Lavalamp maken – Een super tof experiment voor kids

7 september 2019
Lavalamp maken - Een super tof experiment voor kids.

Je hebt vast wel eens een lavalamp gezien of er misschien zelfs wel één gehad vroeger… Dan weet je hoe magisch het is om naar die grote gekleurde vloeistofbellen te kijken die opstijgen en daarna weer naar beneden zakken. Nu is het zo dat je zelf ook heel gemakkelijk zo’n lavalamp kunt maken! Hij blijft helaas niet permanent borrelen, maar op het moment dat hij borrelt ziet dat er echt zó gaaf uit. Dus het is absoluut de moeite waard om eens te proberen!

Wat heb je nodig om een lavalamp te maken

 • Water
 • Zonnebloemolie
 • Voedingskleurstof
 • Bruistablet (bijvoorbeeld een vitamine C bruistablet of Alka Seltzer)
 • Lege plastic of glazen fles of een groot glas
‘Lees ook: Verven met scheerschuim – Een knutsel hit bij kinderen!

Hoe maak je een lavalamp

 1. De hoeveelheid water die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je fles of glas. Je hebt voldoende nodig om een flinke bodem te vullen en die hoeveelheid meng je met wat druppels voedingskleurstof, zodat je water een kleurtje krijgt. Dit zorgt ervoor dat je de ‘lava’ straks goed ziet stromen.
 2. Als er een flinke bodem gekleurd water in je glas of fles zit, vul je de rest aan met zonnebloemolie. Vul hem niet helemaal tot de rand, maar laat wat ruimte zodat je fles straks niet overstroomt.
 3. Let the magic begin! Gooi een kwart bruistablet in de fles en kijk wat er gebeurt! Als de lava uit geborreld is, kun je er steeds weer een stukje bruistablet ingooien en doet de lavalamp het iedere keer opnieuw weer.
 4. Extra leuk; voor een extra mooi effect, kun je de kamer een beetje donker maken en een zaklamp op of onder de fles richten en de lavalamp dan laten borrelen. Super gaaf!
Lavalamp maken - Een super tof experiment voor kids.
In een donkere kamer en met een lamp onder de fles, ziet de lavalamp er nog toffer uit!

Nog 2 simpele manieren om een lavalamp te maken

Er zijn nog twee andere simpele manieren waarop je deze lavalamp ook kunt maken, met ingrediënten uit je keukenkastje.

#1 Lavalamp met baking soda en azijn

Als je geen bruistabletten in huis hebt, dan kun je ook een lavalamp maken met baking soda en azijn om een vergelijkbaar effect te krijgen als in de video hierboven.

Wat heb je nodig? Zonnebloemolie, azijn, voedingskleurstof, baking soda en een doorzichtige fles of glas.

Hoe maak je de lavalamp? Doe ongeveer 3 eetlepels baking soda in de fles. Vul de fles daarna voor tweederde met zonnebloemolie. Daarna meng je wat azijn met een paar druppels voedingskleurstof. Gooi nu steeds wat gekleurd azijn in de fles en kijk hoe de lamp begint te borrelen! Voor een extra gaaf effect kun je ook nu de kamer verduisteren en de fles verlichten.

‘Lees ook: Proefjes voor kinderen – Een raket maken van een fles.’

#2 Lavalamp met zout maken

Dit is de meest simpele lavalamp van de drie en hij borrelt ook iets minder dan de lampen die ik hierboven omschreef. Maar nog steeds is het gaaf om ernaar te kijken. En grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt!

Wat heb je nodig? Water, zonnebloemolie, zout.

Hoe maak je de lavalamp? Vul je fles voor ongeveer tweederde met water. Giet er dan een laagje olie bovenop. Wacht even tot de lagen tot ‘rust’ gekomen zijn en bovenop elkaar liggen. En strooi er dan wat zout in en kijk wat er gebeurt!

Nog meer toffe experimenten voor thuis!

Ik hoop dat je dit weer een leuk blog vond en ben benieuwd of jij nu ook zo’n toffe lavalamp gaat maken. Als je dat doet, dan zou ik het super leuk vinden als je mij laat weten hoe jouw experiment gegaan is. Je kunt bijvoorbeeld hieronder een reactie achter laten of jouw resultaat met mij delen via Facebook of Instagram.

Mocht je nu nog meer leuke proefjes of experimenten met je kinderen willen doen, dan kun je ook nog even mijn blog over het maken van een raket lezen, of mijn blog waarin ik een vulkaan laat uitbarsten, of hier checken hoe je een krijtraket maakt. En ik heb ook nog deze toffe proef met ijs online staan waarbij je zelf roomijs maakt zonder vriezer!

Ook komen er nog veel meer nieuwe toffe experimenten aan. Wil je die absoluut niet missen, abonneer je dan ook nog even (gratis) op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt wekelijks een nieuwe video.

Zelf een lavalamp maken - Een super tof experiment voor kids!
Eikel ketting maken - Een leuk knutselidee voor in de herfst
Zelf klei maken - Het beste klei recept voor kids!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply mariska 10 mei 2020 at 2:55 pm

  leuk Annemieke, wij hebben er ook net twee gemaakt, jongens helemaal blij nu boven in t donker met zaklampen en de lavalampen in de weer!

 • Laat een reactie achter