LEGOLAND Denemarken – hét bucket list uitje voor LEGO fans

10 mei 2018
LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Als ik mijn kinderen nu zou vragen wat hun favoriete vakantieland is, dan antwoorden ze unaniem in koor “LEGOLAND!”. Tijdens onze vakantie in Denemarken was dit absoluut één van de hoogtepunten. Voor hen én voor ons. Dus pas maar op, na het lezen van dit blog wil jij ook naar LEGOLAND Denemarken!

Waar ligt LEGOLAND Denemarken?

Ga je met je gezin op vakantie naar Denemarken, dan ga je natuurlijk ook naar het bekendste uitje van het land; LEGOLAND. Het beroemde pretpark ligt in Billund, de LEGO hoofdstad van Denemarken waar het speelgoed ooit bedacht werd en nog steeds gemaakt wordt. Billund ligt op iets meer dan 700 kilometer van Utrecht en is dus prima te bereizen met de auto. Maar vliegen kan ook, Billund heeft een eigen luchthaven.

‘Lees ook: Op vakantie naar Billund; de LEGO hoofdstad van Denemarken.’
LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Miniland is het oudste gedeelte van LEGOLAND Denemarken en bestaat al sinds de opening van het park in 1968. Hier zijn bekende bouwwerken in het klein nagemaakt van LEGO stenen met een schaal van 1 op 20.

Leukste LEGOLAND attracties

Net zoals de Efteling en Disneyland Parijs is LEGOLAND Denemarken ook verdeeld in verschillende thema werelden, zoals NINJAGO World, DUPLO land, Pirate land en Adventure land. En daar vind je meer dan 50 gevarieerde attracties die leuk zijn voor groot en klein.

NINJAGO The Ride

Eén van de grote favorieten van Finn was NINJAGO The Ride. Tijdens deze interactieve rit in een karretje door de dojo moet je de ninja’s helpen om hun vijanden te verslaan. Dat doe je door met handbewegingen vuurballen op ze af te schieten. Met een 3D bril op is het net alsof je middenin de strijd staat. De puntenteller op je kar houdt bij hoeveel punten je hebt gescoord. Onder hetzelfde dak van deze attractie vind je ook een laser labyrint in ninja stijl, waarbij je je een weg moet banen langs dertig neon-groene laserstralen. Ook een aanrader!

‘Lees ook: Een LEGO Ninjago partijtje; zo maak je de uitnodiging, leuke spelletjes en party props.’
LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Zorg dat je zo snel mogelijk aan de overkant komt, zonder een laserstraal aan te raken. Lloyd’s Lazer Maze kun je zelf instellen op een moeilijk of makkelijk parcours voor de kleinere kids.

 

Tip: Download de LEGOLAND app

Met de LEGOLAND Denemarken app heb je een interactieve kaart op je mobiel van het park waarop je kunt zien waar jij bent en waar welke attractie is. Ook kun je erop zien welke restaurants open zijn, waar de dichtstbijzijnde toilet is en of je kind al groot genoeg is voor een bepaalde attractie. Handig! Je download de app hier voor Android en Apple.

 

LEGO Canoe

LEGO Canoe is één van de wildwaterbanen van LEGOLAND Denemarken. Hoewel hij niet echt wild te noemen is. Maar juist daarom is het een attractie waar je in kunt met het hele gezin. De kano vaart langs verschillende dieren die gemaakt zijn van LEGO. En hij eindigt met een grote splash in het water als hij van een kleine verhoging af vaart.

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

De kano vlak voordat hij met een grote splash in het water terecht komt. Tip: Ga achterin het bootje zitten om je kleding droog te houden.

The Dragon

In The Dragon reis je op de rug van een draak mee door het kasteel van de ridders langs allemaal prachtig gebouwde LEGO scènes. Maar houd je goed vast, want ineens gaat het tempo omhoog en verandert de attractie in een achtbaan. Maar wel één die leuk is voor jong en oud. Mijn nét kleuter vond de rit op de draak geweldig.

‘Lees ook: LEGO House Billund – naast LEGOLAND het tofste uitje van Denemarken.’

LEGOLDMINE

Naast het Indianenkamp kun je zoeken naar goud in lange watertafels met zand. Voor 50 Deense Kronen krijg je een zeef waarmee je naar pyriet – een goudklomp achtige edelsteen – kunt zoeken. En als je genoeg ‘goudstenen’ gevonden hebt, lever je die in en worden ze ter plekke ‘omgesmolten’ in een gouden LEGOLAND munt die aan een medaille wordt gehangen. Het zijn de medewerkers die er met dit toneelstukje en hun zogenaamde muntenmachine iets bijzonders van maken. Mijn jongens zijn er helemaal van overtuigd dat zij hun medaille zelf gemaakt hebben.

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Op zoek naar goud.

Flying Eagle

De Flying Eagle is de nieuwste aanwinst van LEGOLAND Denemarken. Deze achtbaan neemt je mee op duikvlucht op de vleugels van een adelaar door een op de Rocky Mountains geïnspireerd landschap. Aan het begin ga je 11 meter de lucht in, waarna de duikvlucht pijlsnel inzet en je langs de adelaarsrots, meren en LEGO figuren raast om vervolgens weer veilig voet aan de grond te zetten.

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Pirate Splash Battle

Pirate Splash Battle is een attractie die vooral heel erg leuk is als het mooi weer is. Je stapt in een piratenboot die voorzien is van allemaal waterkanonnen waarmee je op doelen aan wal, andere boten of mensen op de kant kunt schieten. Maar pas op; ze schieten ook terug!

LEGOLAND Denemarken: De leukste attracties, plattegrond en alle info om er een topdag van te maken.

Tip: Neem droge kleding mee

Er zijn best wat attracties – zoals de wildwaterbanen en de piratenboten – waarin je nat kunt worden. Neem dus een extra setje droge kleding mee. Heb je dat niet? Dan vind je naast de shop naast Pirate Splash Battle grote drogers die je kleding snel droogblazen.

 

Vanaf welke leeftijd is LEGOLAND Denemarken leuk?

Ik denk dat LEGOLAND Denemarken vanaf peuter leeftijd al heel leuk is. Er zijn genoeg leuke attracties die geschikt zijn voor jong en oud. Bij iedere attractie waar een lengte restrictie voor geldt, staat op een meetlat aangegeven hoe groot je moet zijn. Zo geldt voor de grotere attracties als de wildwaterbanen en achtbanen dat je minimaal 100 of 120 cm moet zijn en/of begeleid moet worden door een volwassenen. En die regels worden streng gehanteerd. Bij het instappen worden twijfelgevallen opgemeten, dus het heeft geen zin om in de rij te gaan staan als je niet groot genoeg bent. Vanaf 120 cm kun je in alle attracties van het park.

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Bij de ingang van alle attracties waarvoor een lengtegrens geldt, staat een meetlat waarop je kunt zien of je kindje erin mag.

 

Tip: Buggy meenemen of huren

De hele dag door LEGOLAND Denemarken lopen, is vermoeiend. Zeker voor kleine kinderen. Om de lol er zo lang mogelijk in te houden, zou ik voor kinderen tot en met ongeveer 3 jaar een buggy meenemen. Ook kun je voor 60 Deense Kronen een buggy huren op het park. De wagens mogen de attracties niet in, maar er is altijd voldoende plek om ze te parkeren. Als je de buggy retour brengt, krijg je 10 DKK terug.

 

De leukste LEGOLAND attracties voor de kleintjes

Ook als je nog niet in de achtbanen en wildwaterbanen mag, is LEGOLAND Denemarken heel erg leuk. De leukste plekken voor de kleintjes zijn DUPLO Land en Miniland. En ook Pirate Land was erg populair bij mijn jongste zoon.

DUPLO Land

In DUPLO Land zijn je favoriete blokken uitvergroot en tot leuke attracties gemaakt. Je kunt mee in de bekende DUPLO trein, vliegen in een DUPLO vliegtuig, spelen in grote DUPLO huizen of een rondje in het DUPLO mini reuzenrad.

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Miniland

In Miniland vind je naast alle miniatuur LEGO bouwwerken ook een aantal leuke attracties voor jongere kids. Charlie vond vooral de LEGO Safari, waarin je in een jeep die je zelf mag besturen op safari gaat langs prachtige wilde LEGO dieren erg leuk. En ook de miniboats waarin je vaart langs bekende LEGO gebouwen. Een andere aanrader is de snelle rupsbaan.

‘Lees ook: Disneyland Parijs voor peuters en kleuters: De leukste attracties voor kleintjes.’

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

Atlantis by SEA LIFE

Ook vonden mijn kinderen het aquarium – Atlantis by SEA LIFE – heel erg leuk. Tussen de vissen staan LEGO bouwwerken zoals duikers en onderzeeboten. En als je dan op een knop drukt, beweegt er iets of zie je belletjes. In het aquarium zwemmen indrukwekkend grote haaien en roggen die in de tunnel ook over je heen zwemmen, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken.

‘Lees ook: DIY: Zelf een LEGO opbergbox maken.’

LEGOLAND Denemarken: De leukste attracties, plattegrond en alle info om er een topdag van te maken.

Hoeveel dagen naar LEGOLAND?

Ondanks dat LEGOLAND niet extreem groot is – ik denk iets kleiner dan de Efteling – kun je er makkelijk twee dagen doorbrengen. Wij zijn er 1,5 dag geweest in de meivakantie en hadden het geluk dat het onze eerste dag miezerig was. Daarom konden we bij alle attracties doorlopen en zijn we echt overal in geweest, in sommige attracties zelfs 2 of 3 keer. Maar de dag erna was het aanzienlijk drukker en stonden er bij de populaire attracties wachtrijen. Gelukkig is daar over nagedacht en zijn er overal LEGO bakken neergezet, waardoor de kinderen lekker kunnen spelen tijdens het wachten. Maar twee dagen ben je er makkelijk zoet.

Eten & drinken

In LEGOLAND Denemarken vind je op verschillende plekken restaurants; een Italiaan met pasta en pizza, buffetrestaurants, een grillhouse en burger bars. Ook zijn er verschillende tentjes waar je koffie, snacks en ijsjes verkopen. Maar je mag in het pretpark ook je eigen eten & drinken meenemen. Er staan op verschillende plekken bankjes waar je dit kunt opeten.

LEGO kopen in LEGOLAND

Je ontkomt er bijna niet aan om na afloop een souvenir mee te nemen. Bij de in- en uitgang van het LEGOLAND is een enorme LEGO shop die na sluiting van het park nog een uur langer open is, dus bewaar dit vooral tot het laatst. De LEGO is helaas niet goedkoper in Denemarken, soms zelfs duurder. Dus kies vooral voor iets bijzonders; LEGO sets die je (nog) niet in Nederland kunt kopen. Of stel bijvoorbeeld je eigen mini figuur samen door zelf te kiezen uit benen, een lijfje, haren en accessoires.

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.’

Plattegrond LEGOLAND, tickets & tijden

Ik heb tot slot nog een foto gemaakt van mijn plattegrond van LEGOLAND Denemarken, zodat je alvast een indruk hebt van het park. Deze plattegrond kun je ook gratis pakken bij de ingang als je er eenmaal bent.

De entree van LEGOLAND Denemarken is 319 Deense Kronen (omgerekend zo’n €43,-) als je je kaartje online aanschaft. Koop je hem aan de kassa, dan ben je 359 DKK kwijt. Maar zoek voordat je boekt ook even naar korting. Als lid van de ANWB krijg je bijvoorbeeld korting, in de LEGO catalogus vind je kortingsbonnen en bij het boeken van een heleboel accomodaties in de buurt krijg je korting of een tweede dag op het park gratis. Dus wat research loont.

LEGOLAND is in 2018 open sinds 24 maart tot en met 28 oktober. Over het algemeen is het park open van 10 tot 18 uur, waarbij de grote attracties sluiten om 17 uur. Maar in het hoogseizoen is LEGOLAND soms langer open. De actuele openingstijden vind je hier.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog hebt. Als je binnenkort naar LEGOLAND Denemarken gaat; heel veel plezier!

LEGOLAND Denemarken - de plattegrond van alle LEGOLAND attracties.

 

LEGOLAND Holiday Village Billund - slapen in een Ninjago huisje
Disneyland Parijs voor peuters & kleuters: De leukste attracties voor kleintjes

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Sabine 10 mei 2018 at 7:46 am

  Heel goed omschreven! Wij zijn er ook vorige week geweest. Onze dochter is er ook volledig van overtuigd dat de munt van “haar” goud gemaakt is ?.
  Echt een super leuke dag gehad daar!

  • Reply Annemieke 10 mei 2018 at 5:23 pm

   Ha ha, leuk he! Toevallig dat we er tegelijkertijd waren!

 • Reply sil 22 juli 2021 at 10:00 am

  Hi annemiek, je geeft aan dat het voor peuters en kleuters ook leuk is, onze dochter is net 3 geworden en 95 cm, de meeste attracties zal ze dus nog niet in kunnen. Is het de hoge toegangsprijs dan nog steeds waard of is het dan beter nog 1 of 2 jaar te wachten? gaan regelmatig een keer naar Denemarken.

 • Laat een reactie achter