Nederlands kraanwater: hoe goed is de kwaliteit van ons drinkwater?

29 augustus 2024
Kraanwater in Nederland: hoe goed is de kwaliteit van ons drinkwater?

Kraanwater, we gebruiken het iedere dag zonder er bij na te denken. Om te koken, douchen, wassen, schoonmaken én om te drinken bijvoorbeeld. Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van het water dat in jouw huis uit de kraan stroomt? Is het kraanwater in Nederland puur en schoon, dus vrij van schadelijke stoffen en chemicaliën? En kun je het veilig dagelijks drinken? Je leest er hier alles over!

De kwaliteit van kraanwater in Nederland

Als je naar het buitenland gaat, kun je lang niet overal water uit de kraan drinken en soms beter vertrouwen op water uit flessen. Maar in ons land is dat niet aan de orde. Dat komt omdat het kraanwater moet voldoen aan allerlei strenge kwaliteitseisen die vastgelegd zijn in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Deze wet stelt strikte eisen aan onder andere de zuiverheid, chemische samenstelling en bacteriologische veiligheid van het water. Daarnaast controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) regelmatig of het drinkwater aan deze eisen voldoet. De waterbedrijven in Nederland volgen deze regelgeving nauwgezet en voeren zelf ook talloze controles uit om ervoor te zorgen dat het water dat bij jou uit de kraan komt, van de hoogste kwaliteit is. Dankzij deze controles en regelgeving kun je erop vertrouwen dat het kraanwater in Nederland altijd voldoet aan de hoogste standaarden. En dat je het dus veilig kunt drinken.

Is Nederlands kraanwater helemaal puur?

Hoewel Nederlands kraanwater van zeer hoge kwaliteit is, is het niet volledig ‘puur’ in de zin van vrij van alle stoffen. Afhankelijk van de bron waaruit het water komt, zitten er bijvoorbeeld ook natuurlijke mineralen in, zoals magnesium, calcium en natrium. Zij geven het water zijn karakteristieke smaak, die kan variëren per regio; zo kan het water in Amsterdam ‘harder’ smaken dan op de Veluwe. Deze mineralen zijn ook niet schadelijk en kunnen zelfs positieve effecten hebben op je gezondheid. Wel kunnen ze voor kalkafzetting zorgen op apparaten zoals je waterkoker of douchekop. Gelukkig kun je kalk eenvoudig tegengaan met een waterontharder of door je apparaten regelmatig te ontkalken.

Naast mineralen bevat kraanwater ook minieme sporen van metalen zoals ijzer en koper, vaak afkomstig van de leidingen, en microscopisch kleine hoeveelheden microplastics en zuiveringsresten. Daarnaast wordt soms een klein beetje chloor toegevoegd om bacteriegroei in de leidingen te voorkomen, maar dit is in zulke lage concentraties dat je het nauwelijks merkt en het geen enkel gezondheidsrisico vormt. Al met al is het kraanwater in Nederland schoon, veilig en voldoet het aan de strengste eisen, waardoor je het met een gerust hart dagelijks kunt drinken.

Kraanwater in Nederland: hoe goed is de kwaliteit van ons drinkwater?

Is kraanwater in Nederland altijd veilig om te drinken?

Over het algemeen kun je in Nederland dus zonder zorgen kraanwater drinken, want het voldoet aan de strengste eisen. Toch zijn er enkele uitzonderingen waar je op moet letten. In sommige oude huizen kunnen bijvoorbeeld nog loden leidingen aanwezig zijn. Lood kan schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Dus het is belangrijk om te checken of jouw leidingen veilig zijn. Als je loden leidingen hebt, wordt geadviseerd het water even te laten lopen of beter nog: de leidingen te laten vervangen.

Daarnaast kan het voorkomen dat er na onderhoudswerkzaamheden aan de leidingen tijdelijk wat meer verontreiniging in het water zit. In dat geval geven de waterbedrijven vaak een waarschuwing en adviseren ze om het water eerst te koken of door te laten stromen voordat je het drinkt. Deze situaties zijn gelukkig zeldzaam.

De toekomst van kraanwater

Ook over 50 jaar kun je in Nederland nog gewoon water uit de kraan drinken zonder dat je je ongerust hoeft te maken over je gezondheid. Maar de waterbedrijven maken zich wel zorgen over de waterzuivering, vanwege de klimaatverandering en stijgende vraag naar water. Dit wordt namelijk steeds lastiger en kost dus ook steeds meer geld. Dus de kans bestaat dat de prijs voor schoon drinkwater uit de kraan de komende jaren flink omhoog zal gaan. Ook is het niet ondenkbaar dat we in Nederland in de toekomst gebruik gaan maken van twee systemen. Schoon en kwalitatief hoogwaardig water om te drinken en om mee te koken. En regenwater om het toilet door te spoelen, om te douchen en voor de vaatwasmachine en de wasmachine. Dit soort systemen worden in bepaalde regio’s in België al gebruikt. Ook in veel andere landen in Europa is het heel normaal om twee soorten water te gebruiken. Gelukkig loopt Nederland voorop met innovatieve waterbeheer strategieën en projecten die ervoor zorgen dat er ook in de toekomst genoeg schoon kraanwater is voor iedereen.

De perfecte taarten voor een kinderverjaardag
5 Leuke en lekkere tips om gehydrateerd te blijven deze zomer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter