6 Leuke en leerzame apps voor basisschoolkinderen

18 juni 2024

Leerzame apps zijn ontzettend leuk voor kinderen om te gebruiken! Ze bieden interactieve en speelse leerervaringen en zijn overal en altijd toegankelijk. Educatieve apps kunnen een mooie ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klokkijken, Engels leren, creativiteit stimuleren of tafels oefenen. We lichten een paar leuke en leerzame apps voor je uit die perfect zijn voor bassischoolkinderen.

Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Wil je voor je kind een leuke en leerzame app downloaden, dan heb je hier allereerst natuurlijk een geschikt apparaat voor nodig, zoals een tablet of een smartphone. Als je kind nog te jong is voor een volledige eigen telefoon of als je niet wilt dat je kind voortdurend jouw telefoon inpikt, kun je ook bijvoorbeeld kiezen voor een toestel met een internet only abonnement. Zo heeft je kind altijd toegang tot educatieve apps, zonder de mogelijkheid om te bellen.

Daarnaast is het belangrijk dat je als ouder goed toezicht houdt op het mediagebruik van je kind en dus ook zorgvuldig de juiste apps kiest. Ook kun je eventueel op het apparaat een limiet instellen voor schermtijd, zodat je kind de apps slechts gedurende een bepaalde tijdsperiode kan gebruiken. Zo loopt het app gebruik van je kind tenminste niet de spuigaten uit! Veel leerzame gratis apps bieden basisfuncties aan, maar hebben vaak in-app aankopen of premiums versies met extra functies en inhoud. Het is verstandig om van tevoren af te wegen of een betaalde versie voor een uitgebreidere leerervaring de moeite waard is.

6 Leerzame apps die je niet mag missen

1# Talen leren met Duolingo

De app Duolingo is ontzettend leuk voor kids om op een speelse en een toegankelijke manier een nieuwe taal te leren. Je kunt uit meer dan 40 talen kiezen. Zie je het al voor je dat je kleine binnen no-time Engels, Spaans, Frans of een andere mooie taal kan spreken? De app past zich aan verschillende leeftijdsgroepen aan. Kinderen kunnen punten verdienen en ontgrendelen hiermee nieuwe niveau’s. Door het spreken, lezen, luisteren en schrijven, bouwen kinderen hun woordenschat op en leren ze ook de grammatica. De app is gratis en kun je downloaden in de App Store of op Google Play.

2# Verschillende vakken leren met Squla

Squla is een superleuke leerzame app voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8! Het is een betaalde app waarmee kinderen op een laagdrempelige manier o.a. rekenen – tafels oefenen -, taal, geschiedenis en klokkijken kunnen leren door middel van interactieve quizzen en spellen. Kinderen kunnen hun eigen voortgang volgen en beloningen verdienen, wat het leren toch weer een stukje leuker maakt. Je vindt de Squla app in de Play Store of in de App Store.

3# Leren klokkijken met ‘Zet de klok’

6 Leuke en leerzame apps voor basisschoolkinderen

Voor veel kinderen is leren klokkijken best een uitdaging, dit komt omdat tijd voor een kind een abstract begrip is. ‘Zet de klok’ is een hele fijne – betaalde – app die kinderen goed kan helpen met leren klokkijken. Stap voor stap helpt de app, met behulp van visuele hulpmiddelen, kinderen om zowel de analoge als digitale tijd snel en effectief te begrijpen. De app ‘Zet de klok’ kun je downloaden in de App Store of op Google Play.

>> Lees ook: Kinderen en social media | 10 Tips om ze er veilig mee om te leren gaan

4# Leren programmeren met ScratchJr

Er wordt wel eens gezegd, programmeren is het nieuwe lezen en schrijven. Met de leerzame app ScratchJr kunnen kinderen vanaf 5 jaar op een leuke manier kennismaken met programmeren door hun eigen interactieve verhalen en spellen te maken. Ze leren problemen op te lossen, projecten te ontwerpen en kunnen ze volop hun creativiteit kwijt. De app is gratis en kun je downloaden in de App Store of op Google Play.

5# Creativiteit stimuleren met Toca Boca World

De app Toca Boca World straalt één en al vrolijkheid en creativiteit uit. Kinderen kunnen met deze app hun creativiteit en fantasie volledig de vrije loop laten door hun eigen werelden en verhalen te creëren. Ze leren o.a. problemen op te lossen en ontwikkelen spelenderwijs sociale vaardigheden door de interactie met verschillende personages en situaties. De app kun je downloaden in de App Store of op Google Play.

6# Muziek maken met Mussila Music

De Mussila Music app is ontzettend leuk voor kinderen om spelenderwijs muziek te leren maken. Zo ontdekken de kids met deze app de magie van noten lezen, ritmes en melodieën met leuke en interactieve lessen. Het is een geweldige manier om de wereld van het pianospelen te ontdekken of je ritmegevoel te ontwikkelen met drums. De muziek app kun je downloaden in de App store of op Google Play.

Vanaf welke leeftijd mogen kids op social media als Snapchat & TikTok?
Honden en kinderen | Zo laat je ze veilig samen opgroeien

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter