1000 Leuke uitjes in Nederland met kinderen

14 mei 2021
1000 Leuke uitjes in Nederland met kinderen

Ben je op zoek naar leuke uitjes in Nederland? Wil je gewoon eens wat anders doen dan naar die speeltuin om de hoek? Of gaan jullie een dagje weg naar een andere provincie in Nederland en ben je benieuwd wat voor leuke dingen je daar allemaal kunt doen? Dan hebben wij de ultieme tip ter inspiratie; ‘1000 dingen doen in Nederland’. Een boek met daarin 1000(!) originele uitjes voor het hele gezin. Van zwemmen tussen de haaien tot je eigen game maken, wichelroede lopen en nog veel. Wij hebben het boek hier natuurlijk thuis op de plank staan en hebben voor jullie per provincie alvast de leukste tips op een rij gezet.

Leuke uitjes in Nederland

Wanneer ik ‘1000 dingen doen in Nederland’ open sla, dan krijg ik gelijk zin om van alles in ons land te gaan doen of bekijken. Het aantrekkelijke boek van reis- en locatiejournalist en Nederlandkenner Jeroen van der Spek staat bomvol leuke en verrassende uitjes in Nederland. En dan niet alleen de bekende dagjes weg, maar vooral écht originele dingen die vaak nog niet zo heel bekend zijn. Ze zijn praktisch gerangschikt per provincie en worden afgewisseld met leuke top-10 lijstjes van bijvoorbeeld bijzondere bioscopen en pannenkoekenhuizen. En ook voor kinderfeestjes vind je in het boek een heleboel toffe inspiratie.

‘Lees ook: Van dino park tot dinosaurus museum & meer – Dit zijn dé tofste dino uitjes in Nederland.’
1000 Leuke uitjes in Nederland met kinderen

Groningen – DoeZOO in Leens

Een stinkdier aaien, een slang om je nek voelen of een vogelspin op je hand houden. Bij DoeZOO ontdek je de natuur door te horen, te zien, te voelen of te ruiken. Je duikt in de kriebelwereld van insecten, maar ontmoet ook insecteneters zoals penseelapen, leguanen en neusberen. Een superleuk dierenpark dat al je zintuigen op scherp zet. Meer info: Doezoo.nl.

Friesland – Heksenmuseum De Heksehoeve

Margarita, de heks van Appelscha, is gek op kinderen. Maar dan niet om soep van te koken. In haar heksenmuseum en tuin leer je van alles over heksenzaken zoals wichelroede lopen, deze zintuigencirkel en de magische kinderblokhut. Zoek je verjaardagsboom in het doolhof, neem het pad naar Ooit of haal je heksendiploma. En als de weergoden het toelaten, kun je meedoen aan een wensenritueel bij de vuurplaats. Meer info: Heksehoeve.com.

Drenthe – De Drentse Koe

Leuk, zo’n klimroute dwars door het bos. Maar voor een echt originele klimplek ga je naar De Drentse Koe. Daar werd de voormalige koeienstal omgetoverd tot een overdekt klimpark. Je klautert door een klimparcours dat met netten is afgesloten en kijkt intussen uit op de koeien die onder je op stal staan. Onderweg probeer je zeven boeren hindernissen te overwinnen. En als je uitgeklommen bent, dan vind je binnen en buiten ook nog een speelparadijs en waterspeelplaats. Meer info: Drentsekoe.nl.

Overijssel – Bonami Museum

Zit jouw dagelijkse portie gametijd er alweer op? Dan vraag je jouw ouders of ze mee willen naar het museum. Je zegt er alleen niet bij wat er in het museum te zien is: meer dan 175 spelcomputers, arcade- en flipperkasten die speelklaar staan opgesteld. Van de 3D Oculus Rift 2 tot de Wii U. Leuke uitjes voor game liefhebbers in Nederland. Meer info: Computermuseum.nl.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

Flevoland – Het Belevenissenbos

Een middag in het bos saai? Dan ben je nog niet in het Belevenissenbos geweest. In het grootste en meest avontuurlijke speelbos van Nederland vind je volop uitdagingen en natuurlijke attracties. Je leeft je uit op een fietscrossbaan en probeert de finish te halen van een survivalparcours met maar liefst 50 hindernissen. Roetsj van één van de tokkelbanen in Stromenland, begroet de paarden in de Paardenvallei of steek het water over in de polderjungle. Pssst: Neem droge kleren mee. Meer info: Belevenissenbos.nl.

Gelderland – Science center GeoFort

Hoe vindt een zalm de weg, hoe weet een iPhone waar je bent en waarom ‘liegen’ sommige kaarten? Op het spannende forteiland GeoFort maak je een spannende reis op en door de aarde. Je stapt binnen in de aardbevingszaal, raakt gedesoriënteerd in een ondergrondse gang en maakt een ritje in een lift die zich dwars door de aardbodem boort. Ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft-blokjes en vind de slimste weg uit het doolhof; door het volgen van een geurspoor. Meer info: Geofort.nl.

1000 Leuke uitjes in Nederland met kinderen

Utrecht – DOMunder

Je zou het misschien niet zeggen, maar het Utrechtse Domplein is al tweeduizend jaar oud. Toch ligt de geschiedenis voor een groot deel onder de straatstenen begraven. DOMunder bied je de kans om terug te reizen in de tijd. Je duikt vijf meter onder de grond en gaat met een ‘slimme zaklamp’ op zoek naar de roemrijke middeleeuwen en Romeins Utrecht. Je bewondert het verdwenen middenschip van de Domkerk, loopt tussen de barakken van het Romeinse castellum en doorstaat de verwoestende tornado van 1674. Meer info: Domunder.nl.

Noord-Holland – Rijk der 1000 Eilanden

Ook Het Rijk der 1000 Eilanden verdient een plekje tussen alle leuke uitjes in Nederland. Het klinkt als een exotische vakantiebestemming. Maar ook bij Broek op Langedijk vind je een ‘rijk’ met talloze kleine eilandjes, meertjes, sloten en dwarsgrachten. Vanuit Museum BroekerVeiling vaar je zo met een fluisterboot of akkerschuit dit waterparadijs binnen. Meer info: Broekerveiling.nl.

‘Lees ook: Zeeland met kinderen – De leukste uittips op en rondom Walcheren.’

Zuid-Holland – Naturalis

Een mammoetdrol, een meteoriet en een oervrouw die net van de prehistorie naar onze tijd lijkt te zijn gebeamd; een bezoek aan Naturalis voert je langs de grootste wonderen uit de natuur. Je daalt af in een Braziliaanse steengroeve en staat aan de voet van een vulkaan op Hawaï. En natuurlijk loop je ook langs de dino-tijd zaal voor een ontmoeting met Trix, de wereldberoemde vleesetende dinosauriër. Meer info: Naturalis.nl.

Zeeland – Bunkerpark Groede Podium

Jarenlang lagen de bunkers bij Groede onder een dikke laag aarde begraven. Maar een paar jaar geleden werd het bunkerdorp omgetoverd in een spannend speel- en avonturenpark. Tussen de bunkers en looppaden vind je niet alleen hangbruggen en een waterspeeltuin, maar ook tankversperringen uit de Tweede Wereldoorlog. Ontmoet geitjes, konijnen en pauwen, bekijk het uitzicht vanaf de klimtoren en kom daarna op adem in parkrestaurant Het Hoofdkwartier. Meer info: Groedepodium.nl.

Noord-Brabant – Motion Experience

Is dit een droom? Een caleidoscoop? Een lichtkunstwerk? Bij Motion Experience stap je binnen in een kleurrijke fantasiewereld die met niets te vergelijken is. Je schommelt tussen de wolken, bent het middelpunt van een bewegend lichtdecor en loopt door een lichtgordijn. Laat je verwonderen door meeslepende muziek en enorme vloerprojecties en deel je foto’s met de #motionexperience. Meer info: Motionexperience.nl.

Limburg – grotbiken in de mergelgrotten

En het laatste leuke uitje in Nederland is grotbiken. Als je het fietsen bóven de grond wel zo’n beetje hebt gezien, moet je een keer naar de mergelgrotten van Valkenburg. Daar kun je iets doen wat nergens anders in Nederland mogelijk is: grotbiken. Je stapt op een grotbike die speciaal voor het ondergrondse werk is ontworpen. Daarna duik je veertig meter onder de grond voor een avontuurlijk parcours door mergelgangen en grotten met een laag plafond. Gelukkig hebben de grotbikes een laag frame! In het schijnsel van je fietslamp kun je je voorganger nog net zien. Stevig doortrappen dus. Vanaf 1.40 meter. Meer info: Aspadventure.nl.

‘Lees ook: De tofste vakantie adresjes voor een vakantie in eigen land.’

Dit was alvast een tipje van de sluier. Ben je benieuwd naar alle andere 988 leuke uitjes in Nederland? Koop dan zeker het boek ‘1000 dingen doen in Nederland’. Een absoluut must have naslagwerk als je van bijzondere en verrassende uitjes met je gezin houdt. Prijs: €15,99 bij Bol.com.

Uitjes Drenthe | De 18 leukste kinderuitjes & activiteiten in Drenthe
Leuke dingen om te doen in de meivakantie met kids

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter