Deze 10 originele buitenactiviteiten winnen het absoluut van het beeldscherm

16 februari 2021
Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

Schermpjes hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. En helemaal in deze rare tijd van gesloten sportclubs, zwembaden en attractieparken hangen kids nog langer dan ons vaak lief is voor de tv, een computer of een tablet. Al dat gestaar is helemaal niet goed voor die jonge ogen. Opticienketen Pearle zet zich graag in voor minder bijziendheid bij kinderen en daarom bedachten wij een aantal leuke buitenactiviteiten voor kinderen waardoor ze vrijwillig (echt!) hun scherm opzij leggen.

10 Leuke dingen om buiten te doen

#1 Buurt bingo

Voor een wandeling zijn kinderen misschien niet 1,2,3 te porren. Maar print je onze Buurt Bingo uit (gratis!) en ga je daarmee op stap, dan is wandelen ineens wél leuk. Op zoek naar een hondendrol, een groene voordeur, huisnummer 36 of een eend: met deze buitenspeurtocht zie je nog eens wat van je eigen buurt. En dat is een stuk gezonder voor de ogen dan een beeldscherm. Wie het eerst een horizontale of verticale rij weg heeft gestreept, heeft Bingo en dus gewonnen. En wil je daarna nog verder wandelen, dan ga je door met een volgende rij. Of je verzamelt de hele Buurt Bingo kaart!

Gezonde ogen? Hanteer de 20-20-2 regel!
Natuurlijk buitenlicht is heel goed voor ogen. Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen van wie de ogen nog in ontwikkeling zijn. Tijdens het buiten spelen, worden de ogen namelijk continu getraind door veraf en dichtbij kijken af te wisselen. Kinderen die minimaal 2 uur per dag naar buiten gaan, hebben later minder kans om bijziend te worden dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen. Hanteer daarom de 20-20-2 regel. Kijk na 20 minuten beeldschermtijd, 20 seconden in de verte om je ogen even scherp te stellen op iets anders. En ga 2 uur per dag naar buiten!

#2 Maak een blaaspijp & doe een wedstrijdje pijltjes schieten

Met deze buitenactiviteit scoor je gegarandeerd mom points! En de kinderen zijn hier echt eindeloos zoet mee. Je hoeft alleen maar voor een pvc buis, wat tape en een ijzerzaagje te zorgen en dan kunnen ze zelf hun eigen blaaspijp maken. Ter inspiratie kun je de video hierboven bekijken. En als de blaaspijpen af zijn, zie je hier hoe je er pijltjes voor maakt & hoe je een kartonnen doos kunt veranderen in een schietschijf.

#3 Ga op insectenjacht

Of speel voor Freek Vonk en ga buiten met een insectenpotje en vergrootglas op zoek naar beestjes. Graaf een gat in de grond, draai een tegel om of haal een bloempot weg en onderzoek de planten. Er zit meer leven in de tuin dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook in de winter! Lukt het jou om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even uitprinten en dan lekker naar buiten!

#4 Maak van je tuin een vogelparadijs

Maak van je tuin een vogelparadijs door ze te trakteren op zelfgemaakte vetbollen. Dat is super leuk om te doen. En als de vetbollen eenmaal hangen, is het een komen en gaan van verschillende soorten vogels. Scoor de Vogel spotkaart tuinvogels van Jasper de Ruiter of download de web-app Tuinvogels van de vogelbescherming met daarin alle vogels bij jou in de buurt en kijk welke je allemaal kunt herkennen. Een soort live televisie in je achtertuin die beter is voor de ogen dan bijvoorbeeld het kijken naar een TikTok filmpje of spelen van een videogame.

Zijn je ogen gezond? Check het met een online oogtest!
Ben je benieuwd of jouw ogen en die van de rest van je gezin nog gezond zijn na alle online vergaderingen, lessen en andere extra beeldschermuren? Dat kun je heel simpel checken met de online oogtest van Pearle. Je doet wat simpele testjes en binnen vijf minuten weet je wat de conditie van je ogen is.

#5 Buiten sporten met toffe filmpjes

Of ga lekker sporten buiten, dat is gezond voor je ogen én je lijf. Je kunt bijvoorbeeld een apenkooi parcours van het tuinmeubilair, touwen, dozen en zeil maken in de tuin en alle kinderen de obstakels laten trotseren. Of doe onze dobbel work-out. Ook vind je hier hele toffe filmpjes met sportieve oefeningen. En onze favoriete work-out voor buiten is ballon skills, waarbij je allerlei tricks met een ballon moet doen. Simpel, maar leuk!

#6 Stokkenmonsters maken

Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

Is jouw kind een enorme verzamelaar die altijd van alles meesleept tijdens een wandeling? Ga dan eens bewust op zoek naar mooie natuurschatten zoals stokken, stenen, bloemen, bladeren of bijzondere schelpen. En gebruik ze om er thuis na de wandeling iets leuks mee te knutselen, zoals deze stokkenmonsters, steenfiguren, schelpdiertjes of een natuurschilderij.

#7 Rooster marshmallows boven een zelf gestookt vuurtje

Leuke dingen om buiten te doen, kunnen ook heel simpel zijn. Zoals het maken van een vuurtje in een vuurkorf of de barbecue in de tuin. Zet er een paar stoelen omheen met warme dekens, schenk wat lekkers in en ga marshmallows roosteren. Als je de gesmolten marshmallow tussen een gewoon biscuitje en een biscuit met een laagje chocola doet, heb je een s’more. Die moet je minimaal één keer in je leven gegeten hebben. Smul-len!

#8 Maak ijskristallen

Als het koud genoeg is, kun je met je gevonden natuurschatten ook prachtige ijskristallen maken. Dat doe je door een diep (wegwerp)bordje of kommetje te vullen met water en daarin takjes, bloemen en andere natuurschatten te leggen. Zet je watercollage daarna buiten (als het vriest) of in de koelkast. En als het water bevroren is, laat je wat warm water over de achterkant van het bordje of de kom stromen, zodat je ijskristal los komt. Dan verwarm je een dikke spijker (klem die bijvoorbeeld in een nijptang) boven het fornuis of een aansteker en smelt daarmee een gaatje door het ijskristal. Rijg er een touwtje door en hang je kunstwerk in de tuin. Als de zon erop schijnt, schitteren ze je tegemoet! Helaas hebben de ijskristallen niet het eeuwige leven, maar zolang het vriest is het erg leuk om ernaar te kijken.

#9 Magisch: Zonneprints maken met lichtgevoelig papier

Proefjes zijn ook hele leuke dingen om buiten te doen. Vooral deze is magisch. Je gaat op zoek naar mooie bladeren, bloemen of andere voorwerpen en die leg je buiten op lichtgevoelig papier. Door de kracht van de zon ontstaat er een prachtige afdruk op het papier. Het maakt voor dit experiment niet uit of het zonnig of bewolkt is. Spoel het papier af met water, zodat de afdruk permanent wordt en je hebt een mooi natuur kunstwerk.

#10 Dierensporenjacht en pootafdrukken maken

Nog een leuke manier om kinderen enthousiast te krijgen voor een wandeling is het zoeken naar dierensporen en daar een gipsafdruk van te maken. Kies een natuurgebied waar dieren voorkomen als herten, vossen, konijnen en zwijnen en ga op pad. Neem in je tas sneldrogend gips (te koop bij de bouwmarkt) mee en wat wegwerpbakjes en een fles water. En als je tijdens de tocht een dierenpoot afdruk tegenkomt, giet je hem in gips. Drogen duurt maar tien minuten en zo hebben de kids een mooi aandenken aan hun natuurspeurtocht. In de video hierboven laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Nog meer leuke (beeldschermloze) activiteiten voor kids

Ik hoop dat deze leuke dingen om buiten te doen jullie kinderen stimuleren om meer buiten te zijn en minder achter een beeldscherm te zitten. Als jullie één van deze leuke buitenactiviteiten gaan doen, dan vind ik het in ieder geval super leuk als je ons laat weten wat je ervan vond. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker: door een foto met ons te delen via  Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Ben je benieuwd naar nog meer buiten ideeën, kijk dan zeker nog even verder. Want behalve deze leuke tips in de frisse lucht, vind je op de website van Pearle ook nog een super tof doe-boek met leuke buitenspelletjes en activiteiten. Die kun je gratis downloaden. Heel veel plezier!

Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 10 Originele activiteiten!
De speelgoed hit van dit moment - de spiksplinternieuwe LEGO DOTS collectie
Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply kindervloerkleden 25 februari 2021 at 4:40 pm

    Wat een leuk blog!

  • Reply Baby gebaren 25 februari 2021 at 4:42 pm

    Wat een leuke tips! Vandaag hebben we ook met de kinderen naar dierensporen in het bos gezocht. Dit was een groot succes. Groetjes Anne

  • Laat een reactie achter