Hoe leer je je baby zitten?

18 mei 2023

De dag dat je kleine baby zelfstandig kan zitten is een geweldige mijlpaal. Voor je kindje gaat er weer een hele nieuwe wereld open. Het exacte moment waarop een baby zelf kan zitten kan heel erg variëren, het is een geleidelijk proces. Het is onder andere afhankelijk van de individuele ontwikkeling en van de spiersterkte. Wij geven je tips hoe je je baby kan leren zitten.

Zo leer je je baby zitten

Bij baby’s begint de interesse in zitten rond de leeftijd van 4 tot 7 maanden. Je merkt vanzelf wel of je kindje toe is aan een volgende stap. Iedere baby heeft zijn of haar eigen tempo in dit proces. Wij geven je een paar handige tips!

1# Spieren versterken

Essentieel voor zitten is dat de nek-, rug- en buikspieren worden versterkt. Leg je baby regelmatig op zijn of haar buik als hij of zij wakker en alert is. Op deze manier worden de spieren getraind.

2# Geef ondersteuning

Zodra je merkt dat je baby al iets meer controle heeft over de spieren, kun je als ondersteuning kussens, een opgerolde handdoek of een speciale zitkussen achter je baby plaatsen terwijl hij of zij zit. Dit zorgt ervoor dat je kleintje beter het evenwicht kan bewaren en het geeft je baby wat meer zelfvertrouwen.

3# Stimuleren van de zitpositie

Als je baby op zijn of haar rug ligt, kun je heel voorzichtig de handjes vasthouden en je kindje zachtjes naar de zittende positie trekken. Deze oefening kan je pas doen als je baby al wat meer nekcontrole heeft en het hoofdje stabiel kan houden.

4# Babyzitje of babystoel

Hoe je ook je baby kunt leren zitten is door gebruik te maken van een zitje of een hoge stoel die goede ondersteuning geeft. Let er goed op dat het zitje veilig is en bescherming geeft aan de rug en aan de zijkanten van de baby.

5# Gebruik stimulerend speelgoed

Als je baby eenmaal een beetje kan zitten, leg dan interessante speeltjes binnen handbereik van je kleintje. Dit kan soms een extra stimulans zijn voor je baby om het evenwicht te bewaren en om rechtop te blijven zitten.

‘Lees ook: Stoel kinderkamer | 17 Hele toffe stoeltjes voor de kids.’

Welke stoeltjes kun je gebruiken voor een baby?

Er zijn verschillende soorten stoelen die speciaal ontworpen zijn voor baby’s. Voor welke je kiest is afhankelijk van de ontwikkelingsfase en van de behoeften. We lichten er een paar voor je uit!

1# Babyzitje

Een babyzitje is ideaal voor jonge baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Het stoeltje biedt ondersteuning aan de rug, nek en het hoofdje van de baby. Je kunt dit zitje gebruiken voor het voeden of om te spelen met je kindje.

2# Wipstoel

Een wipstoel is eigenlijk echt een musthave als je een baby hebt. Het biedt een veilige plek voor je kind om te zitten en te spelen, terwijl jij je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Ideaal als je bijvoorbeeld moet koken. Een wipstoel heeft een gekantelde zitpositie en kan handmatig worden geschommeld. Door de lichte beweging van het wipstoeltje wordt het evenwichtsgevoel van je baby gestimuleerd en kan het ook helpen om krampjes te verminderen. Sommige modellen hebben ook een trilfunctie. Daarnaast zijn de meeste wipstoeltjes verstelbaar, waardoor je kind in verschillende posities kan zitten en liggen. Kortom voor je baby is het een perfect stoeltje om in te ontspannen en om te spelen.

3# Kinderstoel

Een kinderstoel is ontworpen voor oudere baby’s die al zelfstandig kunnen zitten. De stoel heeft een rechte rugleuning, een verstelbare zitpositie en vaak een veiligheidstuigje om de baby op zijn plaats te houden tijdens het eten. Vaak worden kinderstoelen gebruikt voor aan de eettafel om zo je baby op de juiste hoogte eten te kunnen geven. Deze stoel is ook heel fijn om aan de eettafel met je kindje te spelen.

4# Fietsstoel

Ook de fietsstoel mogen we niet vergeten in dit rijtje. Hoe geweldig is het, als het moment is aangebroken dat je met kindje samen op de fiets kan?! Er wordt geadviseerd om te wachten totdat een baby minimaal 9 tot 12 maanden oud is voordat hij of zij voor het eerst mee kan op de fiets. Dit heeft met name te maken met de ontwikkeling van de nek- en rompspieren, die nodig zijn om het hoofdje stabiel te kunnen houden tijdens het fietsen. Wat heel belangrijk is dat je kiest voor een veilig fietsstoeltje. Een goed fietsstoeltje voor biedt je kind voldoende steun en veiligheid. Zo worden de voetjes bijvoorbeeld niet blootgesteld aan het risico om in de spaken te komen. Let goed op tijdens het kopen van een stoeltje dat deze voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344.

De juiste baby- of kinderstoel shoppen

Als je een baby- of kinderstoel gaat shoppen voor jouw kind, laat je dan van te voren goed adviseren. Bij de grote babywinkels, denk bijvoorbeeld aan een Prénatal, krijg je altijd goed advies en heb je een uitgebreid assortiment waar je uit kunt kiezen. Van wipstoeltjes tot fietsstoeltjes. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. En als je niet zelf de deur uit wil, kun je ook altijd lekker op je gemak online winkelen naar de juiste babystoel.

Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Handige planning & tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter