik ook vrolijk. De ‘zee’ maak je van een papieren gebaksbordje die je in het midden van de ene naar de andere kant horizontaal inknipt. En door dit gat steek je een ijsstokje waarop je een kwal van papier met tentakels van wol plakt. Door het ijsstokje te bewegen, kun je de kwal laten dansen.

Eenhoorn maken van een zwemnoodle

Het ouderwetse stokpaard krijgt concurrentie van deze geweldige eenhoorn zwem noodles! Een super tof project om deze zomer te knutselen en ook heel leuk als activiteit voor een kinderfeestje bijvoorbeeld. In de video laat ik zien hoe je ze maakt. De zwemnoodles kun je o.a. kopen bij Decathlon.

Zomer schelpdieren knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Mijn kids komen altijd met zakken vol schatten terug van het strand. En daar kun je leuk mee knutselen in de zomer als het een dagje geen strandweer is. Tover ze bijvoorbeeld om in deze schelpdiertjes door er pompoms (o.a. te koop bij Baker Ross) in te plakken.

Verven met ijs

Leuk om te knutselen in de zomer: verven met ijsblokjes

Kinderen zijn gek op knutselen én op ijs. Dus deze verf ijsjes zijn een gegarandeerd succes. Ik zou er alleen niet aan likken! Kijk hier om te zien hoe je ze maakt.

‘Lees ook: Knutselen met verf – 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Zomer zonnetjes met regenboog knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Van deze zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Je maakt ze van halve papieren bordjes en een paar houten knijpers die je geel schildert. Dan teken je er een gezichtje op en tot slot lijm je een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA) aan de onderkant.

Krabbetje van eierdoos

Knutselen met eierdoos - 20 Super leuke ideeën om te maken met je lege eierdozen.

Dit krabbetje maken is leuk maar simpel! Je knipt een eierdopje uit een eierdoos en verft hem rood. Dan plak je er van chenille draad een paar pootjes en knijpers aan en geef je de krab nog een paar ogen.

Katapult van ijsstokjes

Er is geen betere reden om heel veel ijs te eten dan deze katapult van ijsstokjes. Hij werkt echt ge-wel-dig! Je kunt er van alles mee door de huiskamer of tuin laten vliegen. Het lanceerplatform is gemaakt van een wegwerplepel, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon nog een ijsstokje gebruiken en daar de dop van een lege fles opplakken. Check de video om te zien hoe je hem maakt.

Een draak of unicorn van wc rol

Behalve ijsstokjes sparen wij ook altijd wc rollen. Er wordt altijd wel iets van gemaakt of mee verzonnen. Hoe leuk dat zo’n simpel kartonnen rolletje met een beetje fantasie wel 101 verschillende dingen kan zijn. Zoals deze draak of de unicorn in de video. Super leuke zomerknutsels!

‘Lees ook: Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Glas in lood raamhanger

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Deze glas in lood raam hanger van zoutdeeg en kralen is simpel om te maken en het eindresultaat is prachtig. Leuk om de zomerse zonnestralen mee te vangen. Hoe je hem maakt, lees je hier.

IJsjes van foam verf

Knutselen met ijsjes - 12 lekkere, eh... leuke knutselideeën voor de zomer

Met deze 3D verf komt je ijsje pas echt tot leven! Je maakt de verf door scheerschuim en een gelijk deel lijm (gewone huis-, tuin- en keukenlijm) te mengen. Geef je mengsel daarna een kleurtje door er verf of voedingskleurstof aan toe te voegen. Je 3D kunstwerk laat je een nachtje drogen en daarna kun je hem ophangen.

Tropische flamingo knutselen

Knutselen zomer | Meer dan 40 vrolijke zomerknutsels voor kids!

Nog zo’n leuk knutselidee met een papieren bordje! Deze knalroze flamingo maak je door het bordje door de helft te knippen. Uit de ene helft knip je de rand af voor de nek en van het middengedeelte knip je de kop. De nek, het lijf en een gedeelte van de kop schilder je roze en de snavel zwart. Plak dan alles aan elkaar met lijm en geef de flamingo een oog en twee benen in de vorm van oranje stroken papier.

Zoutdeeg ijsjes maken

En tot slot nog een laatste leuk idee om te knutselen in de zomer: zoutdeeg ijsjes! Eerst lekker kleien en verven en daarna kun je er nog mee spelen ook. Je eigen ijssalon, welk kind droomt daar nu niet van! In de video laat ik je zien hoe je ze maakt.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze zomerknutsels. Als je er iets van gaat knutselen deze zomer, dan vinden we het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook of Instagram te posten waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer knutselinspiratie

Behalve deze zomerknutsels vind je op ons blog nog veel meer leuke zomerse activiteiten. Check bijvoorbeeld maar even ons blog ‘50+ leuke spelletjes en activiteiten voor in de zomervakantie‘. Voor al onze andere knutselideeën ga je naar onze rubriek knutselen. En wil je echt helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video.

'Bedankt voor een spektaculair jaar' cadeautje knutselen
Een zaklamp knutselen van papier

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Alie de Hek 20 augustus 2018 at 2:37 pm

    Verf pakt wel op geplastificeerde bordjes en bekers als je een beetje waspoeder oplost en door de verf mengt.
    Altijd handig om te weten toch?

  • Laat een reactie achter