Koningsdag 2021 | Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt

23 april 2021

Koningsdag 2021 – zonder vrijmarkt, kermis en grote feesten voor het tweede jaar op een rij…. helaas, het is niet anders. Máár om er toch een toffe dag van te maken, hebben wij super leuke tips, spelletjes & activiteiten voor je op een rij gezet. Dus trek alvast je oranje outfit uit de kast, want ook deze Koningsdag gaan we gewoon rocken!

Toffe tips voor Koningsdag 2021 – de thuiseditie

#1 Trek je oranje outfit aan

Geld verdienen op Koningsdag - 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt. Zoals vlaggetjes schminken.

Thuiseditie of niet, het blijft Koningsdag! Dus trek gewoon je meest vrolijke, grappige of gekke oranje outfit aan, schmink vlaggetjes op je wangen en zet een kroon op je hoofd. Zo kom je vanzelf in Koningsdag stemming. Geen oranje meer in de kast? Kijk dan eens op de website van HEMA. Daar slaag je zeker!

#2 Zing mee met het Wilhelmus

Ook de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen baalt dat Koningsdag 2021 niet doorgaat en daarom bedachten ze een alternatief programma. Iedereen wordt gevraagd om de vlag uit te hangen. En om 9:30 uur klinken op tientallen beiaards door heel Nederland bekende Nederlandse liederen en het nummer ‘Zij aan zij’ van Kinderen voor Kinderen. En aansluitend van 9:55 – 10:00 uur zullen de kerkklokken in heel Nederland luiden en roept de Oranjebond iedereen op om het Wilhelmus te zingen. Dus zet je raam of voordeur om 10 uur open en zing mee!

#3 Kinderprogramma

En onder het motto #oranjebuiten nodigt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen alle kinderen uit om lekker buiten te komen spelen. Samen met Jantje Beton, Scouting Nederland en nog wat andere organisaties initiëren zij verschillende kinderprogramma’s, spelletjes en activiteiten voor Koningsdag die je thuis met je eigen gezin of andere kinderen uit de buurt kunt doen. Ook openen beheerde speeltuinen hun deuren voor kinderen. Hier kun je het volledige programma vinden. En ook vind je op ons blog een heleboel super leuk buitenactiviteiten en spelletjes.

#4 Speel oud Hollandse spelletjes

25+ Oud Hollandse spelletjes - De leukste spellen van vroeger die ook nu nog heel leuk zijn voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, spelletjesdag of op Koningsdag!

Wat ook leuk is om te doen, is een oud Hollandse spelletjesdag organiseren bij jullie thuis of in de buurt. Net zoals de Koninklijke Familie normaal ieder jaar ook altijd doet op Koningsdag tijdens hun bezoek aan een gemeente in Nederland. Spijkerpoepen, koekhappen, elastieken, sjoelen… Toen waren ze al heel leuk. Maar ook nu zijn deze gouwe ouwe spelletjes nog steeds heel erg leuk om met kinderen te doen. Hier vind je meer dan 25 leuke oud Hollandse spelletjes, hier en daar met een hedendaags sausje.

#5 Volg het bezoek van de koninklijke familie in Eindhoven

Vorig jaar vierde koning Willem-Alexander zijn verjaardag thuis. Maar dit jaar neemt de koninklijke familie ons weer mee op pad; naar Eindhoven. De dag wordt om 11.00 uur geopend met een karavaan van oude en nieuwe auto’s. Koning Willem-Alexander rijdt voorop in een oude DAF. Koningin Máxima volgt in een hightech Lightyear. De prinsessen rijden ook mee in de autostoet. Na de rit loopt het koninklijk gezin door een digitale selfie-straat naar het water. En op dat water bevindt zich een groot podium waar een spectaculaire verrassingsact te zien zal zijn. Daarna neemt de familie plaats in een studio waar tot 13:00 uur een veelzijdig en interactief programma volgt waar je thuis vanaf de bank ook aan mee kunt doen. Alles is live te volgen via de NOS en via www.koningsdageindhoven.nl.

#6 Maak een oranje fiets(op)tocht

Ook leuk; versier je fiets, step of skelter met rood, wit, blauw slingers en oranje linten en ballonnen en fiets ermee door de buurt terwijl je je bel laat horen voor de jarige koning. Misschien willen andere kinderen ook wel meedoen en ontstaat er een oranje fietsoptocht.

#7 Ga knutselen voor Koningsdag 2021

Knutselen is ook een leuke activiteit voor Koningsdag 2021. Maak bijvoorbeeld je eigen versiering door een slinger met rood, wit, blauwe vlaggetjes te maken, knutsel een oranje wuppie, een armbandje, tulp of deze toffe leeuw. Je vindt al deze en nog veel meer leuke knutselideeën in ons blog ‘Knutselen voor Koningsdag‘.

#8 Optreden voor ouderen

Ali B kwam vorig jaar met het idee om op te treden voor ouderen in verzorgingshuizen. Met leuk gevolg! Want allerlei artiesten en muzikanten gaven hier gehoor aan. Maar ook als je minder bekend maar wel heel muzikaal bent, kun je dit natuurlijk doen. Ook dit jaar. Dus speel je een instrument of kun je heel goed zingen? Ga dan naar een verzorgingstehuis in de buurt en geef voor de deur een spetterend optreden. Daar maak je een heleboel ouderen blij mee!

#9 Oranje donuts maken

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Op Koningsdag mag je best een beetje snaaien! Helaas geen zuurstok of suikerspin van de kermis. Maar je kunt wel zelf de keuken in duiken om leuke en lekkere Koningsdag hapjes te maken. Zoals deze oranje donuts. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je dat doet.

#10 Organiseer je eigen Koningsdag parade

Behalve oud Hollandse spelletjes zijn er voor de Koninklijke Familie normaal gesproken ook optredens op de Koningsdag parade. Organiseer je eigen Koningsdag parade thuis; iedereen in het gezin moet een optreden bedenken en voorbereiden. En daarna gaan jullie als Koninklijk gezin langs alle acts in de verschillende slaapkamers.

#11 Maak een stoepkrijt tekening voor Koningsdag

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Heel Nederland is dankzij de corona crisis weer aan het stoepkrijten geslagen. En dat blijft leuk! Dus maak voor Koningsdag 2021 een mooie stoepkrijt tekening in thema of maak een stoepkrijt selfie. En het is ook leuk om een stoepkrijttekening te maken voor een ander; familie die je nu minder ziet, mensen die eenzaam hebben of het om een andere reden verdienen. Krijt iets moois voor hun deur op de stoep. Wedden dat ze verrast zijn door de leuke krijt boodschap?! Voor stoepkrijt inspiratie, kun je ons blog stoepkrijt spelletjes en activiteiten checken.

#12 Bouw je eigen kasteel met lege dozen

Ook leuk om te doen; doe alsof je één dag zelf koning bent en bouw je eigen kasteel met kleden en lege dozen in de huiskamer of achtertuin. En als hij af is, kun je erin picknicken met je zelf gemaakte Koningsdag hapjes.

Het officiële programma van Koningsdag 2021
06:23 uur – Vanaf dit moment – zonsopgang – mag iedereen de vlag uithangen.
10:00 uur – Iedereen zingt het Wilhelmus.
10:00 uur – Kinderen worden opgeroepen om lekker buiten te spelen.
11:00 – 13:00 uur – Volg het bezoek van de Koninklijke familie in Eindhoven.
16.15 – 17:50 uur – Schakel de tv weer in voor de ‘Max Koningsdag’ uitzending vanuit Paleis Soestdijk met als hoogtepunt de nationale toost om 16:30 uur.
16:30 uur – Nationale toost; we heffen met zijn allen thuis tegelijk het glas voor onze jarige koning.
20:00 uur – The Streamers, een gelegenheidsband van verschillende bekende zangers en zangeressen zoals Guus Meeuwis, Davina Michelle, Rolf Sanchez, Kraantje Pappie, Snelle Nick en Simon en Maan, sluiten Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk af met een concert dat live te volgen is via www.thelivestreamers.nl. Je moet alleen wel even van te voren een gratis kaartje bestellen via de website.

#13 Maak een raamtekening

Koningsdag 2020 - Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.

Ook een leuke manier om te laten zien dat je ook thuis Koningsdag 2021 viert, is door het maken van een toffe raamtekening. Die kun je zelf bedenken of je print een patroon voor een raamtekening uit. Op de website van Edding vind je heel veel verschillende leuke printables voor op je raam die je gratis kunt downloaden. In Koningsdag thema, maar ook mooie quotes voor in deze corona tijd of raamspelletjes die je kunt spelen met je raamvisite. En heb je geen krijtstiften in huis, dan kun je natuurlijk ook gewoon een mooie Koningsdag tekening maken en die op je raam hangen.

#14 Maak een oranje selfie

Als je het hele gezin eenmaal in oranje outfit is en in lekkere Koningsdag stemming, leg dan de herinnering vast door lekker gek met elkaar op de foto te gaan. Stuur hem op naar iedereen die je kent en post hem op je social media kanalen, zodat je ook anderen kunt aansteken met jullie oranjekoorts. #koningsdag2021

#15 Maak oranje tompoezen

Zelf tompouce maken | Hét lekkerste recept voor roze óf oranje tompoezen!

Koningsdag food numero uno is natuurlijk de oranje tompouce en mag daarom ook niet op jullie thuisfeestje ontbreken. Koop ze bij de banketbakker, bestel ze bij de HEMA of maak ze zelf, want dat is namelijk ook heel erg leuk. Het recept vind je hier.

#16 Proost op de koning

Om 16:30 uur staat de nationale proost op het programma van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen. In heel Nederland heffen we tegelijk het glas op de jarige koning. Voor de kinderen kun je hiervoor een glas oranje limo inschenken of samen oranje mocktails maken. Proost! Op Koningsdag 2021!

17 x Het leukste buitenspeelgoed voor in de tuin
Schimmenspel | Toffe tips & ideeën voor het maken van een schaduwspel

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Henkie 27 april 2020 at 11:39 am

  Heel leuk

 • Reply sterre 28 april 2020 at 9:49 am

  bedankt voor de tipt

 • Reply M.j.kerremans 15 juni 2021 at 5:14 pm

  Heel leuk ❤️❤️❤️❤️

 • Reply M.j.kerremans 15 juni 2021 at 5:14 pm

  Heel leuk en super tof

 • Laat een reactie achter