Koningsdag 2020 – Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt

24 april 2020

Koningsdag 2020 – de thuiseditie…. helaas, het is niet anders. Máár om er toch een toffe dag van te maken, hebben wij super leuke tips, spelletjes & activiteiten voor je op een rij gezet. Dus trek alvast je oranje outfit uit de kast, want ook deze Koningsdag gaan we gewoon rocken!

Toffe tips voor Koningsdag 2020 – de thuiseditie

#1 Trek je oranje outfit aan

Geld verdienen op Koningsdag - 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt. Zoals vlaggetjes schminken.

Thuiseditie of niet, het blijft Koningsdag! Dus trek gewoon je meest vrolijke, grappige of gekke oranje outfit aan, schmink vlaggetjes op je wangen en zet een kroon op je hoofd. Zo kom je vanzelf in Koningsdag stemming. Geen oranje meer in de kast? Kijk dan eens op de website van HEMA. Daar slaag je zeker!

#2 Zing mee met het Wilhelmus

Ook de Oranjebond baalt dat Koningsdag 2020 niet doorgaat en daarom bedachten ze een alternatief programma; Woningsdag. En dat begint om 9:45 uur met het luiden van de klokken in heel Nederland en daarna vragen ze iedereen om het Wilhelmus te zingen. Dus zet je raam of voordeur open en zing mee!

#3 Treed op voor héél Nederland

Verkoop jij normaal cupcakes op de vrijmarkt, doe jij een quiz of treed je op met je gitaar? Dat kan nog steeds! Alleen doe je dat dit jaar thuis en maak je er een video van die je upload op Koningsdagthuis.nl. Zo kan de rest van héél Nederland je zien. En ook kun je er naar de bijdragen van anderen kijken en wellicht nieuwe ideeën opdoen. Er staan al verschillende video’s met Koningsdag activiteiten op de website, van bekende Nederlanders als André Kuipers en NikkieTutorials en ook van minder bekenden. Super leuk!

#4 Speel oud Hollandse spelletjes

25+ Oud Hollandse spelletjes - De leukste spellen van vroeger die ook nu nog heel leuk zijn voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, spelletjesdag of op Koningsdag!

Organiseer een oud Hollandse spelletjesdag bij jullie thuis. Net zoals de Koninklijke Familie normaal ieder jaar ook altijd doet op Koningsdag tijdens hun bezoek aan een gemeente in Nederland. Spijkerpoepen, koekhappen, elastieken, sjoelen… Toen waren ze al heel leuk. Maar ook nu zijn deze gouwe ouwe spelletjes nog steeds heel erg leuk om met kinderen te doen. Hier vind je meer dan 25 leuke oud Hollandse spelletjes, hier en daar met een hedendaags sausje.

#5 Maak een oranje fiets(op)tocht

Versier je fiets, step of skelter met rood, wit, blauw slingers en oranje linten en ballonnen en fiets ermee door de buurt terwijl je je bel laat horen voor de jarige koning. Misschien willen andere kinderen ook wel meedoen en ontstaat er een oranje fietsoptocht.

#6 Ga knutselen voor Koningsdag 2020

Knutselen is ook een leuke activiteit voor Koningsdag 2020. Maak bijvoorbeeld je eigen versiering door een slinger met rood, wit, blauwe vlaggetjes te maken, knutsel een oranje wuppie, een armbandje, tulp of deze toffe leeuw. Je vindt al deze en nog veel meer leuke knutselideeën in ons blog ‘Knutselen voor Koningsdag‘.

#7 Optreden voor ouderen

Ali B kwam met het idee om op te treden voor ouderen in verzorgingshuizen. Met leuk gevolg! Tussen 15:00-16:00 uur zullen allerlei artiesten en muzikanten hier gehoor aan geven. Maar ook als je minder bekend maar wel heel muzikaal bent, kun je natuurlijk meedoen. Dus speel je een instrument of kun je heel goed zingen? Ga dan naar een verzorgingstehuis in de buurt en geef voor de deur een spetterend optreden. Daar maak je een heleboel ouderen blij mee!

#8 Oranje donuts maken

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Op Koningsdag mag je best een beetje snaaien! Helaas geen zuurstok of suikerspin van de kermis. Maar je kunt wel zelf de keuken in duiken om leuke en lekkere Koningsdag hapjes te maken. Zoals deze oranje donuts. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je dat doet.

#9 Organiseer je eigen Koningsdag parade

Behalve oud Hollandse spelletjes zijn er voor de Koninklijke Familie normaal gesproken ook optredens op de Koningsdag parade. Organiseer je eigen Koningsdag parade thuis; iedereen in het gezin moet een optreden bedenken en voorbereiden. En daarna gaan jullie als Koninklijk gezin langs alle acts in de verschillende slaapkamers.

#10 Maak een stoepkrijt tekening voor Koningsdag

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Heel Nederland is dankzij de corona crisis weer aan het stoepkrijten geslagen. En daar heeft de Nederlandse stoepkrijtchallenge handig op ingehaakt. Zij roepen iedereen in Nederland op om stoepkrijttekeningen in Koningsdag thema te maken voor mensen die het op dit moment moeilijk hebben, eenzaam zijn of het op een andere manier verdienen. Kijk hier voor meer info.

#11 Bouw je eigen kasteel met lege dozen

Ook leuk om te doen; doe alsof je één dag zelf koning bent en bouw je eigen kasteel met kleden en lege dozen in de huiskamer of achtertuin. En als hij af is, kun je erin picknicken met je zelf gemaakte Koningsdag hapjes.

Het officiële Woningsdag programma van de Oranjebond
9:45 uur – De klokken worden geluid in heel Nederland.
10:00 uur – Iedereen zingt het Wilhelmus.
10:10 uur – De NOS blikt terug op voorgaande Koningsdagen.
15.00 – 16:00 uur – Muzikanten en artiesten treden op bij ouderen.
16:00 uur – Nationale toost; we heffen met zijn allen tegelijk thuis het glas voor onze jarige koning.
19:00 uur – De NOS heeft een speciale uitzending waarin ze laat zien hoe Nederland deze bijzondere Koningsdag gevierd heeft.

#12 Maak een raamtekening

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Ook een leuke manier om te laten zien dat je ook thuis Koningsdag 2020 viert, is door het maken van een toffe raamtekening. Die kun je zelf bedenken of je print een patroon voor een raamtekening uit. Op de website van Edding vind je heel veel verschillende leuke printables voor op je raam die je gratis kunt downloaden. In Koningsdag thema, maar ook mooie quotes voor in deze corona tijd of raamspelletjes die je kunt spelen met je raamvisite. En heb je geen krijtstiften in huis, dan kun je natuurlijk ook gewoon een mooie Koningsdag tekening maken en die op je raam hangen.

#13 Maak een oranje selfie

Als je het hele gezin eenmaal in oranje outfit is en in lekkere Koningsdag stemming, leg dan de herinnering vast door lekker gek met elkaar op de foto te gaan. Stuur hem op naar iedereen die je kent en post hem op je social media kanalen, zodat je ook anderen kunt aansteken met jullie oranjekoorts. #koningsdag2020thuiseditie

#14 Maak oranje tompoezen

Zelf tompouce maken | Hét lekkerste recept voor roze óf oranje tompoezen!

Koningsdag food numero uno is natuurlijk de oranje tompouce en mag daarom ook niet op jullie thuisfeestje ontbreken. Koop ze bij de banketbakker, bestel ze bij de HEMA of maak ze zelf, want dat is namelijk ook heel erg leuk. Het recept vind je hier.

#15 Proost op de koning

Om 16:00 uur staat de nationale proost op het programma van de Oranjebond. In heel Nederland heffen we tegelijk het glas op de jarige koning. Voor de kinderen kun je hiervoor een glas oranje limo inschenken of samen oranje mocktails maken. Proost! Op Koningsdag 2020 – de thuiseditie!

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.
De leukste strijkkralen figuren & knutselsets
25+ Oud Hollandse spelletjes die ook nu nog geweldig zijn

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Henkie 27 april 2020 at 11:39 am

    Heel leuk

  • Reply sterre 28 april 2020 at 9:49 am

    bedankt voor de tipt

  • Laat een reactie achter