(Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!

24 mei 2023
Meer plezier in het koken met deze handige tips!

Vroeger vond ik het heerlijk om uren in de keuken te staan. Lekkere dingen koken, experimenteren met nieuwe recepten; koken was echt leuk. Totdat ons gezin uitgebreid werd met twee kinderen die hun jengel uurtje precies afstemden op het bereiden van de avondmaaltijd. En het jengel uurtje maakte plaats voor zwemles en later andere clubjes waar de kinderen vlak voor of na het eten moeten zijn. Koken is nu een speed activiteit die even snel tussendoor gedaan moet worden. Om na het zweten boven de pannen van het kroost te horen dat ze echt niet van plan zijn om ‘dit’ op te eten. Je begrijpt; de lol is er wel vanaf. Zit jij in hetzelfde schuitje en sta jij ook regelmatig met tegenzin een potje te brouwen? Lees dan deze tips! Dan komt het plezier in het koken vanzelf weer terug!

Maak alleen dingen die je écht lekker vindt

Het is veel leuker om te koken, wanneer je écht iets lekkers maakt. Want je moeite wordt beloond met een heerlijke maaltijd. Dus eet vanaf nu alleen nog maar dingen waar je enthousiast van wordt. Je hebt vast wel een aantal favoriete gerechten. En ook kun je experimenteren met nieuwe recepten voor meer afwisseling. Het internet staat er vol mee! Leuke foodblogs om inspiratie op te doen die ik leuk vind, zijn bijvoorbeeld Uit Pauline’s Keuken, Chicks Love Food of Miljuschka.

Gebruik handige keukenhulpjes

Ook ga je met meer plezier koken wanneer je thuis beschikt over handige keukenhulpjes die het je makkelijker maken. Ik ben bijvoorbeeld enorm blij met mijn kleine keukenmachine of hakmolen, waarin je super snel groente snijdt, sauzen of deeg maakt en meer. En ook de Grohe Red kokend water kraan is een mega aanwinst. Hij bespaart tijd, want kooktijden zijn veel korter. En er komt bovendien gelijk heet water uit een kokend water kraan, waardoor je de hem niet voor niks hoeft te laten lopen. Geen waterverspilling dus! Verder zweer ik bij een goede messenset. Want er is niets frustrerender dan snijden met een bot mes. Het is misschien wat duurder in de aanschaf, maar het snijden gaat zoveel sneller en soepeler. En dat vind ik het waard. Dus investeer in keukenhulpjes die het koken voor jou makkelijker en leuker maken.

Ga food preppen!

Wat mij ook enorm heeft geholpen om weer met plezier te gaan koken, is food of meal preppen. Het betekent, heel simpel gezegd, het vooraf bereiden van je maaltijden of een deel van de maaltijd. Je kookt bijvoorbeeld op zondag of verspreid over een paar dagen voor de rest van de week. Of alleen voor de dagen dat er weinig tijd is om te koken. Het eten doe je in bakjes en zet je in de koelkast of vriezer totdat je het nodig hebt. Een ideale oplossing als je op sommige dagen niet veel tijd hebt om te koken, maar wel een volwaardige en gezonde maaltijd aan je gezin wil voorschotelen. Je hoeft de geprepte maaltijd namelijk alleen maar op te warmen en dat kost veel minder tijd en stress.

‘Lees ook: Vega bbq recepten om je vingers bij af te likken.’

Zet een podcast op

Koken wordt ook weer leuk als je het gezellig voor jezelf maakt. Bij ons is het kookmoment gelijk het schermtijd moment van de kinderen, dus die zijn daarmee meestal wel zoet waardoor ik een momentje voor mezelf kan creëren. Je kunt lekkere muziek opzetten. Of samen met je partner koken, dan heb je gelijk een moment om bij te kletsen en kun je de taken verdelen. En ik vind het ook een fijn moment om een inspirerende podcast te luisteren.

Koken met plezier in een opgeruimde keuken

En de laatste tip om weer (of meer!) plezier te krijgen in het koken, is; zorg voor een opgeruimde keuken. Ze zeggen niet voor niets ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. En die vlieger gaat ook op voor de culinaire ruimte. Je hoeft veel minder na te denken over de bereiding van je maaltijd en ook scheelt het je spullen zoeken als de vuile vaat of lege verpakkingen niet meer op het aanrecht staan. Dus houd het aanrechtblad leeg en je keukenlades netjes, dan wordt koken makkelijker en efficiënter.

Dit waren onze tips! We zijn ook heel erg benieuwd naar wat jij doet om met plezier te (blijven) koken? Dus heb je zelf nog een leuke aanvullende tip, deel die dan vooral hieronder in een reactie. Wij vinden dat koken leuk moet zijn! Want als je met plezier kookt, geniet je ook veel meer van het eindresultaat.

Smakelijk eten!

Zo koop je de beste en meest betrouwbare occasions
Welk lichaamstype heb ik? Ontdek het hier!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter