10 Leuke dingen om alleen te doen voor kinderen

20 januari 2021
10 Leuke dingen om alleen te doen voor kinderen.

Me-time is gezond! Ook voor kinderen. Of ze nu behoefte hebben aan een momentje voor zichzelf of omdat er gewoon even niemand is om mee te spelen. Maar niet alle kinderen vinden het even makkelijk om zichzelf thuis op die momenten te vermaken. Daarom hebben wij tien toffe activiteiten op een rij gezet die super leuk zijn om in je eentje te doen. En weet jij zelf ook nog leuke dingen om alleen te doen? Vul de lijst dan vooral aan met jouw idee door onder dit blog een reactie achter te laten.

10 Leuke dingen om alleen te doen

#1 Verven, maar dan net even anders

Kinderen en verf is altijd een feestje. En ja, de kans is aanwezig dat het een kliederboel wordt. Maar daar heb je een tafelkleed en de wasmachine voor. Met verf zijn kinderen in ieder geval wel even zoet. Leuke verf dingen om alleen te doen, zijn bijvoorbeeld schilderen op nummer voor kinderen, het maken van een reuze schilderij op een enorm vel papier, verven met knikkers of bruisende toververf maken. Die laatste activiteiten vind je allemaal in ons blog 25 manieren om te knutselen met verf.

#2 Leuke spelletjes om alleen te doen

Voor kinderen die dol zijn op spelletjes spelen, is het leuk om de spelletjeskast uit te breiden met spelletjes voor één persoon. Want er bestaan een heleboel toffe spelletjes waarvoor je helemaal geen tegenspelers nodig hebt. Het scheelt bovendien jaloezie bij kids die niet tegen hun verlies kunnen en is een heerlijk rustgevend moment. Check hier de leukste 1 persoons spelletjes voor kids.

#3 Stop-motion filmpje maken

Video makers in de dop die graag TikTok’s maken of op YouTube zitten, zullen het maken van een stop-motion video ook heel tof vinden. Een stop-motion video is een filmpje waarin allemaal foto’s achter elkaar geplakt worden, waardoor je je speelgoed tot leven kunt wekken. En dat is niet ingewikkeld als je de kidsproof app Stop Motion Studio op je tablet of telefoon zet. Laat je kind zelf een verhaal bedenken en een decor bouwen. Mijn zoon Finn maakte de bovenstaande video voor een opdracht voor school met Duplo, maar ander speelgoed zoals klei, LEGO, Schleich dieren of Playmobil kun je natuurlijk ook gebruiken. In de app kun je ook muziek, geluiden en andere achtergronden toevoegen, waardoor het eindresultaat extra mooi wordt.

#4 Thuis bioscoop maken

Van alle leuke dingen om thuis alleen te doen, vindt je kind deze vast het meest relaxt. Een thuisbioscoop maken! Laat je kind een bioscoopkaartje maken, uitzoeken welke film hij of zij wil zien, met kussens een lekker zitje maken en iets lekkers pakken. Daarna gaan alle gordijnen dicht en kan de film beginnen!

#5 Sporten met YouTube video’s

Wij zijn sinds kort helemaal in de ban van Ring Fit Adventures op de Nintendo Switch. Een game & sporten in één. Eerst kon ik niet geloven dat je van gamen echt fit kan worden, maar ik heb inmiddels zelf ervaren dat je ervan gaat zweten, spierpijn krijgt en je conditie en kracht verbetert. Je speelt het spel alleen en krijgt tegelijkertijd een work-out op je eigen niveau. Super leuk voor kids en echt iets waar ze alleen wel even zoet mee zijn. Heb je nou geen Nintendo, dan zijn er op YouTube ook genoeg toffe video’s te vinden voor kinderen waarmee ze lekker kunnen bewegen. In dit blog hebben we een aantal leuke tips op een rij gezet.

#6 Knutselen

Leuke dingen knutselen is ook iets wat kinderen prima alleen kunnen doen. Gooi de tafel vol met gekleurd papier, lijm, schaar, restafval zoals lege wc rollen en doosjes en andere knutselmaterialen en laat je kind met zijn of haar eigen fantasie lekker aan de slag gaan. Ons blog staat hier bomvol knutseltips voor wie op zoek is naar inspiratie. Die vind je hier.

#7 Geheimschrift maken

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Voor kinderen die dol zijn op geheimen en mysteries vind je hier op ons blog 10 leuke manieren om een brief in geheimtaal te schrijven. Van het zelf maken van onzichtbare inkt tot emoticon geheimschrift, een toffe geheimschrift app en meer. Maar het is misschien nog wel leuker om je kind zijn of haar eigen geheimschrift te laten bedenken.

#8 Maak je eigen game

Het Klokhuis heeft onlangs hun online gamestudio helemaal vernieuwd. Daarin kan je kind zelf een game bouwen, spelen en opslaan. Super vet! Op de website vind je allemaal video tutorials met tips over hoe je het ‘t beste aan kunt pakken. Dus dit is ook echt iets wat je kind helemaal alleen kan doen.

#9 De Playmobil in bad doen

Leuke dingen om alleen te doen, kunnen ook praktisch zijn! Dus vul een grote emmer met water en sop of laat het bad vol stromen, geef je kind een spons en borstel en laat hem of haar lekker het speelgoed poetsen. Op zo’n manier is speelgoed schoonmaken nog leuk ook.

#10 Met een vergrootglas de tuin in

En tot slot: laat je kind spelen voor Freek Vonk en met een insectenpotje en vergrootglas de tuin in gaan op zoek naar beestjes. Een gat in de grond graven, een tegel omdraaien of een bloempot weghalen en de planten onderzoeken. Er zit meer leven in de tuin dan je op het eerste gezicht zou denken. Lukt het je kind om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even uitprinten en dan lekker de tuin in!

Dit waren ze dan! Ik hoop dat deze 10 leuke dingen om thuis alleen te doen jullie kids inspireren. En mochten jullie nog toffe aanvullende ideeën hebben, laat ze dan vooral weten!

10 Leuke dingen om alleen te doen voor kinderen.
Ketting knutselen met een bloem van zoutdeeg
Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Janisha 9 juli 2023 at 8:52 am

    Ik weet het niet

  • Reply Kim 11 december 2023 at 5:58 pm

    1000000000 leuken dingen is niet goed ik kan niks vinden

  • Laat een reactie achter