Hoe maak je het leren van een nieuwe taal leuk voor kinderen?

21 augustus 2024
Hoe maak je het leren van een nieuwe taal leuk voor kinderen? Lees deze praktische tips en creatieve ideeën!

Wil je jouw kind een nieuwe taal leren? Leuk! Want daar hebben ze nu én op latere leeftijd echt wat aan. Het leren van een vreemde taal is namelijk niet alleen goed voor de taalvaardigheid, maar bijvoorbeeld ook voor de hersenontwikkeling. En daarnaast opent het deuren naar andere culturen, waardoor je kind opgroeit tot een echte wereldburger. Wij geven je praktische tips en creatieve ideeën om kinderen enthousiast te maken voor het leren van een nieuwe taal!

1. Maak de nieuwe taal onderdeel van jullie dagelijkse leven

Begin met het introduceren van de nieuwe taal in simpele, alledaagse situaties. Vertaal bepaalde dingen of voorwerpen in huis terwijl je ze laat zien. Bijvoorbeeld: “Wil je als ontbijt ‘bread’ of ‘cereal’? of “Pak je ‘backpack’, we gaan naar school!”. En breid dat steeds verder uit. Gebruik vooral eenvoudige woorden en basiszinnen tijdens vaste routines, zoals het ontbijt of bedritueel. Kinderen houden van muziek, dus je kunt voor het slapen gaan ook op zoek naar leuke kinderliedjes in de nieuwe taal om samen te zingen. Dit helpt bij het onthouden van woorden en verbetert de uitspraak. En bovendien is het super leuk!

2. Zet apps, games & video’s in

Als het om apps, games of video’s kijken gaat, zijn kinderen al snel enthousiast. Dus zet deze technologie vooral in bij het leren van een nieuwe taal. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel verschillende apps en games die speciaal zijn ontworpen om kinderen op een leuke manier vreemde talen te leren. Zoals Duolingo, Busuu Kids, Squla of Babbel. Kijk welke er het beste past bij de leeftijd en de interesses van je kind. Ook kun je met kinderen korte video’s of tekenfilms kijken in de nieuwe taal. Of kinderprogramma’s uit andere landen. Soms zijn deze alleen beschikbaar in bepaalde regio’s. Maar met een gratis VPN kun je virtueel van locatie veranderen en zo alsnog toegang krijgen tot alle tv-programma’s die je wil.

Hoe maak je het leren van een nieuwe taal leuk voor kinderen? Lees deze fijne tips!

3. Breng de nieuwe taal tot leven

Wat is er leuker dan samen bakken of koken? Kies een eenvoudig recept uit de cultuur van de nieuwe taal die je kind aan het leren is. Lees het recept samen en leer de namen van ingrediënten en handelingen terwijl je kookt. Zo combineer je taal en cultuur in een leuke en smakelijke activiteit. Of je kunt ook nog een stap verder gaan, door een thema-dag te organiseren waarbij je de hele dag wijdt aan de cultuur en de taal die je kind leert. Eet traditioneel eten, luister naar muziek uit het land en probeer alleen de nieuwe taal te spreken. Dit maakt het leren niet alleen leuk, maar ook onvergetelijk.

>> Lees ook: De leukste & mooiste Europese steden voor een citytrip met kids!

4. Creëer situaties waarin je kind de nieuwe taal kan oefenen

Een nieuwe taal leren, gaat het snelst als je lekker veel in het ‘echt’ oefent. Zoek dus eens naar andere gezinnen of kinderen die de vreemde taal spreken en organiseer speelafspraken. En kinderen die gamen kunnen online connecten met buitenlandse kinderen en met ze chatten. Zo krijgt je kind de kans om de taal in de praktijk te oefenen én nieuwe vriendjes te maken. En ook kun je zelf met je kind oefenen, door een rollenspel te doen. Bijvoorbeeld; speel een winkeltje of doe alsof jullie in een restaurant zijn. Door de taal in een speelse setting te gebruiken, krijgt je kind vertrouwen en plezier in het spreken.

Hoe maak je het leren van een nieuwe taal leuk voor kinderen? Lees deze praktische tips en creatieve ideeën!

5. Maak het leren visueel aantrekkelijk

Wat ook erg helpt voor kinderen, is het leerproces visueel aantrekkelijk maken. Plak bijvoorbeeld post-its met de buitenlandse namen op voorwerpen in huis, creëer een woordenmuur die groeit naarmate er nieuwe woorden worden geleerd, of maak samen een taalboek met tekeningen en nieuwe woorden. Flashcards zijn ook een geweldig hulpmiddel om de woordenschat en zinsbouw te oefenen. Dat zijn ‘flitskaartjes’ met aan de ene kant een tekening of het Nederlandse woord en aan de andere kant het woord in de vreemde taal. Door ze samen te maken, leren kinderen al. En daarna kunnen ze er lekker makkelijk mee oefenen.

6. Beloon vooruitgang

Voor een beloning willen kinderen vaak extra hun best doen. Dus maak het leren van een nieuwe taal motiverend door haalbare doelen te stellen. Dit kunnen kleine mijlpalen zijn, zoals het leren van tien nieuwe woorden per week. En vier elk behaald doel met een beloning, zoals een sticker, het uitkiezen van het avondeten of een klein cadeautje. Zo blijft je kind gemotiveerd en enthousiast.

7. Wees positief en blijf oefenen

Tot slot is het belangrijk om geduldig en vooral positief te blijven. Moedig elk gebruik van de nieuwe taal aan, óók als het niet perfect is. Corrigeer subtiel door het juiste woord of de juiste zin in je antwoord te verwerken, zonder dat het ontmoedigend overkomt. En onthoud: herhaling is de sleutel tot succes. Dus probeer dagelijks tijd vrij te maken voor de nieuwe taal, al is het maar 15 minuten. Maak er een vast onderdeel van de dag van, zodat het leren van de nieuwe taal echt een gewoonte wordt. Met geduld, creativiteit en een positieve instelling zal je kind in no time de nieuwe taal oppikken!

Veel plezier!

Zo maak je je nieuwe keuken kindvriendelijk en veilig
Parfum refill: de trend van dit moment! 

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter