Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

7 mei 2024
Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

Krullend haar is prachtig! Zeker als je het op de juiste manier verzorgt. Want krullen vereisen net even een iets andere aanpak dan ander haar om mooi, glanzend en gezond te blijven. Zeker bij kinderen! Daarom hebben wij deze handleiding met stappenplan gemaakt waarin je precies leest hoe je krullen het beste kunt verzorgen!

Het verschil tussen steil en krullend haar

Of kinderen krullen krijgen of steil haar wordt bepaald door de haarzakjes. Hebben ze een ronde opening, dan groeit het haar recht naar beneden zonder slag. Is de opening van het haarzakje ovaal, dan krijgt het haar slag. En als het haarzakje een half ovale opening heeft, dan ontstaan er krullen. Nog een verschil is dat de haarzakjes van krullend haar schuin in de hoofdhuid liggen en die van steil haar recht. Hierdoor worden de haren in een hoek naar buiten geduwd, wat ook zorgt voor een krul.

Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!
Dit is steil haar, want de opening van de haarzakjes is rond en ze liggen recht in de huid. En ook kun je goed zien dat de haarschubben mooi aansluiten.

Naast de haarzakjes ziet ook de schubbenlaag – de buitenste laag die het haar beschermt – er anders uit. Bij gezond, steil haar liggen de schubben over elkaar heen, waardoor ze perfect aansluiten. Terwijl ze bij krullend haar door de curves meestal een beetje openstaan. Dat maakt het haar vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals de zon, een föhn of chemicaliën. En daardoor droogt krullend haar sneller uit, beschadigt het of breekt het en is het gevoeliger voor klitten. Tot slot verspreidt de natuurlijke huidolie (talg), die door je hoofdhuid wordt geproduceerd, zich ook moeilijker over de hele haarlengte bij krullend haar, waardoor het ook dat stukje extra bescherming en verzorging mist. Je begrijpt dat je krullen daarom extra goed moet verzorgen.

Krullend haar verzorgen

Dat betekent dus dat het onderhouden van de krullen van je kind net wat meer tijd kost dan de verzorging van steil haar. Máár daar staat wel een prachtige, glanzende en gezonde bos krullen tegenover! Je houvast voor de perfecte coupe krul is de Curly Girl Methode. Een simpel, maar super doeltreffend stappenplan, dat begin jaren 2000 is ontwikkeld door krulexpert Lorraine Massey en sindsdien door krullenbollen van over de hele wereld is omarmd.

De basisregels van de Curly Girl Methode
De Curly Girl Methode is dé manier om krullen te verzorgen. De methode gaat uit van 7 verschillende krultypes en beschrijft hoe je die het beste kunt wassen, verzorgen & stijlen en hoe je het haar mooi houdt op dagen dat je het niet wast. Met glanzende, perfecte krullen als resultaat. Eén van de belangrijkste boodschappen van de Curly Girl Methode is het vermijden van shampoos en haarproducten met siliconen, sterk reinigende stoffen (sulfaten), parabenen, waxen, uitdrogende alcohol en minerale oliën. En ook het haar drogen met een badstof handdoek of föhn of het steil maken met een stijltang of krultang is uit den boze. Wat de methode wél aanraadt, is het hydrateren en voeden van krullend haar met natuurlijke oliën, boters en andere natuurlijke producten en producten met proteïne.

Het stappenplan

Stap 0 | Reset het haar

Wanneer je voor het verzorgen van de krullen van je kind eerder een shampoo of andere haarproducten met siliconen en ‘rommel’ gebruikt hebt, is een reset nodig. Die doe je door het haar eenmalig te wassen met een shampoo met sulfaten (voor de reset mag het!), waarmee je alle siliconen ophopingen verwijdert. De sulfaten drogen het haar wel uit, dus gebruik daarna een voedend haarmasker. (zonder siliconen!)

Stap 1 | Krullend haar wassen

Na de reset hoef je de haren van je kind niet meer zo vaak te wassen. Eén keer per week met een natuurlijke, sulfaatvrije shampoo is al voldoende. Masseer de hoofdhuid van je kind daarbij lekker met je vingers. Dat stimuleert de bloedcirculatie in de hoofdhuid en verwijdert tegelijkertijd dode huidcellen. En daardoor krijgen de haren meer zuurstof en voedingsstoffen. En bovendien is het voor je kind een heerlijk ontspan momentje!

Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

Stap 2 | Conditioner & ontklitten

Heb je het haar gewassen, dan ga je het daarna hydrateren door een conditioner te gebruiken. Deze voedt en ontklit het haar. Verdeel de conditioner over de haarlengtes en kam ze tijdens het intrekken. Dat kun je het beste doen met je vingers, want zo raken de haarschubben het minst beschadigd. En als er erg veel klitten in het haar van je kind zitten, kun je een grove kam gebruiken. Je begint altijd bij de haarpunten en dan werk je omhoog naar de wortels. Daarna spoel je de conditioner uit. In plaats van een conditioner kun je voor het voeden van de krullen ook een haarmasker of leave-in conditioner gebruiken.

Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

Stap 3 | Krullend haar drogen

De krullen van je kind kun je het beste aan de lucht laten drogen. Gebruik vooral geen föhn, want die zorgt ervoor dat het haar gaat pluizen. En door de hitte kan het haar bovendien uitdrogen en beschadigen. Maar wrijf het ook niet droog met een normale badstof handdoek, want de vezels daarvan zijn ruw en als de haarschubben daar langs schuren ontstaat er pluis. Wil je het haar tóch droger hebben? Knijp en kneed het dan droog met een hydrofiel doek, microvezel of bamboe handdoek of een oud katoenen t-shirt. Die absorberen het vocht goed zonder het haar daarbij te beschadigen.

Stap 4 | Voedende producten voor krullen

In principe hebben kinderharen verder niet zoveel extra’s nodig en is een conditioner voldoende. Maar krulhaar is dorstig, dus als je merkt dat de krullen van je kind droog zijn, kun je ze nog wat extra hydrateren met natuurlijke producten zoals kokosolie of sheabutter. Het is een kwestie van uitproberen en het haar steeds beter leren kennen.

Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

Stap 5 | Krullen stijlen

Om het haar van je kind te stijlen, kun je er eventueel nog een mousse of gel (zonder siliconen of alcohol!) in kneden. Dat zijn lichte producten die krullen stevigheid geven en pluis verminderen. Ze laten wel een hard laagje achter wanneer het haar helemaal droog is. Maar dit kneed je er wel weer uit door ondersteboven te hangen en het haar omhoog te duwen terwijl je knijpt. Scrunchen heet dat.

En wat verder belangrijk is bij het stijlen van krullend haar, is dat je zacht bent voor de lokken. Vermijd strakke elastiekjes en kies voor losse haarstijlen. Zoals een losse vlecht of paardenstaart die de krullen hun natuurlijke vorm laat behouden. Of zachte haarbanden en clips om het haar losjes bij elkaar te houden. En borstel of kam het haar van je kind niet meer als het droog is!

Tip! Slapen met krullen
Laat je kleine krullenbol slapen op een satijnen kussensloop. Deze stof schuurt niet zo erg langs de haren van je kind en zo voorkom je dus pluishaar.

Stap 6 | Herhalen

Zitten de krullen van je kind na een nachtje slapen niet meer zo mooi? Dan spuit je ze nat met een plantenspuit of spray fles, kam je ze eventueel uit met je vingers of een grove kam en kneed je de krullen. Je kunt ook een leave-in conditioner gebruiken. En wanneer het haar écht vies begint te voelen, herhaal je het stappenplan weer. Beginnend bij stap 1.

Nadat je het stappenplan voor de eerste keer doorlopen hebt, zie je al wat effect op de coupe van je kind. En na 4 tot 6 weken is het resultaat helemaal zichtbaar. Een prachtige bos glanzende, gezonde en perfecte krullen!

Verzorgingstips per type krul

Omdat geen enkele krul hetzelfde is, hebben we tot slot ook nog wat extra verzorgingstips per krultype op een rij gezet. Van steil haar (1) tot golven (2), krullen (3) en kroeshaar (4). Kijk op de afbeelding hieronder welk type krul jouw kind volgens de Curly Girl Methode heeft. En ontdek hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Want als je weet wat voor krullen je hebt, wordt het verzorgen ervan alweer een stuk makkelijker.

Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!

Type 2: golvend haar

 • Gebruik lichte shampoos en conditioners met proteïne die het haar niet verzwaren.
 • Kies voor styling producten, zoals een mousse of gel (gel alleen bij haartype 2C), om de krullen stevigheid te geven. Maar gebruik niet teveel producten tegelijkertijd of te zware producten, want die laten de krullen alleen maar uitzakken.
 • Scrunch het haar (door ondersteboven te hangen en het haar omhoog te duwen terwijl je knijpt) om de krullen er goed in te kneden.

Type 3: krullend haar

 • Gebruik hydraterende shampoos en conditioners om droogheid en pluis te verminderen.
 • Breng regelmatig diepe conditioners of haarmaskers aan of gebruik een leave-in voor extra hydratatie.
 • Gebruik een gel als styling product.
 • Kam het haar alleen met een grove kam of je vingers als het nat is en er conditioner in zit.

Type 4: kroeshaar

 • Gebruik rijke, vochtinbrengende shampoos en zware conditioners. De focus bij dit haartype ligt op intense hydratatie.
 • Seal vocht in met oliën of butters, zoals kokosolie of sheabutter.
 • Stijl het haar met vlechten of knotjes die helpen om vocht vast te houden en klitten en haarbreuk voorkomen.
 • Vermijd harde borstels en kam het haar met je vingers om schade te voorkomen.

We hopen dat we je met deze tips op weg geholpen hebben bij de verzorging van de krullen van jouw kind! Op naar een prachtige, gezonde bos krullen!

Tuin cadeau | Deze originele cadeautips maken tuinliefhebbers blij!
Houd deze giftige planten uit de buurt van huisdieren & kinderen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter