Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

22 april 2021
Oranje boven! Dé lekkerste Koningsdag hapjes.

Hoera! Het is bijna Koningsdag. En daar horen lekkere Koningsdag hapjes bij. Deze rood-wit-blauw recepten en oranje hapjes zijn dé perfecte fingerfood voor het oranje feest. Zoals oranje fudge, rood wit blauw spiesjes, echte Hollandse bitterballen en natuurlijk de oranje tompouce plus nog veel meer lekkere recepten. Leuk om te verkopen op de vrijmarkt of natuurlijk om gewoon lekker zelf op te eten!

17 Koningsdag hapjes

Het nummer 1 Koningsdag hapje: de oranje tompouce

Zelf tompouce maken | Hét lekkerste recept voor roze óf oranje tompoezen!

Het nummer één Koningsdag hapje is absoluut de oranje tompouce. Die gaan als warme broodjes over de toonbank in deze periode. Maar het is ook super leuk om ze eens zelf te maken. Het recept om zelf tompouce te maken vind je hier op ons blog.

‘Lees ook: 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.’

Oranje koeken

Yum, deze oranje koeken zijn de oranje variant op de roze glacé koeken. Mierzoet, maar zó lekker. En ook nog eens heel makkelijk om te maken, ook met kids samen. In de video zie je hoe dat moet.

Rood-wit-blauw spiesjes

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Iets gezondere Koningsdag hapjes zijn deze leuke rood-wit-blauw spiezen. Je prikt een aardbei of wat frambozen, een marshmallow en wat blauwe bessen aan een saté prikker. De prikker kun je eventueel nog versieren door een oranje vlaggetje van papier op het uiteinde te plakken. Serveer de spiesjes bijvoorbeeld door ze in halve sinaasappels te prikken.

Oranje fudge

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Deze oranje fudge is gevaarlijk lekker; je kunt je flink misselijk aan deze hapjes eten. Dus stop niet teveel brokken achter elkaar in je mond. Het maken van deze Koningsdag lekkernij is trouwens mega simpel en je bent snel klaar. Je smelt 400 gram witte chocolade met een blikje gecondenseerde melk (397 gram) au-bain-marie. Roer er een klein beetje oranje voedingskleurstof doorheen. Ik gebruik altijd een gel, die zijn geconcentreerder en daarom heb je er maar een drupje van nodig. Daarna stort je het in een bakje of blik bekleed met bakpapier en strooi je er eventueel nog wat sprinkler op. En dan laat je het in een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd de fudge in brokken en je kunt de oranje hapjes uitdelen.

Worstenbrood hapjes voor Koningsdag

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Er gaat niets boven worstenbroodjes met Koningsdag! Simpel, maar zowel kinderen als volwassenen vinden ze heerlijk. En door ze in de vorm van een kroon te leggen, zijn ze ook nog eens helemaal in thema. Je maakt deze worstenbroodjes door 7 velletjes bladerdeeg te ontdooien en in drie gelijke repen te snijden. Dan wikkel je ze om een cocktail worstje heen en plak je ze in de juiste vorm aan elkaar op een bakplaat. Als de kroon af is, smeer je hem in met een losgeklopt eigeel. En daarna bak je hem in zo’n 20 – 25 minuten gaar in de oven (200 graden).

Oranje gebak maken

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag!

Van buiten lijkt dit een gewone cake. Maar als je hem open snijdt, komt er ineens een oranje kroon tevoorschijn. Surprise gebak voor Koningsdag! Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is helemaal niet zo moeilijk om deze cake te maken. Hier laat ik stap voor stap zien hoe je dat doet. En de uitsteker van de kroon die je erbij nodig hebt, kun je o.a. kopen bij Bol.com.

‘Lees ook: Koningsdag 2021 – Leuke spelletjes & activiteiten waarmee het tóch een feestje wordt.’

Koningsdag whoopies

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Dit is ook super leuk Koningsdag gebak om te maken. Het zijn whoopies, ken je die? Alleen de naam is al leuk! Het zijn cake koekjes die ik voor de gelegenheid rood en blauw gekleurd heb, met crème ertussen. Super lekker! Je maakt ze door 100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) te mengen met 100 gram witte basterdsuiker. Daarna klop je er 2 eieren (kamertemperatuur) door en tot slot 100 gram zelfrijzend bakmeel. Verdeel het beslag in tweeën en kleur de ene helft met een beetje rode en de andere helft met een beetje blauwe voedingskleurstof. Dan schep je hoopjes beslag op een bakplaat met bakpapier. Laat er voldoende ruimte tussen zitten, want het beslag zal uitlopen tot ronde, platte koeken. Bak de cakekoeken in 15 minuten gaar met de oven op 160 graden. Ondertussen maak je de botercrème door 150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) te mengen met 150 gram poedersuiker, een halve theelepel vanille extract en een eetlepel heet water. Als de koekjes afgekoeld zijn, schep je er een laagje crème op en klap je er een ander koekje bovenop. Voila, echte Koningsdag whoopies!

Gezonde Koningsdag hapjes; Rauwkost tulpjes met kaas

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Andere leuke én gezonde oranje hapjes zijn deze tulpjes van rauwkost met een blokje kaas. Hollandser kan bijna niet. De tulpen snijd je van plakjes wortel en uit paprika’s en steek je op een prikkertje. Schuif er een half schijfje komkommer bij en steek de bloemen in een blokje kaas. Dit ziet er toch super leuk uit?!

Worstenbroodjes koning

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

In plaats van een kroon kun je ook deze koningen van worstenbroodjes bakken. Je maakt de Koningsdag hapjes door een bockworst aan de onderkant en zijkanten in te snijden, zodat je worst armen en benen krijgt. Dan leg je hem op een ontdooid velletje bladerdeeg en vouw je de punten als een cape om de worst heen. En van 1/4 velletje bladerdeeg snijd je de kroon die je om de worst heen plakt. Besmeer het bladerdeeg met een losgeklopt eigeel zodat het mooi bruin wordt. En bak de worstenbroodjes bruin en gaar in de oven (200 graden) in zo’n 15 minuten.

Rood-wit-blauwbeien

Toffe Koningsdag hapjes - Rood-wit-blauw snacks en oranje recepten.

Aardbeien gedipt in chocolade is natuurlijk een klassieker. Dip ze in gesmolten witte chocola en blauwe suiker en maak zo de kleuren van de Nederlandse vlag. Dan prik je ze aan een stokje of je laat iedereen lekker zelf dippen! De blauwe suiker is van Dr. Oetker en kun je vinden in de supermarkt. Of je kleurt de suiker zelf door er een drupje voedingskleurstof bij te doen.

Oranje donuts

Ook donuts zijn heerlijke koningsdag hapjes. Vooral lekker met een laagje glazuur. In de video laat ik zien hoe je ze zelf kunt maken. Vervang de roze en witte glazuur voor oranje en scoor rood-wit-blauwe sprinkles en ze zijn helemaal koningsdag-proof.

‘Lees ook: 25+ Leuke oud Hollandse spelletjes die ook nu nog heel leuk zijn om te doen.’

Koningsdag cupcakes

Toffe Koningsdag hapjes - Rood-wit-blauw snacks en oranje recepten.

Oranje boven! Met deze leuke cupcakes kan Koningsdag niet meer stuk. Je bakt ze zelf, of koopt ze kant-en-klaar. En dan giet je er een laagje oranje glazuur overheen dat je kunt kleuren met sinaasappel limonadesiroop of voedingskleurstof. Een vlaggetje of kroontje is de finishing touch. Een printable van de kroontjes vind je hier.

Koninklijke meringues

Ik ben dol op meringues. Van die knapperige schuimpjes met een zachte binnenkant gemaakt van opgeklopt eiwit. Ze zijn lekker, maar je kunt er ook alle kanten mee op door ze een kleurtje te geven of te versieren met sprinkles. Speciaal voor Koningsdag maakte ik ze in de kleuren rood, wit en blauw. In de video zie je hoe.

Oranje smoothies

Toffe Koningsdag hapjes - Rood-wit-blauw snacks en oranje recepten.

Oranje feestjes vragen om oranje drankjes. Deze smoothies zijn super simpel om te maken, en lekker fris. Even wat gezonds na al die lekkere Koningsdag hapjes. De ingrediënten: 2 sinaasappels, 1 mango en 250 ml yoghurt. Even mixen in de blender en je oranje smoothies zijn klaar! Je kunt er eventueel ook nog een handje aardbeien aan toevoegen als je dat lekker vindt.

Bitterballen voor Koningsdag

Oranje koeken | Een simpel én lekker recept voor oranje glacé koeken

Bitterballen zijn ook typische Hollandse kost. Je denkt er misschien niet zo snel aan om ze zelf te maken. Maar in plaats van ze uit het vriesvak van de supermarkt te halen, is dat ook wel eens leuk om te doen. Hier vind je een super lekker recept daarvoor.

Oranje Koningsdag popcorn

Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Of wat vind je van deze lekkere Koningsdag traktatie?! Het is popcorn met een zoet laagje oranje glazuur. Je maakt deze oranje hapjes door popcorn te bakken of kant-en-klare zoete popcorn in de supermarkt te kopen en deze te overgieten met glazuur. Het glazuur maak je door 125 gram poedersuiker te mengen met twee eetlepels wortelsap of twee eetlepels water en wat oranje voedingskleurstof. Een lekkere zoete traktatie!

Coupe rood, wit, blauw

Toffe Koningsdag hapjes - Rood-wit-blauw snacks en oranje recepten.

En tot slot nog wat gezonde hapjes voor Koningsdag; deze lekkere frisse coupe rood-wit-blauw. Je strooit een handje blauwe bessen in een transparante beker, doet daar een klodder kwark of (iets minder gezond) wat slagroom op en dan leg je er tot slot nog een handje frambozen bovenop. Yum!

‘Lees ook: Geld verdienen op Koningsdag – 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt.’

Ik hoop dat je enthousiast bent over al deze oranje food en Koningsdag hapjes. Ga jij één van deze recepten maken, laat je me dan weten of het is gelukt? Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten. Of – nog leuker! – door een foto van het eindresultaat te delen op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Nog meer lekkere én leuke recepten

Behalve deze Koningsdag hapjes vind je op ons blog nog meer leuke & lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een surprise cake; hij ziet eruit als een gewone cake, maar als je een plakje afsnijdt, komt er een figuur tevoorschijn. Super tof en niet eens zo moeilijk, kijk hier maar hoe ik een surprise cake maakte met een dino erin. Voor andere leuke kidsproof recepten moet je hier op ons blog zijn. En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online met leuke DIY’s en lekkere recepten.

Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!
Oranje koeken | Een simpel én lekker recept voor oranje glacé koeken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter