Knutselen zomer – 13 toffe knutselideeën voor in de grote vakantie

18 juli 2018
Knutselen met papier. Maak deze vrolijke zonnetjes met regenboog of één van de andere 9 knutselideeën.

En… Genieten jullie nog van de zomervakantie? Of is de verveling bij de kinderen al toegeslagen? Persoonlijk vind ik het nog steeds heerlijk om ’s ochtends niet te hoeven stressen over onaangeklede kids, boterhammen die onaangetast op ontbijtbordjes blijven liggen en broodtrommels die gevuld moeten worden. En dan de rest van de dag leven onder het motto van ‘Niks moet, alles mag’. Maar eerlijk is eerlijk; ik merk wel dat de uitdaging die school normaal dagelijks biedt weg is. Bij gebrek aan nieuwe leerstof is er een kleuter hier die soms behoorlijk kan klieren. Dus heb ik zelf maar voor wat uitdagende dingen om te doen gezorgd in de vorm van deze 13 toffe zomerse knutsel ideeën. Met de meesten kun je na het maken ook nog spelen. Zo komen we ook de tweede helft van de vakantie gezellig door. Krijgen jullie al zin om te knutselen deze zomer?

13x Knutselen zomer

Flessenboot

zomer, vakantie, kinderen, dingen, doen, activiteiten, knutselen, ijs, stokjes, schelpen, strand, parachute, speelgoed, boot, fles, zeep, shampoo, krijtjes, wasco, racewagen, max, verstappen, dieren, stoepkrijt, bevrorern, maken, vingerpoppetjes, chenille, pijpenragerm puzzel, strijkkralen, ketting, fruit, figuren, peuter, kleuter, kinderen, vermaken, vervelen, partijtje

Bron: Mollymoo.

Maak van je lege shampoo fles een heus piratenschip. Leuk om mee te spelen in het badje in de tuin!

‘Lees ook: 10 Leuke stoepkrijt spelletjes.’

Knutselen zomer: Sponsballen maken

Een leuk en veel makkelijker alternatief voor waterballonnen. Deze vrolijke sponsballen maak je zo en daarna kun je er allerlei leuke waterspelletjes mee doen. Kijk voor nog meer toffe spelletjes met water naar ons blog 12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin.

Ketting van strijkkralen

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: fruit ketting van strijkkralen.

Deze zomerse kettingen van strijkkralen zijn niet alleen heel leuk om te maken, maar ook geweldig om te dragen. En je kunt er eindeloos veel variaties op verzinnen. Zoals een kettinkje van ijs bijvoorbeeld. Hoe ik ze maakte, leg ik hier uit.

Vingerpoppetjes

Van pijpenrager en een viltballetje of pom pom heb je deze vrolijke vingerpoppetjes zo gemaakt. En daarna kunnen de kids er ook nog poppenkastje mee spelen.

‘Lees ook: Knutseltip: Stempelen met groente en fruit.’

Dino eieren van ijs

Deze dino ijs eieren smash is ALTIJD een groot succes. Ik maakte ze door plastic dino’s in gewone ballonnen te stoppen en vulde die voor een klein gedeelte met water totdat ze de vorm van een ei hadden. Daarna heb ik ze laten bevriezen (dat duurde ongeveer een halve dag) en mochten mijn kids ze kapot slaan om de dino weer te bevrijden. Feest!

Schelpdieren

Mijn kids komen altijd met zakken vol schatten terug van het strand. Leuk om mee aan de slag te gaan als het een dagje geen strandweer is. Wat vind je van deze schattige schelpendiertjes die we gemaakt hebben bijvoorbeeld?

‘Lees ook: Recept: zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Verven met ijs

Leuk om te knutselen zomer: verven met ijsblokjes

Kinderen zijn gek op knutselen én op ijs. Dus deze verf ijsjes zijn een gegarandeerd succes. Ik zou er alleen niet aan likken! Kijk hier om te zien hoe je ze maakt. En er staan ook nog een heleboel andere leuke ideeën met verf op ons blog, die vind je hier. Nog meer knutsel inspiratie!

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Parachute knutselen

Laat je speelgoed vliegen met deze zelf gemaakte parachute van een papieren zakdoek. Super simpel, maar hij staat garant voor urenlang speelplezier.

Zonnetjes met regenboog

Knutselen met papier. Maak deze vrolijke zonnetjes met regenboog of één van de andere 9 knutselideeën.

Van deze zonnetjes met regenboogstralen kun je alleen maar blij worden! Je maakt ze van halve papieren bordjes en een paar houten knijpers die je geel schildert. Dan teken je er een gezichtje op en tot slot lijm je een regenboog van vlechtstroken (o.a. te koop bij HEMA of Lobbes) aan de onderkant.

Katapult van ijsstokjes

Dé perfecte katapult maken - Leuk voor kids die dol zijn op propjes schieten

Er is geen betere reden om heel veel ijs te eten dan deze katapult van ijsstokjes. Of voor één van deze andere ideeën die je kunt knutselen met ijsstokjes. Hoe je de katapult maakt, zie je daar ook.

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.’

Een draak of unicorn van wc rol

Als mijn kinderen het laatste velletje wc papier te pakken hebben, verdwijnt de toiletrol vrijwel nooit in de prullenbak. Er wordt altijd wel iets van gemaakt of mee verzonnen. Hoe leuk dat zo’n simpel kartonnen rolletje met een beetje fantasie wel 101 verschillende dingen kan zijn. Zoals deze draak of de unicorn in de video. En hier heb ik nog 14 andere knutselideeën met de wc rol in de hoofdrol verzameld.

Glas in lood raamhanger

glas in lood raamhangers maken. Leuk om cadeau te doen bij het afscheid van juf, aan opa of oma of op vaderdag of moederdag.

Deze glas in lood raam hanger van zoutdeeg en kralen is simpel om te maken, maar het eindresultaat is prachtig. Lek om de zomerse zonnestralen mee te vangen. Hoe je hem maakt, lees je hier.

IJsjes van foam verf

Knutselen met ijsjes - 12 lekkere, eh... leuke knutselideeën voor de zomer

Met deze 3D verf komt je ijsje pas echt tot leven! Je maakt de verf door scheerschuim en een gelijk deel lijm (gewone huis-, tuin- en keukenlijm) te mengen. Geef je mengsel daarna een kleurtje door er verf of voedingskleurstof aan toe te voegen. Je 3D kunstwerk laat je een nachtje drogen en daarna kun je hem ophangen. Kijk hier voor nog meer knutselideeën met het thema ijs.

‘Lees ook: De 10 allerleukste buiten speeltuinen in Nederland.’

Flamingo knutselen zomer

Knutselen met papier. Maak deze toffe flamingo van een kartonnen bordje of één van de andere 9 knutselideeën.

Nog zo’n leuk knutselidee met een papieren bordje! Deze knalroze flamingo maak je door het bordje door de helft te knippen. Uit de ene helft knip je de rand af voor de nek en van het middengedeelte knip je de kop. De nek, het lijf en een gedeelte van de kop schilder je roze en de snavel zwart. (let op: schilder de achterkant van het bordje, op de voorkant zit meestal een geplastificeerd laagje en daar pakt de verf niet goed op.) Plak dan alles aan elkaar met lijm en geef de flamingo een oog en twee benen in de vorm van oranje stroken papier. Wil je nog iets knutselen van papier? Bekijk dan ook nog deze andere ideeën.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn knutselideeën. Als je hiermee gaat knutselen deze zomer vakantie en het eindresultaat deelt op social media, dan zou ik leuk vinden als je dit doet met de hashtag #LLDIY erbij. Dan zie ik jullie creaties ook voorbij komen!

Een fijne zomervakantie nog!

12x De leukste gratis uitjes in héél Nederland
Tips: Vakantie herinneringen bewaren!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Alie de Hek 20 augustus 2018 at 2:37 pm

    Verf pakt wel op geplastificeerde bordjes en bekers als je een beetje waspoeder oplost en door de verf mengt.
    Altijd handig om te weten toch?

  • Laat een reactie achter