Koningsdag spelletjes | De leukste spellen & activiteiten voor Koningsdag

23 april 2022

Op Koningsdag laten wij Nederlanders ieder jaar zien dat we wel een feestje kunnen bouwen. Heel Nederland kleurt oranje, er is kermis, vrijmarkt, er zijn dansfeestjes en óveral is het gezellig op straat. Allemaal aan de oranje tompoucen, héérlijk! En met onze geweldige Koningsdag spelletjes en activiteiten wordt jouw Koningsdag nóg leuker. Wij hebben namelijk super veel originele tips en ideeën voor je op een rij gezet. Dus trek je oranje outfit maar alvast uit de kast, want ook Koningsdag 2023 gaan we weer rocken!

De leukste spelletjes & activiteiten voor Koningsdag 2023

#1 Ga geld verdienen op de vrijmarkt

Een leuk spelletje voor op de vrijmarkt op Koningsdag is de levende fruitmachine.

Met Koningsdag is het heerlijk om over vrijmarkten te struinen. Op zoek naar afdankertjes van een ander waar jij nog heel blij van wordt. En behalve kraampjes en kleedjes met tweedehands spullen, vind je er ook mensen & kinderen die er op een andere manier een extra zakcentje aan proberen te verdienen. Door muziek te maken, zelf gemaakte hapjes te verkopen, leuke Koningsdag spelletjes te organiseren etcetera. Dit is ook een superleuke activiteit voor Koningsdag. En om je aan wat leuke inspiratie te helpen, hebben wij hier allemaal super originele ideeën op een rij gezet hoe je geld kunt verdienen met Koningsdag. Zoals – onze persoonlijke favoriet! – met een levende fruitmachine!

‘Lees ook: Een heleboel leuke kleurplaten voor Koningsdag (gratis downloaden!)

#2 Organiseer je eigen Koningsdag parade

Ieder jaar op 27 april trekt een plaats in Nederland alle toeters en bellen uit de kast om er voor Koning Willem-Alexander een onvergetelijke verjaardag van te maken. De Koninklijke Familie begint Koningsdag met een feestelijke parade door het centrum met onderweg allerlei spelletjes, optredens en andere activiteiten. Nee, de verjaardag van onze Koning is bepaald geen kringverjaardag. Kun je zelf ook niet stilzitten? Organiseer dan je eigen Koningsdag parade, met je gezin of met de buurtjes. Iedereen moet een optreden bedenken en voorbereiden. En daarna gaan jullie als Koninklijke familie langs alle acts. Of je bouwt een podium in de straat. Zo voelt het dus om een jarige Koning te zijn.

#3 Maak een vlag voor de Koning

Met Koningsdag mag de vlag uit en deze vlaggetjes van papier zijn dan natuurlijk ook heel leuk om te knutselen. Je kunt een 3D vlag maken of een vlaggetje vlechten, in de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe dat moet.

#4 Volg het bezoek van de Koninklijke familie in Rotterdam

Ieder jaar viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in een andere plaats. En dit jaar gaat de koninklijke familie naar Rotterdam, de creatieve hoofdstad van Nederland. Het programma start met een wandeling op het Afrikaanderplein. En vanaf daar loopt de koning over de Pretorialaan naar Maashaven. Daar stapt de familie op een watertaxi. Die vaart het Oranje gezelschap langs de ss Rotterdam, Hotel New York en daarna onder de Erasmusbrug door naar de Leuvehaven. En ze stappen uit bij het Maritiem Museum. Tot slot gaat de route te voet verder over de Blaak richting de Markthal waar het programma eindigt. Onderweg is er een uitgebreid programma met dansers, muzikanten, sporters en nog veel meer. En alles is live te volgen via de NOS en het is altijd leuk om even een glimp van de jarige op te vangen. Of – nog leuker – je gaat zelf naar Rotown!

#5 Speel oud Hollandse Koningsdag spelletjes

Wat ook leuk is om te doen op Koningsdag, is een oud Hollandse spelletjes dag organiseren bij jullie thuis of in de buurt. Spijkerpoepen, koekhappen, elastieken, sjoelen… Toen waren ze al heel leuk, maar ook nu vallen deze gouwe ouwe spelletjes nog steeds enorm in de smaak bij kinderen én volwassen. Hier vind je meer dan 25 leuke oud Hollandse spelletjes ter inspiratie, sommigen met een leuk en origineel hedendaags sausje.

#6 Ontdek Oranje feestjes bij jou in de buurt

Oranjeverenigingen door heel Nederland doen hun best om er voor de rest van Nederland ook een gezellig feestje van te maken. De lokale oud Hollandse kermis met skelterbaan, springkussen etcetera, de podia met spetterende live optredens, de vrijmarkten en nog veel meer; het wordt vaak allemaal georganiseerd door je plaatselijke Oranjevereniging. En de leukste feestjes vier je dichtbij huis, waar je allemaal vrienden en bekenden tegen het lijf loopt. Wil je weten wat er bij jou in de buurt te doen is? Kijk dan op de website van de Oranjebond. Of zoek op internet naar het programma van de Oranjevereniging in jouw woonplaats.

#7 Ga knutselen voor Koningsdag 2023

Knutselen is ook een leuke activiteit voor Koningsdag 2023. Maak bijvoorbeeld je eigen versiering door een slinger met rood, wit, blauwe vlaggetjes te maken, knutsel een oranje wuppie, een armbandje, kroon, eigen gouden koets of deze toffe leeuw. Je vindt al deze en nog veel meer leuke knutselideeën in ons blog ‘Knutselen voor Koningsdag‘.

#8 Maak een oranje selfie

Geld verdienen op Koningsdag - 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt. Zoals vlaggetjes schminken.

Leuk ter herinnering aan Koningsdag; maak zodra iedereen in het gezin zijn oranje outfit aan heeft en lekker in Koningsdag stemming is een komische foto. Stuur hem op naar iedereen die je kent of post hem op je social media, zodat je ook anderen kunt aansteken met jullie oranjekoorts. #koningsdag2023. Misschien wordt het wel een jaarlijks terugkerende traditie. Super leuk toch! Dus trek je meest vrolijke, grappige of gekke oranje outfit aan, schmink vlaggetjes op je wangen en zet een kroon op je hoofd. Geen oranje meer in de kast? Kijk dan eens op de website van HEMA of bij Fun-en-feest.nl. Daar slaag je zeker!

#9 Optreden voor ouderen

Tijdens de Corona periode ontstond het idee onder verschillende muzikale artiesten om op te treden voor ouderen in verzorgingshuizen. Met leuk gevolg! Want door heel Nederland gaven bekende en minder bekende artiesten hier gehoor aan. Maar ook nu nog maak je daar een heleboel ouderen blij mee. Ook als je minder bekend maar wel heel muzikaal bent, kun je dit natuurlijk doen. Dus speel je een instrument of kun je leuk zingen? Ga dan naar een verzorgingstehuis in de buurt en geef daar een spetterend optreden.

#10 Oranje donuts maken

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Op Koningsdag mag je best een beetje snaaien! Scoor zeker een zuurstok of suikerspin op de kermis, want hoe vaak per jaar staat die er nou?! En je kunt zelf ook de keuken in duiken om leuke en lekkere Koningsdag hapjes te maken. Zoals deze oranje donuts. Hier kun je stap voor stap zien hoe je dat doet.

#11 Maak een stoepkrijt tekening voor Koningsdag

Koningsdag spelletjes | De leukste spellen & activiteiten voor Koningsdag!

Ook een gevolg van de corona crisis; heel Nederland is weer aan het stoepkrijten geslagen. En dat blijft leuk! Dus maak voor Koningsdag 2023 een mooie stoepkrijt tekening in thema of maak een stoepkrijt selfie. En het is ook leuk om een stoepkrijttekening te maken bij een ander voor de deur. Wedden dat ze verrast zullen zijn door je leuke krijt kunstwerk?! Voor stoepkrijt inspiratie, kun je ook nog even ons blog stoepkrijt spelletjes en activiteiten checken.

#12 Bouw je eigen kasteel met lege dozen

Ook een leuke activiteit voor Koningsdag; doe alsof je één dag zelf koning bent en bouw je eigen kasteel met kleden en lege dozen in de huiskamer of achtertuin. En als hij af is, kun je erin picknicken met je zelf gemaakte Koningsdag hapjes.

#13 Maak een raamtekening

Koningsdag spelletjes | De leukste spellen & activiteiten voor Koningsdag!

Wil je aan iedereen laten zien dat je een fanatiek Koningsdag vierder bent, maak dan een toffe raamtekening. Die kun je zelf bedenken of je print een patroon voor een raamtekening uit. Op de website van Edding vind je bijvoorbeeld heel veel verschillende leuke printables voor op je raam die je gratis kunt downloaden. In Koningsdag thema maar ook mooie quotes of raam spelletjes. En heb je geen krijtstiften in huis, dan kun je natuurlijk ook gewoon een mooie Koningsdag tekening maken en die op je raam hangen.

#14 Maak een oranje fiets(op)tocht

Ook leuk; versier je fiets, step of skelter met rood, wit, blauw slingers en oranje linten en ballonnen en fiets ermee door de buurt terwijl je je bel laat horen voor de jarige koning. Misschien willen andere kinderen ook wel meedoen en ontstaat er een lange oranje fietsoptocht.

#15 Maak oranje tompoezen

Zelf tompouce maken | Hét lekkerste recept voor roze óf oranje tompoezen!

Koningsdag food numero uno is natuurlijk de oranje tompouce en mag daarom ook niet op jullie Koningsdag feestje ontbreken. Koop ze bij de banketbakker, bestel ze bij de HEMA of maak ze zelf, want dat is namelijk ook heel erg leuk. Het recept vind je hier.

#16 Proost op de koning

En wat zingen we als er iemand jarig is (naast lang-zal-hij-leven)? Precies! “Daar moet op gedronken worden, hi ha ho!”. Dus onze laatste tip in dit rijtje Koningsdag spelletjes en activiteiten is; proost op de koning. Maak je eigen oranje cocktail, een Aperol Spritz of neem gewoon een biertje. En voor de kinderen kun je een glas oranje limonade inschenken of samen oranje mocktails maken. Proost! Op Koningsdag 2023!

Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk
Paaseieren speurtocht met QR codes | Een geweldige paasactiviteit voor kids

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reply Henkie 27 april 2020 at 11:39 am

  Heel leuk

 • Reply sterre 28 april 2020 at 9:49 am

  bedankt voor de tipt

 • Reply M.j.kerremans 15 juni 2021 at 5:14 pm

  Heel leuk ❤️❤️❤️❤️

 • Reply M.j.kerremans 15 juni 2021 at 5:14 pm

  Heel leuk en super tof

 • Reply marius 23 september 2023 at 4:33 pm

  hallo hier marius doet graag mee

  daar op koninsgdag waar is dat en hoe kom ik daar

  is het te bereiken openbaar vervoer daar heen ??

  ik kom heel erg graag 2024

  koningsdag daar bij juli graag hoor ik van juli daar zo is er ook hulp als dat handig uit komt daar door dames ???

  als ik dara op koningsdag ben !!!!!!!!!!

  geliefste hie r marius ik kom heel dol graga daar heen

  grtz

  marius hier

 • Reply marius 24 september 2023 at 8:37 pm

  hallo hier marius ik hoor maar niks is er wel iemand hier via reactie s

  graga hoor ik wat van juli daar hoop ik snel wat

  graag mee doen koningsdag 2024

 • Reply marius 9 april 2024 at 5:26 pm

  hallo hier marius ik wil nog wat horen van juli daar
  graag hoor ik meer of er dames zijn die kunenn helpen met

  dingen iets wat ik moielijke vind maar

  hulp is wel handiog als juli dames heben daar

  grtz

  marius

 • Laat een reactie achter